Ob 8. dnevu inovativnosti v skupini TALUM Kidričevo: Inovacije kot gibalo razvoja

Objavil/a V Fokusu, dne 2019-10-09 ob 07:37:54

Kidričevo, 8. oktobra - V Skupini Talum je inovativnost pomemben del poslovne strategije, še posebej pa od leta 2012, ko je postala rdeča nit prestrukturiranja skupine in tako ključni proces ter vrednota delovanja. V Talumu so vzpostavili sistem redne inovativne dejavnosti, v okviru katerega lahko zaposleni podajajo inovacijske predloge skozi vso leto in akcijo Upam si!, kjer vsako leto v spomladanskih mesecih zbirajo inovativne ideje na razpisano temo. Enkrat letno pa inovativne prispevke in dosežke nagradijo v okviru Dneva inovativnosti. Na današnjem 8. Dnevu inovativnosti v Talumu so podelili priznanja trem sodelavcem za množično inoviranje, 40 za profesionalno in trem za akcijo Upam si! Kolesje idej.

Aluminijska industrija se sicer v zadnjem obdobju sooča z izredno nepredvidljivimi razmerami, ki niso toliko posledica fizičnega trga kot drugih dejavnikov. Nevarnost predstavljajo globalne politično-ekonomske igre, ki lahko vplivajo na borzne indekse in nesorazmerno izboljšajo pogoje za poslovanje konkurence. »Vse navedene okoliščine seveda vplivajo na nas, na naše poslovanje, na rezultate in odločitve, ki jih sprejemamo, pa naj bodo vezane na kratkoročno optimizacijo ali strateške aktivnosti. Nanje se odzivamo s še izrazitejšim spreminjanjem strukture svoje metalne bilance in posledično strukture svoje proizvodnje. Inovativnost ostaja rdeča nit naših sprememb; na tem bomo morali delati še bolj intenzivno, predvsem pa jo vsi vzeti za svojo,« poudarja Drobnič.

Veliko korak naprej pri tehničnih izboljšavah

V Talumu so letos v okviru akcije Upam si! Kolesje idej zabeležili nekaj manj prijavljenih idej. Prejeli so jih 43, ki jih je podalo 37 različnih predlagateljev. Nekoliko tudi zaostajajo za ciljem podanih predlogov na zaposlenega, ki so si ga za letos zastavili pri 1 predlogu na zaposlenega. Kljub temu pa so v obdobju od januarja do avgusta ponosni na 0,85 predloga na zaposlenega v Skupini Talum in na povečanje števila zaposlenih, ki sodelujejo pri inovativni dejavnosti. Pri podajanju predlogov je bilo v tem letu aktivnih kar 37 odstotkov zaposlenih.

Velik korak naprej so naredili na področju tehničnih izboljšav. Od januarja do konca avgusta 2019 so namreč zabeležili kar sedem tehničnih izboljšav, ki prinašajo skupaj za več kot 600.000 evrov letne gospodarske koristi.

V Talumu povprečno letno za spodbujanje inovativne dejavnosti namenijo 100.000 evrov. Celoletno prizadevanje na področju inovativnosti zaokrožijo z Dnevom inovativnosti. Na ta dan je v »fabriki« področje inovativnosti še posebej izpostavljeno. Dan začnejo s skupno sejo poslovnega odbora, sveta zaposlenih, sveta delavcev, sindikata in odbora za inovativno dejavnost, nadaljujejo z inovativno malico, organizirajo kreativne delavnice z otroci bližnjih osnovnih šol (letos so otroci sestavljali alu kolesa), izvedejo posebne predstavitvene aktivnost za zaposlene (tokrat so sodelavci Taluma lahko preizkusili e-kolesa, ki so jih v Talum pripeljali predstavniki podjetja Greenstorm.eu) in vse skupaj zaokrožijo s podelitvijo priznanj ter pogovorom z zanimivimi gosti, izjemni posamezniki, inovatorji na svojem področju. Med drugim so v svoji sredi že prisluhnili Petru Florjančiču, Igorju Akrapoviču, Matjažu Kormanu, v letu 2018 so gostili Iva Boscarola, letos pa jih je motiviral Alen Kobilica, uspešni športnik, podjetnik in ustanovitelje Centra Vidim cilj.

 

Po trije prejemniki priznanj za množično inoviranje in akcijo Upam si!, devet ekip za profesionalno

Na 8. Dnevu inovativnosti v Talumu so tako podelili priznanja in nagrade trem sodelavcem, ki so v zadnjem letu podali največ inovativnih predlogov. Prejeli so jih Robert Marčič, strojni mehanik, PE Ulitki, z 38 predlogi, Denis Godec, projektant I/1, PE Servis in inženiring, z 29 predlogi in Franc Kodrič, operater v varnostno-nadzornem centru Vargas-Al, s 25 predlogi.

 

V okviru akcije Upam si! Kolesje idej so bile nagrajeni trije najbolje ocenjeni predlogi. Podali so jih Marjan Sagadin, PE Upravljanje z energijo, s predlogom Izdelava modela za napovedovanje predvidene porabe električne energije, Mateja Herak, Kadrovska služba, s predlogom Avtomatiziranje procesa prijave na delovna mesta in Jože Turk, Strateški razvoj, s predlogom Vpeljava avtomatiziranega transporta žarilnih palet v proizvodnji rondelic.

 

Na področju profesionalnega inoviranja oz. tehničnih izboljšav, katerih ocenjena gospodarska korist presega 600.000 evrov, je priznanja in nagrade prejelo devet izboljšav, pri nastanku katerih je sodelovalo 40 sodelavcev. Tehnične izboljšave, ki so bile nagrajene: Prenova segmenta pokrova (Marjan Sakelšek), Nadgradnja prebijalnika (Sašo Klajnšek in Martin Kovačec), Izdelava podpornega valja (Sašo Klajnšek), Dodatno sušenje komprimiranega zraka iz AC5 (Branko Hertiš in Zdenko Gajzer), Napredno izsekovalno orodje za proizvodnjo rondelic (Zvonko Intihar, Kristijan Pišek in Jože Turk), Sprememba vodenja traku in izdelava lijaka (Aleksander Krajnc, Aleksander Verlak in Marko Horvat), Optimizacija časa cikla celice za ulitek THK (Tomi Lendero in Aljaž Pišek), Izboljšan material in napredna tehnologija obdelave za aluminijast nosilec avtomobilskega kolesa (Julij Lozinšek, Aleš Slana, Srečko Golob, Leon Hrovat, Dejan Arnuš, Luka Pepelnik, Matevž Pleteršek, Klavdija Kužner, Denis Majcen, Boris Kocuvan, Matjaž Rozman, Mitja Masten, Klemen Butolen, Simon Potočnik, Tomi Lendero, Aljaž Pišek, Matjaž Bukšek, Tadej Dobrun, Daniel Petek, Martin Werdonig in Primož Vidovič) in Trajnostni proces pridobivanja Al zlitin z elektroliznim procesom (Haris Hrenko Salihagić, Branko Juršek, Anton Verdenik, Valerija Rojko, Goran Abramović in prof. dr. Jožef Medved).

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2019-10-09 07:37:54 (Oct 09, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Črni migranski oblaki nad Evropo - kdo bo temu zmogel reči, dovolj je!
Preteče kolone ilegalnih migrantov v BiH na poti proti Hrvaški. Njihov cilj Slovenija?!
DržavljanK/Vili Kovačič: "Kot neposredni oškodovanec zaradi pristranskega sodnika Mateja Accetta bom tožil njega in US!"
Ob svetovnem dnevu hrane EU poslanec Franc Bogovič izpostavil nujo odprave podhranjenosti in prekomerne debelosti otrok
VIDEO: Sreda v sredo - Utrinki s protestnega shoda Rešimo Slovenijo
Če si Cerarjeva SMC ne bi "uzurpirala" Ustavnega sodišča, Janković in Arsenović ne bi bila župana Ljubljane in Maribora
Komentar dr. Vinko Gorenak: Paliativna oskrba pravne države na Bethovnovi 10
Bruxelles: Makedonija z dolgim nosom iz Evropske prestolnice - z začetkom predpristopnih pogajanj ne bo nič
3.FANFEST-DOMIŠLJIJA BREZ MEJA
DržavljanK/Vili Kovačič: Moj pogled na zadevi Novič in Radonjić
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
sds
(44)
Celje
(37)
ZDA
(17)
znamka
(14)
znamke
(12)
nsi
(10)
sls
(8)
furs
(6)
kava
(6)
kpk
(5)
sdms
(4)
sto
(4)
NKBM
(3)
šah
(3)
gdpr
(3)
SMC
(3)
rop
(3)
sova
(3)
2
(3)
2tir
(2)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
mak
(2)
udba
(2)
KRIS
(2)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
npu
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
ment
(1)
P
(1)
Ptuj
(1)
je
(1)
heta
(1)
SPIZ
(1)
Lent
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

kupite actavis promethazine z vijoličnim sirupom za kašelj codeine kupite tablete proti bolečinam, nembutal, seconal, oxycotin, di, valium, hydrocodone & ritalin online. ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

kalijevega cianida, tablete in prašek kcn 99,99% ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

velika ponudba nadomesnih tipkovnic za prenosne računalnike znamk acer, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. cene se gibljejo okoli 25,00€ - 40,00€. veliko tipkovnic je na zalogi v našemu skladišču. vabljeni!

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

velika ponudba nadomestnih napajalnikov za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. veliko napajalnikov je na zalogi. hitra odprema. cene se gibljejo okoli 15,00 - 30,00€. vabljeni.

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 25 €

velika ponudba nadomestnih baterij za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, clevo, dell, fujitsu, gateway,.. na zalogi je veliko baterij. hitra odprema. cene baterij se gibljejo med 25,00€ in 100,00€. 

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

7081.) kaznilnica v snegu - gaston charlet

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

15.) menuet za kitaro - vitomil zupan

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

4333.) njeno življenje - guy de maupassant

Kategorija: Leposlovje

Cena: 7.99 €

156.) gostilne na slovenskem

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 15 €

1084.) vzgoja otrok v težavnih obdobjih - dr. benjamin spock

Kategorija: Leposlovje

Cena: 13.99 €

1709.) šopki za adama venijo - andrej blatnik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj