Kaj je pravzaprav drobiž-kako pomemben je bil?

Objavil/a V Fokusu, dne 2019-03-15 ob 23:10:24

Drobiž je del denarne enote, ki je namenjen  za plačevanje manjših zneskov oziroma za natančneje zaokroževanje večjih zneskov. Pred je nastala zagata okrog drobiža, ki se pojavlja sočasno  z začetkom prve svetovne vojne  in začetka razpada dvojne monarhije.

Tik pred vojno in dolgo pred tem je veljalo za Avstro-ogrsko plačilno sredstvo krono, da je imela stoodstotno kritje v zlatu. Po definiciji je veljalo 10 kron=3 grame zlata. In sama denarna politika dvojne kronske države se je držala tega. Odstopanj niso poznali.

Vsi seveda v tem času se niso prosto sprehajali z zlatniki za 10, 20 ali 100 kron. Za vsakdanje funkcioniranje populacije so potrebovali drugačne vrste denarja, drobiž. Drobiž je kovan iz cenejših kovin in ni polnovredni denar. Bi lahko rekli premostitveni denar. Tu smo prisiljeni, da ga sprejmemo kot da je polnovredni z vrednostjo na katero se glasi.  Čeprav vemo, da zapisana vrednost na njem ne dosega njegove nominalne vrednosti.  Vrednost, ki jo označuje drobiž ima omejeno plačilno moč in se ga ne sprejema v neomejenih količinah. Ne da se ga pripeljati s samokolnico in plačati z njim kosilo za deset oseb. Tisti, kateremu hočeš plačati z drobižem, te lahko zavrne.

Kako so to reševali med prvo svetovno vojno? Pri največjih bankovciv za 10, 20 in 50 kron si lahko zamenjal za zlatnike. Tu ni bilo nobene »izgube.« Pri srebrnih kronah pa je že bilo odstopanje od nominalne vrednosti. Vsak se je bal izgube realne vrednosti premoženja, v kolikor je konvertiral svoje zlate krone za druge apoene drugačne kovine. Vojna je prisilila Avstro-Ogrsko k izdaji bankovcev, ki niso izpolnjevali vse standarde na področju izdaje  bankovcev. V začetnem obdobju vojne so bankovci bili zelo slabi.  S kovinskim drobižem so bile težave, z bankovci in dovolj dobre kvalitete, da bi prepričala njih imetnike pa tudi.  Bile so komične situacije, pogojno rečeno, če si imel v žepu 50 kronski bankovec ( danes bi realno veljal 500 EUR), si nisi mogel privoščiti pol kilograma korenčka za juho, čeprav si imel v žepu denar, da bi kupil vso zelenjavo na tržnici. Težavo so rešili z nevsakdanjo »pogruntavščino,« imenovano trganje dvokronskega bankovca. Najprej se jo to pojavilo v Budimpešti na Ogrskem. Celo na drugem koncu Avstro-Ogrske, v Trstu so baje zapisali, kaj neki se gredo tam nekje na Ogrskem,  da trgajo krone na polovičke in četrtinke ter z deli bankovca plačujejo storitve. Nezaslišano.

Čez en teden se je zadeva s plačevanjem storitev s pravilno pretrganim bankovcem razširila do Trsta, kjer so to »novotarijo« sprva ostro kritizirali. Plačevanje s trganjem denarja je trajalo dobrih pol leta. Kasneje so izdelovali drobiž v več valovih.  V tem času je celo bila potrebna intervencija tako, da so iz enega dela monarhije peljali na drugi konec. Takšen primer je bil, ko so iz Ljubljane v Trst peljali drobiž v protivrednosti  450.000 kron. Velikokrat so izzvali obratni učinek od želenega. Da se ga nujno rabi, do tega da pa je poslovanje z njim zamudno posebej, če se ureja določena zadeva, v katero je vključeno večje število ljudi v določenem časovnem intervalu. Posebej v času vojne in v pomanjkanju živil v prosti prodaji,  ko so ljudje dobivali živila po seznamih in na izkaznice za osnovna živila, kjer je bilo potrebno v kratkem času urediti in narediti načrtovano.

Ob koncu vojne, ko je Avstro-Ogrska razpadla na več držav, je krona ostala kot plačilno sredstvo s tem, da so države papirnati denar žigosale in ta denar je ostal v obtoku v določeni državi. Kasneje je več teh na novo nastalih  držav to  naredilo. Najbolj dolgo so nežigosane krone imeli na Ogrskem. Tam so se stekale vse nežigosane krone, kar jim je na koncu »prineslo« galopirajočo inflacijo.

Vane K. Tegov

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Ni komentarjev
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2019-03-15 23:10:24 (Mar 15, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Kolumna mag. Ivan Simič: Avtobus
VIDEO: Janez Janša na Pučnikovem simpoziju - Pred nami je bitka za Evropo, za okolje, kamor spadamo tudi mi
Jožef Horvat NSi: Šarec & Levica – generatorji neustavnosti
Patricija Šulin: Slovenija ima na voljo za razvoj 5 milijard evrov, a jih slabo izkorišča
VIDEO: Cvetje in sveče v spomin na "očeta" samostojne Slovenije dr. Jožeta Pučnika
Franc Bogovič: Za uravnoteženje pravice do svobode govora s pravico do avtorske lastnine
Medsebojno komuniciranje s sodelavci v kolektivu ter posledično z gosti
Dr. Milan Zver za Magyar Hirlap : Glede reševanja vprašanja migracij ne bomo sklepali kompromisov
Kazahstanci - Sinovi stepe in sprememb v njej – kulturne, politične in življenjske
Društvo Moris Kočevska Reka z odločno podporo avtorjema knjige Kriminalni temelji teritorialne obrambe NLB
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
sds
(19)
Celje
(19)
znamka
(11)
ZDA
(11)
znamke
(10)
sls
(7)
furs
(6)
kava
(6)
nsi
(6)
sto
(4)
NKBM
(3)
sdms
(3)
gdpr
(3)
rop
(3)
kpk
(2)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
SMC
(2)
2tir
(1)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
šah
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
mak
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
udba
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
sova
(1)
npu
(1)
2
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oglasi

si želite piti boljšo vodo in si hkrati izboljšati zdravje in počutje? vitalna voda vam omogoča namreč ravno, več si lahko preberete tudi v samem članku: thttps://www.zurnal24.si/uporabno/ali-je-lahko-ionizator-vode-vasa-bliznjica-do-vecne-mladosti-324873

Kategorija: Mali gospodinjski aparati

Cena: Pokličite za ceno

478.) kako uspešno poslovati v rusiji -  aleš cantarutti. katja sever

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

4223.) kuharska knjiga - ivan ivačič

Kategorija: Zdravje

Cena: 14.99 €

4057.) kako uspešno poslovati v turčiji - matej rogelj

Kategorija: Humanistika

Cena: 19.99 €

6078.) kako uspešno poslovati na kitajskem - boštjan polajžer , nataša turk

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 19.99 €

kolekcija otroškega proizvajlca done by deer zaznamuje odličen dizajn, inovativni izdelki, ki navdušujejo različne okuse. več o samih izdelkih pa najdete v spletni trgovini hajdi.si - https://www.hajdi.si/done-by-deer.html

Kategorija: Ostala otroška oprema

Cena: Pokličite za ceno

nova športna stavnica, ki je prisotna na slovenskem trgu in ponuja možnost igranja stav na največjih portalih kot so bet at home in mnoge druge. več najdete tukaj:  http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Knjige

Cena: 90000000 €

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Storitve

Cena: 90000000 €

ponujam posojila po zelo enostavnih pogojih kateri koli osebi ali podjetju, ki potrebuje denar, ki bo lahko izplačal mesečna plačila po fiksni letni obrestni meri 3%. jaz sem na voljo zadovoljiti svoje stranke v največ 48 urah za vsako vlogo za posojilo. če vas zanima, se obrnite na mene, da bi vedeli moje pogoje in potrebne informacije, neposredno na mail: francoisemorandeau@hotmail.com

Kategorija: Storitve

Cena: 100 €

5885.) siddharta - hermann hesse

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 8.99 €

če želite okrepiti vaše trebušne mišice še pred poletjem, je sedaj pravi čas, da začnete s telovadbo. pri tem vam bo zagotovo v pomoč dobra vadbena klop za trebušnjake, ki jo lahko kupite pri podjetju fitnesshop.  

Kategorija: Fitness oprema in aerobika

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj