Ob 60-letnici Šolskega centra Celje bodo dijaki dobili nove, specializirane učilnice

Objavil/a V Fokusu, dne 2019-11-06 ob 18:43:10

Na Šolskem centru Celje so pred  dobrim mesecem  končno zabrneli gradbeni stroji. Začela  se je namreč težko pričakovana izgradnja prizidka, v katerem bodo prostor dobile specializirane učilnice. Prizidek bo stal več kot milijon evrov, dijaki pa bodo vaje v njem prvič opravljali že v prihodnjem šolskem letu. To bo darilo, ki ga bo center svojim uporabnikom podaril ob letošnjem praznovanju 60-letnice.

Šolski center Celje, ki je drugi največji v Sloveniji,  trenutno obiskuje 2995 dijakov na 5 različnih šolah, 400 študentov višješolskih programov in tisoč udeležencev različnih oblik izobraževanja odraslih. Poleg matične šole na Lavi pouk poteka tudi na Kosovelovi in Ljubljanski ulici. Čeprav je število učečih se na centru zadnja leta približno enako, pa tehnologija izjemno napreduje. Da bi lahko sledili tem trendom in jim ponudili čim boljše pogoje za profesionalni razvoj, je bila odločitev za izgradnjo prizidka neizbežna. Celjski ŠC se lahko pohvali, če že govorimo o upadanju števila dijakov  povzročeno z demografskimi trendi, beleži najmanjši upad med vsemi šolami na Celjskem  in sicer samo 7 odstotkov.

»Od leta 2015 smo skupno odkupili 3 tisoč m2 sosednjih zemljišč in odstranili dotrajane objekte. Zadnji dve leti smo se ukvarjali s pridobivanjem ustreznih dokumentov za gradnjo prizidka in marca letos dobili gradbeno dovoljenje za začetek del. Za objekt bomo odšteli nekaj več kot milijon evrov. 170 tisočakov smo dobili od pristojnega ministrstva, preostanek je izključno denar zavoda,« je povedal direktor Šolskega centra Celje Igor Dosedla.

Pouk v prizidku se bo začel čez rekordnih 10 mesecev

Vsebino novega prizidka na približno 710 m2 notranje površine je skušala kar najbolj prilagoditi raznolikim potrebam, ki jih center z zelo različnimi izobraževalnimi programi ima: »V njem bodo prostor našle specializirane učilnice, prostori za laboratorijske vaje in praktični pouk, fitnes in večnamenska dvorana.« Gradnja bo končana maja 2020, prvi dijaki pa bodo prag novega dela objekta prestopili prvi dan novega šolskega leta.

Pomembno je poudariti da je Šolski center vpet  v gospodarstvo in da je v stalni korelaciji. Bistvo je, da je kader takoj uporaben in da na njih po končani izobrazbi v centru ni potrebno dodatno »kalibriranje« in dodelava. Kar pa je marsikje problem. Pa ne zaradi samih šol, ampak mnogokrat tudi zaradi tega, ker ti kadri pridejo pogosto v podjetja, ki niso na tekočem z vsemi tehnološkimi procesi in spremembami, ki jim morajo slediti.  Verjetno mnogokrat tudi plačna politika. Kot navaja direktor ŠC, ko pridejo kakšni strokovni obiski  rečejo, «da za tako dober kader kot ga vidimo, bi v Avstriji dobili plačo okrog 2500 EUR, pri nas pa če že , največ dobrega tisočaka.« Sam direktor pravi,  da  namen Centra ni da izobražuje za Avstrijo, ampak za Slovenijo. Ravno zaradi tega  je potrebno da gospodarstvo kateremu so namenjeni kadri ki izhajajo iz šole da čim prej opredmetijo svoje znanje.

Ob dokončanju prizidka kot smo omenili, ki bo dal dodatnih 710 m2,  bo center imel vse skupaj 23   tisoč kvadratnih metrov  in bodo razpolagali z 88 učilnicami,  66 specializiranimi učilnicami, petimi  prostori za športno vzgojo in dvema knjižnicama.  Vpeti so tudi v mednarodno sodelovanje in se prav tako udeležujejo tekmovanj na različnih področjih. Se ve pa, da je robotika »paradna« disciplina s katero dosežejo največ uspehov na mednarodnem »tekmovalnem» parketu.

Uspešno upravljanje nepremičnin in zaposlenih za kakovost pouka

Dosedla center vodi zadnjih 16 let. V tem času je zavod v učno tehnologijo vložil približno 10 milijonov evrov in postal eden najbolje opremljenih srednješolskih zavodov v Sloveniji. Kot je hudomušno poudaril da niti enkrat ni bil na sodišču iz katerih koli  razlogov ter da ni vil revidiran niti eden postopek v teh 16 letih njegovega vodenja.

 

 

 »Leta 2007 je bilo za nas zelo pomembno. Tehnologija je napredovala s svetlobno hitrostjo in da bi se ustrezno odzivali na potrebe gospodarstva, smo ustanovili Medpodjetniški izobraževalni center. Pridobili smo 2 milijona evrov evropskih sredstev, ki smo jih vložili v opremo specializiranih učilnic. Istočasno smo centru pripojili še dve šoli in tako pod eno streho spravili celotno tehniško izobraževanje v Celju,« še pojasnjuje Dosedla.

Ob tem je potrebno omeniti še nekaj  letnic in sicer. Glede na okroglo obletnico  vsekakor leto 1959 z pripojitvami  gradbene in strojne šole, petem letnici 1977-1982 preselitev šole na sedanji lokaciji(prej Gaberje)ko je preimenovana v srednja tehnična šola(STŠ) ter 1996 ko je bil pripeljana po bolonjskem izobraževalnem modelu Višja strokovna šola.

Direktor Igor Dosedla ob tem ne skriva zadovoljstva, da  uspešno krmari tudi z več kot 300 zaposlenimi. Kljub kadrovskim omejitvam javne uprave v preteklih letih in generacijskega upada števila srednješolcev na centru ni bilo presežnih delavcev. Še več, vrata smo odprli številnim učiteljem sosednjih šol, ki bi sicer ostali brez zaposlitve na matičnih šolah, omogočili smo jim dopolnjevanje, nekatere pa v celoti prezaposlili.

Na obisk prihajajo nekdanji dijaki, danes uspešni posamezniki

V okviru praznovanja smo dobili novo maskoto, sovo Šovo. Izdali bomo publikacijo ob 60-letnici, jubilej pa obeležili s posebno slovesnostjo, ki smo jo poimenovali Bili so nekoč… na naši šoli. Prireditve se bodo namreč udeležili številni pomembni nekdanji dijaki, predstavniki gospodarstva in javnih zavodov ter drugi gostje, ki so prispevali k uspešnemu razcvetu centra. Prišli bodo tudi gostje iz podobnega centra iz pobratenega mesta Singen iz Nemčije.

Med znanimi osebami ki so tukaj zaključili del svojega izobraževanja je kar nekaj znanih, med duhovniki, profesorji, celo nekaj znanih politikov iz trenutnega vladajočega nabora. To bomo ugotovili na dogodku ki se pripravlja  v Slovenskem ljudskem gledališču Celje v četrtek, 14. 11. 2019, ob 18.00.

V.K.T.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2019-11-06 18:43:10 (Nov 06, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Franc Bogovič: Takoj prekiniti tihotapske poti za nezakonite migrante in s Frontexom pomagati BiH pri soočanju z migranti
VIDEO: Dr. Milan Zver: EU naj da jasen signal, da ilegalni migranti in tihotapci niso niti zaželeni niti dovoljeni
VIDEO: Žan Mahnič ostro v odzivu na škandalozno odločitev ustavnih sodnikov o preiskovalki DZ Franc Kangler in drugi
Največji zaseg heroina v Sloveniji - 730kg!
Nagrada Evropske komisije za konservatorstvo odslej domuje v nagrajenem Paviljonu v Celju
Škofija Murska Sobota pripravila znanstveni simpozij ob 100 letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom
Janez Janša: To je globoka država. To ni politična tvorba. To je mafija.
Grozljivo, kakšna je moč globoke države! US z novim sklepom skuša zavezati roke Mahničevi preeiskovalki v primeru Kangler
VIDEO: Največji zaseg heroina v zgodovini Slovenije
Celje: Zunanje temperature padajo, delovna temperatura se dviguje na seji Mestnega sveta
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
sds
(46)
Celje
(41)
ZDA
(17)
znamka
(14)
znamke
(12)
nsi
(10)
sls
(8)
furs
(6)
kava
(6)
kpk
(5)
sdms
(4)
sto
(4)
NKBM
(3)
šah
(3)
gdpr
(3)
SMC
(3)
rop
(3)
sova
(3)
2
(3)
2tir
(2)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
mak
(2)
udba
(2)
KRIS
(2)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
npu
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
ment
(1)
P
(1)
Ptuj
(1)
je
(1)
heta
(1)
SPIZ
(1)
Lent
(1)
IŠČI PO ARHIVU
November 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Oglasi

potrebujete novo odejo za vašo posteljo? na minu: https://minu.si/collections/odeje so vam na voljo različne prešite odeje, rjuhe in moderne posteljnine. preverite njihovo ponudbo še danes.  

Kategorija: Spanje

Cena: Pokličite za ceno

6582.) matematičnestrture ii

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3845.) hrepenenje ostane

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5645.) kravica katra

Kategorija: Računalništvo in internet

Cena: 14.99 €

2390.) spolost skozi stoletje

Kategorija: Zdravje

Cena: 9.99 €

2701.) veiki ljudje abli svet

Kategorija: Leposlovje

Cena: 10 €

varnost pri delu na delovnem mestu in z njim povezane storitve. obiščite našo spletno stran in preverite kaj vse potrebujete za varno delo, ki ga opravljate.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

konopljina semena lahko uporabljamo kot samostojno živilo, saj vsebuje veliko beljakovin. lahko pa jih uporabimo kot dodatek pri solatah, juhah ali pa pri peki kruha. več info: https://be-hempy.si/izdelek/oluscena-konopljina-semena/

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 9 €

7747.) zlati faraon

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 10 €

6321.) vdovec

Kategorija: Leposlovje

Cena: 25.99 €

4429.) orlovo darilo

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 25.99 €

3596.) drugo mesto

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 14.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj