Poljče, kraj spočetja samostojne Slovenije

Objavil/a V Fokusu, dne 2018-11-08 ob 20:00:21

V sredo je v Poljčah pri Begunjah na Gorenjskem potekala slovesnost ob 28 letnici odločitve o slovenski samostojnosti. Na tem kraju  so se v popolni tajnosti sestali delegati (poslanci) Demosa in se  dogovorili o izpeljavi referenduma o odločitvi  za odcepitev in samostojno pot države Slovenije. Zgodovinskemu pomenu tega dogodka ne  more nihče oporekati.

NATO center odličnosti gorskega bojevanja  v Poljčah pri Begunjah na Gorenjskem postaja vsakoletna postojanka opomina in spomina na to,  kaj se  je tako velikega zgodilo tukaj v Poljčah. Po besedah Aleša Hojsa, predsednika Združenja VSO, da » tukaj pred 28 leti ni bilo dileme o tem ali se bomo osamosvojili ali ne. To je bilo jasno že z ustanovitvijo Demosove Vlade. Tema posveta na tem mestu pred 28 leta je bila, kako izvesti osamosvojitev«. To se je tudi zgodilo konec istega leta 1990.

Da je to pomemben mejnik v zgodovini slovenskega naroda  in države ter državnosti, priča tudi prisotnost tudi Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, v času osamosvajanja je bil  skupščinski delegat. V svojem nagovoru  je dejal, da je bil plebiscit največji mejnik v prelomnem letu 1990.  Odločilno  za izpeljavo plebiscita  ter za vse dogodke, ki  so pripeljale do Slovenske državnosti in samostojnosti, je bila  složnost.

Pri dogovoru in složnosti ne moremo prezreti,  po besedah Predsednika Republike, dveh osupljivih dejstev: «Prvo, da je od ustanovitve Demosa  8. Januarja 1990 pa do plebiscita preteklo manj kot eno leto, drugo dejstvo pa je to, da se je po končanem posvetu v Poljčah 1990  Demos uspel v manj kot enem mesecu dogovoriti s takratno opozicijo v Skupščini in 23. decembra 1990 tudi izpeljati plebiscit.« Neverjetnost  in osupljivost dejstev je ostala  zaradi pomembnosti in neponovljivosti časa in pomena složnosti vseh Slovencev in Slovenk. Ne gleda na čas, ki je pretekel od osamosvojitve do sedaj, pa se premalo govori o osebah,  ki so odigrale pomembno vlogo pri spodbujanju  vseh korakov,  ki so pripeljali do slovenske državnosti. Zlasti je premalo poudarjena vloga dr. Jožeta Pučnika. Premalo je vsebin, ki so vključene v obvezne in neobvezne vsebine v šolah. »Skoraj nezaslišano in nesprejemljivo se mi zdi,  da otroci v osnovnih šolah vedo več  o ustanovitelju Appla  Stevu Jobsu kot pa o dr. Jožetu Pučniku, ustanovitelju Slovenske države,« je dejal predsednik Pahor.

Nujno potrebno in zavezujoče za vsako državo je, če hoče imeti državljane  vzgojene v duhu spoštovanja lastne države in naroda,  da se neguje domoljubje.  O vsem tem ter o  vzgajanju naraščajnikov in malčkov v domoljubnem duhu je spregovorila Simona Purkat, članica mladinske sekcije VSO Triglav. »Otroci če so vzgojeni v duhu domoljubja  to kažejo pristno in brez  zadržka. Naj bo tudi  naš in vseh državljanov odnos Slovenije tako iskren in pristen, kot pri otrocih,« je dejala predstavnica VSO Triglav.

Slavnostni govornik Slavko Kmetič, tudi sam udeleženec vseh osamosvojitvenih dogodkov, je  med orisom pomembnih mejnikov dejal, da se je mnogo tega začutitilo prej, še celo tam nekje v letu '86 s prvimi stavkami, kasneje z  Miloševićevo antibirokratsko revolucijo,  preko stavke železničarjev do p 
							lebiscita ter razglasitvijo Slovenske države 25. junija 1991. »Za vse to, kar smo dosegli takrat, je bilo poleg vseh priprav, znanja, poguma in vsega, kar sodi zraven, potrebno tudi verjeti v čudež in srečna naključja,« je dejal med ostalim Slavko Kmetič.

Ciril Globočnik, župan občine Radovljica, kot predstavnik občine gostiteljice, je pozdravil prisotne in izrazil veselje,  da imajo v svoji občini kraj s tako velikim pomenom za slovensko državo in državnost.

Za kulturni del slovesnosti je poskrbel Oktet Gallus iz Ribnice z domoljubnimi napevi.

Vane K.Tegov

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
1
viktor hajsinger
0
Nov 09, 2018
Zavedni in pošteni Slovenci se zavedamo pomena tega datuma.
#1
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2018-11-08 20:00:21 (Nov 08, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Celje: Velika in po svetu prepoznavna Alma M. Karlin na znamki ponovno na poti okrog sveta
Dr. Milan Zver: Poročilo o človekovih pravicah v EU pristransko in neobjektivno
Franc Bogovič: Prvi korak k poenostavitvi nove skupne kmetijske politike EU
Janez Janša: Osamosvojili smo se, osvoboditi pa se bo pač še treba. (4. slika)
Jelka Godec: Udbomafijska hobotnica v zdravstvu ima preveč lovk za eno preiskovalno komisijo, ki opravlja delo NPU, SDT..
EU parlament: Brexit: skrajni čas je, da se Združeno kraljestvo odloči
Dr. Milan Zver: Glavna težava včerajšnje odločitve glede Brexita je negotovost
Sinhronizirano vstopanje ilegalnih migrantov v EU preko Slovenije se nadaljuje
SDS optimistična pred evropskimi volitvami
Italijan po pomurski AC s kar 201 kmh
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
znamke
(10)
sds
(10)
kava
(6)
sls
(5)
furs
(5)
NKBM
(3)
nsi
(3)
sdms
(3)
gdpr
(3)
rop
(2)
maj
(2)
UMAR
(2)
kpk
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
sto
(2)
lipa
(1)
eu
(1)
nlb
(1)
ura
(1)
uefa
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
igra
(1)
btc
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
bik
(1)
SOS
(1)
2tir
(1)
Vrt
(1)
delo
(1)
s
(1)
mars
(1)
dru
(1)
mlaj
(1)
uber
(1)
SMC
(1)
dan
(1)
SAB
(1)
Dr
(1)
ico
(1)
DUTB
(1)
šah
(1)
voda
(1)
HES
(1)
mak
(1)
Gozd
(1)
IZUM
(1)
NATO
(1)
NLS
(1)
miza
(1)
čaj
(1)
rak
(1)
Film
(1)
vso
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

pri izbiri mobilnega operaterja je pomembno tudi pokritost njegovega omrežja. omrežje podjetja a1 je danes sigurno boljše, kot je bilo v preteklosti. za več informacij obiščite njihovo spletno stran: https://www.a1.si/omrezje/o-omrezju.  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7216.) prešuštvo - darko žlebnik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

6968.) vsega po dvoje - babette cole

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 19.99 €

dober kontroling je pomemben za vsako podjetje, saj pomaga določati in spremljati poslovne cilje. moje računovodstvo vam ponuja kakovosten kontroling in redno pomoč - https://www.moje-racunovodstvo.si/kontroling

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

probiotiki so prehransko dopolnilo, ki pomagajo uravnavati črevesno mikrofloro in učinkujejo tudi na prebavo. več o samih lastnostih probiotikov: https://www.malinca.si/probiotiki-v-kapsulah.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 24 €

pegasti badelj se uporablja predvsem kot dopolnilna prehrana za boljše delovanje in čiščenje jeter. uporabimo ga lahko pri izdelavi smutijev. več o njegovem pozitivnem učinku in delovanju : https://www.malinca.si/pegasti-badelj-semena-150g.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 7 €

estrihi ali storjni tlaki se uporabijo pri izravnavi tal, hkrati pa nudijo tudi požatno zaščito in poskrbijo za izolacijo zvoka. gre za zahtevna gradbena dela, zato je potrebno, da delo izvedejo strokovnjaki. več informacij: https://www.hotenjka.si/estrihi-strojni-tlaki

Kategorija: Gradbeni material

Cena: Pokličite za ceno

2250.) mitološki slovarček gričar bajt koren ud domen 1986

Kategorija: Znanost in tehnika

Cena: 9.99 €

5994.) reka mura v sloveniji - franc - franc

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

1374.) kresnikovanje - ivan mermolja

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15 €

6289.) zgodbe minulega leta - rudi čačinovič

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

7426.) kopitarjev zbornik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 25.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj