V fokusu zdravja: Bolezni srca in ožilja

Objavil/a V Fokusu, dne 2019-01-11 ob 09:52:14

Bolezni srca in ožilja so pogosti vzrok za smrt. Bolezni pridejo prikrito, počasi, a veliko krat smrtonosno. Veliko prepozno se zavemo, da imamo težave s srcem ali ožiljem. Zato je potrebno delovati preventivno in vzdrževati dobro kondicijo, živeti zdravo in predvsem skrbeti za normalno psihofizično stanje telesa in duha.

Srce je organ, ki se prične oblikovati 22 dan po oploditvi. Takrat je še prenežno, da bi se ga slišalo tudi z ultrazvokom, a kaj kmalu postane dovolj močno, da ga je mogoče slišati. Srce bije vse do naše smrti. Je organ, brez katerega ni življenja. Težko ga je nadomestiti, a medicina vse bolj napreduje in transplantacije se zdijo iz dneva v dan bolj rutinske.

Ne glede na razvoj medicinske znanosti, pa še vedno obstajajo številni dejavniki, ki povečujejo tveganje za nastanek srčno žilnih bolezni. Pri teh gre predvsem izpostaviti kajenje, prepogosto uživanje alkoholnih pijač, uživanje raznovrstnih drog, zdravila, ki lajšajo druge bolezenske simptome in nezdrav način življenja, kot je denimo prekomerna telesna teža, prenizki vnosi vode v telo, slaba prehrana in podobno. V današnjem prispevku vam bomo skušali približati bolezni srčnih zaklopk, načine diagnostike, simptomatiko in zdravljenje teh bolezni. Preden pa zares začnemo, naj opomnimo, da je anatomija in fiziologija srca izjemno zahtevna in zato se vam že v naprej opravičujemo, če morda ne boste razumeli vseh izrazov. Obljubljamo pa, da se bomo z razlago maksimalno potrudili. Da pa vseeno ne bo prevelike zmede, bomo podrobneje opisali le eno srčno bolezen.

Mitralna insuficienca je hiba, pri kateri mitralna zaklopka med skrčenjem srca pušča kri iz prekata v preddvor. Ko levi prekat črpa kri iz srca v aorto (glavno arterijo, po kateri kri izteka iz srca v krvno žilni sistem), nekaj krvi steče nazaj v levi preddvor, kjer poveča prostornino in tlak. Posledica je zvišanje krvnega tlaka v žilah, ki vodijo iz pljuč v srce, to pa vodi v zastajanje krvi v pljučih (pljučna kongestija – zastajanje krvi v pljučih pri levostranski srčni insuficienci). Nekoč je bila najpogostejši vzrok mitralne insuficience revmatična vročina, ki pa je dan danes v razvitih državah izjemno redka, saj revmatično vročino v večini premerov uspejo preprečiti z ustreznimi antibiotiki. V državah, kjer je zdravstvena raven slaba (države tretjega sveta), pa je revmatična vročina pogosta in zato tudi mitralna insuficienca pogostejša. Pogost vzrok za nastanek mitralne insuficience je tudi srčni infarkt (miokardni infarkt), ker lahko poškoduje oporne tvorbe mitralne zaklopke. Drugi precej pogosti vzrok za nastanek te bolezni je miksomatozna degeneracija, stanje, pri katerem mitralna zaklopka počasi postaja ohlapna.

Simptomatika je lahko sprva precej neizrazita. Blaga mitralna insuficienca je lahko celo popolnoma brez simptomov. V takšnem primeru jo lahko odkrije zdravnik, ko s stetoskopom posluša srce. Med poslušanjem sliši značilen srčni šum, ki ga povzroča povratni tok krvi nazaj v levi preddvor, medtem ko se levi prekat skrči. Levi prekat mora, zaradi vračanja dela krvi v levi preddvor, črpati več krvi in tako se le ta s časoma poveča in močneje utripa. Povečani prekat lahko povzroča tako imenovane palpitacije (zaznavanje močnih srčnih utripov) posebej, če bolnik leži na levem boku. Praviloma se poveča tudi levi preddvor, da se zagotovi zadostna prostornina dodatne krvi, ki se vrača v prekat. Zelo povečan preddvor pogosto bije hitreje in povsem neredno, kar imenujemo preddvorno migetanje (preddvorne ekstra sistole: izreden srčni utrip, ki ga povzroči električno aktiviranje preddvorov pred normalnim utripom). Preddvorno migetanje oslabi črpalno funkcijo srca. Migetajoči preddvor v bistvu sploh ne utripa, le migeta, kar povzroča zastajanje krvi v preddvoru in s tem nastanek krvnih strdkov. Če se strdek odtrga, ga srce s krvjo iztisne v krvožilni sistem in strdek lahko zamaši manjšo arterijo (arterije so žile, ki kri vodijo od srca po telesu) in povzroči možgansko kap ali druge okvare. Huda insuficienca zmanjša tok krvi v takšni meri, da povzroči srčno popuščanje, zato se lahko pojavijo kašelj, težko dihanje med naporom in otekanje nog.

Zdravljenje je v zgodnjih fazah uspešno in s sodobnimi kirurškimi posegi je moč zagotoviti izjemne uspehe pri odpravi ali obvladovanju bolezenskega stanja.  Če zaklopka hudo popušča, jo je potrebno zamenjati ali popraviti, preden se levi prekat tako razširi in spremeni, da težav ni več mogoče odpraviti. Srčno zaklopko je mogoče popraviti (valvuloplastika) ali jo zamenjati z mehanično ali organsko, ki je delno izdelana iz svinjske zaklopke. Popravilo zaklopke odpravi puščanje ali ga zmanjša do te mere, da bolnik ne občuti simptomov ali pa jih lahko prenaša in ob tem ne pride do okvare srca. Vsaka izmed teh operacij pa ima nekaj pomanjkljivosti in nekaj prednosti. Mehanska zaklopka ima daljšo življenjsko dobo kot tista izdelana iz bioloških delov. Nevarnost pri mehanski zaklopki je nastanek krvnih strdkov, zato morajo bolniki do konca življenja jemati antikoagulante (zdravila za preprečevanje strjevanja krvi). Svinske zaklopke imajo krajšo življenjsko dobo, zato jih je potrebno pogosteje menjavati, vendar načeloma ne obstaja nevarnost za zavrnitev kot tujka ali nastanka krvnih strdkov. Če zamenjana zaklopka odpove, jo je potrebno nemudoma zamenjati, da se preprečijo okvare srca. Prav tako utegne biti potrebno zdravljenje preddvornega migetanja (atrijske fibrilacije). Zdravila za (zaviralci beta, digitalisna zdravila), lahko upočasnijo srčno frekvenco in pomagajo obvladovati migetanje. Površina okvarjenih zaklopk je izjemno dovzetna za nastanek hude okužbe, infekcijski endokarditis (vnetje gladke notranje strani srca). Vsi bolniki z okvarjenimi ali umetnimi zaklopkami morajo pred zobozdravniškimi in kirurškimi posegi dobiti zaščito z antibiotiki.

Pri preprečevanju nastanka bolezenskih stanj srca je tako pomemben uravnotežen življenjski ritem, ki vključuje redno in uravnoteženo prehrano, redno zmerno telesno vadbo in skrb za psihično ter duševno počutje. V kolikor imate prekomerno telesno težo je nujno poskrbeti, da se le ta zmanjša na zdrav in naraven način.

Človeško telo je neverjeten stroj, katerega normalno delovanje zahteva veliko truda, znanja in stalnega izobraževanja. Prav zato bomo v naši redakciji spletnega časopisa V fokusu.com, za vas drage bralke in bralci, pripravljali podobne prispevke, s katerimi vam bomo skušali razširiti obzorje, potrditi ali ovreči vaše dvome in vam na takšen način pomagati pri ohranjanju in krepitvi vašega zdravja.

 

Jure Žnidarič

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2019-01-11 09:52:14 (Jan 11, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Leto 2019 je leto pesnika Valentina Vodnika
Rogla: »Končno preboj slovenskega deskarja na domači Rogli«
100-letnica: Skupaj čez zlati most
Ali znamo prepoznati in zadovoljiti pričakovanja gostov
Leto 2019 je mednarodno leto periodnega sistema elementov
PU Celje: Ilegalni migranti iz srednjega vzhoda vztrajno oblegajo Slovenske meje
Dr. Stane Granda: Zakon o zgodovini za Dejana Židana in druge komunistične gromovnike
Celje: Dobrota je tisto bogastvo, ki bogati srce
Dr. Milan Zver z odločnim protestom zavrnil poročilo o stanju človekovih pravic v EU za leto 2017
Patricija Šulin: Videopismo iz Strasbourga
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
znamke
(10)
sds
(10)
kava
(6)
sls
(5)
furs
(5)
NKBM
(3)
nsi
(3)
sdms
(3)
gdpr
(3)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
kpk
(2)
rop
(2)
sneg
(2)
sto
(2)
čaj
(1)
eu
(1)
NLS
(1)
nlb
(1)
vso
(1)
voda
(1)
rak
(1)
Film
(1)
uefa
(1)
IZUM
(1)
mak
(1)
tisk
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
pust
(1)
ura
(1)
2tir
(1)
SOS
(1)
Vrt
(1)
btc
(1)
igra
(1)
s
(1)
mars
(1)
pivo
(1)
dru
(1)
hota
(1)
SMC
(1)
dan
(1)
uber
(1)
bik
(1)
SAB
(1)
Dr
(1)
delo
(1)
mlaj
(1)
ozn
(1)
šah
(1)
HES
(1)
NATO
(1)
ico
(1)
DUTB
(1)
Gozd
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

darilni boni terme so vedno lepo darilo in vsakdo jih je veselil. presenetite svoje najbližje in jim privoščite razvajanje v toplicah in wellnessu.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor ste športni navdušenec in ste se že srečali s športnimi stavami, potem se vam zagotovo splača poizkusit vašo srečo preko ene izmed največjih športnih stavnic na svetu bet365 -  https://www.sportni-portal.com/bet365

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor želite imeti nadzor in enostaven pregled nad svojimi zaposlenimi potem vam zagotovo prav pride storitev evidenca delovnega časa, ki jo nudi podjetje špica. več o tem: https://www.spica.si/oprema/programska-oprema-za-registracijo-delovnega-casa

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

plišaste igrače so ponavadi najljubši otrokove igrače, saj jih vedno prenašajo naokoli in z njimi tudi spijo. oglejte si pestro izbiri igrač: http://www.majtoj.si/igrace-za-otroke/plisaste-igrace.html

Kategorija: Ostala otroška oprema

Cena: Pokličite za ceno

laneno seme je dobro za zdravje, saj vsebuje velik delež vlaknin in je obogateno z omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami. uporabimo ga lahko pri različnih jedeh, najbolje pa je, da se ga zaužije pri zajtrku. več o samih lastnostnih lanenega semena: https://www.malinca.si/laneno-seme-500g.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 2 €

want to sell sony pxw-fs7 xdcam super 35 camera system used  for few months and in a great condition. full options and never faulty before.lens are 100% great and the camera is clean. the camera is in perfect condition, less usage only for a few month: only serious buyers should contact me.   package content:   body cap viewfinder eyepiece grip remote control wireless lan usb module (ifu-wlm3) for sony vpl-e200 series projectors wireless remote commander (rmt-845) wa adaptor bracket mpa-ac1 ac adapter for evi d100 ccd camera bc-u1 battery charger bp-u30 lithium-ion battery 2 x power cord usb cable cd rom with manuals limited 1-year warranty parts, 90-days labor.   contact name: henry gustavo email: h.gustavo@outlook.com gmail: henrygustavo209@gmail.com skype: enquiry-musicalstore whatsapp: +1(403) 618-3970  

Kategorija: Kompaktni digitalni fotoaparati

Cena: 5000 €

pri izbiri mobilnega operaterja je pomembno tudi pokritost njegovega omrežja. omrežje podjetja a1 je danes sigurno boljše, kot je bilo v preteklosti. za več informacij obiščite njihovo spletno stran: https://www.a1.si/omrezje/o-omrezju.  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7216.) prešuštvo - darko žlebnik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

6968.) vsega po dvoje - babette cole

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 19.99 €

dober kontroling je pomemben za vsako podjetje, saj pomaga določati in spremljati poslovne cilje. moje računovodstvo vam ponuja kakovosten kontroling in redno pomoč - https://www.moje-racunovodstvo.si/kontroling

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

probiotiki so prehransko dopolnilo, ki pomagajo uravnavati črevesno mikrofloro in učinkujejo tudi na prebavo. več o samih lastnostih probiotikov: https://www.malinca.si/probiotiki-v-kapsulah.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 24 €

pegasti badelj se uporablja predvsem kot dopolnilna prehrana za boljše delovanje in čiščenje jeter. uporabimo ga lahko pri izdelavi smutijev. več o njegovem pozitivnem učinku in delovanju : https://www.malinca.si/pegasti-badelj-semena-150g.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 7 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj