V fokusu zdravja: Bolezni srca in ožilja

Objavil/a V Fokusu, dne 2019-01-11 ob 09:52:14

Bolezni srca in ožilja so pogosti vzrok za smrt. Bolezni pridejo prikrito, počasi, a veliko krat smrtonosno. Veliko prepozno se zavemo, da imamo težave s srcem ali ožiljem. Zato je potrebno delovati preventivno in vzdrževati dobro kondicijo, živeti zdravo in predvsem skrbeti za normalno psihofizično stanje telesa in duha.

Srce je organ, ki se prične oblikovati 22 dan po oploditvi. Takrat je še prenežno, da bi se ga slišalo tudi z ultrazvokom, a kaj kmalu postane dovolj močno, da ga je mogoče slišati. Srce bije vse do naše smrti. Je organ, brez katerega ni življenja. Težko ga je nadomestiti, a medicina vse bolj napreduje in transplantacije se zdijo iz dneva v dan bolj rutinske.

Ne glede na razvoj medicinske znanosti, pa še vedno obstajajo številni dejavniki, ki povečujejo tveganje za nastanek srčno žilnih bolezni. Pri teh gre predvsem izpostaviti kajenje, prepogosto uživanje alkoholnih pijač, uživanje raznovrstnih drog, zdravila, ki lajšajo druge bolezenske simptome in nezdrav način življenja, kot je denimo prekomerna telesna teža, prenizki vnosi vode v telo, slaba prehrana in podobno. V današnjem prispevku vam bomo skušali približati bolezni srčnih zaklopk, načine diagnostike, simptomatiko in zdravljenje teh bolezni. Preden pa zares začnemo, naj opomnimo, da je anatomija in fiziologija srca izjemno zahtevna in zato se vam že v naprej opravičujemo, če morda ne boste razumeli vseh izrazov. Obljubljamo pa, da se bomo z razlago maksimalno potrudili. Da pa vseeno ne bo prevelike zmede, bomo podrobneje opisali le eno srčno bolezen.

Mitralna insuficienca je hiba, pri kateri mitralna zaklopka med skrčenjem srca pušča kri iz prekata v preddvor. Ko levi prekat črpa kri iz srca v aorto (glavno arterijo, po kateri kri izteka iz srca v krvno žilni sistem), nekaj krvi steče nazaj v levi preddvor, kjer poveča prostornino in tlak. Posledica je zvišanje krvnega tlaka v žilah, ki vodijo iz pljuč v srce, to pa vodi v zastajanje krvi v pljučih (pljučna kongestija – zastajanje krvi v pljučih pri levostranski srčni insuficienci). Nekoč je bila najpogostejši vzrok mitralne insuficience revmatična vročina, ki pa je dan danes v razvitih državah izjemno redka, saj revmatično vročino v večini premerov uspejo preprečiti z ustreznimi antibiotiki. V državah, kjer je zdravstvena raven slaba (države tretjega sveta), pa je revmatična vročina pogosta in zato tudi mitralna insuficienca pogostejša. Pogost vzrok za nastanek mitralne insuficience je tudi srčni infarkt (miokardni infarkt), ker lahko poškoduje oporne tvorbe mitralne zaklopke. Drugi precej pogosti vzrok za nastanek te bolezni je miksomatozna degeneracija, stanje, pri katerem mitralna zaklopka počasi postaja ohlapna.

Simptomatika je lahko sprva precej neizrazita. Blaga mitralna insuficienca je lahko celo popolnoma brez simptomov. V takšnem primeru jo lahko odkrije zdravnik, ko s stetoskopom posluša srce. Med poslušanjem sliši značilen srčni šum, ki ga povzroča povratni tok krvi nazaj v levi preddvor, medtem ko se levi prekat skrči. Levi prekat mora, zaradi vračanja dela krvi v levi preddvor, črpati več krvi in tako se le ta s časoma poveča in močneje utripa. Povečani prekat lahko povzroča tako imenovane palpitacije (zaznavanje močnih srčnih utripov) posebej, če bolnik leži na levem boku. Praviloma se poveča tudi levi preddvor, da se zagotovi zadostna prostornina dodatne krvi, ki se vrača v prekat. Zelo povečan preddvor pogosto bije hitreje in povsem neredno, kar imenujemo preddvorno migetanje (preddvorne ekstra sistole: izreden srčni utrip, ki ga povzroči električno aktiviranje preddvorov pred normalnim utripom). Preddvorno migetanje oslabi črpalno funkcijo srca. Migetajoči preddvor v bistvu sploh ne utripa, le migeta, kar povzroča zastajanje krvi v preddvoru in s tem nastanek krvnih strdkov. Če se strdek odtrga, ga srce s krvjo iztisne v krvožilni sistem in strdek lahko zamaši manjšo arterijo (arterije so žile, ki kri vodijo od srca po telesu) in povzroči možgansko kap ali druge okvare. Huda insuficienca zmanjša tok krvi v takšni meri, da povzroči srčno popuščanje, zato se lahko pojavijo kašelj, težko dihanje med naporom in otekanje nog.

Zdravljenje je v zgodnjih fazah uspešno in s sodobnimi kirurškimi posegi je moč zagotoviti izjemne uspehe pri odpravi ali obvladovanju bolezenskega stanja.  Če zaklopka hudo popušča, jo je potrebno zamenjati ali popraviti, preden se levi prekat tako razširi in spremeni, da težav ni več mogoče odpraviti. Srčno zaklopko je mogoče popraviti (valvuloplastika) ali jo zamenjati z mehanično ali organsko, ki je delno izdelana iz svinjske zaklopke. Popravilo zaklopke odpravi puščanje ali ga zmanjša do te mere, da bolnik ne občuti simptomov ali pa jih lahko prenaša in ob tem ne pride do okvare srca. Vsaka izmed teh operacij pa ima nekaj pomanjkljivosti in nekaj prednosti. Mehanska zaklopka ima daljšo življenjsko dobo kot tista izdelana iz bioloških delov. Nevarnost pri mehanski zaklopki je nastanek krvnih strdkov, zato morajo bolniki do konca življenja jemati antikoagulante (zdravila za preprečevanje strjevanja krvi). Svinske zaklopke imajo krajšo življenjsko dobo, zato jih je potrebno pogosteje menjavati, vendar načeloma ne obstaja nevarnost za zavrnitev kot tujka ali nastanka krvnih strdkov. Če zamenjana zaklopka odpove, jo je potrebno nemudoma zamenjati, da se preprečijo okvare srca. Prav tako utegne biti potrebno zdravljenje preddvornega migetanja (atrijske fibrilacije). Zdravila za (zaviralci beta, digitalisna zdravila), lahko upočasnijo srčno frekvenco in pomagajo obvladovati migetanje. Površina okvarjenih zaklopk je izjemno dovzetna za nastanek hude okužbe, infekcijski endokarditis (vnetje gladke notranje strani srca). Vsi bolniki z okvarjenimi ali umetnimi zaklopkami morajo pred zobozdravniškimi in kirurškimi posegi dobiti zaščito z antibiotiki.

Pri preprečevanju nastanka bolezenskih stanj srca je tako pomemben uravnotežen življenjski ritem, ki vključuje redno in uravnoteženo prehrano, redno zmerno telesno vadbo in skrb za psihično ter duševno počutje. V kolikor imate prekomerno telesno težo je nujno poskrbeti, da se le ta zmanjša na zdrav in naraven način.

Človeško telo je neverjeten stroj, katerega normalno delovanje zahteva veliko truda, znanja in stalnega izobraževanja. Prav zato bomo v naši redakciji spletnega časopisa V fokusu.com, za vas drage bralke in bralci, pripravljali podobne prispevke, s katerimi vam bomo skušali razširiti obzorje, potrditi ali ovreči vaše dvome in vam na takšen način pomagati pri ohranjanju in krepitvi vašega zdravja.

 

Jure Žnidarič

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2019-01-11 09:52:14 (Jan 11, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Poslanska skupina SDS zahteva, da naj vsi slovenski poslanci v EU parlamentu "položijo račune" o svojem delu
Ugotovitve Muellerjevega poročila v celoti "oprale" Donalda Trumpa, Demokrati in liberalni mediji v USA pa "v jok!"
Celje: Romana Tomc ob materinskem dnevu: Enakost med spoloma ni mogoča, enakopravnost pa vsekakor!
Kolumna mag. Ivan Simič: Avtobus
VIDEO: Janez Janša na Pučnikovem simpoziju - Pred nami je bitka za Evropo, za okolje, kamor spadamo tudi mi
Jožef Horvat NSi: Šarec & Levica – generatorji neustavnosti
Patricija Šulin: Slovenija ima na voljo za razvoj 5 milijard evrov, a jih slabo izkorišča
VIDEO: Cvetje in sveče v spomin na "očeta" samostojne Slovenije dr. Jožeta Pučnika
Franc Bogovič: Za uravnoteženje pravice do svobode govora s pravico do avtorske lastnine
Medsebojno komuniciranje s sodelavci v kolektivu ter posledično z gosti
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Celje
(20)
sds
(19)
ZDA
(12)
znamka
(11)
znamke
(10)
sls
(7)
furs
(6)
kava
(6)
nsi
(6)
sto
(4)
NKBM
(3)
sdms
(3)
gdpr
(3)
rop
(3)
kpk
(2)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
SMC
(2)
2tir
(1)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
šah
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
mak
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
udba
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
sova
(1)
npu
(1)
2
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oglasi

si želite piti boljšo vodo in si hkrati izboljšati zdravje in počutje? vitalna voda vam omogoča namreč ravno, več si lahko preberete tudi v samem članku: thttps://www.zurnal24.si/uporabno/ali-je-lahko-ionizator-vode-vasa-bliznjica-do-vecne-mladosti-324873

Kategorija: Mali gospodinjski aparati

Cena: Pokličite za ceno

478.) kako uspešno poslovati v rusiji -  aleš cantarutti. katja sever

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

4223.) kuharska knjiga - ivan ivačič

Kategorija: Zdravje

Cena: 14.99 €

4057.) kako uspešno poslovati v turčiji - matej rogelj

Kategorija: Humanistika

Cena: 19.99 €

6078.) kako uspešno poslovati na kitajskem - boštjan polajžer , nataša turk

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 19.99 €

kolekcija otroškega proizvajlca done by deer zaznamuje odličen dizajn, inovativni izdelki, ki navdušujejo različne okuse. več o samih izdelkih pa najdete v spletni trgovini hajdi.si - https://www.hajdi.si/done-by-deer.html

Kategorija: Ostala otroška oprema

Cena: Pokličite za ceno

nova športna stavnica, ki je prisotna na slovenskem trgu in ponuja možnost igranja stav na največjih portalih kot so bet at home in mnoge druge. več najdete tukaj:  http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Knjige

Cena: 90000000 €

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Storitve

Cena: 90000000 €

ponujam posojila po zelo enostavnih pogojih kateri koli osebi ali podjetju, ki potrebuje denar, ki bo lahko izplačal mesečna plačila po fiksni letni obrestni meri 3%. jaz sem na voljo zadovoljiti svoje stranke v največ 48 urah za vsako vlogo za posojilo. če vas zanima, se obrnite na mene, da bi vedeli moje pogoje in potrebne informacije, neposredno na mail: francoisemorandeau@hotmail.com

Kategorija: Storitve

Cena: 100 €

5885.) siddharta - hermann hesse

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 8.99 €

če želite okrepiti vaše trebušne mišice še pred poletjem, je sedaj pravi čas, da začnete s telovadbo. pri tem vam bo zagotovo v pomoč dobra vadbena klop za trebušnjake, ki jo lahko kupite pri podjetju fitnesshop.  

Kategorija: Fitness oprema in aerobika

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj