Primož Jelševar: Podjetnike izgnati, da bomo delavcem vrnili dostojanstvo. A vi to resno?

Objavil/a V Fokusu, dne 2019-01-07 ob 14:08:40

Družbena tranzicija traja določen čas. V nekaterih državah 25 let, v drugih 50 let in več. Ta čas je v veliki meri odvisen od strukture, ki ta postopek zavira tiho vendar odločno in z močnimi vzvodi, saj z novo ureditvijo pridejo spremembe, ki zmanjšujejo njeno moč. Navadno ji pri tem pomagajo tudi tisti priviligiranci, ki so v prejšnji ureditvi zaradi zvestobe sistemu živeli bolje kot večina ljudi. Mnogo bolj pa na hitrost tranzicije vpliva sposobnost naroda, da prepozna takšna prikrita dejanja politične elite in krike priviligirancev po ustavitvi oz. kar obrnitvi tega procesa. Takšnih dejanj ni težko prepoznati, saj iz vrednostnega sistema družbe dobesedno štrlijo.

Eden takšnih nostalgičnih izpadov je pred meseci na seji parlamentarnega odbora za pravosodje prišel celo iz ust vrhovnega državnega tožilca Jožeta Kozine. Ta je podjetnike vsegliharsko opredelil kot jokajoče kapitaliste, ki jih je potrebno obdavčiti in jih napotil v tujino, če jim kaj ne paše, v istem stavku pa podprl Levico, kot edino politično stranko, ki bo to naredila. Že od daleč se vidi, da gre za izjavo, ki je v posmeh neodvisnosti sodstva, kar je ugotovila tudi Komisija za etiko in integriteto državnotožilskega sveta. Veliko bolj zaskrbljujoča pa je odločitev generalnega državnega tožilca Draga Šketa, ki se je odločil, da zoper Kozino zaradi očitne kršitve ne bo uvedel nobenega postopka. Prav neverjetno, da je isti generalni državni tožilec pred nekaj tedni povedal, da je sovražni govor: “vsak sovražni govor, tudi če se dotika malega človeka,” v izganjanju podjetnikov pa ni našel elementov sovražnosti. S tem je vrhovno državno tožilstvo simbolično odprlo lov na največje državne sovražnike – slovenske podjetnike.

V Sloveniji žal postaja folklora, da smo podjetniki krivi za vse. Politiki nas vsegliharsko mečejo v isti koš s kriminalci in primerjajo z najbolj poznanimi svetovnimi izkoriščevalci. Ni pomembno, kako dobro želimo svojim zaposlenim, ni pomembno, kako se trudimo, da bi imeli vsi varno in stabilno službo, spodobne plače, regres, božičnico, trinajsto plačo, da na koncu nekateri razdelimo še dobiček kot edino pravico, ki nam pripada kot lastniku. Agenda levega skrajnega populizma gre v smeri, da nas podjetnike napravijo za državne sovražnike številka ena, ob tem pa sistem brez sramu ščiti podpornike, ki tej poti sledijo; in v tem primeru se je pokazalo, da ne izbirajo sredstev. Ustavna ureditev države, ugled najvišjih sodnih inštitucij v mednarodnem merilu ter ugled slovenskega gospodarstva so bili žrtvovani za pravico do svobode izražanja. Prav tiste svobode izražanja, ki jo isti krogi relativizirajo, ko gre za promocijo, v zadnjem času tako populariziranega sovražnega govora. Zaskrbljujoče je, da nismo slišali nobene obsodbe takšne retorike, razen nejevolje posameznih predstavniških organizacij podjetnikov. Zganiti bi se morali vsaj tisti, ki državo želijo voditi po demokratičnih standardih. Ustavno določena delitev oblasti, katere veje naj bi bile med seboj ločene namreč daje namreč oblasti legitimnost.

Če v tej blaznosti za trenutek pozabimo na posmeh ustavni ureditvi, bi morali tako za Kozino, kot njegovega šefa Šketo iz povsem praktičnih razlogov ugotoviti, da svojih funkcij ne moreta več opravljati. Kdor je namreč mnenja, da bomo z izgonom podjetnikov delavcem vrnili dostojanstvo, pač ni pri zdravi pameti in ne more opravljati nobenega dela, kaj šele najodgovornejših del v državi. Ste spoštovani visoki uradniki pomislili, kaj se bo zgodilo z delavci podjetij, ki jih tako brezkrbno pošiljate v tujino? Ti delavci, ki bodo ostali brez službe, vsekakor ne bodo imeli več svojega dostojanstva. Ogroženi bodo domači dobavitelji podjetij, neprofitne organizacije, ki jih ta podjetja financirajo, da ne govorimo o družinah zaposlenih. Navsezadnje boste ogroženi tudi vi, visoki uradniki, ko bo Slovenijo zapustilo še zadnje podjetje namreč ne bo denarja za niti za vaše plače. Sam sem do sedaj verjel, da ljudje na tako odgovornih položajih razumejo kako in kje se dodana vrednost ustvarja in kje porablja.

Podjetnik pač ni le en nebodigatreba v državi, vsekakor pa povprečen slovenski podjetnik ni ultra kapitalist, katerega edini cilj je, da pobaše dobiček podjetja. Naročila ne prihajajo sama od sebe, težke odločitve, od katerih je odvisna prihodnost vseh zaposlenih, se ne sprejmejo same od sebe, riziko njegovih slabih odločitev pa pade na podjetnika in njegovo celotno imetje in da, na njegove zaposlene. Povprečen slovenski podjetnik je vodja, knjigovodja, komercialist, kadrovik, pravnik in tajnica, serviser, mojster za vse ter v večini primerov oče in mama vseh zaposlenih. S svojimi zaposlenimi živi v dobrem in v slabem in mnogi slovenski podjetniki in obrtniki bolj kot za mastne dobičke živijo in delajo za to, da preživijo svoje zaposlene. Si predstavljate, kako se ti ljudje počutijo, ko jih najvišji državni uradniki zmerjajo s požrešnimi kapitalisti, ki jim je potrebno vzeti moč, jih dodatno obdavčiti? Si predstavljate, kakšen občutek pravne varnosti ima slovenski podjetnik, ki se lahko kot tožnik ali obtoženec kadarkoli znajde v postopku z uradniki, ki ga tako globoko sovražijo?

V današnjem svetu je dobro delujoče nacionalno gospodarstvo motor vsesplošne blaginje, državna uprava in vlada pa njeno krmilo. Usklajeno delovanje obeh je pogoj, da se država premika naprej po ovinkastih poteh globalne politike in globalnega trga. V primeru, da je en segment predolgo zaslepljen z lastno močjo, pa se zgodi Slovenija. Nekdaj nova Švica, ki že leta pada na lestvicah mednarodne konkurenčnosti in ekonomske svobode. Proces tranzicije v Sloveniji ni reverzibilen, ne glede na pritiske dekadentnih sil. Lahko pa ga pospešimo ljudje, če prepoznamo in glasno obsodimo takšne, v nebo vpijoče neumnosti.

Primož Jelševar

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
6
abram1b2 Cej
0
Jan 09, 2019
Zim Zelen:)*
Pišem resnico.Meni ni potrebno ne potrditve ne zanikanje kogar koli. Lahko bi napisal s katrimi ljudmi zaposlenimi pri njemu sem govoril in kaj so mi ti povedali.Povedali so mi grše stvari o njemu ,kot sem jih sam zapisal.Plus tega imam osebno zelo slabo izkušnjo z njim- Batagelom.Enostavno me je prevaral s kupljeno posodo pri njemu. Lp :)*
#6
Zim Zelen
0
Jan 09, 2019
*abram...
Kot vidim na #3 nihče ne protestira.
Ali zaposleni pod komando g.Bagatelja, bloga PW ne poznajo ali se pa s teboj strinjajo.

Če milijonske dobičke kuje nepošteno, potem se lahko le priklonim. :-)
#5
Komentar izbrisal uporabnik
abram1b2 Cej
0
Jan 08, 2019
Zim Zelen:)*
Mene osebno je Batagel prevaral še ko je prodajal posodo.Ni res ,da so delavci solidno plačani /večina minomalno/,ampak so preplašeni in se ne upajo upreti temu potuhnjenemu izkoriščevalcu.Pred tedni sem govoril z zaposlenimi,utopili bi ga v žlici vode,če bi se upali in se ne bi bali za svoje delovno mesto.Kdor je malo psihologa lahko že iz Batagelove mimike in govorice vidi v njemu potulenega brezobličnega diktatorskega in pohlepnega delodajalca.Za vse to je kriva neurejena Slovenija in njena oblast. Lp :)*.
#3
Zim Zelen
0
Jan 08, 2019
*abram1b2 Cej -
Da ni Batagel prevzel jame bi se danes Italijanska mafija šopirila na tem območju.
Delavci so solidno plačani sicer bi že odšli....

Z drugimi pripombami se strinjam. Birokracija duši...
#2
abram1b2 Cej
0
Jan 07, 2019
Problem slovenskoh podjetnikov je,da njihov klub vodi Marjan Batagel prevarant in izkoriščevalec zaposlenih pri njemu.Drugi problem je,da ni urejene zakonodaje ,kjer bi pošten in odgovoren podjetnik imel urejeno delovno okolje in urejeno poslovanje in bi vedno vedel kaj so njegove finačne obveznosti do države in zaposlenih in kaj njemu osebno pripada.V državi kjer ni opravljena tranzicija je slednje nemogoče pričakovati,ker je preveč tistih,ki se napajajo iz proračuna brez dela in osebne odgovornosti v javnem sektorju. Slovensko pravosodje je pravosodje komunistične miselnosti v smislu-.priviligiranih in deplivirigiranih, ne pa vseh enakih pred zakonom..To kar Jelševar imenuje neumnosti so plod parazatitskega mišljenja tistih pri koritih,ki vztrajno branijo svoje interese.
#1
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2019-01-07 14:08:40 (Jan 07, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
SDS: Z novelo zakona o dohodnini želimo zagotoviti višje neto plače za vse delavce, ne glede na višino njihovih plač
Dr. Milan Zver: Podpiram ukrepe za učinkovito odkrivanje pranja denarja in sankcioniranje odgovornih
Patricija Šulin: Obvestila o prometnih prekrških, storjenih v državah EU, morajo biti v slovenščini
Policija se pripravlja na novo motoristično sezono
Deskanje na snegu postaja vse bolj reprezentativen celjski šport
Soboški policisti zasegli 10 kg prepovedane droge konoplje
Dr. Milan Zver sprašuje Evropsko komisijo, zakaj želi uveljavljati izrazito pro-migrantsko politiko Marakeške deklaracije
Dr. Vinko Gorenak: Robert Munda in Jasna Murgel - Dve čisti svinjariji odgovornih
Nezakonite migracije so pripeljali do razkroja normalne in tradicionalne Evropske družbe
VIDEO: Evropski večer z EU poslancem dr. Milanom Zverom in veleposlanikom Vladimirjem Kolmaničem
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Celje
(19)
sds
(18)
znamka
(11)
ZDA
(11)
znamke
(10)
sls
(7)
furs
(6)
kava
(6)
nsi
(6)
sto
(4)
NKBM
(3)
sdms
(3)
gdpr
(3)
rop
(3)
kpk
(2)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
SMC
(2)
2tir
(1)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
šah
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
mak
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
udba
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
sova
(1)
npu
(1)
2
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oglasi

si želite piti boljšo vodo in si hkrati izboljšati zdravje in počutje? vitalna voda vam omogoča namreč ravno, več si lahko preberete tudi v samem članku: thttps://www.zurnal24.si/uporabno/ali-je-lahko-ionizator-vode-vasa-bliznjica-do-vecne-mladosti-324873

Kategorija: Mali gospodinjski aparati

Cena: Pokličite za ceno

478.) kako uspešno poslovati v rusiji -  aleš cantarutti. katja sever

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

4223.) kuharska knjiga - ivan ivačič

Kategorija: Zdravje

Cena: 14.99 €

4057.) kako uspešno poslovati v turčiji - matej rogelj

Kategorija: Humanistika

Cena: 19.99 €

6078.) kako uspešno poslovati na kitajskem - boštjan polajžer , nataša turk

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 19.99 €

kolekcija otroškega proizvajlca done by deer zaznamuje odličen dizajn, inovativni izdelki, ki navdušujejo različne okuse. več o samih izdelkih pa najdete v spletni trgovini hajdi.si - https://www.hajdi.si/done-by-deer.html

Kategorija: Ostala otroška oprema

Cena: Pokličite za ceno

nova športna stavnica, ki je prisotna na slovenskem trgu in ponuja možnost igranja stav na največjih portalih kot so bet at home in mnoge druge. več najdete tukaj:  http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Knjige

Cena: 90000000 €

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Storitve

Cena: 90000000 €

ponujam posojila po zelo enostavnih pogojih kateri koli osebi ali podjetju, ki potrebuje denar, ki bo lahko izplačal mesečna plačila po fiksni letni obrestni meri 3%. jaz sem na voljo zadovoljiti svoje stranke v največ 48 urah za vsako vlogo za posojilo. če vas zanima, se obrnite na mene, da bi vedeli moje pogoje in potrebne informacije, neposredno na mail: francoisemorandeau@hotmail.com

Kategorija: Storitve

Cena: 100 €

5885.) siddharta - hermann hesse

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 8.99 €

če želite okrepiti vaše trebušne mišice še pred poletjem, je sedaj pravi čas, da začnete s telovadbo. pri tem vam bo zagotovo v pomoč dobra vadbena klop za trebušnjake, ki jo lahko kupite pri podjetju fitnesshop.  

Kategorija: Fitness oprema in aerobika

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj