SDS in NSi vložili zahtevo za oceno ustavnosti zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije

Objavil/a V Fokusu, dne 2019-04-16 ob 19:22:08

Poslanec SDS mag. Andrej Šircelj je na današnji novinarski konferenci predstavil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2018 in 2019, ki izvršuje Rebalans proračuna Republike Slovenije za leto 2019 ter za oceno ustavnosti in zakonitosti Rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2019 in Odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2018 do 2020. Zahtevo za oceno ustavnosti sta na Ustavno sodišče danes vložili poslanski skupini SDS in Nova Slovenije, ki sta ob pripravi besedila sodelovali s številnimi ekonomskimi in pravnimi strokovnjaki. 

V obeh poslanskih skupinah predlagamo, da Ustavno sodišče ugotovi, da so Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2018 in 2019 v členih 1., 3., 5., 29. in 30. in 2. člen Rebalansa ter 3. in 4. člen Odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2018 do 2020 v neskladju s 148. členom ustave, v povezavi z 2., 3., 3.a in 8. in 153. členom ustave. Prav tako ustavnemu sodišču predlagamo, da ugotovi, da sta Rebalans proračuna Republike Slovenije za leto 2019 ter Odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2018 do 2020 v nasprotju s 3. in 6. členom Zakona o fiskalnem pravilu. Ustavno sodišče naj zato razveljavi Rebalans proračuna Republike Slovenije za leto 2019 in odpravi Odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2018 do 2020 ter Vladi in Državnemu zboru naloži uskladitev Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2018 in 2019, ki izvršuje Rebalans proračuna Republike Slovenije za leto 2019 z ustavo in Zakonom o fiskalnem pravilu v roku 1 meseca.   

»Tukaj gre torej za tri pravne predpise glede katerih zahtevamo oceno ustavnosti, in sicer gre za zakon o izvrševanju proračuna, s katerim se izvršuje proračun za leto 2019, gre za odlok, ki daje okvir, predvsem na odhodkovni strani in gre za sam rebalans proračuna. Vsi tri trije pravni akti dejansko določajo proračun za leto 2019,« je uvodoma pojasnil mag. Šircelj in nadaljeval: »148.člen ustave določa usklajenost prihodkov in odhodkov, ali povedano drugače, tudi z zadolževanjem odhodki ne smejo  biti višji od prihodkov, razen v primerih po zakonu o fiskalnem pravilu, ko gre za izredne dogodke, pri čemer pa letos temu ni tako.« 

Poslanec Šircelj je nato dejal, da se pri zahtevi za oceno ustavnosti proračuna srečujemo s prvovrstnim ustavnopravnim vprašanjem, in sicer ali se bo ta vlada držala ustanovpravnih norm, ali ne. »Gre pa tudi za to, da se uvede disciplina na fiskalnem področju oziroma fiskalna disciplina oziroma da se troši toliko kot se ustvari,« je poudaril mag. Šircelj. 

»Fiskalni svet je dal mnenje o rebalansu proračuna za leto 2019 in ugotovil, da odhodki presegajo prihodke za 270 milijonov evrov in zaradi tega je vzpostavljeno vprašanje higiene in discipline ter vladavine prava,« je nadaljeval poslanec, ki je dodal, da v poslanskih skupinah SDS in NSI z vloženo zahtevo za oceno ustavnosti želimo izpostaviti, ali se bodo v naši državi na finančnem področju upoštevale pravne norme, ki so dane z ustavo in zakonom o fiskalnem pravilu. 

»Fiskalni svet je samostojen in neodvisen organ, katerega beseda bi morala nekaj pomeniti. V primeru  proračuna in odloka vlada ni upoštevala stališča fiskalnega sveta, ki določa okvir porabe. Vlada prav tako ni pripravila 3 letnega razvoja odhodkov, ampak samo enoletnega in zato je odlok v nasprotju z zakonom o fiskalnem pravilu,« je nadaljeval Šircelj, ki je tudi prepričan, da je tudi zaradi dvotretjinske podpore Fiskalnemu svetu v Državnem zboru temu organu treba dati določeno težo.

»Fiskalni svet je ugotovil presežek odhodkov na podlagi zakona o fiskalnem pravilu, na podlagi švicarske formule, ki danes velja in na podlagi te formule je treba določati javnofinančne dokumente,« je prepričan poslanec, ki še meni, da bo, v kolikor ustavno sodišče ugotovi, da je rebalans neustaven, vlada v enem mesecu lahko popravila obstoječe dokumente in naredila rebalans. »S tem javne finance ne bodo ogrožene, nihče ne bo prizadet, vlada pa bo preko javnih financ upravljala vse tiste vloge, ki jih dejansko mora opravljati, to je alokacijsko, stabilizacijsko, preradzelitveno vlogo,« je poudaril mag. Šircelj. 

»Dolgoročno in srednjeročno se bo s tem zagotovilo tudi  stabilne javne finance. Stabilne javne finance pa vplivajo na to, kako ljudje srednjeročno in dolgoročno v državi živijo. Stabilne javne finance zagotavljajo večje zaposlovanje, zaposljivost in večje dohodke ljudi,« je še povedal poslanec, ki je še dodal, da je fiskalno pravilo evropski izum. 

»Pričakujemo, da bo vlada delovala skladno z ustavo in če ne bo delovala skladno z ustavo, pričakujemo tudi ustrezne posledice,« je ob novinarskih še povedal mag. Andrej Šircelj, ki je prepričan, da je zahteva za oceno ustavnosti urgentna. 

»Ustavno sodišče je samostojno in neodvisno, torej ne moremo vršiti pritiska na to institucijo, kdaj naj o tem odloči;« pa je na vprašanje o tem, kako hitro naj odloči sodišče o zahtevi odvrnil poslanec. 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2019-04-16 19:22:08 (Apr 16, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Franc Kangler: Janez Žirovnik, nekdanji agent Udbe, vpleten naj bi bil v atentat na Nikolo Štedula 1988, je še vedno sodnik!?
Dr. Vinko Gorenak: "PORCIJA"....tokrat za Jelko Godec
Brez novic o ujetih migrantih pač ni policijskih poročil
Knjiga Pametne vasi v EU in drugje
Vane K. Tegov: Enoletna bilanca vladanja: »Batlerji, strežniki in lakaji v službi globoke države«
Dejan Kaloh ministrici Katičevi: Kdo daje pravico sodnikom, da sodijo v mojem (ljudskem) imenu!?!
Vane K. Tegov: Bedaki stojijo, konji podpisujejo
Ob 13. občinskem prazniku spomnili na 100 letnico dodelitve Apaškega polja SHS in na tragedijo apaških Nemcev 1947
12. Pučnikov pohod na Boč
Romana Tomc: Pokojninski sistem ni poligon političnih preigravanj
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
sds
(40)
Celje
(35)
ZDA
(16)
znamka
(14)
znamke
(12)
nsi
(10)
sls
(8)
furs
(6)
kava
(6)
kpk
(5)
sdms
(4)
sto
(4)
NKBM
(3)
šah
(3)
gdpr
(3)
rop
(3)
sova
(3)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
mak
(2)
SMC
(2)
udba
(2)
2
(2)
2tir
(1)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
npu
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
ment
(1)
P
(1)
Ptuj
(1)
je
(1)
heta
(1)
SPIZ
(1)
IŠČI PO ARHIVU
September 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Oglasi

v kolikor ste športni navdušenec in igrate športne stave, vas vabimo, da obiščete našo spletno stran betsonhand, kjer so vam na voljo največje spletne stavnice na svetu, kot so bet 365, bet at home in william hill. možnost igranja tudi v sloveniji. več: https://www.betsonhand.com/sl/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

če se odločite za nakup telefona iphone xr, lahko ob sklenitvi vezave prihranite malenkost več kot 100€ za sam telefon. več o sami ponudbi: https://www.a1.si/telefoni/iphone-xr-64-gb-crna

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

7715.) bistro dete - kako razumeti in spodbujati otrokov razvoj, dr. richard c. woolfson, izdala založba didakta 2001

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

3914.) triinosemdeset stopnic - ladislav črnologar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 17.99 €

5000.) fužinski bluz - andrej skubic

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

7542.) podatki na dlani - reader"s digest izdan leta 2007

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

vas zanima kateri so pomembni dejavniki, ko se opravlja delo od doma in na kaj morate biti pozorni, da bodo delavci učinkovito opravili svoje delo? več o tem lahko izveste tukaj: https://blog.spica.com/registracija-delovnega-casa/kako-zaposlenim-omogociti-delo-na-domu-in-poskrbeti-da-bo-tudi-uspesno-opravljeno/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

predplačniški paket pri a1 vam omogoča, da lahko že za 5€ na mesec prejmete 1000 enot, ki jih lahko po želji porabite za klice, sms ali pa prenos podatkov. več o samih paketih: https://www.a1.si/predplacniski-paket/a1-simpl

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Kontrola dostopa time&space podjetja špica je učinkovita rešitev za vsa podjetja katera želijo imeti enostaven in hiter vpogled prihodov in prisotnosti svojih zaposlenih. več o tem lahko najdete na naslovu: 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

do you need a business loan, a personal loan, an automatic loan, an agricultural loan, or project financing? this company is certified and established to support the public, businesses and also individuals. we offer loans to different parts of the world. at 2% interest rate, contact us now via our email address   (kimberlyfinancegroup@gmail.com)     whatsapp number: +12174870925

Kategorija: Delo

Cena: 99 €

gostovanje z mobilnimi telefoni več ni tako drago, kot je bilo nekoč. še posebej kadar govorimo za gostovanje v eu. večina mobilnih paketov že vključuje vse storitve, ki jih lahko koristite tudi v tujini. več o tem koliko vam v katerem paketu česa pripada pa najdete na naslovu: https://www.a1.si/tujina/gostovanje-v-eu

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

2751.) alkoholno omamljen -  jože ramovš

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj