Boštjan Ocepek: Javno pismo Luki Mescu: Če bi osebno srečali medveda, bi nehali govoriti neumnosti

Objavil/a V Fokusu, dne 2019-06-21 ob 13:24:01

Objavljamo javno pismo, ki ga je Boštjan Ocepek, podjetnik in lovec ter občinski Svetnik SLS v Zagorju ob Savi naslovil na Luko Mesca glede stališč poslanske skupine Levica o izrednem odstrelu zveri.

Spoštovani poslanec Luka Mesec,

spremljam stališča stranke Levica glede izrednega odstrela volkov in medvedov, iz katerih je jasno, da težav podeželja ne poznate, ob tem pa nimate stika z ljudmi, ki so zaradi prekomernega porasta zveri v veliki stiski. S svojimi argumenti o humanosti si mogoče pridobivate politične točke med svojimi volivci, žalosti pa me, da s tem delate veliko škodo vsem, tudi živalim, ki jih pri tem izkoriščate.

Sam prihajam iz vasi, imam dnevni stik s kmeti in lovci ter drugimi uporabniki gozdov in kmetijskih zemljišč. Že od malih nog pomagam doma na kmetiji, pri 16 letih sem se pa priključil še k lovcem.  Če uporabimo samo kmečko logiko, ugotovimo, da lovci, kmetje in lokalni obrtniki in ljudje, ki živimo na podeželju drug brez drugega ne moremo, zato si pomagamo in se podpiramo. Zdi pa se, da se tisti, ki na naš račun dobro živite, nikoli ne vprašate, od kje in kako vzeti. Se pa zelo trudite, da bi nas med seboj skregali.

V naši državi imamo veliko živalskih vrst, z nekaj divjadi gospodarimo lovci preko Zavoda za gozdove in s temi vrstami divjadi ni težav. Slovenski lovci nismo lovci na trofeje, kakor nas poskuša predstaviti vaš del politike. Naša naloga je, da poskrbimo, da na podlagi analiz in nadzora držimo optimalno število živalskih osebkov v določenem okolju. S tem preprečimo izbruh naravne selekcije, ki nastane ob preveliki številčnosti določene vrste, katere pokazatelj so tudi škode. Je pa nekaj primerov, ki se iz lovne prestavijo na rdečo listo in se vodijo kot ogrožene vrste. V tem primeru zanje odgovarja država. Priznajmo si, da je država zelo slab gospodar, saj ob slabi odzivnosti in nadzoru številčnosti te divjadi komaj da lahko govorimo o gospodarjenju. Imamo kar nekaj primerov, ko se je število zveri prekomerno povečalo, država pa je ob tem vedno mižala.

Zadnje čase imamo velike težave s preveliko številčnostjo medveda in volka. Država namesto, da bi gospodarila z divjadjo in izravnala prekomerno številčnost, raje izplačuje jalove odškodnine, na katere pa morajo oškodovanci dolgo čakati. Obe omenjeni vrsti pa tudi šakali se sedaj pojavljajo tudi na območjih, kjer nikoli niso bile prisotne. Prav tako se nevarno približujejo naseljem in delajo škodo pri domačih in hišnih živalih na podeželju.

Sprašujem vas poslanec: se bo res moralo zgoditi, da se boste zbudili šele, ko bo prišlo do smrtnega primera pri ljudeh zaradi napada lačnih zveri? Vi, ki živite sredi mestnih središč, ste na varnem, več kot polovica Slovencev na podeželju pa s svojimi populizmi spravljate v smrtno nevarnost. Za vas skrbi ogromno služb, za katere plačujemo vsi, tudi mi na podeželju. Zagotovo pa mestni način življenja s hiperpotrošnjo bistveno bolj pripomore k izumrtju živalskih vrst, kot bi bilo to kadarkoli mogoče z odstrelom. Izumiranje živalskih vrst je namreč v največji meri posledica uporabe umetnih kemikalij in ostalih snovi, ki onesnažujejo vodo in zrak, ne pa strokovnega gospodarjenja. Prav je, da se vprašate, kakšen način življenja je bolj škodljiv za našo naravo in za naslednike.

G. Mesec, verjamem, da ste vi pravi naslov, da sprostite blokado gospodarjenja z zvermi, saj imate očitno moč, da vladne projekte odobrite ali zaustavljate. Žal pa je iz predlogov pastirjev in ograj jasno, da o ključnih problemih podeželja ponovno odločate ljudje, ki o življenju izven Ljubljane veste zelo malo. Ste se kdaj vprašali, od kje prihajajo sredstva, ki vam zagotavljajo lepo življenje? Ponovno bomo trpeli mi davkoplačevalci, ki bomo plačevali vaše kaprice. Če pa nočete pomagati in želite v Sloveniji ustvariti zverinjak, ga naredite pred svojimi vrati, ob enem pa še sami plačajte za zaščitna sredstva in škodo sosedov. Verjamem, da bi nehali govoriti neumnosti, če bi osebno srečali medveda.

Prosim za odgovor, za katerega se že vnaprej lepo zahvaljujem.

Boštjan Ocepek,

Svetnik SLS Zagorje ob Savi

Gospodar v LD Šentlambert

Podpredsednik OZUL-a Zasavje

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2019-06-21 13:24:01 (Jun 21, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Jelka Godec: Zakaj takšna povišanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja?
PU Maribor: Pakistance vrnili Hrvatom
Dovoljene tudi nezakonitosti pri rušenju Pomurskih lekarn!?
24. Tabor SDS: Janez Janša: "Čas je za tlakovanje poti do 10. volilne zmage SDS in prevzem oblasti!"
Filatelistična razstave z naslovom Človek na Luni v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju
EKSKLUZIVNO: Je državna sekretarka Olga Belec FURS-u prijavila 50 tisoč EUR na roko dobljene kupnine za DIANO d.o.o.?
Celje: 53. mednarodne igre šolarjev
Prevoz z taxi službo ni poceni, je pa (večinoma) dovolj zanesljiv
Celje: Izvirnosti nepridipravov nikoli konca - goljufije z uporabo filmskega denarja
Mariborski policisti ujeli oboroženega roparja, v Dravi našli ukraden osebni avtomobil
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
sds
(35)
Celje
(28)
ZDA
(16)
znamka
(13)
znamke
(12)
sls
(8)
nsi
(8)
furs
(6)
kava
(6)
kpk
(4)
sdms
(4)
sto
(4)
NKBM
(3)
šah
(3)
gdpr
(3)
rop
(3)
sova
(3)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
mak
(2)
SMC
(2)
udba
(2)
2
(2)
2tir
(1)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
npu
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
ment
(1)
P
(1)
Ptuj
(1)
je
(1)
heta
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

  dober dan,   tu se prijavite za vse vrste posojil, ne glede na vaše finančno stanje, naše posojilo se giblje od 2.000 do 1.000.000 evrov, poskus pa vas bo prepričal. naš edini cilj je pomagati ljudem, zato nam pišite preko e-pošte na hopkinsonloan@outlook.com in izpolnite spodnje informacije.   polno ime: znesek posojila: trajanje posojila:   hvala.  

Kategorija: Ostalo

Cena: 10 €

6917.) juliette justine - marki de sade imam še ostale knjige te zbirke

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5124.) kaj je mojemu otroku - sabine pauki andrea kisch

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 18.99 €

4453.) pot v hlapčevstvo - hayek friderich august

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

2067.) trije prašički

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

7741.) poti , obrazi , pokrajine , ex ponto nemiri lirika , umetnik in njegovo delo , znamenja , nemirno leto , jelena , ženska , ki je ni , prekleto dvorišče , omerpaša latas , žeja , znamenja ob poti - zbirka ivo andrić cena je za kos

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 8.99 €

6964.) lastovka čez ocean  domovina v srcu - anton  ingolič

Kategorija: Zdravje

Cena: 18.99 €

3304.) winnetou - karl may 1-12 knjig

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 29.99 €

1882.) mojih pet življenj - gusti stridsberg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1551.) besedna umetnost ii

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 14 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne, vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 spletna stran: amikum e-pošta: info@amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj