Nekaj nasvetov za varno rabo interneta med počitnicami

Objavil/a V Fokusu, dne 2019-07-09 ob 07:42:37

Pouk se je zaključil in učenci ter dijaki že veselo uživajo poletne počitnice. Na voljo imajo veliko več prostega časa kot med šolskim letom, ki ga bodo zapolnili z različnimi dejavnostmi. Številni bodo več časa namenili tudi uporabi družabnih omrežij, aplikacij za sporočanje, za igranje video iger in drugim aktivnostim, povezanim z mobilnimi telefoni ter internetom. Pri tem se bodo srečevali s številnimi tveganji, zaradi katerih jih bo lahko kasneje »bolela glava«. Da bo čim manj zapletov, so na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si (www.safe.si), ki deluje v sklopu Fakultete za družbene vede, za otroke, najstnike in njihove starše pripravili nekaj nasvetov za varno in neproblematično rabo interneta med poletnimi počitnicami.

Ne objavljaj posnetkov, ki lahko škodujejo. Med počitnicami nastanejo številne fotografije in video posnetki, saj je snemanje in fotografiranje z mobilnim telefonom preprosto in hitro. Pri tem pa lahko nastanejo tudi fotografije, katerih javna objava ali deljenje z drugimi lahko pusti neprijetne posledice. To še posebej velja za posnetke, kjer smo pomanjkljivo oblečeni oziroma goli ali pa v smešnih položajih. Pred objavo ali deljenjem z drugimi se vedno vprašajmo, ali nam lahko posnetek kakor koli škoduje danes ali kadarkoli kasneje. Če se slučajno odločimo, da nekomu, v katerega smo zaljubljeni, pošljemo intimno fotografijo (kar sicer močno odsvetujemo), potem res dobro premislimo, ali bo takšno fotografijo res imel zgolj zase in je ne bo delil z drugimi ali kasneje celo uporabil proti nam.

Drugih ljudi ne snemamo in fotografiramo brez dovoljenja, niti posnetkov ne delimo preko interneta, če nam tega izrecno ne dovolijo. Vsaka fotografija je poseg v zasebnost. Zato je pomembno, da tistega, ki ga želimo fotografirati, pred tem vprašamo, ali nam to dovoli. Če želimo posnetek deliti z drugimi preko družabnih omrežij ali objaviti na internetu, prav tako pridobimo dovoljenje. To velja tudi, če želimo deliti posnetek v zaprtem krogu prijateljev (npr. preko aplikacije Snapchat). Tudi starši naj bi svoje otroke vprašali, ali dovolijo, da se njihova fotografija deli na družabnih omrežjih. Na tem mestu velja opozoriti tudi na posnetke otrok, ki jih starši naredijo na plaži. Takšni posnetki ne sodijo na družabna omrežja, saj obstaja potencialna nevarnost, da pride do zlorab takšnih fotografij.

 

Prejetih neprimernih posnetkov ne prepošiljamo. Po e-pošti, preko aplikacij za sporočanje in družabnih omrežij pogosto prejmemo fotografije, ki v nas spodbudijo neprijetne občutke. Lahko gre za posnetke nasilja, strašljive posnetke, gole posnetke ipd. Če določen posnetek pri nekom vzbudi strah, neprijetno počutje ali odpor, mu lahko povzroči tudi psihološke težave. Prepošiljanje določenih posnetkov pa je (lahko) tudi kaznivo, ne le moralno nesprejemljivo. Vse neprimerne posnetke izbrišemo in jih ne delimo naprej, pošiljatelja pa lahko opozorimo o neprimernosti njegovega početja. Enako velja za posnetke, na katerih nekdo trpi ali je na kakršenkoli način zlorabljen. V primeru, da nekdo prepošilja ali deli z drugimi gole posnetke mladoletnih oseb, to prijavimo na Policijo.

Poskrbimo za nastavitve varnosti in zasebnosti na družabnih omrežjih in aplikacijah za sporočanje. Pred odhodom na počitnice je primeren čas, da ponovno preverimo, ali so naši računi ustrezno zaščiteni in ali imamo vse svoje objave res zaščitene tako, da jih vidijo le tisti, za katere res želimo, da jih vidijo. Priporočamo, da so vse objave privzeto omejene na naše spletne prijatelje in niso javne, vključimo pa tudi vse varnostne elemente, da preprečimo morebitne vdore v račun.

Previdno pri objavljanju lokacije v aplikacijah. Številne aplikacije spremljajo lokacijo telefona in to tudi objavljajo (npr. Snapchat preko Snapmap). Če to dopustimo, potem nikoli ne moremo vedeti zagotovo, kdo vse nam lahko sledi in spremlja naše gibanje. Da ne postanemo žrtev morebitnih (spletnih) zalezovalcev, v vseh aplikacijah izklopimo možnost objavljanja lokacije, ali pa, še bolje, aplikacijam preprečimo dostop do podatkov o lokaciji. Prav tako pazimo, da v svojih objavah na družabnih omrežjih ne izdajamo, kdaj odidemo na dopust in kdaj se vrnemo. Ta podatek lahko zelo prav pride morebitnim vlomilcem.

Uporabljajmo dobro geslo in ga ne delimo z drugimi. Geslo je kot ključ. Z njim varujemo podatke v digitalni obliki. Poskrbimo, da imamo vse dostope do osebnih podatkov, družabnih omrežij in tudi mobilnega telefona zaščitene z geslom. Dobro geslo ima vsaj deset znakov, velike in male črke, številke in posebne znake, kot so npr. @!-+*. Gesel nikoli ne delimo z drugimi.

 

Čuvajmo svoj mobilni telefon. Na plaži, na koncertih, v mestu in drugje smo lahko hitro žrtev kraje mobilnega telefona. Kraja lahko zelo prizadene našo denarnico, ne smemo pa pozabiti, da telefon vsebuje veliko osebnih podatkov in gesel za dostop do družabnih omrežij, z njim je mogoče tudi plačevati. Telefona ne jemljimo s seboj na plažo, če ga ne bomo imeli ves čas pod nadzorom. Če nam telefon ukradejo, ga skušajmo čim prej na daljavo blokirati in izbrisati vse podatke, kar omogočata tako Android kot iOS, in obvestimo operaterja, da blokira SIM kartico, s čimer preprečimo, da bi nam nekdo s klici ali prenosom podatkov naredil dodatno finančno škodo.

Naj bo vaš dopust varen in sproščen.

Članek je bil izvirno objavljen na strani www.safe.si

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2019-07-09 07:42:37 (Jul 09, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Vane K. Tegov: Bedaki stojijo, konji podpisujejo
Ob 13. občinskem prazniku spomnili na 100 letnico dodelitve Apaškega polja SHS in na tragedijo apaških Nemcev 1947
12. Pučnikov pohod na Boč
Romana Tomc: Pokojninski sistem ni poligon političnih preigravanj
V SDS ponovno predlagajo spremembo zakona za dvig najnižjih invalidskih pokojnin
O Josipu Pelikanu, celjskemu fotografskemu kronistu - vse na enem mestu
Ob 150 letnici gasilstva na Slovenskem PRS Borut Pahor odprl razstavni gasilski paviljon
V Ljutomeru prijeli 23 ilegalnih migrantov
Dr. Matevž Tomšič: Vsi v tisti 25 glavi procesiji na Magistrat so od Jankoviča imeli moralne in materialne koristi
SDS: «Prihodnost Slovenije odvisna od digitalne preobrazbe!«
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
sds
(40)
Celje
(35)
ZDA
(16)
znamka
(14)
znamke
(12)
nsi
(10)
sls
(8)
furs
(6)
kava
(6)
kpk
(5)
sdms
(4)
sto
(4)
NKBM
(3)
šah
(3)
gdpr
(3)
rop
(3)
sova
(3)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
mak
(2)
SMC
(2)
udba
(2)
2
(2)
2tir
(1)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
npu
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
ment
(1)
P
(1)
Ptuj
(1)
je
(1)
heta
(1)
SPIZ
(1)
IŠČI PO ARHIVU
September 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Oglasi

7715.) bistro dete - kako razumeti in spodbujati otrokov razvoj, dr. richard c. woolfson, izdala založba didakta 2001

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

3914.) triinosemdeset stopnic - ladislav črnologar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 17.99 €

5000.) fužinski bluz - andrej skubic

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

7542.) podatki na dlani - reader"s digest izdan leta 2007

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

vas zanima kateri so pomembni dejavniki, ko se opravlja delo od doma in na kaj morate biti pozorni, da bodo delavci učinkovito opravili svoje delo? več o tem lahko izveste tukaj: https://blog.spica.com/registracija-delovnega-casa/kako-zaposlenim-omogociti-delo-na-domu-in-poskrbeti-da-bo-tudi-uspesno-opravljeno/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

predplačniški paket pri a1 vam omogoča, da lahko že za 5€ na mesec prejmete 1000 enot, ki jih lahko po želji porabite za klice, sms ali pa prenos podatkov. več o samih paketih: https://www.a1.si/predplacniski-paket/a1-simpl

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Kontrola dostopa time&space podjetja špica je učinkovita rešitev za vsa podjetja katera želijo imeti enostaven in hiter vpogled prihodov in prisotnosti svojih zaposlenih. več o tem lahko najdete na naslovu: 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

do you need a business loan, a personal loan, an automatic loan, an agricultural loan, or project financing? this company is certified and established to support the public, businesses and also individuals. we offer loans to different parts of the world. at 2% interest rate, contact us now via our email address   (kimberlyfinancegroup@gmail.com)     whatsapp number: +12174870925

Kategorija: Delo

Cena: 99 €

gostovanje z mobilnimi telefoni več ni tako drago, kot je bilo nekoč. še posebej kadar govorimo za gostovanje v eu. večina mobilnih paketov že vključuje vse storitve, ki jih lahko koristite tudi v tujini. več o tem koliko vam v katerem paketu česa pripada pa najdete na naslovu: https://www.a1.si/tujina/gostovanje-v-eu

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

2751.) alkoholno omamljen -  jože ramovš

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

5363.) il kung - fu - cesare barioli, knjiga je v it jeziku

Kategorija: Humanistika

Cena: 18.99 €

7472.) ana karenina - l.n. tolsoj

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj