SDS: «Prihodnost Slovenije odvisna od digitalne preobrazbe!«

Objavil/a V Fokusu, dne 2019-09-11 ob 19:33:49

Danes je v Celju ob robu dogajanj na Mednarodnem obrtnem sejmu potekala novinarska konferenca, na kateri so Janez Janša, predsednik SDS, Franc Breznik poslanec SDS ter Mitja Glavnik  (Kriptovalute.si) in Peter Trček (Low Coins, predsednik Blockchain Think Tank Slovenia)  predstavili resolucijo o digitalni preobrazbi Slovenije, ki so jo pripravili skupaj s strokovnjaki področja tehnologije veriženja podatkovnih blokov. 

							 S to resolucijo  se želi doseči to,  da se Slovenijo  postavi v osrčje razvoja digitalizacije Predlagatelji  verjamejo, da  bi lahko na podlagi predstavljene resolucije poskrbi za uspešno in humano digitalno prihodnost. Vladi RS obenem priporočamo, da digitalizacijo vključi med prednostne naloge predsedovanja Svetu EU v letu 2021. Sami  predstavniki vlade to razumejo, se jim zdi rešitev ki je na mestu ne želijo pa za enkrat biti sopodpisniki le te.

Področje digitalizacije je eno od področij kjer bi Slovenija naredila preboj. Slovenija ima potenciale, znanja in vse potrebno da se to zgodi. Po besedah Janeza Janše  je »Slovenija bila pred leti z nekaterimi start-up podjetji v svetovni špici, potem pa je ta zagon nekoliko zamrl in zdaj precej »capljamo« za drugimi.« Znano je da še dan danes obstoja strah , oziroma bolj negativni prizvok ko se omenja digitalizacija , češ da je to nekaj skrivnostnega, ki mnogokrat uide nadzoru. Včasih se je družba dalo nadzorovati z ne dopuščanjem razvoja na področju kompjuterizacije in digitalizacije na prenekaterem področju. Znana je zgodba iz '80. let, ko slovenski mladinci pisali Milki Planinc,  takratni predsednici ZIS (Naziv za Vlado v bivši državi), da ja dovoli uvoz  računalnikov, To se je kasneje zgodilo, seveda z omejitvami, pa vendarle. Današnjo družbo zavirati ali ne dopuščati njen napredek na tem področju, si težko predstavljamo.  Digitalizacija  je tako vseprisotna in potrebna, da tisti, ki se zoperstavlja temu, zapravlja ugled in bodočnost svojim državljanom.

Digitalizacija bi postavila našo državo med napredne, saj bi z njo in s tehnologijo veriženja podatkov Slovenija lahko doprinesla ogromen napredek EU. Po mnenju Janše bi lahko s pomočjo nove blockchain tehnologije »vzpostavili veliko večji red tudi v zdravstvu, kjer vsi vemo, da je sedaj velika kriza. Z uporabo teh sredstev bi omogočili večjo varnost in učinkovitost.« Janez Janša je ob tem povedal, da smo resolucijo poslali vsem poslanskim skupinam, vendar je ob tem koalicija takoj dejala, da dokumenta ne bodo podpisali, ga pa bodo verjetno podprli. »Ta resolucija je odprta za kakršnekoli predloge, kdorkoli lahko še kaj predlaga, za sprejetje pa se potrebuje večina. Naj bo to nacionalna odločitev, ki bo omogočila, da Slovenija »ulovi« druge države oz. jih celo vodi na nekaterih področjih.

Besedilo resolucije pa najdete tukaj: 

https://www.sds.si/sites/default/files/Resolucija_digitalna%20preobrazba_110919_1.pdf

V kolikor bo znanje ovirano z birokratskimi postopki in ovirami, to znanja ne bo čakalo da se »vremena kranjcem zjasnijo«, bo odšlo drugam. Zato je nujno da se za uspešno digitalizacijo družbe ustvarijo pogoji doma.

Franc Breznik,  poslanec in  koordinator delovnega telesa za pripravo resolucije o digitalizacije družbe , je  med drugim dejal, da je »prva modrost IT strokovnjakov to, da je digitalizacija kot dihanje. Torej, če bomo prenehali z njenim razvojem, bomo nekonkurenčni.« Poudaril je, da v SDS spremljamo vse tehnologije in procese 4. industrijske revolucije, od mehatronike, elektronike, elektromobilnosti, razvoja pametnih vasi in mest ipd., in da sinergije te tehnologije potrebujejo platformo. »Država se mora preobraziti, zato nujno potrebujemo platformo, ki bo temeljila na blockchain tehnologij.

Nato je svoj pogled na resolucijo predstavil Peter Trček, ki je tudi predsednik Blockchain Think Thank Slovenia. Trček je še poudaril, da ima Slovenija zelo dober temelj za razvoj te tehnologije, »vendar bi bili lahko na tem področju še uspešnejši, saj nam nekatere države, kot sta Malta in Estonija že jemljeta vso pozornost.«

Sicer pa če se, se vedno zatakne pri prožnosti in zamujeni priložnosti. Prav je enkrat da pri teh stvareh ujamemo vlak, pa ne samo ujeti ampak tudi prevzeti »lokomotivo » razvoja na tem področju. Ali smo dovolj modri, preudarni in sočasno dovolj hitri, to ne sme biti vprašanje , ja ali ne, ampak ali smo dovolj hitri.

Po mnenju Janše bi lahko s pomočjo nove blockchain tehnologije »vzpostavili veliko večji red tudi v zdravstvu, kjer vsi vemo, da je sedaj velika kriza. Z uporabo teh sredstev bi omogočili večjo varnost in učinkovitost.« Janez Janša je ob tem povedal, da smo resolucijo poslali vsem poslanskim skupinam, vendar je ob tem koalicija takoj dejala, da dokumenta ne bodo podpisali, ga pa bodo verjetno podprli. »Ta resolucija je odprta za kakršnekoli predloge, kdorkoli lahko še kaj predlaga, za sprejetje pa se potrebuje večina. Naj bo to nacionalna odločitev, ki bo omogočila, da Slovenija »ulovi« druge države oz. jih celo vodi na nekaterih področjih.« Zaključil je s tem, da Slovenija potrebuje digitalno preobrazbo in znanje doma, »a da bo znanje ostalo doma, moramo za to ustvariti pogoje.«

Poslanec SDS Franc Breznik je dejal, da smo pri pripravi resolucije želeli ustvariti besedilo, ki bo enostavno in ki bo vsebovalo najboljše predloge. Pri pripravi resolucije smo namreč sodelovali s strokovnjaki s področja tehnologije veriženja podatkovnih blokov. Dejal je, da je »prva modrost IT strokovnjakov to, da je digitalizacija kot dihanje. Torej, če bomo prenehali z njenim razvojem, bomo nekonkurenčni.« Poudaril je, da v SDS spremljamo vse tehnologije in procese 4. industrijske revolucije, od mehatronike, elektronike, elektromobilnosti, razvoja pametnih vasi in mest ipd., in da sinergije te tehnologije potrebujejo platformo. »Država se mora preobraziti, zato nujno potrebujemo platformo, ki bo temeljila na blockchain tehnologiji,«je dejal poslanec SDS. Po njegovem mnenju lahko Slovenija z digitalno platformo zastavi dobre elemente za prihod številnih IT podjetij, ki bi nato pomenili temelj našega blagostanja. »To bi bila tudi edina prava garancija, da bodo postali izdelki »made in Slovenia« najbolj kvalitetni,« je poudaril Breznik in dodal: »Slovenija bi lahko postala nov evropski Singapur. To naj bo cilj slovenstva – high tech tehnologija, ki bo omogočila gospodarstvo z visoko vrednostjo,« je za konec poudaril Breznik.

Mitja Glavnik iz podjetja Kriptovalute.si,  je izrazil zadovoljstvo, da je končno prišlo do »konkretnega dokumenta na področju blockchain tehnologije, ki ni le seznam želja, temveč uporabna resolucija, ki bi lahko omogočila napreden digitalni razvoj Slovenije«. »Ta resolucija ni političen projekt, temveč splošen projekt za Slovenijo in državljane. Razvoj digitalizacije je dejstvo, vprašanje je samo, v katerih državah bodo ustvarjeni boljši pogoji za podjetja,« je zaključil Glavnik in tudi on opozoril, da nas na področju digitalizacije, kjer je bila Slovenija paradni konj, že prehitevajo baltske države. Paradni konj ali poklapano kljuse, to ne sme biti Shakespearjeva dilema, ampak imperativ, seveda v prid paradnega konja na področju digitalizacije.

V kolikor zamudimo digitalizacijo, smo zamudili veliko če že ne vse od tistega, kar našo državo dela razvito, napredno in prisotno v prostoru, kamor spada, v digitalno družbo evropskih  naprednih držav. Nadejamo si samo veliko zdrave pameti in preroškosti pri dovoljenju razvoja družbe v pravo in edino pametno smer razvoja in napredka.

Vane K. Tegov

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2019-09-11 19:33:49 (Sep 11, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Brez novic o ujetih migrantih pač ni policijskih poročil
Knjiga Pametne vasi v EU in drugje
Vane K. Tegov: Enoletna bilanca vladanja: »Batlerji, strežniki in lakaji v službi globoke države«
Dejan Kaloh ministrici Katičevi: Kdo daje pravico sodnikom, da sodijo v mojem (ljudskem) imenu!?!
Vane K. Tegov: Bedaki stojijo, konji podpisujejo
Ob 13. občinskem prazniku spomnili na 100 letnico dodelitve Apaškega polja SHS in na tragedijo apaških Nemcev 1947
12. Pučnikov pohod na Boč
Romana Tomc: Pokojninski sistem ni poligon političnih preigravanj
V SDS ponovno predlagajo spremembo zakona za dvig najnižjih invalidskih pokojnin
O Josipu Pelikanu, celjskemu fotografskemu kronistu - vse na enem mestu
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
sds
(40)
Celje
(35)
ZDA
(16)
znamka
(14)
znamke
(12)
nsi
(10)
sls
(8)
furs
(6)
kava
(6)
kpk
(5)
sdms
(4)
sto
(4)
NKBM
(3)
šah
(3)
gdpr
(3)
rop
(3)
sova
(3)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
mak
(2)
SMC
(2)
udba
(2)
2
(2)
2tir
(1)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
npu
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
ment
(1)
P
(1)
Ptuj
(1)
je
(1)
heta
(1)
SPIZ
(1)
IŠČI PO ARHIVU
September 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Oglasi

če se odločite za nakup telefona iphone xr, lahko ob sklenitvi vezave prihranite malenkost več kot 100€ za sam telefon. več o sami ponudbi: https://www.a1.si/telefoni/iphone-xr-64-gb-crna

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

7715.) bistro dete - kako razumeti in spodbujati otrokov razvoj, dr. richard c. woolfson, izdala založba didakta 2001

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

3914.) triinosemdeset stopnic - ladislav črnologar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 17.99 €

5000.) fužinski bluz - andrej skubic

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

7542.) podatki na dlani - reader"s digest izdan leta 2007

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

vas zanima kateri so pomembni dejavniki, ko se opravlja delo od doma in na kaj morate biti pozorni, da bodo delavci učinkovito opravili svoje delo? več o tem lahko izveste tukaj: https://blog.spica.com/registracija-delovnega-casa/kako-zaposlenim-omogociti-delo-na-domu-in-poskrbeti-da-bo-tudi-uspesno-opravljeno/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

predplačniški paket pri a1 vam omogoča, da lahko že za 5€ na mesec prejmete 1000 enot, ki jih lahko po želji porabite za klice, sms ali pa prenos podatkov. več o samih paketih: https://www.a1.si/predplacniski-paket/a1-simpl

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Kontrola dostopa time&space podjetja špica je učinkovita rešitev za vsa podjetja katera želijo imeti enostaven in hiter vpogled prihodov in prisotnosti svojih zaposlenih. več o tem lahko najdete na naslovu: 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

do you need a business loan, a personal loan, an automatic loan, an agricultural loan, or project financing? this company is certified and established to support the public, businesses and also individuals. we offer loans to different parts of the world. at 2% interest rate, contact us now via our email address   (kimberlyfinancegroup@gmail.com)     whatsapp number: +12174870925

Kategorija: Delo

Cena: 99 €

gostovanje z mobilnimi telefoni več ni tako drago, kot je bilo nekoč. še posebej kadar govorimo za gostovanje v eu. večina mobilnih paketov že vključuje vse storitve, ki jih lahko koristite tudi v tujini. več o tem koliko vam v katerem paketu česa pripada pa najdete na naslovu: https://www.a1.si/tujina/gostovanje-v-eu

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

2751.) alkoholno omamljen -  jože ramovš

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

5363.) il kung - fu - cesare barioli, knjiga je v it jeziku

Kategorija: Humanistika

Cena: 18.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj