Primož Jelševar: Podjetnike izgnati, da bomo delavcem vrnili dostojanstvo. A vi to resno?

Objavil/a V Fokusu, dne 2019-01-07 ob 14:08:40

Družbena tranzicija traja določen čas. V nekaterih državah 25 let, v drugih 50 let in več. Ta čas je v veliki meri odvisen od strukture, ki ta postopek zavira tiho vendar odločno in z močnimi vzvodi, saj z novo ureditvijo pridejo spremembe, ki zmanjšujejo njeno moč. Navadno ji pri tem pomagajo tudi tisti priviligiranci, ki so v prejšnji ureditvi zaradi zvestobe sistemu živeli bolje kot večina ljudi. Mnogo bolj pa na hitrost tranzicije vpliva sposobnost naroda, da prepozna takšna prikrita dejanja politične elite in krike priviligirancev po ustavitvi oz. kar obrnitvi tega procesa. Takšnih dejanj ni težko prepoznati, saj iz vrednostnega sistema družbe dobesedno štrlijo.

Eden takšnih nostalgičnih izpadov je pred meseci na seji parlamentarnega odbora za pravosodje prišel celo iz ust vrhovnega državnega tožilca Jožeta Kozine. Ta je podjetnike vsegliharsko opredelil kot jokajoče kapitaliste, ki jih je potrebno obdavčiti in jih napotil v tujino, če jim kaj ne paše, v istem stavku pa podprl Levico, kot edino politično stranko, ki bo to naredila. Že od daleč se vidi, da gre za izjavo, ki je v posmeh neodvisnosti sodstva, kar je ugotovila tudi Komisija za etiko in integriteto državnotožilskega sveta. Veliko bolj zaskrbljujoča pa je odločitev generalnega državnega tožilca Draga Šketa, ki se je odločil, da zoper Kozino zaradi očitne kršitve ne bo uvedel nobenega postopka. Prav neverjetno, da je isti generalni državni tožilec pred nekaj tedni povedal, da je sovražni govor: “vsak sovražni govor, tudi če se dotika malega človeka,” v izganjanju podjetnikov pa ni našel elementov sovražnosti. S tem je vrhovno državno tožilstvo simbolično odprlo lov na največje državne sovražnike – slovenske podjetnike.

V Sloveniji žal postaja folklora, da smo podjetniki krivi za vse. Politiki nas vsegliharsko mečejo v isti koš s kriminalci in primerjajo z najbolj poznanimi svetovnimi izkoriščevalci. Ni pomembno, kako dobro želimo svojim zaposlenim, ni pomembno, kako se trudimo, da bi imeli vsi varno in stabilno službo, spodobne plače, regres, božičnico, trinajsto plačo, da na koncu nekateri razdelimo še dobiček kot edino pravico, ki nam pripada kot lastniku. Agenda levega skrajnega populizma gre v smeri, da nas podjetnike napravijo za državne sovražnike številka ena, ob tem pa sistem brez sramu ščiti podpornike, ki tej poti sledijo; in v tem primeru se je pokazalo, da ne izbirajo sredstev. Ustavna ureditev države, ugled najvišjih sodnih inštitucij v mednarodnem merilu ter ugled slovenskega gospodarstva so bili žrtvovani za pravico do svobode izražanja. Prav tiste svobode izražanja, ki jo isti krogi relativizirajo, ko gre za promocijo, v zadnjem času tako populariziranega sovražnega govora. Zaskrbljujoče je, da nismo slišali nobene obsodbe takšne retorike, razen nejevolje posameznih predstavniških organizacij podjetnikov. Zganiti bi se morali vsaj tisti, ki državo želijo voditi po demokratičnih standardih. Ustavno določena delitev oblasti, katere veje naj bi bile med seboj ločene namreč daje namreč oblasti legitimnost.

Če v tej blaznosti za trenutek pozabimo na posmeh ustavni ureditvi, bi morali tako za Kozino, kot njegovega šefa Šketo iz povsem praktičnih razlogov ugotoviti, da svojih funkcij ne moreta več opravljati. Kdor je namreč mnenja, da bomo z izgonom podjetnikov delavcem vrnili dostojanstvo, pač ni pri zdravi pameti in ne more opravljati nobenega dela, kaj šele najodgovornejših del v državi. Ste spoštovani visoki uradniki pomislili, kaj se bo zgodilo z delavci podjetij, ki jih tako brezkrbno pošiljate v tujino? Ti delavci, ki bodo ostali brez službe, vsekakor ne bodo imeli več svojega dostojanstva. Ogroženi bodo domači dobavitelji podjetij, neprofitne organizacije, ki jih ta podjetja financirajo, da ne govorimo o družinah zaposlenih. Navsezadnje boste ogroženi tudi vi, visoki uradniki, ko bo Slovenijo zapustilo še zadnje podjetje namreč ne bo denarja za niti za vaše plače. Sam sem do sedaj verjel, da ljudje na tako odgovornih položajih razumejo kako in kje se dodana vrednost ustvarja in kje porablja.

Podjetnik pač ni le en nebodigatreba v državi, vsekakor pa povprečen slovenski podjetnik ni ultra kapitalist, katerega edini cilj je, da pobaše dobiček podjetja. Naročila ne prihajajo sama od sebe, težke odločitve, od katerih je odvisna prihodnost vseh zaposlenih, se ne sprejmejo same od sebe, riziko njegovih slabih odločitev pa pade na podjetnika in njegovo celotno imetje in da, na njegove zaposlene. Povprečen slovenski podjetnik je vodja, knjigovodja, komercialist, kadrovik, pravnik in tajnica, serviser, mojster za vse ter v večini primerov oče in mama vseh zaposlenih. S svojimi zaposlenimi živi v dobrem in v slabem in mnogi slovenski podjetniki in obrtniki bolj kot za mastne dobičke živijo in delajo za to, da preživijo svoje zaposlene. Si predstavljate, kako se ti ljudje počutijo, ko jih najvišji državni uradniki zmerjajo s požrešnimi kapitalisti, ki jim je potrebno vzeti moč, jih dodatno obdavčiti? Si predstavljate, kakšen občutek pravne varnosti ima slovenski podjetnik, ki se lahko kot tožnik ali obtoženec kadarkoli znajde v postopku z uradniki, ki ga tako globoko sovražijo?

V današnjem svetu je dobro delujoče nacionalno gospodarstvo motor vsesplošne blaginje, državna uprava in vlada pa njeno krmilo. Usklajeno delovanje obeh je pogoj, da se država premika naprej po ovinkastih poteh globalne politike in globalnega trga. V primeru, da je en segment predolgo zaslepljen z lastno močjo, pa se zgodi Slovenija. Nekdaj nova Švica, ki že leta pada na lestvicah mednarodne konkurenčnosti in ekonomske svobode. Proces tranzicije v Sloveniji ni reverzibilen, ne glede na pritiske dekadentnih sil. Lahko pa ga pospešimo ljudje, če prepoznamo in glasno obsodimo takšne, v nebo vpijoče neumnosti.

Primož Jelševar

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
6
abram1b2 Cej
0
Jan 09, 2019
Zim Zelen:)*
Pišem resnico.Meni ni potrebno ne potrditve ne zanikanje kogar koli. Lahko bi napisal s katrimi ljudmi zaposlenimi pri njemu sem govoril in kaj so mi ti povedali.Povedali so mi grše stvari o njemu ,kot sem jih sam zapisal.Plus tega imam osebno zelo slabo izkušnjo z njim- Batagelom.Enostavno me je prevaral s kupljeno posodo pri njemu. Lp :)*
#6
Zim Zelen
0
Jan 09, 2019
*abram...
Kot vidim na #3 nihče ne protestira.
Ali zaposleni pod komando g.Bagatelja, bloga PW ne poznajo ali se pa s teboj strinjajo.

Če milijonske dobičke kuje nepošteno, potem se lahko le priklonim. :-)
#5
Komentar izbrisal uporabnik
abram1b2 Cej
0
Jan 08, 2019
Zim Zelen:)*
Mene osebno je Batagel prevaral še ko je prodajal posodo.Ni res ,da so delavci solidno plačani /večina minomalno/,ampak so preplašeni in se ne upajo upreti temu potuhnjenemu izkoriščevalcu.Pred tedni sem govoril z zaposlenimi,utopili bi ga v žlici vode,če bi se upali in se ne bi bali za svoje delovno mesto.Kdor je malo psihologa lahko že iz Batagelove mimike in govorice vidi v njemu potulenega brezobličnega diktatorskega in pohlepnega delodajalca.Za vse to je kriva neurejena Slovenija in njena oblast. Lp :)*.
#3
Zim Zelen
0
Jan 08, 2019
*abram1b2 Cej -
Da ni Batagel prevzel jame bi se danes Italijanska mafija šopirila na tem območju.
Delavci so solidno plačani sicer bi že odšli....

Z drugimi pripombami se strinjam. Birokracija duši...
#2
abram1b2 Cej
0
Jan 07, 2019
Problem slovenskoh podjetnikov je,da njihov klub vodi Marjan Batagel prevarant in izkoriščevalec zaposlenih pri njemu.Drugi problem je,da ni urejene zakonodaje ,kjer bi pošten in odgovoren podjetnik imel urejeno delovno okolje in urejeno poslovanje in bi vedno vedel kaj so njegove finačne obveznosti do države in zaposlenih in kaj njemu osebno pripada.V državi kjer ni opravljena tranzicija je slednje nemogoče pričakovati,ker je preveč tistih,ki se napajajo iz proračuna brez dela in osebne odgovornosti v javnem sektorju. Slovensko pravosodje je pravosodje komunistične miselnosti v smislu-.priviligiranih in deplivirigiranih, ne pa vseh enakih pred zakonom..To kar Jelševar imenuje neumnosti so plod parazatitskega mišljenja tistih pri koritih,ki vztrajno branijo svoje interese.
#1
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2019-01-07 14:08:40 (Jan 07, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
100-letnica: Skupaj čez zlati most
Ali znamo prepoznati in zadovoljiti pričakovanja gostov
Leto 2019 je mednarodno leto periodnega sistema elementov
PU Celje: Ilegalni migranti iz srednjega vzhoda vztrajno oblegajo Slovenske meje
Dr. Stane Granda: Zakon o zgodovini za Dejana Židana in druge komunistične gromovnike
Celje: Dobrota je tisto bogastvo, ki bogati srce
Dr. Milan Zver z odločnim protestom zavrnil poročilo o stanju človekovih pravic v EU za leto 2017
Patricija Šulin: Videopismo iz Strasbourga
Celje: Velika in po svetu prepoznavna Alma M. Karlin na znamki ponovno na poti okrog sveta
Dr. Milan Zver: Poročilo o človekovih pravicah v EU pristransko in neobjektivno
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
sds
(10)
znamke
(10)
kava
(6)
sls
(5)
furs
(5)
nsi
(3)
sdms
(3)
gdpr
(3)
NKBM
(3)
sneg
(2)
klop
(2)
rop
(2)
maj
(2)
kpk
(2)
UMAR
(2)
sto
(2)
miza
(1)
uefa
(1)
lipa
(1)
šah
(1)
ura
(1)
Gozd
(1)
SOS
(1)
igra
(1)
2tir
(1)
btc
(1)
ozn
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
rak
(1)
Film
(1)
bik
(1)
mars
(1)
dru
(1)
SMC
(1)
dan
(1)
tisk
(1)
delo
(1)
SAB
(1)
mlaj
(1)
Dr
(1)
pust
(1)
ico
(1)
DUTB
(1)
Vrt
(1)
HES
(1)
NATO
(1)
s
(1)
voda
(1)
čaj
(1)
uber
(1)
NLS
(1)
mak
(1)
IZUM
(1)
vso
(1)
eu
(1)
nlb
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

darilni boni terme so vedno lepo darilo in vsakdo jih je veselil. presenetite svoje najbližje in jim privoščite razvajanje v toplicah in wellnessu.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor ste športni navdušenec in ste se že srečali s športnimi stavami, potem se vam zagotovo splača poizkusit vašo srečo preko ene izmed največjih športnih stavnic na svetu bet365 -  https://www.sportni-portal.com/bet365

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor želite imeti nadzor in enostaven pregled nad svojimi zaposlenimi potem vam zagotovo prav pride storitev evidenca delovnega časa, ki jo nudi podjetje špica. več o tem: https://www.spica.si/oprema/programska-oprema-za-registracijo-delovnega-casa

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

plišaste igrače so ponavadi najljubši otrokove igrače, saj jih vedno prenašajo naokoli in z njimi tudi spijo. oglejte si pestro izbiri igrač: http://www.majtoj.si/igrace-za-otroke/plisaste-igrace.html

Kategorija: Ostala otroška oprema

Cena: Pokličite za ceno

laneno seme je dobro za zdravje, saj vsebuje velik delež vlaknin in je obogateno z omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami. uporabimo ga lahko pri različnih jedeh, najbolje pa je, da se ga zaužije pri zajtrku. več o samih lastnostnih lanenega semena: https://www.malinca.si/laneno-seme-500g.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 2 €

want to sell sony pxw-fs7 xdcam super 35 camera system used  for few months and in a great condition. full options and never faulty before.lens are 100% great and the camera is clean. the camera is in perfect condition, less usage only for a few month: only serious buyers should contact me.   package content:   body cap viewfinder eyepiece grip remote control wireless lan usb module (ifu-wlm3) for sony vpl-e200 series projectors wireless remote commander (rmt-845) wa adaptor bracket mpa-ac1 ac adapter for evi d100 ccd camera bc-u1 battery charger bp-u30 lithium-ion battery 2 x power cord usb cable cd rom with manuals limited 1-year warranty parts, 90-days labor.   contact name: henry gustavo email: h.gustavo@outlook.com gmail: henrygustavo209@gmail.com skype: enquiry-musicalstore whatsapp: +1(403) 618-3970  

Kategorija: Kompaktni digitalni fotoaparati

Cena: 5000 €

pri izbiri mobilnega operaterja je pomembno tudi pokritost njegovega omrežja. omrežje podjetja a1 je danes sigurno boljše, kot je bilo v preteklosti. za več informacij obiščite njihovo spletno stran: https://www.a1.si/omrezje/o-omrezju.  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7216.) prešuštvo - darko žlebnik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

6968.) vsega po dvoje - babette cole

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 19.99 €

dober kontroling je pomemben za vsako podjetje, saj pomaga določati in spremljati poslovne cilje. moje računovodstvo vam ponuja kakovosten kontroling in redno pomoč - https://www.moje-racunovodstvo.si/kontroling

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

probiotiki so prehransko dopolnilo, ki pomagajo uravnavati črevesno mikrofloro in učinkujejo tudi na prebavo. več o samih lastnostih probiotikov: https://www.malinca.si/probiotiki-v-kapsulah.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 24 €

pegasti badelj se uporablja predvsem kot dopolnilna prehrana za boljše delovanje in čiščenje jeter. uporabimo ga lahko pri izdelavi smutijev. več o njegovem pozitivnem učinku in delovanju : https://www.malinca.si/pegasti-badelj-semena-150g.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 7 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj