SDS: Kibernetska varnost mora biti del nacionalne varnosti

Objavil/a V Fokusu, dne 2019-01-16 ob 11:35:05

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je na predsednika odbora za obrambo naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi obravnavali stanje na področju kibernetske zaščite Republike Slovenije. 

V sodobnem svetu se uporaba informacijskih sistemov in omrežij vseskozi povečuje, zato se povečuje tudi pomen, ki ga imajo ti sistemi za uspešen razvoj gospodarskih in negospodarskih dejavnosti ter življenje in blaginjo celotne družbe. Vedno hitrejši razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologij po eni strani prinaša koristi za moderno družbo, po drugi strani pa vpliva na pojav vedno novih in tehnološko vse bolj dovršenih kibernetskih groženj. V zadnjih dveh desetletjih se opaža eksponenten razmah uporabe kibernetskih sredstev za doseganje ciljev na meddržavnem strateškem nivoju, ki je v preteklosti škodoval in še danes škoduje tako državljanom, kot gospodarskim družbam in državnim (pod)sistemom. Varnost omrežij in informacij tako prispeva h krepitvi pomembnih vrednot in ciljev v družbi, kot so človekove pravice in temeljne svoboščine, demokracija, pravna država, ter gospodarska in politična stabilnost. 

V poslanski skupini SDS opozarjamo, da se v tujih in domačih medijih že skoraj vsakodnevno pojavljajo novice incidentov s področja kibernetske varnosti, ki kažejo na to, da danes pred tovrstnimi grožnjami in napadi ni varen več nihče. 

Kraje bančnih in drugih osebnih podatkov so ena izmed vidnejših manifestacij razmaha kibernetskih napadov na individualni ravni. Paralizacija Gruzije leta 2008, kolaps estonskega bančnega sistema leta 2008, onesposobljenje ukrajinske električne infrastrukture leta 2015 in 2017, vdiranje v volilne skrinjice posameznih zveznih držav ZDA leta 2016, WannaCry Virus leta 2017 in »man in the middle« napad na vitalen interes RS v arbitražnem postopku med RS in Republiko Hrvaško pa kažejo na dejstvo, da je postala uporaba kibernetskih sredstev s strani suverenih držav in njenih parastruktur sredstvo za doseganje strateških ciljev. Nepripravljenost posameznikov, gospodarskih družb in držav na prej omenjene incidente opozarja, da življenje v balončku brezskrbnosti ni več mogoče in da je le vprašanje časa, kdaj bodo napadi v informacijsko—kibernetskem prostoru imeli konkretnejše vplive tudi na našo družbo. 

Tudi v našem kibernetskem prostoru že dlje časa spopadamo z grožnjami in napadi različnih obsegov. Večji kibernetski incidenti so se pri nas lani pokazali z vplivom WannaCry izsiljevalskega virusa na večdnevno ustavitev proizvodnje Revoza ter krajo kriptokovancev podjetja NiceHash v vrednosti preko 60 milijonov evrov. Oba incidenta in mnogi drugi (o katerih se v javnosti ni poročalo), so povzročili večjo materialno škodo posameznikom in gospodarskim družbam ter načela javno podobo Republike Slovenije kot varnega pristana v času globalnih kibernetskih groženj. 

Razvoj groženj v zadnjih letih kaže na to, da bo Slovenija brez močne, obsežne in izkušene strukture, v kateri bi bile združene sile države, gospodarskih družb, inštitutov ter univerz, ostala zgolj nema opazovalka groženj in napadov na svoje državljane, gospodarske družbe in državne strukture. 

V poslanski skupini SDS izpostavljamo, da v Republiki Sloveniji trenutno še nimamo vzpostavljenega celovitega in učinkovitega sistema informacijske varnosti in kibernetske obrambe, čeprav v zahodnem svetu to postaja nacionalno varnostna prioriteta najvišje stopnje. V preteklosti je bilo sicer že pripravljenih nekaj predlogov sistemske ureditve področja kibernetske varnosti, sprejeta je bila tudi strategija kibernetske varnosti Republike Slovenije, vendar do konkretne izvedbe načrtov iz strategije še ni prišlo. 

V poslanski skupini SDS odboru za obrambo predlagamo, da po končani razpravi sprejme naslednja sklepa: 

1. Odbor za obrambo se je seznanil s stanjem na področju kibernetske zaščite Republike Slovenije. 

2. Odbor za obrambo predlaga Vladi Republike Slovenije, da v roku treh mesecev pripravi poročilo o stanju na področju kibernetske zaščite Republike Slovenije in o ukrepih, ki jih namerava v namen njene krepitve sprejeti.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2019-01-16 11:35:05 (Jan 16, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Kdaj bo ustanovljena preiskovalna komisija o vpletenosti nosilcev javnih funkcij pri politični zlorabi KPK
Nov lastnik DOSOR-ja, Doma ostarelih Radenci, prihaja iz Avstrije
Občina Kidričevo se intenzivno odpira tudi turizmu
Koruzni labirint v Mariboru vabi - pridite se izgubit
Ogledalce, ogledalce na steni DZ povej, al poslanci levičarskega šesterčka s Šarčevo vlado vred vedo, kaj je Ustava?!
Bogat "ulov" ormoških policistov: 28 Pakistancev in 10 Indijcev
Ne pozabite na veljavno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja
S kolesom na avtobus in vlak od Avstrijske Koroške do Velenja
Plenković postal zaslužni profesor, Alma Mater se povezuje z Obrtno zbornico Slovenije
SDS in NSi: Zahtevamo oceno ustavnosti Zakona o dohodnini, ker se delavcem migrantom na tem področju dogaja krivica
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
sds
(34)
Celje
(28)
ZDA
(16)
znamka
(13)
znamke
(12)
sls
(8)
nsi
(8)
furs
(6)
kava
(6)
sdms
(4)
sto
(4)
kpk
(3)
NKBM
(3)
šah
(3)
gdpr
(3)
rop
(3)
sova
(3)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
mak
(2)
SMC
(2)
udba
(2)
2
(2)
2tir
(1)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
npu
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
ment
(1)
P
(1)
Ptuj
(1)
je
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

7741.) poti , obrazi , pokrajine , ex ponto nemiri lirika , umetnik in njegovo delo , znamenja , nemirno leto , jelena , ženska , ki je ni , prekleto dvorišče , omerpaša latas , žeja , znamenja ob poti - zbirka ivo andrić cena je za kos

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 8.99 €

6964.) lastovka čez ocean  domovina v srcu - anton  ingolič

Kategorija: Zdravje

Cena: 18.99 €

3304.) winnetou - karl may 1-12 knjig

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 29.99 €

1882.) mojih pet življenj - gusti stridsberg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1551.) besedna umetnost ii

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 14 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne, vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 spletna stran: amikum e-pošta: info@amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

inštrukcije angleščine v mariboru za osnovno ali srednjo šolo pri amikum-u so vam na voljo. ponujamo prijazen, strokoven in pedagoško preverjen pristop, ki je pomagal že številnim. imamo dolgoletne izkušnje s poučevanjem učencev in dijakov na oš, sš in gimnazijah. preverite našo paketno ponudbo na spletni strani inštrukcije angleščine maribor. lahko pa nas kontaktirate: gsm: 031/530-081 ali preko e-pošte: info@amikum.si preverjeno. preizkušeno. uspešno. amikum.  

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 13 €

7621.) skupinska slika z gospo - heinrich boll

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 19.99 €

7108.) umiranje na rate - dachauski procesi - igor torkar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

6972.) jetniški tič - kurt vonnegut ml.

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

3095.) marija antoinetta - stefan zweig

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj