Kar ni uspelo boljševističnemu prekucniku Tkalcu, uspeva boljševiku Kučanu! Ugrabil je 100 letnico, pa tudi državo!

Objavil/a V Fokusu, dne 2019-08-12 ob 22:49:56

V soboto sta tovarniški glasili idrijskega Kolektorja, njun lastnik je Stojan Petrič, ožji član Kučanovega omrežja F 21, bralcem ponudili tudi posebno prilogo pod naslovom "Prekmurje 100," posvečeno sobotnemu praznovanju 100 letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Glede na več kot očitno dejstvo, da je zgodovinski spomin Slovencev zelo površen tudi za dogajanja in akterje novejše zgodovine, kaj šele za dogajanja izpred 100 in več let, bi človek pričakoval, da bo posebna priloga postregla z verodostojnimi zgodovinskimi dejstvi o dogodkih, zlasti pa o ljudeh, ki imajo nesporno največ zaslug za to, da je Prekmurje postalo del slovenskega nacionalnega prostora. 

Izvemo pa bore malo! Že uvodnik predsednika vlade Marjana Šarca o "Edinstvenem Prekmurju," je leporečenje, bolje rečeno "nakladanje," ki ne pove nič ali še manj. Skratka nevredno enega predsednika vlade oziroma njegovih piarovcev. Kaj šele bo izrekel kot svečani govorec na sobotni proslavi v Beltincih kot pokrovitelj 100 letnice, za kar ga je "inštaliral" samooklicani predsednik pripravljalnega odbora, nekdanji šef slovenskih komunistov, pa tudi nekdanji predsednjik države, ki mu "samostojna Slovenija ni bila in mu še ni intimna opcija," Milan Kučan. Bog si ga vedi ali ni bila med njima v ozadju "vezana trgovina? Ti meni 200 evrskih tisočakov za stroške naših projektov ob 100 letnici, jaz tebi čast pokrovitelja in svečanega govora na proslavi!?" Pa še Boruta Pahorja se elegantno znebimo, čeprav bi po normalni logiki na takem dogodku zbrane moral nagovoriti suveren, torej predsednik države. Ko pa so verjetno pri Erjavcu dorekli tudi, da bo Šarec pregledal častno četo Slovenske vojske, je lahko odgovor le en sam, Milan Kučan je izvedel državni udar in ugrabil ne le 100 letnico, temveč tudi državo.

Da je vzdržal in obstal, četudi je že debelo v pokoju, je Milan Kučan izpričal že z naslovom svojega nagovora bralcem tovarniškega glasila Kolektor: "Vzdržali smo in obstali!" Res je partija, njeno udbaško omrežje je vzdržalo in obstalo, dokaz pa je on Milan Kučan, ki skoraj po treh desetletjih, kar smo se osamosvojili, še vedno drži vse zvode oblasti. Iz primerne in varne razdalje seveda. Le kakšen je prispevek Milana Kučana, da smo Prekmurci "vzdržali in obstali!?" Kaj je kot predsednik države, še pred tem pa partijski mogotec storil za hitrejši razvoj Prekmurja. Če ne on, je bila njegova partija tista, ki je prižgala zeleno luč za demontažo nove rafinerije nafte v Lendavi in prodajo Kitajcem. Partija je bila tista, ki je zrušila sistem ABC Pomurke, takrat enega največjih agroživilskih in trgovskih sistemov pri nas. Milan Kučan se ne more izogniti odgovornosti za propad konfekcijskega giganta Mure. Ne samo, da se je v Muri zastonj oblačil, direktorski obrazi iz njegovega Foruma 21 so Muro pognali v popoln propad.  Sicer pa se je Milan Kučan spretno izognil, da bi v svojem zapisu omenil ključne osebnosti, duhovnika Jožefa Klekla na primer.

To ni uspelo niti Urošu Lipoščku, ki mu je Kučanov krog omogočil izdajo knjige Prekmurje v vrtincu pariške mirovne konference 1919. Soboški stolni kaplan Andrej Lažeta je v samozaložbi izdal knjigo z naslovom "Povsod pokažimo, da smo Slovenci oziroma, kaj se je v Prekmurju godilo leta 1918 in do poletja 1919," ki je hitro ovrgel Lipuščkovo "zgodovinsko resnico" o posameznikih, ki so zaslužni za združitev Prekmurja z matico.  So pa se Kučanovi potrudili, da je osrednje pozornosti tovarniške priloge deležen spomenik sovjetskim zmagovalcem leta 1945 sredi Murske Sobote, ki s 100 letnico nima nikakršne zveze. V mestu, ki ga obvladujejo reformirani komunisti Milana Kučana, je  razmislek o tem, da bi odstranili sovjetski monumentalni kip, ga preselili na primernejšo lokacijo, v park v središču mesta pa umestili spomenik zaslužnim za dogajanje pred 100 leti in trg preimenovali iz Trga zmage v Trg dr. Matije Slaviča,  seveda bogokleten. 

V prilogi je dobil svoj prostor pod soncem tudi Kučanov dvorni bard Vlado Kreslin, o prekmurski kulinariki razpreda sin Kučanove desne roke Marjana Šiftarja kot, da Premurje ne premore drugih kuharjev. Celo svojemu prijatelju gostincu Nacetu Rajhu, v kleti njegove gostilne v Bakovcih so se sprejele številne pomembne odločitve, tudi ta, da se Dejan Židan umesti za kmetijskega ministra v vlado Boruta Pahorja.

Spomnijo tudi na pisatelja Miško Kranjec, ki je zanimivo o narodnem buditelju in duhovniku Jožefu Kleklu, ker je nacizem enačil s komunizmom dejal, da je Klekl: "nabožni romar primitivnosti" in da "primitivna katoliška duhovščina v Prekmurju ni napravila ničesar za ohranitev slovenstva, pač pa je delala le za ohranitev vere."  Še danes ni povsem jasna vloga Miška Kranjca pri okrutni likvidaciji duhovnika Daniela Halasa marca 1945. 

Je pa priloga Kolektorjevih tovarniških glasil o 100 letnici jasno pokazala, v katerih državnih, paradržavnih in zasebnih gospodarskih družbah so denarni viri za delovanje Kučanovega omrežja.

Za sklep nekaj, kar potrjuje vsebino naslova. Ministrski predsednik Marjan Šarec je dokončno odpovedal udeležbo na sobotnem svečanem bogoslužju v Beltincih v parku pred župnijsko cerkvijo. Na bogoslužju ga ne bo, bo pa zato le nekaj ur pozneje svečani govorec le na kakih 100 metrov oddaljenem prizorišču Kučanove osrednje proslave. Predsednik republike Borut Pahor, ki bi moral biti svečani govorec na proslavi, a ga je Kučan postavil na stranski tir, bo nagovoril zbrane ob koncu svečanega bogoslužja. Svečano bogoslužje, ki ga bo ob kardinalih, nadškofih, škofih in številni duhovščini daroval ljubljanski nadškof in metropolit dr Stanislav Zore nacionalna TV ne bo prenašala. Bo pa zato nalogo, ki jo je dobila med Kučanovim obiskom pri Kaduncu, s prenosom proslave v celoti realizirala. Stroške svečanega bogoslužja, za katerega verjamem, da se ga bo udeležila velikanska množica zavednih Slovencev z levega in desnega brega reke Mure, bo pokrila soboška škofija, Kučanovo proslavo pa bomo plačali vsi davkoplačevalci. Za pogostitev po svečanem bogoslužju bodo poskrbele prekmurske župnije, po proslavi gre ketering na stroške državnega proračuna, enako tudi koncert Orlekov.

Kar ni uspelo boljševističnemu prekucniku Vilmošu Tkalcu, uspeva boljševiku Kučanu! Ugrabil je 100 letnico, pa tudi državo! Kar nekaj vidnih obrazov na Slovenskem mi je dejalo, da se bodo udeležili le svečanega bogoslužja, proslave pa ne, ker so jo ugrabili tisti, ki jim samostojna Slovenija ni bila in jim še vedno ni intimna opcija!   

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2019-08-12 22:49:56 (Aug 12, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Zoran Zaev je odstopljen, samo da tega on še ne ve
Gašper Blažič: Se je ob 100 letnici ponovila Kučanova inkvizicijska cenzura izpred 28 let?
Celje:« Letnica rojstva ni garancija za mentalno zrelost voznika«
Invazija ilegalnih migrantov ne pojenja: pri Podlehniku so jih ujeli kar 73
VIDEO: Odmev znanih Prekmurcev in Slovencev ob 100 letnici združitve Prekmurja z matico
Gašper Blažič: Moji vtisi ob slovesnostih 100 letnice v Beltincih
Umrl je Ivan Oman
Soboški škof dr. Peter Štumpf v pridigi ob 100 letnici: Razdeljenost je največja tragedija, ki se lahko zgodi narodu
Beltinci: Neposredni prenos svečanega bogoslužja ob 100 letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom
Nova znamka - 100. obletnica združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
sds
(35)
Celje
(32)
ZDA
(16)
znamka
(14)
znamke
(12)
nsi
(10)
sls
(8)
furs
(6)
kava
(6)
kpk
(5)
sdms
(4)
sto
(4)
NKBM
(3)
šah
(3)
gdpr
(3)
rop
(3)
sova
(3)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
mak
(2)
SMC
(2)
udba
(2)
2
(2)
2tir
(1)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
npu
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
ment
(1)
P
(1)
Ptuj
(1)
je
(1)
heta
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2019
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Oglasi

2661.) kriv - jason pinter

Kategorija: Šport

Cena: 25 €

4691.) nomadi brez oaze  -  boris pahor

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5885.) vidna tema - izpoved o depresiji - william styron

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 12.99 €

6455.) oj, hišica očetova - cilka dimec žerdin

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 9.99 €

6983.) luč fantastike - terry pratchett

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

https://www.naravni.si/blog/filtri-za-vodo/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

dober dan,   ste v kakšni finančni krizi? ali vam je banka zavrnila posojilo? ali potrebujete posojilo? ne skrbite več, ker je podjetje, ki je tu, da vam pomaga, daje posojila tako posameznikom kot podjetjem od 2000 evrov in več, obrestna mera je dostopna. če vas zanima, se lahko s svojimi prošnjami obrnete na hopkinsonloan@outlook.com.   hvala.  

Kategorija: Storitve

Cena: 10 €

v kolikor igrate igre na srečo, spremljate športi in radi tudi stavite, imate sedaj možnost, da ob registraciji na spletni strani: https://www.betsonhand.com/sl/william-hill/william-hill-bonus/ prejmete tudi william hill bonus.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kakšna znaša pokritost lte 4g omrežja pri enem izmed večjih operaterjev v sloveniji. na njihovi spletni strani si lahko ogledate zemljevid: https://www.a1.si/omrezje/hitrost-interneta-4g-lte

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

https://www.naravni.si/tehnologija/filtri-za-vodo.html

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor razmišljate o nakupu kvalitetnega mobilnega telefona in zanj ne želite odšteti celega premoženja, je smiselno, da razmislite o nakupu samsung galaxy a7. zmogljiv telefon po ugodni ceni, ki vas bo zagotovo navdušil. več lahko najdete in preberete na naslovu: https://www.a1.si/telefoni/samsung-galaxy-a7-zlata

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

računalnik all in one envy velja za premium izdelek hp.  z top procesorjem in ločeno grafično kartico, nudi hitro in zmogljivo delovanje.  primeren tudi za zahtevne igerce!     

Kategorija: All-in-one računalniki

Cena: 1499 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj