Franc Breznik: Geotermalna energija predstavlja potencial za popolni regionalni razvoj

Objavil/a V Fokusu, dne 2019-06-27 ob 16:19:39

Poslanec SDS Franc Breznik je na današnji novinarski konferenci spregovoril o sklicu nujne seje odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na kateri bodo poslanke in poslanci 2. julija 2019 spregovorili o geotermalni energiji - okoljsko sprejemljivem viru energije ter priložnosti za razvoj kmetijstva in turizma ter proizvodnjo električne energije. 

»Slovenija je v zadnjih letih pred novimi izzivi. Iščemo nove cilje preboja in velikokrat se pogovarjamo o zelenem preboju Slovenije v okviru srednje Evrope in v okviru manjših držav,« je uvodoma dejal poslanec in nadaljeval: »V tem pogledu se nam je v SDS porodila zamisel o tem, kako izrabiti velik geotermalni potencial v Sloveniji, ki je bil v zadnjih letih zelo stihijsko obravnavan, večkrat odrinjen na neko obrobje, z izgovori, da je to nerentabilno, da se to ne izplača, ampak ravno trendi v zadnjih letih dokazujejo, da ima Slovenija izrazito veliko priložnost v geotermalni energiji,« je povedal Breznik. 

Ob tem je poslanec dejal, da je bogastvo geotermalne energije na območju celotne Slovenije izredno. Trenutno se beleži izraba na severovzhodu države,  Dolenjskem, novi viri pa se odkrivajo na Koroškem, Gorenjskem,  Primorskem. »Doslej smo že zanemarili te naše 'rudnike zlata' in če želimo našo geotermalno politiko postaviti na neko višjo raven, izkoristiti evropska sredstva iz sedanje in naslednje finančne perspektive, potem je na dlani, da moramo imeti celovit koncept izrabe geotermalne vode,« je prepričan Franc Breznik. 

Po besedah poslanca smo na področju kmetijstva znani kot država, ki ima težave s samooskrbo. »Če izdvojimo sezonsko oskrbo, smo popolnoma neoskrbni v zelenjadarstvu in odvisni od juga Italije, Španije ter drugih držav. Na tem področju lahko z geotermalnimi viri energije naredimo preboj. Na našem območju sta že sedaj dva velika pionirska projekta, rastlinjaka, ki se ogrevata s pomočjo geotermalne energije, in sicer rastlinjak orhidej ter rastlinjak s paradižniki. To sta dva koncepta, ki kažeta smer  'agrobiznisa' na področju kmetijstva. S pomočjo geotermalne vode pa se lahko ohrani naš potencial in poveča samooskrbo na področju zelenjadarstva,« je prepričan poslanec. 
V novem konceptu, ki ga predstavljamo v SDS in smo ga pripravili skupaj z domačimi in tujimi strokovnjaki, sledimo popolnemu konceptu izrabe geotermalne energije v takoimenovanem kaskadnem modelu. V tem modelu je po besedah poslanca zajeta proizvodnja električne energije, industrijska izraba, kmetijstvo, balneologija. 

»V okviru proizvodnje električne energije predvidevamo postavitev vsaj 15 novih večjih, globljih vrtin v Sloveniji, ki bodo v bližini sedanjih vrtin, sedanje vrtine bi porabljali za re-elekcijo, nove vrtine pa za izrabo geotermalne električne energije. Druga faza izrabe geotermalne energije je lahko industrijska izraba, tu je mogoče vse od sušenja betonskih izdelkov, do ekstrakcije soli, proizvodnje bakra. Na področju kmetijstva je mogoče sušenje sadja, zelenjave, ogrevanje rastlinjakov, hlevov, sušenje žitaric. Naslednja možnost izrabe geotermalne energije je daljinsko ogrevanje številnih mest. Pionirji na tem področju so v Islandiji, kjer se glavno mesto popolnoma toplotno ogreva z geotermalno energijo, v naši bližini ima takšno ogrevanje Avstrija. Obstaja pa še ena možnost izrabe geotermalne energije, ki je najbolj znana, in to je  balneološka izraba,« je naštel poslanec in dodal, da je potencial geotermalne energije izredno velik. 

»Torej, v prvi kaskadi bi geotermalno energijo peljali za elektriko, potem za rastlinjake ter vse ostale proizvodne aktivnosti, ki tečejo v kmetijstvu, sledi izraba za toplotno ogrevanje številnih naselij in mest in nato energijo vodimo v balneologijo, iz termalne izrabe pa z zadnjimi tehnologijami lahko termalno vodo ponovno peljemo v kmetijstvo, na primer v posebne bazene, kjer se lahko vzgajajo tudi določene vrste rib, rakov, školjk, alg v medicinske namene. Zadnji del geotermalne energije pa lahko popolnoma izkoristimo še z geo-sondami, kot na primer na Dunaju, ki je iz svoje toplarne naredil velik projekt in postavil največjo toplotno črpalko v Evropi. To vodo lahko potem spravimo nazaj v zemeljsko skorjo in s tem ustvarimo neprekinjen tok geotermalne vode,« je povedal poslanec Breznik in dodal, da pri geotermalni energiji govorimo tudi o brezogljični izrabi oziroma viru, kjer ni prisotnega CO2. 

»S to idejo, projektom o izrabi geotermalne energije, ki je večplasten, odgovarjamo vsem mladim v Sloveniji, ki so pred več kot mesecem dni demonstrirali proti podnebnim spremembam in želeli uvedbo novih tehnologij, ki ne bodo tako kvarno vplivale na naše okolje. SDS kot največja stranka v Sloveniji čuti svojo priložnost in dolžnost, da skupaj s svojimi strokovnjaki predstavi nove projekte in nove poglede 21. stoletja,« je povedal poslanec SDS in dodal, da bo seja za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je sklicana za 2. julij in na katerem bodo spregovorili o teh temah, nakazala nov trend Slovenije, neko novo upanje in ambicioznost. 

»V SDS si želimo postaviti nove cilje, poleg vseh visokih tehnologij, digitalizacije, nanotehnologij, avtomatizacije, izrabo bionike in ostalih tehnologij 21.stoletja,« je poudaril poslanec in dodal, da SDS popolno izrabo geotermalne energije vidi tudi kot velik potencial Slovenije za popolni regionalni razvoj. »To je tudi naš dodatek energetskemu konceptu Slovenije in podnebnemu konceptu Slovenije, ki bosta ključna dokumenta naše države ob koncu letošnjega leta,« je še dejal poslanec. Breznik je zaključil, da si v SDS želimo, da Slovenija na tem področju ne bi capljala za svojo konkurenco, temveč, da bi iz sledilcev postali 'trend setterji'. 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2019-06-27 16:19:39 (Jun 27, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Romana Tomc: Pokojninski sistem ni poligon političnih preigravanj
V SDS ponovno predlagajo spremembo zakona za dvig najnižjih invalidskih pokojnin
O Josipu Pelikanu, celjskemu fotografskemu kronistu - vse na enem mestu
Ob 150 letnici gasilstva na Slovenskem PRS Borut Pahor odprl razstavni gasilski paviljon
V Ljutomeru prijeli 23 ilegalnih migrantov
Dr. Matevž Tomšič: Vsi v tisti 25 glavi procesiji na Magistrat so od Jankoviča imeli moralne in materialne koristi
SDS: «Prihodnost Slovenije odvisna od digitalne preobrazbe!«
Bo tudi jesen tako "bogata" z ilegalnimi migranti, kot je poletje?
Odprla so se vrata 52. Mednarodnega obrtnega sejma - MOS v Celju
Župan Arsenovič zamenjal strokovne nadzornike z njemu zvestimi in politično dovolj tečnimi, kot je Stojan Auer na primer
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
sds
(39)
Celje
(35)
ZDA
(16)
znamka
(14)
znamke
(12)
nsi
(10)
sls
(8)
furs
(6)
kava
(6)
kpk
(5)
sdms
(4)
sto
(4)
NKBM
(3)
šah
(3)
gdpr
(3)
rop
(3)
sova
(3)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
mak
(2)
SMC
(2)
udba
(2)
2
(2)
2tir
(1)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
npu
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
ment
(1)
P
(1)
Ptuj
(1)
je
(1)
heta
(1)
SPIZ
(1)
IŠČI PO ARHIVU
September 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Oglasi

7715.) bistro dete - kako razumeti in spodbujati otrokov razvoj, dr. richard c. woolfson, izdala založba didakta 2001

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

3914.) triinosemdeset stopnic - ladislav črnologar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 17.99 €

5000.) fužinski bluz - andrej skubic

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

7542.) podatki na dlani - reader"s digest izdan leta 2007

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

vas zanima kateri so pomembni dejavniki, ko se opravlja delo od doma in na kaj morate biti pozorni, da bodo delavci učinkovito opravili svoje delo? več o tem lahko izveste tukaj: https://blog.spica.com/registracija-delovnega-casa/kako-zaposlenim-omogociti-delo-na-domu-in-poskrbeti-da-bo-tudi-uspesno-opravljeno/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

predplačniški paket pri a1 vam omogoča, da lahko že za 5€ na mesec prejmete 1000 enot, ki jih lahko po želji porabite za klice, sms ali pa prenos podatkov. več o samih paketih: https://www.a1.si/predplacniski-paket/a1-simpl

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Kontrola dostopa time&space podjetja špica je učinkovita rešitev za vsa podjetja katera želijo imeti enostaven in hiter vpogled prihodov in prisotnosti svojih zaposlenih. več o tem lahko najdete na naslovu: 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

do you need a business loan, a personal loan, an automatic loan, an agricultural loan, or project financing? this company is certified and established to support the public, businesses and also individuals. we offer loans to different parts of the world. at 2% interest rate, contact us now via our email address   (kimberlyfinancegroup@gmail.com)     whatsapp number: +12174870925

Kategorija: Delo

Cena: 99 €

gostovanje z mobilnimi telefoni več ni tako drago, kot je bilo nekoč. še posebej kadar govorimo za gostovanje v eu. večina mobilnih paketov že vključuje vse storitve, ki jih lahko koristite tudi v tujini. več o tem koliko vam v katerem paketu česa pripada pa najdete na naslovu: https://www.a1.si/tujina/gostovanje-v-eu

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

2751.) alkoholno omamljen -  jože ramovš

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

5363.) il kung - fu - cesare barioli, knjiga je v it jeziku

Kategorija: Humanistika

Cena: 18.99 €

7472.) ana karenina - l.n. tolsoj

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj