Predvolilni nahrbtnik nezakonitosti in korupcije soboškega župana Aleksandra Jevška pri KPK

Objavil/a V Fokusu, dne 2018-10-13 ob 21:43:05

Soboškemu rdečemu županu Aleksandru Jevšku predvolilne ankete dobro kažejo, kar pomirjujoče deluje na eks predsednika partije in države Milana Kučana, ki si je Mursko Soboto omislil kot svoj fevd. Jevška je sicer res malo strah, če se bo zadnji hip za kandidaturo odločil nekdanji župan Anton Štihec, ki mu je kot občinski svetnik Modre liste s svojimi neposrednimi in neprijetnimi vprašanji  "paral živce!" Vse bo jasno to sredo, ko se izteče rok za vložitev kandidatur. Če Štihec tega ne bo storil, je Jevškova pot do še enega mandata praktično odprta. 

Vanj pa bo stopil s kar zajetnim nahrbtnikom obtožb na račun nezakonitega ravnanja, korupcije, oškodovanja državnega in občinskega premoženja, ki jih na KPK naslovil Anton Štihec. Vse so bolj ali manj povezane s projektom Expano, ki je po čudnih poteh in brez javnega razpisa končal v Murski Soboti. Ko sta pred dobrima dvema letoma takratni predsednik vlade Miro Cerar in njegov minister za gospodarstvo Zdravko Počivavšek  simbolično predala kovinsko ogrodje slovenskega Expano paviljona na svetovni razstavi v Milanu, smo mediji zapisali napoved, da bo projekt veljal največ 1,7 milijona evrov. Danes je njegova vrednost že krepko presegla 6 milijonov evrov, pri čemer v ta znesek niso všteti zneski oškodovanja državnega in občinskega premoženja. 

Za Jevška je še najmanjši problem, da soboška občina nezakonito uporablja ime Expano, čeprav jim je to Ministrstvo za kulturo s posebnim sklepom to prepovedalo. Kaj dosti se Jevšek niti ne sekira, ker letno kopališče na južnem delu Soboškega jezera še nima vodnogospodarskega dovoljenja, na kar opozarjajo tudi v ARSO. Verjetno računa, da mu bo Šarčeva vlada ustregla pri izdaji manjkajočih dovoljenj. Pa še zvestim lokalnim medijem je v zadnjem času namenil nekaj deset tisoč evrov za promocijo njegovega življenskega projekta.

Lahko pa se Jevšek zamisli nad zbrano dokumentacijo o nepravilnostih, nezakonitostih, korupciji in oškodovanju državnega in občinskega proračuna, vse  v povezavi s projektom Expano oziroma Vrata v Pomurje. 

V prijavi KPK je Anton Štihec zapisal: gre za del projekta EXPANO v Murski Soboti, v sklopu katerega je župan dr. Aleksander Jevšek (SD) dal družbi Pomgrad d.d. v začasno uporabo občinska stavbna zemljišča ob obstoječi gramoznici ob Bakovski cesti. Družba Pomgrad je občini plačala "odškodnino" za začasno uporabo tega zemljišča (ker je stavbno zemljišče spremenila v vodno površino - na zemljišču je namreč izkopala velike količine proda in odpeljala humusno zemljo). Lastnik sedaj vodnih stavbnih zemljišč je še vedno Mestna občina Murska Sobota. Odškodnina (to ni koncesnina, ki se plačuje za načrpan prod) je v primerjavi z zaslužkom družbe Pomgrad mizerna. Odškodnina je po vedenju Antona Štihca, ki je tudi cenilec gradbene stroke,  premajhna vsaj za faktor 2 (cca 153.000 eur neto). Vrednost načrpanega proda pa je velikostnega razred faktorja 5 ali več glede na plačano "odškodnino" občini. Bistveno pri zadevi pa je, da po podatkih Ministrstva za infrastrukturo, ki je pristojno za podeljevanje rudarskih pravic črpanja mineralnih surovin (proda), družba Pomgrad, na teh občinskih stavbnih zemljiščih NIMA podeljene koncesije (rudarske pravice) izkoriščanja proda. To je vodstvo MO MS ves čas vedelo, pa je klub temu sklenilo posel.

Od župana Aleksandra Jevška in občinske uprave je Anton Štihec  zahteval vpogled v dokumentacije - predvsem priloge koncesijski pogodbi (na katero se je Jevšek ves čas skliceval),vendar so se na zahteve požvižgali in ignorirali. V prilogi koncesijske pogodbe so namreč navedene parcelne številke zemljišč na katerih velja rudarska pravica - koncesija (med njimi pa ni občinskih stavbnih zemljišč - tako trdi Ministrstvo za infrastrukturo). Ker je prod iz občinskih stavbnih zemljišč že izkopan (enako je bila odpeljana vsa humusna zemlja), bi morala dobiti država in občina - vsaka do polovice, plačano tudi koncesnino za načrpan prod. Koncesnino pa lahko plačaš le če imaš podeljeno rudarsko pravico za črpanje (dovoljenje) in če državo seznaniš z izkopanimi količinami. Ker koncesije na predmetnih občinskih stavbnih zemljiščih Pomgrad nima (tako trdijo na MZI), sta bili država in občina odškodovani za višino koncesnine za že načrpan prod. 

Med grehi Jevškovega županovanja je Štihec zapisal tudi dejstvo,  da je soboška mestna občina brez javnega razpisa zaupala domačima družbama Ferbejzar d.o.o. in  Murska transport d.o.o., ki imata istega lastnika, z Jevškom pa ju veže ljubezen do vojaških starodobnikov,  skladiščenje jeklene konstrukcije objekta EXPANO, ki so jo pripeljali iz Milana. Za skladiščenje sta mu Počivavškovo ministrstvo za gospodarstvo in Jevškova soboška občina  plačala preko 150.000 eur (na ERARJU so vidni zneski transakcij).
Zanimivo, da je bila jeklena konstrukcija v Murski Soboti, še preden je bil zaključen razpis MGRT, ki je iskala lokalno skupnost, ki bi podarila konstrukcijo - potem ko jo je morala iz Italije do določenega datuma odstraniti. Razpis je MGRT izvedla naknadno - ko so mediji začeli spraševati, kako se lahko minister Počivavšek mimo javnega razpisa kar dogovori za kšeft s  soboškim županom Jevškom. Na naknadni razpis MGRT so se sicer prijavile tudi nekatere druge občine, med drugim tudi Zagorje. Vendar je tamkajšnji župan pravočasno ugotovil, da gre za kuhinjo, zato je prijavo umaknil.

In ker so Štihčeve zahteve po razkritju koncesijske pogodbe v Jevškovem županstvu ves čas ignorirali, se je odločilda vso zadevo preda kot prijavo Štefanečevi KPK. Za ponazoritev teže Jevškovega nahrtbnika dodajamo še nekaj dokumentov, ki so več kot dovolj zgovorni, da kličejo tudi na odmev pri NPU in tožilstvu. Čeprav se je Jevšek po aferi bulmastifi umaknil s položaja direktorja kriminalistične policije pri GPU v pokoj, takoj za tem pa v BiH za svetovalca, se njegovo ime povezuje tudi s IranNLB gate pralnico iranske milijarde dolarjev, najemom stavbe NPU, osebno pa se je kot šef kriminala angažiral tudi pri aferi Jelinčičeva piramida, ko so v prostorih MO Murska Sobota zadrževali tajkratnega župana Antona Štihca, čeprav ni bil med osumljenci. 

Boris Cipot

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2018-10-13 21:43:05 (Oct 13, 2018)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Ljutomerski policisti zasegli sadike in opremo za gojenje konoplje
Ilegalni migranti so bili preko vikenda zelo aktivni, policija pa tudi!
Dr. Ivan Štuhec ob 100 letnici Prekmurja: Kako izbrisati zgodovinsko sramoto!?
V Velenjskem jezeru utonil 22-letni fant iz Mozirja
Ekskluzivno! Franc Kangler z odškodninsko tožbo nad državo in njenim udbaško skorumpiranim pravosodjem
ŠAHOVSKI FESTIVAL MARIBOR 2019
Boštjan Ocepek: Javno pismo Luki Mescu: Če bi osebno srečali medveda, bi nehali govoriti neumnosti
Po knežje v knežjem mestu na kolesarski dirki po Sloveniji je uspelo Luki Mezgecu
Oddelek za perinatologijo UKC Maribor bogatejši za CTG aparat
Zelena meja raj za ilegalne migrante, dokler jih ne ujame policija
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
sds
(34)
Celje
(28)
ZDA
(14)
znamka
(12)
znamke
(11)
sls
(8)
nsi
(8)
furs
(6)
kava
(6)
sdms
(4)
sto
(4)
NKBM
(3)
šah
(3)
gdpr
(3)
rop
(3)
sova
(3)
kpk
(2)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
mak
(2)
SMC
(2)
udba
(2)
2
(2)
2tir
(1)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
npu
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
ment
(1)
P
(1)
Ptuj
(1)
je
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2019
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Oglasi

vsak problem, ki ga občutimo, je posledica porušenega ravnovesja v nas samih. negativne misli in čustva, kot so žalost, jeza, strah,sram, krivda, zavist, ljubosumnost, občutek nemoči, nizka samopodoba in podobno, sprožajo v nas neprimerne odzive na zunanje okoliščine. tako lahko odreagiramo pretirano čustveno ali povsem hladno, arogantno in agresivno. lahko se povsem umaknemo in se ne znamo postaviti zase, drugič spet se pretirano in nerazumno izpostavljamo tveganju in kljubujemo brez pravega razloga. do sebe in drugih smo pretirano kritični, perfekcionizem nas duši, nikoli nismo res zadovoljni z doseženim. težko prepoznamo ali se soočimo z realnostjo in živimo v iluzijah, ali pa življenje dojemamo kot težko in depresivno. počutimo se ogroženo ali smo povsem apatični. zato pogosto podležemo predsodkom in smo netolerantni do ljudi, ki mislijo drugače, v najbolj skrajni obliki se to izraža kot fanatizem. v astrologiji so negativna čustvena stanja opisana z medsebojnimi vplivi različnih planetov v osebnem horoskopu, ki je v bistvu energijski zemljevid osebe. v energijski astrologiji energijsko anatomijo opisuje 7 telesnih čaker, ki so razporejene vzdolž hrbtenice, glavnega telesnega meridiana, in 3 izventelesne čakre vnašem eteričnem telesu. njihova naloga je, da zagotavljajo dovajanje energije za nemoteno delovanje vitalnih funkcij in telesnih organov, s katerimi so povezani in nemoten pretok energije po telesu. energijska astrologija človeka obravnava celostno, kot duhovno, čustveno, mentalno in telesno bitje, ki živi povezan z drugimi v socialni mreži – torej tudi kot socialno bitje. če se na kateremkoli področju življenja soočamo s težavami, ki jih ne zmoremo obvladovati, to kaže na energijsko neravnovesje v nas samih.   več informacij: http://astrohealing.si/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

zapeljite se s pletno na beljski otok, obiščite cerkev in pozvonite na zvoniku za srečo. vse na temo church on bled: https://www.altitude-activities.com/visit-the-church-on-bled-and-ring-the-bell

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

slovenija je dežela, kjer lahko zasledite marsikaj, zato si preberite 8 zanimivih dejstev o sloveniji, ki jih mogoče še niste vedeli. facts about slovenia: https://www.altitude-activities.com/8-awesome-facts-about-slovenia

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

med spletna oglaševanja sodijo google adwords, facebook ads, pr članki....katero spletno oglaševanje torej izbrati? pred odločitvijo seveda ne smemo pozabiti na zastavljene cilje, saj samo na ta način lahko dosežemo željene rezultate. v kolikor ne veste za katero oglaševanje bi se odločili pa si lahko pomagate na tem naslovu: https://www.dominatus.si/spletno-oglasevanje

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

matcha čaj velja za enega izmed najmočnejših super živil na trgu. vsebuje veliko antioksidantov, izboljša počutje, spomin in koncentracijo ter še veliko drugih pozitivnih lastnosti. več lahko preberete: https://www.malinca.si/matcha-iz-ekoloske-pridelave-100g.html

Kategorija: Čaji

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kako oglaševati na facebooku? želite povečati prodajo? facebook vam omogoča, da lahko prodajo usmerite in targetirate na točno določeno skupino. več o tem na kakšen način delati facebook oglaševanje pa lahko najdete tukaj

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

william hill je ena izmed starejših stavnic na svetu, ustanovljena je bila že leta 1934. sedaj imate možnost, da to spletno stavnico preizkusite tudi v sloveniji - https://www.sportni-portal.com/william-hill

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ste si že od nekdaj želeli poleteti z jadralnim padalom in si ogledati pokrajino iz ptičje perspektive. potem imate sedaj možnost, da doživite to nepozabno izkušnjo ter preizkusite paragliding bled - https://www.altitude-activities.com/jump-fall-and-fly/paragliding-in-slovenia

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor bi želeli opraviti tečaj za voditelja čolna - https://www.mojedarilo.com/ex/328/33/tecaj-za-voditelja-colna-tecja-coln-morje-izpit- imate sedaj možnost, saj vam pri mojedarilo.com ponujajo tečaj, ki si ga lahko privoščite zase ali pa ga podarite kot darilo - 

Kategorija: Storitve

Cena: 125 €

7740.) miškolin - josip ribičič

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

7081.) cesarjeva nova oblačila snežna kraljica - hans christian andersen

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

6640.) moj prijatelj piki jakob - kajetan kivič

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj