Tomaž Lisec SDS: Vojnim veteranom naj se vrne, kar jim je bilo z ZUJF-om vzeto!

Objavil/a V Fokusu, dne 2019-04-10 ob 17:55:04

Na današnji novinarski konferenci je poslanec SDS v DZ Tomaž Lisec  predstavil predlog  zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o vojnih veteranih, ki ga je poslanska skupina SDS vložila v parlamentarni postopek. 

Kot je uvodoma izpostavil poslanec SDS Lisec so upravičenci po Zakonu o vojnih veteranih tista skupina, kateri so bile pravice zaradi finančne krize odvzete in ji navkljub izboljšanju javnih financ od tedaj niso bile vrnjene. Glede na to, da rebalans proračuna za leto 2019 predvideva rekordno porabo javnih sredstev, tudi ni razloga, da se vojnim veteranom vrne, kar jim je bilo z ZUJF-om vzeto. »Vojni veterani so ena od skupin, ki pričakujejo, da se jim posledice izboljšanja javnih financ poznajo tudi v dejanskem življenju,« je dejal poslanec. 

S predlogom zakona, ki smo ga v poslanski skupini SDS danes vložili v parlamentarni postopek, želimo odpraviti, kar je vojnim veteranom odvzel ZUJF, prav tako pa želimo popraviti, kar je veteranom odvzela zadnja sprememba pokojninskega zakona, ko se je pokojnina za upravičence, ki so dopolnili pokojninsko dobo 40 let brez dokupa, določila na minimalno višino 500 evrov. 

»V praksi je tako prišlo do dogodkov in situacij, ko so dotedanji prejemniki veteranskega dodatka le tega izgubili. Cenzus za status vojnega veterana namreč znaša 497,15 evra in ko smo poslanci v Državnem zboru zvišali minimalno pokojnino, smo vede ali pa nevede storili napako, ki je marsikaterega državljana s statusom vojnega veterana finančno oslabila. Kdorkoli je namreč imel pokojnino višjo od 497,15 evra, pa četudi le en evro več, mu je ZPIZ veteranski dodatek po tej spremembi zakona vzel,« je dejal poslanec SDS Tomaž Lisec. Kot ugotavljamo v poslanski skupini je med tistimi, ki so izgubili pravico do veteranskega dodatka  največ upravičencev, katerim so se leta 2017 pokojnine zvišale na 500 evrov zaradi tega, ker so dopolnili 40 let delovne dobe brez dokupa. Takšno zvišanje pokojnin, ki je sicer zasledovalo načelo pravične minimalne pokojnine za polno delovno dobo, je po drugi strani pomenilo, da se je ravno vojnim veteranom skupni prihodek lahko tudi znižal, saj so v tej skupini izgubili veteranski dodatek. 

Tomaž Lisec:" Z zakonom o vojnih veteranih predlagamo znižanje starostne meje za uveljavljanje pravice do varstva po Zakonu o vojnih veteranih iz 55 let na 50 let, vrnitev pravice do zdraviliškega in klimatskega zdravljenja in spremembo cenzusa za veteranski dodatek."

Kot je na novinarski konferenci pojasnil poslanec Tomaž Lisec v poslanski skupini SDS predlagamo vračilo pravic in njihov obseg za upravičence po Zakonu o vojnih veteranih kot je bil pred sprejetjem ZUJF ter še niso bile vrnjene in sicer: znižanje starostne meje za uveljavljanje pravice do varstva po Zakonu o vojnih veteranih iz 55 let na 50 let ter vrnitev pravice do zdraviliškega in klimatskega zdravljenja tako, da lahko upravičenec po lastni izbiri uveljavi pravico po Zakonu o vojnih veteranih ali po kakšnem drugem predpis. 

Rešitev v zakonu pa je tudi sprememba cenzusa oziroma sprememba osnove ter način določanja osnove za ugotavljanje pravice do veteranskega dodatka in njegove višine. »Če smo dvignili minimalno pokojnino, je prav, da dvignemo tudi cenzus za prejemanje veteranskega dodatka,« je dejal poslanec SDS. 

»Pri omenjenem zakonu govorimo torej o osebah, ki so dejansko na terenu v tistih letih 1991 in kasneje žrtvovali svoje zdravje, službene obveznosti, in še kaj na račun tega, da smo vzpostavili tisto, s čimer se lahko svetu pohvalimo, to je samostojno državo,« je dejal poslanec in poudaril, da naj imajo od tega, da gre državi v javnofinančnem smislu dobro, koristi njeni državljani. »Predlagani zakon ima za državni proračun minimalne finančne posledice, preračunali smo, da bi iz državne blagajne za rešitve,ki jih predlagamo, potrebovali maksimalno 7 milijonih evrov,« je dejal poslanec. 

Nenazadnje je Lisec še povedal, da se v zvezi z veteranskim dodatkom na poslanke in poslanci obračajo tudi vojni veterani, predvsem s prošnjo, da se »nerazumno stanje, ki na tem področju vlada sedaj nemudoma odpravi« in da se »ljudem, ki so bili pripravljeni za našo samostojnost dati življenje v naši državi omogoči človeka vredno življenje.« 

Tomaž Lisec je nenazadnje izrazil upanje, da bodo vsi poslanke in poslanci prisluhnili našim argumentom in da, v kolikor v drugih poslanskih skupinah menijo, da bi bilo treba zakon nomotehnično popraviti, le to tudi storimo v času trajanja postopka.  

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2019-04-10 17:55:04 (Apr 10, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Župan Lendave Janez Magyar: Izpad pri črpanju nepovratnih evropskih sredstev bo težko nadomestiti
Vane K. Tegov: Fevdalizacija korupcije v Makedoniji
Škof Peter Štumpf: Zakaj levičarji ob 100 letnici na obrobje izrinjajo narodnega buditelja Jožefa Klekla?!
Odposlanci šefa KPK Borisa Štefaneca v Državnem svetu po pojasnila in dokumente o preiskovalki v zadevi Ksngler
Dr. Milan Zver v Evropskem parlamentu o vladavini prava v tranzicijskih državah
Romana Tomc: Predlog slovenskega komisarja postavlja ambicije slovenske evropske politike na uradniški nivo
Sodišče odločilo: nekdanji obveščevalec Peinkiher bo moral zaradi laži in žalitev plačati odškodnino in se javno opravičiti
V prometni nesreči na Celjskem umrl 26 letni voznik
Zaposleni Pomurskih lekarn županu Jevšku: "lažete in manipulirate z dejstvi!"
Ilegalne migracije: Sestradane Sirce ormoški policisti oskrbeli s hrano in vodo
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
sds
(34)
Celje
(28)
ZDA
(16)
znamka
(13)
znamke
(12)
sls
(8)
nsi
(8)
furs
(6)
kava
(6)
kpk
(4)
sdms
(4)
sto
(4)
NKBM
(3)
šah
(3)
gdpr
(3)
rop
(3)
sova
(3)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
mak
(2)
SMC
(2)
udba
(2)
2
(2)
2tir
(1)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
npu
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
ment
(1)
P
(1)
Ptuj
(1)
je
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

7741.) poti , obrazi , pokrajine , ex ponto nemiri lirika , umetnik in njegovo delo , znamenja , nemirno leto , jelena , ženska , ki je ni , prekleto dvorišče , omerpaša latas , žeja , znamenja ob poti - zbirka ivo andrić cena je za kos

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 8.99 €

6964.) lastovka čez ocean  domovina v srcu - anton  ingolič

Kategorija: Zdravje

Cena: 18.99 €

3304.) winnetou - karl may 1-12 knjig

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 29.99 €

1882.) mojih pet življenj - gusti stridsberg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1551.) besedna umetnost ii

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 14 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne, vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 spletna stran: amikum e-pošta: info@amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

inštrukcije angleščine v mariboru za osnovno ali srednjo šolo pri amikum-u so vam na voljo. ponujamo prijazen, strokoven in pedagoško preverjen pristop, ki je pomagal že številnim. imamo dolgoletne izkušnje s poučevanjem učencev in dijakov na oš, sš in gimnazijah. preverite našo paketno ponudbo na spletni strani inštrukcije angleščine maribor. lahko pa nas kontaktirate: gsm: 031/530-081 ali preko e-pošte: info@amikum.si preverjeno. preizkušeno. uspešno. amikum.  

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 13 €

7621.) skupinska slika z gospo - heinrich boll

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 19.99 €

7108.) umiranje na rate - dachauski procesi - igor torkar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

6972.) jetniški tič - kurt vonnegut ml.

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

3095.) marija antoinetta - stefan zweig

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj