Dr. Milan Zver: V EU je od 50.000 do 70.000 radikaliziranih džihadistov

Objavil/a V Fokusu, dne 2018-07-05 ob 20:54:39

V zadnjih letih se EU na svojem ozemlju sooča z valom terorističnih napadov, ki so vprašanje varnosti pomaknili na vrh seznama skrbi državljanov ter obenem izpostavili tudi probleme sodelovanja in izmenjave informacij na tem področju med državami članicami. Tako v EU kot v državah članicah je bila predlagana nova zakonodaja, revidirana je bila obstoječa, obenem pa je bila opravljena vrsta razprav o načinu odzivanja na teroristično grožnjo. Evropski parlament je tudi v luči teh dejstev 6. julija 2017 oblikoval poseben odbor o terorizmu (TERR), katerega član je evropski poslanec dr. Milan Zver. Odbor je danes razpravljal o osnutku poročila, v katerem so naslovljeni glavni ukrepi in priporočila za države članice v povezavi z bojem proti terorizmu. Osnutek sta pripravili poročevalki Monika Holhmeier in Helga Stevens.

V poročilu, kjer je zabeleženih več kot 140 priporočil, je izpostavljeno, da je treba več pozornosti nameniti preprečevanju in zatiranju radikalizacije, prav tako je posebej pomembno sodelovanje in izmenjava informacij med državami članicami, poseben poudarek pa poročilo namenja žrtvam terorizma in terorističnih groženj.

Poročilo, ki je rezultat devetmesečnega dela strokovnjakov, raziskovalcev ter številnih razprav evropskih poslancev, članov omenjenega odbora, izpostavlja, da sta sodelovanje in izmenjava informacij nepogrešljiva v boju proti terorizmu. Kot poudarja tudi evropski poslanec dr. Milan Zver:»Hitrost, s katero so bili načrtovani in izvedeni nekateri nedavni teroristični napadi, zahteva tudi hitro izmenjavo informacij in obveščevalnih podatkov, če želimo biti učinkoviti in pomagati preprečiti napade. Čezmejna narava terorizma zahteva odločen in usklajen odziv ter sodelovanje znotraj držav članic in med njimi ter s pristojnimi agencijami in organi Unije.« Dr. Zver je ob tem prepričan, da bi sodelovanje in izmenjavo informacij med različnimi službami bilo treba okrepiti in se strinja s poudarkom iz poročila, da naj bi Europol postal pravo središče za izmenjavo informacij in sodelovanje na področju boja proti terorizmu v EU. Dr. Zver je še posebej kritičen do nekaterih držav, ki odklanjajo sistematično izmenjavo relevantnih informacij. To je še posebej nevarno, ker je v EU ta trenutek od 50.000 do 70.000 radikaliziranih džihadistov.

Dr. Zver ob današnjem poročilu izpostavlja tudi pomen učinkovitega varovanja zunanjih meja Evropske unije. Nekateri nedavni teroristični napadi so razkrili velike pomanjkljivosti mejnega nadzora. »Vsaj osem izvajalcev teh napadov je vstopilo v Grčijo in julija, avgusta in oktobra 2015 prešli tudi Slovenijo,« opozarja dr. Zver, ki še meni, da je za učinkovito zavarovanje in zaščito meja pomembna vzpostavitev ustreznih materialnih pogojev na zunanjih mejah, interoperabilnost zbirk podatkov ter okrepljena vloga in pomen agencije Frontex. 

Evropski poslanec pozdravlja tudi priporočilo glede vzpostavitve Centra odličnosti EU za preprečevanje radikalizacije, ki bi usklajeval in pospeševal sodelovanje med državami članicami, oblikovalci politike, izvajalci, strokovnjaki in raziskovalci na področju preprečevanja radikalizacije ter prispeval k usmerjeni rabi sredstev EU na tem področju.

Poročilo pa Evropsko komisijo tudi poziva, naj pripravi zakonodajni predlog glede žrtev terorizma z jasno opredelitvijo njihovega statusa in pravic, vključno z merili za upravičenost in ravnmi odškodnine. »Če nam bo uspelo vzpostaviti tudi Center za usklajevanje EU za žrtve terorizma za nudenje pravočasne in ustrezne krizne podpore v primeru napada v eni ali več državah članicah, kot ga predvideva tudi priporočilo, menim, da bomo naredili velik korak tudi k ustrezni obravnavi žrtev in družinam žrtev terorističnih napadov,« ocenjuje dr. Zver, ki je še prepričan, da bi omenjeni Center lahko nudil tudi ustrezne informacije glede pravic v okviru terorističnih napadov kot tudi ustrezno pomoč žrtvam terorističnih napadov.

Vir: http://www.milanzver.eu/

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
3
Stoyan Svet
0
Jul 08, 2018
to se EU parlamentarcem približno sanja, od treh milijonov mladih moških, ki so z begunskim valom preplavili Evropo, (od katerih jih je veliko sodelovalo v vojnah v Siriji, Libiji in Iraku) je vsaj desetina torej 300 000 radikaliziranih džihadistov, katerim je ubiti človeka tako, kot nam nadležno muho.
Itak pa imajo ti EU parlamentarci toliko vpliva na EU politiko kot nadležne muhe, torej nobenega.
#3
Zim Zelen
0
Jul 06, 2018
MMC - "Izraelske sile so obkolile beduinsko vas Kan al Amar na zasedenem Zahodnem bregu, ki jo želijo izraelske okupacijske oblasti porušiti, prebivalce pa prisilno preseliti. Iz ZN-a opozarjajo, da je predvideno rušenje v nasprotju z mednarodnim pravom."

Kdo je terorist?
#2
zemljan
0
Jul 05, 2018
Kaj so pa naredili ti vrli politiki, da bi to preprečili, samo pametujejio po toči. Sami izdajalci.
#1
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2018-07-05 20:54:39 (Jul 05, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Sejem SOBRA 2018 odprl svoja vrata
Dr. Milan Zver: Trinajstega trinajsto. Samo še petek je manjkal.
Dr. Millan Zver: Viktor Orban je imel pred 3. leti edini pravi pristop pri reševanju migrantske krize
Mag. Ivan Simič: Zadnji korak
Lambert Ehrlich naposled na Žalah dobil doprsni kip
Voda okoli Mariborskega vodovoda postaja vse bolj kalna III. del
Franc Kangler še ni napovedal kandidature za župana Maribora, pa mu ankete že napovedujejo zmago
ZNP Kaduncu: razreši Ilinko Todorovski s položaja varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev
Knjiga Prevarani sokoli razblinja še enega od mitov zgodovine zmagovalcev
Nacionalnim mesecem skupnega branja 2018
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
kava
(6)
sds
(3)
gdpr
(3)
furs
(3)
NKBM
(3)
sneg
(2)
klop
(2)
sdms
(2)
maj
(2)
UMAR
(2)
sls
(2)
mars
(1)
mak
(1)
IZUM
(1)
nsi
(1)
Gozd
(1)
miza
(1)
2tir
(1)
lipa
(1)
ura
(1)
rak
(1)
Film
(1)
tisk
(1)
btc
(1)
igra
(1)
pust
(1)
pivo
(1)
kpk
(1)
hota
(1)
bik
(1)
čaj
(1)
Vrt
(1)
delo
(1)
HES
(1)
mlaj
(1)
NATO
(1)
s
(1)
sto
(1)
uber
(1)
eu
(1)
ico
(1)
DUTB
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
šah
(1)
voda
(1)
IŠČI PO ARHIVU
September 2018
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Oglasi

5292.) mala čarovnica lili  polet na luno - knister

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 14.99 €

7481.) travniške rastline na slovenskem - andrej seliškar in tone wraber

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 19.99 €

7716.) ana karenina - tolsoj

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18.99 €

5032.) alkimist - paulo coelho

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

ponudba posojila med posamezniki resno in hitro v 72 urah   smo skupina posameznikov z a kapital, ki se bo uporabljal za dodeljevanje kreditov med posamezniki osebam v finančnih težavah in lahko vrnejo znesek posojila. naši posojilni pogoji so preprosti in dobro opredeljeni. naše posojilo se začne od 5.000 do 20.000.000 € z 2-odstotno diskontno stopnjo in roki bodo določeni glede na vaš proračun. če ste zainteresirani ali če imate projekte, ki nam jih lahko pokličete to e-poštno sporočilo: mariakovac841@gmail.com

Kategorija: Motorji za plovila

Cena: 50000 €

4907.) nemščina za ptt delavce

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 17.99 €

4204.) aikido - ljubomir vračarević 3.dan

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 27.99 €

3568.) srečanje z umetniki - kristina brenkova

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

7708.) opća  enciklopedija jugoslavenskog leksikografskog zavoda

Kategorija: Enciklopedije in slovarji

Cena: 50 €

7710.) veliki splošni leksikon zbirka 20 knjig

Kategorija: Enciklopedije in slovarji

Cena: 50 €

če še razmišljate o tem, kaj podariti za darilo, ker greste popoldne na praznovanje rojstnega dneva, potem je nabolje, da pregledate ponudbo podjetja moje darilo. tam boste našli različna darila za rojstni dan.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7362.) za zdrav naraščaj - dr. živko prebeg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj