Dr. Jože Dežman v oddaji Polemika na Nova24TV: Koncentracijski taborišči Šentvid in Teharje bolj uničevalni od nacističnih!

Objavil/a V Fokusu, dne 2019-03-26 ob 12:08:18

V četrtkovi oddaji Polemika na Nova24TV je voditelj Franci Donko gostil zgodovinarja dr. Jožeta Dežmana.  V oddaji sta spregovorila o tem, ali je Slovenija v letu 2019 že toliko civilizacijsko odrasla, da si vsak človek zasluži grob in pietetni civilizacijski pokop.

“To je temeljna tranzicijska kategorija, ki jo doživljamo na različnih ravneh. Po začetku dela komisije v prvi vladi Janeza Janše, se je ta problem odprl preprosto tako, da se je pokazalo, da Slovenija strašansko težko odpira prikrite grobove. Potem se je pokazalo, da je del slovenske politike tako zavezan temu modelu, da več kot polovica Slovencev nima pravice do svojega groba in so zato pripravljeni nositi tudi politično tveganje. Hvala Bogu je Danilo Türk plačal solidno temo za to svojo drugorazrednost,” je uvodoma povedal Dežman. Meni, da so žrtve iz rova Sv. Barbare bile odličen izziv, ker so politiko pripeljale do tega, da je na nek način kapitulirala.

Nekateri bi še danes radi skrivali in prikrivali zločine prejšnjega režima
Šele v današnjem času se večina Slovencev sooča s temno stranjo naše zgodovine, nekateri pa od zgodovine bežijo. “Slovenija je med nekdanjimi republikami SFRJ edina, ki skuša razviti t. i. tranzicijsko pravičnost in tukaj je nekaj vzporednih pojavov. Ena manj opazna je tudi po zaslugi našega sodstva, ki svojo dejavnost malo skriva, razveljavitev stalinističnih sodnih procesov. To jih je več tisoč in, ko bomo to znanstveno obravnavali, bomo videli, da je tisti pojem brezpravja kot oznaka za titoizem,” je o tem povedal Dežman.

“Uničevalno koncentracijsko taborišče Šentvid nad Ljubljano je najhujše uničevalno taborišče vseh treh totalitarnih režimov, drugo tako taborišče je Teharje pri Celju, šele nato sledijo nacionalsocialistična taborišča,” je v širši kontekst postavil krutost titoističnega režima na slovenskem po drugi svetovni vojni zgodovinar Jože Dežman in dodal, da je število najdenih komunističnih morišč naraslo iz 600 na 750.

Kot drug primer je izpostavil delo komisije za izvajanje zakona o popravi krivic, kjer je več kot 35 tisoč primerov že obravnavanih. O tem je še povedal: “V javnost počasi vstopa dolgoročno travmatsko breme, ki ga je pustil titoizem za seboj, se pravi ne samo z obdobja 1941-45, pač pa približno v najhujši fazi stalinističnih deset let od 1945 do 1955, v milejših formah pa do danes. Če pogledamo: še danes nekateri ne bi  pustili pričevalcem Jožeta Možine v javnost, kar pomeni, da bi nekateri še vedno radi prikrivali in ščitili zločine!”

Na slovenskem so bila titoistična koncentracijska taborišča najhujša

“Če smo leta 1990 v tej državi začeli z neko blago vednostjo o nekih deset grobiščih in je bil temeljni pojem Kočevski rog, so kolega Ferenc iz kriminalistične akcije sprava in sodelavci iz Nove slovenske zaveze ter drugi, do leta 2005 prišli do 600 lokacij, danes je številka 750,” je o številu grobišč povedal Dežman in dodal, da je bilo tudi kar nekaj slučajnih izkopov.

To je opisal kot najhujši zločin v zgodovini Slovenije, najhujši poboji v Evropi po drugi svetovni vojni, najhujši zločin nad Slovenci v mirnem času in najhujši zločin nad Hrvati v mirnem času. “Uničevalno koncentracijsko taborišče Šentvid nad Ljubljano je najhujše uničevalno taborišče vseh treh totalitarnih režimov, drugo tako taborišče je Teharje pri Celju, šele nato sledijo nacionalsocialistična taborišča,” je v širši kontekst postavil krutost titoističnega režima na slovenskem po drugi svetovni vojni. Po njegovih besedah, se vsak dan odvija spopad med tistimi, ki bi zgodovino skrivali in tistimi, ki bi jo odkrivali.

J. Ž.

Vir: http://nova24tv.si

VIDEO: Oddaja Pogledi z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
1
APMMB2
0
Mar 31, 2019
Nenehno se pojavlja dilema: ali odkrivati povojne zločine, ali ne?
Za razrešitev tega vprašanja je potrebno upoštevati katoliško miselnost. Ali to želimo, ali ne, jo je nujno upoštevati.
Vsaj dve zapovedi sta, ki to zahtevata. Nista iz trte izviti. Sta dokazano nujni.
Prva, ali je ravno katoliška, ali ne, ni niti pomembno, dejstvo je, da jo katoličani upoštevajo, je ta, da ima vsak pokojnik pravico do groba. V kolikor ni pokopan straši. Sliši se sicer dokaj naivno, pa vendar vsi morilci vedo da jim žrtve ne dajo miru, vse dokler jih ne pokopljejo. Slovenski množični morilci so prav gotovo doživljali takšne traume, a o njih praktično ni nikakršnih poročil. Žrtve takšnega strašenja so bili tudi svojci, ki pa seveda močijo enako, kot krvniki. Danes jih je še peščica, pa jih zanesljivo obiskujejo žrtve in jjih plašijo. Krvniki pa vse skupaj pripisujejo težkim dnem med NOB.
Druga prav tako preizkušena katoliška modrost je, priznanje greha, spoved in pokora.
V kolikor prestopnik prinzna greh , mu odleže, če sledi še pkora, torej kazen, pa se sokrajda razbremeni greha, posebno če je pokora pravična.
Torej marsikomu bi bilo mnogo lažje, pa če je storilec, ali sorodnik storilaca, če bi zločine priznal, se pokoril, dobil zasluženo kazen in bi potem živel spokorjen in v miru.
Tega storilci, hudodelci , ne srejemajo. Nočejo priznati svojih zločinov, nočejo se pokoriti in se izoibajo kaznim.
Žrtve pa jih kljub temu tlačijo, jim maličijo značaj, storilci postajajo pokveke.
Kar pa je še huje, je to, da razdvajajo narod, saj želijo in vztrajajo, da sami niso zagrešili nič strašnega. Za takšne trditve imajo svoje privržence, sorodnike in občudovalce. To pa pomeni, da postaja zločin vrlina.
Kam to pelje, pa lahko vidimo v deformaciji slovenske družbe.
Tako, kot nekaznovani hudodelci odhajajo , tako obstajajo nekaznovani roparji, ki so oropali Slovenijo. Nobena velika riba še ni dobila zasluženo kazen. In kriminal je v Sloveniji vrlina.
#1
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2019-03-26 12:08:18 (Mar 26, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Ilegalni migranti, vsakodnevna stalnica policijskih poročil
Ob 23. avgustu, evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov
Predsednik Borut Pahor jih ni imenoval, je pa obsodil zločinskost vseh treh totalitarnih in avtoritarnih režimov
Ljubljana: Na predvečer evropskega spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov maša in simpozij
Bo Šarec blindirani kvartet uporabljal za varovanje zelene meje s Hrvaško ali za prevoz ilegalnih migrantov v azilne centre
Dr. Stane Granda: Po 100 letnem jubileju Prekmurja
Zoran Zaev je odstopljen, samo da tega on še ne ve
Gašper Blažič: Se je ob 100 letnici ponovila Kučanova inkvizicijska cenzura izpred 28 let?
Celje:« Letnica rojstva ni garancija za mentalno zrelost voznika«
Invazija ilegalnih migrantov ne pojenja: pri Podlehniku so jih ujeli kar 73
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
sds
(35)
Celje
(32)
ZDA
(16)
znamka
(14)
znamke
(12)
nsi
(10)
sls
(8)
furs
(6)
kava
(6)
kpk
(5)
sdms
(4)
sto
(4)
NKBM
(3)
šah
(3)
gdpr
(3)
rop
(3)
sova
(3)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
mak
(2)
SMC
(2)
udba
(2)
2
(2)
2tir
(1)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
npu
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
ment
(1)
P
(1)
Ptuj
(1)
je
(1)
heta
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2019
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Oglasi

ste posameznik ali institucija, ki jo potrebujete za povečanje kapitala. brez skrbi, dajem vam na razpolago zanesljive kratkoročne in dolgoročne kapitalske sklade z nizko stopnjo 3%. če ste resni in resnično potrebujete, nas za več informacij kontaktirajte.   e-pošta: henrybenette@outlook.fr   whatsapp: +33644687693

Kategorija: Delo

Cena: 2000 €

ste posameznik ali institucija, ki jo potrebujete za povečanje kapitala. brez skrbi, dajem vam na razpolago zanesljive kratkoročne in dolgoročne kapitalske sklade z nizko stopnjo 3%. če ste resni in resnično potrebujete, nas za več informacij kontaktirajte.   e-pošta: henrybenette@outlook.fr   whatsapp: +33644687693

Kategorija: Osebna vozila

Cena: 2000 €

2661.) kriv - jason pinter

Kategorija: Šport

Cena: 25 €

4691.) nomadi brez oaze  -  boris pahor

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5885.) vidna tema - izpoved o depresiji - william styron

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 12.99 €

6455.) oj, hišica očetova - cilka dimec žerdin

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 9.99 €

6983.) luč fantastike - terry pratchett

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

https://www.naravni.si/blog/filtri-za-vodo/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

dober dan,   ste v kakšni finančni krizi? ali vam je banka zavrnila posojilo? ali potrebujete posojilo? ne skrbite več, ker je podjetje, ki je tu, da vam pomaga, daje posojila tako posameznikom kot podjetjem od 2000 evrov in več, obrestna mera je dostopna. če vas zanima, se lahko s svojimi prošnjami obrnete na hopkinsonloan@outlook.com.   hvala.  

Kategorija: Storitve

Cena: 10 €

v kolikor igrate igre na srečo, spremljate športi in radi tudi stavite, imate sedaj možnost, da ob registraciji na spletni strani: https://www.betsonhand.com/sl/william-hill/william-hill-bonus/ prejmete tudi william hill bonus.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kakšna znaša pokritost lte 4g omrežja pri enem izmed večjih operaterjev v sloveniji. na njihovi spletni strani si lahko ogledate zemljevid: https://www.a1.si/omrezje/hitrost-interneta-4g-lte

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

https://www.naravni.si/tehnologija/filtri-za-vodo.html

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj