TIGR IN ANTIFAŠIZEM NAŠ »NAJBOLJŠI IZVOZNI ARTIKEL« V EVROPO ?

Objavil/a Vili Kovačič, dne 2015-07-18 ob 21:11:26

 

TIGR IN ANTIFAŠIZEM NAŠ »NAJBOLJŠI IZVOZNI ARTIKEL« V EVROPO ?

V  Sobotni prilogi, Delu SP – v pismih bralcev 18 julija 2015, so objavljeni trije prispevki o TIGR-u. Moj prispevek Primorski antifašizem in tigrovstvo »najboljši slovenski izvozni artikel« v Evropo je namreč sprožil odmev. Najprej pri Spomenki Hribar.

Polemika s prispodobami je povsem nepotrebna

Zelo pozitivno v njenem prispevku je to, da podpira na novo oživljeno idejo Gibanja 13 maj kot državni praznik, in enako pozitiven je njen poziv poslancem, da podprejo zakonodajni predlog o tem. Skratka dvakrat hvalevredno !  

Ni pa hvalevredna njena zelo izčrpna polemika z namišljenim nasprotnikom, s prispodobami, ki jih Gibanje13maj uporablja za afirmacijo ideje tigrovskega državnega praznika. Primerjava tigrovstva z “najboljšim izvoznim artiklom v Evropo” namreč ne bi smela biti sporna za večino ljudi, najmanj pa za vsakogar, ki spremlja prizadevanja naše ZZB NOB, ki je  - vsaj tako izgleda iz časopisja, vložila velike napore – ki so potekali celo  preko predsednika države Boruta Pahorja, da je pri francoskem predsedniku Holandu posredoval   za pridobitev uradnega vabila ZZB na zavezniško proslavo v Normandiji.

Prejem vabila pa se je potem smatral kot velik dosežek, čeprav gre v resnici za prosjačenje za priklopni sedež na balkonu, ne pa za vabilo v prvo vrsto parterja. Če bi Slovenija pri zaveznikih afirmirala izvorni predvojni 20 letni antifašizem in TIGR, ki je bil vseskozi zgodovinski  partner zaveznikov – anglo Američanov in Francozov, bi bilo teh težav in slovenskih zadreg v Normandiji mnogo manj. 

Kako priti do »vabila« v Normandijo po najlažji poti 

Minimum, ki bi k temu pripomogel, bi bil, da se v odporniško  - doslej izključno partizansko delegacijo za Normandijo, končno vključijo potomci ali pa celo morda še živeči Tigrovci in prekomorski partizani, prav tako po večini tigrovski borci, ki so s prekomorskimi brigadami s pomočjo zaveznikov prišli leta 1944 pomagat domovini. Namesto, da vodimo na to proslavo ideologe titoizma Tita Turnška, Janeza Stanovnika ali celo Mitjo Klavora, ki o TGR-u, čeprav zanj seveda mnogo vedo, po uradni dolžnosti zvesto  molčijo.  

Slovenci imamo sicer nasploh težavo, da v reprezentativne delegacije ne uvrščamo pravih ljudi, pač pa zgolj, bolj ali manj politično “neoporečne” iz rodovnika svojega ideološkega plemena. Pod sedanjo prevlado levice je to postalo skoraj sto odstotno očitno. Stranka SMC v tem pogledu ni izjema. Prej pomeni potrditev in še dodatno zabetoniranje tega pravila.

Spomenka brez JJ ni več Spomenka 

Čeprav bi rad čim manj omenjal Spomenko Hribar in Janeza Janšo moram tudi v tem primeru žal ugotoviti, da v razpravo o Tigru Spomenka povsem neumestno  vpleta  Janševe Okope, da bi mu ponovno sugerirala naj se z osamosvojitvijo ne hvali in mu »dokazala« da tudi njegove prispodobe v Okopih niso umestne. Tako vztrajanje na njenih lastnih okopih, s katerih strelja na Janšo, je smešno, če ne bi bilo žalostno.   Od zdaj dalje se namreč sprašujem, katere prispodobe bodo po njenem načelu v Slovenji – od 18 julija 2015 naprej sploh še zaželene, če ob TIGR-u postane vprašljiva kletka in besedna zveza "izvozni artikel". Takega jezikovnega čistunstva Spomenke nisem pričakoval, čeprav razumem, da se ona boji, da bi promocija TIGR-a, ki je bil izrazito  pluralen, a kljub temu učinkovit  v odporu, menda  koristila komu na demokratičnem polu političnega spektra. Bog pa ne daj, da bi koristila Janezu Janši, ki je TIGR –  z državno proslavo  na Mali gori pri Ribnici leta 2005  prvi promoviral na nacionalnem nivoju, in ga tako odkril tudi širšemu krogu Slovencev.Tudi mnogim iz gibanja 13. maj. Iz takratnega TV prenosa se spomnim kislih obraov Kučana in Stanovnika, kajti s to hvalevredno potezo se je glede TIGRA začelo novo poglavje javne zavesti o njem. 

Očitno pa brez stigmatizacije Janeza  Janše v Sloveniji številni,  tudi Spomenka, ne morejo. Ampak, to so zgolj njene človeške hibe in morda trenutne slabosti ali pa izraz  njene kronične krize idej. Upam, da se bo v bodoče našel način diskusije, ki bo, ko gre za tigrovsko stvar, diskusijo dvignil  nad njen osebni in ideološki nivo. Sicer pa moram povedati, da se v to jezikovno nepomembnost sicer sam ne bi vtikal, če je Spomenka sama ne bi naredila tako pomembno.   Kajti skoraj j 2/3 njenega prispevka, vsebuje  prav to. Čeprav ob koncu zapiše, da je bilo to le mimogrede. V celoti gledano pa je seveda tudi njena bilanca odnosa do predloga Gibanja 13 maj pozitivna. Pustimo času čas. Nivo polemike se bo morda počasi tudi pri njej vendarle dvignil, tako, da se bomo usmerjali v  bistvo.

Društvo TIGR zavrača pobude 

Oglasil se je tudi predsednik društva TIGR gospod Savin Jogan, ki je do zdaj molčal. Predsednika sprašujem – zakaj so številne pobude Gibanja 13 maj  v društvu Tigr povsem preslišali. Zapisal je celo, da bi morali o 13 maju kot prazniku imeti širšo razpravo. Zakaj le, če je že bila  in je zakonodajni predlog že v Državnem zboru ? Vendar  se tedaj ljudje iz društva, širše razprave, kljub večkratnim pozivom, niso hoteli udeležiti. Sicer pa bomo organizirali jeseni širšo razpravo o zamolčanih izvornih sestavinah primorskega antifažizma. 

Naše pobude za afirmacijo Tigra navaja tudi Milan Gregorič, ki si je z nedavnim odličnim  prispevkom v SP Dela z naslovom“Tigrovska pomlad”, “prislužil” hude in manj hude replike-očitke podpredsednika ZZB Slavka Grčarja, Saše Vuga in Branka Marušiča. Sicer pa je zaenkrat hvalevredno predvsem to, da je zadeva v javnosti prisotna. Ključno vprašanje, ki ga postavlja v svoji repliki na Milana Gregoriča Branko Marušič, je 4. točka  njegove replike, ki se glasi: Koliko Tigrovcev in koga med njimi(tigrovci)  je usmrtila UDBA ? Tudi mi se sprašujemo z njim. Upam samo, da je gospod s tem vprašanjem mislil povsem resno in da nam bo pri tem skupaj z drugimi v društvu pri razkrivanju teh žrtev tudi sam pomagal.To bi bilo zelo pomembno dejanje tudi s strani društva.

Naj zaključim. Slovenija kot družba in država ne more še kar naprej funkcionirati kot edinstvena dežela, kjer se zločini obsojajo, zločincev pa niti ne identificiramo. Ali pa da se mediji obnašajo tako, da sta “kranjska klobasa in teran" za osrednji časopis Delo bolj pomembna od TIGRA in antifašizma. Tudi o tem bi bilo treba pisati, saj postaja očitno,  da poleg javne RTVSLO, ki seveda ni javna,  potrebujemo tudi javni dnevni časopis. Ampak to je že druga tema. 

Zakaj obstoja tigrovske alternative še danes ne priznamo ? 

Zato kot zadnje v tej  polemiki naslavljam vprašanje uredniku SP na Delu g. Aliju Žerdinu: Ali in kdaj bo v SP objavljen prispevek »Mala gora, Katynski gozd vodstva slovenskih komunistov”.  Ne zato ker je prispevek moj, ampak ker odpira izhodiščno in končno vprašanje:  imeli smo povsem realno alternativo – ki ni bila OF, KP in VOS.  Zakaj smo jo  kot narod tako odločilno in hitro zapravili in zakaj obstoj te alternative še danes, niti za nazaj, mnogi ne priznavajo. In revolucijo jemljemo kot naravni pojav, in nujno, čeprav zlo dejanje. Ali je res zlo nujnost in  sta uklanjanje in strahospoštovanje pred nasiljem in terorjem že del našega genskega zapisa? Kar pomeni, da smo kljub izjemam, narod strahopetcev, ne narod gospodarjev, kot  nas v varnem objemu države in partijske ideologije, na letošnjih  številnih proslavah, prepričujejo  Stanovnik, Tit Turnšek in njegovi, povečini že reinkarnirani borci NOB.

Tigrovci, Tržaški liberalci, primorska sredina, Svečeniki svetega Pavla, maistrovi borci ter številni pošteni partizani  in drugi antifašisti so bili povsem drugačni ! Bili so zgled pluralnosti in kot taki  prava alternativa in motiv mladim generacijam za današnji čas.  Zato je TIGR lažnim mitom,  še danes nevaren.

Borci NOB, OF in filozofija njenih voditeljev ne morejo biti alternativa za današnji čas, zato obujajmo spomin na resnično alternativo, ki jo je pomenil TIGR. Če njegovo vodstvo ne bi bilo obglavljeno bi ono vodilo odpor bi bila zgodovina 2 svetovne vojne manj krvava in bratomorna. Na mali gori se je zgodil mali slovenski Katyn. V Katynu  marca 1940, je sovjetska ideologija zla proizvedla zločin, ki so ga potem 50 let lažno pripisovali Nemcem.  

Tigrovska alternativa je pomembna za naš čas. Če ne ovrednotimo tigrovske alternative in izgubimo spomin nanjo, smo izgubili alternativo za bodočnost. Pristali bomo tam, kjer smo že bili in je povedal Tomaž Šalamun, pred 50 leti, v pesmi Duma 1964 - v deželi hlapcev, mitov in pedagogike, in ostali bomo kot pravi "rožice v kišticah",  vsako leto na novo in na novo zalivane z mitsko ideologijo. Srečna okoliščina pri tem je, da se od mitov, ideologije in pedagogike  ne da dolgo živeti, zato ima tudi današnja ureditev, ki temelji na mitu, omejen rok trajanja. Tudi v demokraciji, čeprav  je ta za zdaj še vedno predvsem navidezna.   

 

Vili Kovačič, državljan K.  predsednik Gibanja 13 maj

 

 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vili Kovačič
Vili Kovačič
Objavil/a 2015-07-18 21:11:26 (Jul 18, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
SMRTNI GREHI VOLILNEGA SISTEMA SO PRILOŽNOST ZA VSTOP V NOVO DEMOKRACIJO
Volilni spor v Ljubljani se vrača na Upravno sodišče
P A R A L E L E 55 LET POZNEJE
POZIV USTAVNEMU SODIŠČU IN SPOROČILO PREDSEDNIKU VLADE (zakaj bom na praznik plebiscita izobesil zastavo na pol droga)
Odvzem prostor Svetovnega Slovenskega Kongresa na Cankarjevi 1
Proti okupaciji Celice po balkansko: v okupirani Ljubljani manjka očitno samo še žica, da se bomo prebudili in uprli.
Nujni poziv k zaščiti in ohranitvi Hostla Celica. Zasebni interes je v stanju poteptati in uničiti delo več generacij
Čas je za spremembe ustave - predlog najnujnejših ustavnih sprememb
USTAVNOPRAVNI GOLJUF MIRO CERAR je IZGUBIL NA VRHOVNEM SODIŠČU. 166.000 volivcem sporočam da smo ZMAGALI. Ces(r)ar je NAG.
Ustanavlja se Odbor 2017
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2019
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Oglasi

ste posameznik ali institucija, ki jo potrebujete za povečanje kapitala. brez skrbi, dajem vam na razpolago zanesljive kratkoročne in dolgoročne kapitalske sklade z nizko stopnjo 3%. če ste resni in resnično potrebujete, nas za več informacij kontaktirajte.   e-pošta: henrybenette@outlook.fr   whatsapp: +33644687693

Kategorija: Delo

Cena: 2000 €

ste posameznik ali institucija, ki jo potrebujete za povečanje kapitala. brez skrbi, dajem vam na razpolago zanesljive kratkoročne in dolgoročne kapitalske sklade z nizko stopnjo 3%. če ste resni in resnično potrebujete, nas za več informacij kontaktirajte.   e-pošta: henrybenette@outlook.fr   whatsapp: +33644687693

Kategorija: Osebna vozila

Cena: 2000 €

2661.) kriv - jason pinter

Kategorija: Šport

Cena: 25 €

4691.) nomadi brez oaze  -  boris pahor

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5885.) vidna tema - izpoved o depresiji - william styron

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 12.99 €

6455.) oj, hišica očetova - cilka dimec žerdin

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 9.99 €

6983.) luč fantastike - terry pratchett

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

https://www.naravni.si/blog/filtri-za-vodo/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

dober dan,   ste v kakšni finančni krizi? ali vam je banka zavrnila posojilo? ali potrebujete posojilo? ne skrbite več, ker je podjetje, ki je tu, da vam pomaga, daje posojila tako posameznikom kot podjetjem od 2000 evrov in več, obrestna mera je dostopna. če vas zanima, se lahko s svojimi prošnjami obrnete na hopkinsonloan@outlook.com.   hvala.  

Kategorija: Storitve

Cena: 10 €

v kolikor igrate igre na srečo, spremljate športi in radi tudi stavite, imate sedaj možnost, da ob registraciji na spletni strani: https://www.betsonhand.com/sl/william-hill/william-hill-bonus/ prejmete tudi william hill bonus.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kakšna znaša pokritost lte 4g omrežja pri enem izmed večjih operaterjev v sloveniji. na njihovi spletni strani si lahko ogledate zemljevid: https://www.a1.si/omrezje/hitrost-interneta-4g-lte

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

https://www.naravni.si/tehnologija/filtri-za-vodo.html

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj