Dr. Milan Zver: V EU je od 50.000 do 70.000 radikaliziranih džihadistov

Objavil/a V Fokusu, dne 2018-07-05 ob 20:54:39

V zadnjih letih se EU na svojem ozemlju sooča z valom terorističnih napadov, ki so vprašanje varnosti pomaknili na vrh seznama skrbi državljanov ter obenem izpostavili tudi probleme sodelovanja in izmenjave informacij na tem področju med državami članicami. Tako v EU kot v državah članicah je bila predlagana nova zakonodaja, revidirana je bila obstoječa, obenem pa je bila opravljena vrsta razprav o načinu odzivanja na teroristično grožnjo. Evropski parlament je tudi v luči teh dejstev 6. julija 2017 oblikoval poseben odbor o terorizmu (TERR), katerega član je evropski poslanec dr. Milan Zver. Odbor je danes razpravljal o osnutku poročila, v katerem so naslovljeni glavni ukrepi in priporočila za države članice v povezavi z bojem proti terorizmu. Osnutek sta pripravili poročevalki Monika Holhmeier in Helga Stevens.

V poročilu, kjer je zabeleženih več kot 140 priporočil, je izpostavljeno, da je treba več pozornosti nameniti preprečevanju in zatiranju radikalizacije, prav tako je posebej pomembno sodelovanje in izmenjava informacij med državami članicami, poseben poudarek pa poročilo namenja žrtvam terorizma in terorističnih groženj.

Poročilo, ki je rezultat devetmesečnega dela strokovnjakov, raziskovalcev ter številnih razprav evropskih poslancev, članov omenjenega odbora, izpostavlja, da sta sodelovanje in izmenjava informacij nepogrešljiva v boju proti terorizmu. Kot poudarja tudi evropski poslanec dr. Milan Zver:»Hitrost, s katero so bili načrtovani in izvedeni nekateri nedavni teroristični napadi, zahteva tudi hitro izmenjavo informacij in obveščevalnih podatkov, če želimo biti učinkoviti in pomagati preprečiti napade. Čezmejna narava terorizma zahteva odločen in usklajen odziv ter sodelovanje znotraj držav članic in med njimi ter s pristojnimi agencijami in organi Unije.« Dr. Zver je ob tem prepričan, da bi sodelovanje in izmenjavo informacij med različnimi službami bilo treba okrepiti in se strinja s poudarkom iz poročila, da naj bi Europol postal pravo središče za izmenjavo informacij in sodelovanje na področju boja proti terorizmu v EU. Dr. Zver je še posebej kritičen do nekaterih držav, ki odklanjajo sistematično izmenjavo relevantnih informacij. To je še posebej nevarno, ker je v EU ta trenutek od 50.000 do 70.000 radikaliziranih džihadistov.

Dr. Zver ob današnjem poročilu izpostavlja tudi pomen učinkovitega varovanja zunanjih meja Evropske unije. Nekateri nedavni teroristični napadi so razkrili velike pomanjkljivosti mejnega nadzora. »Vsaj osem izvajalcev teh napadov je vstopilo v Grčijo in julija, avgusta in oktobra 2015 prešli tudi Slovenijo,« opozarja dr. Zver, ki še meni, da je za učinkovito zavarovanje in zaščito meja pomembna vzpostavitev ustreznih materialnih pogojev na zunanjih mejah, interoperabilnost zbirk podatkov ter okrepljena vloga in pomen agencije Frontex. 

Evropski poslanec pozdravlja tudi priporočilo glede vzpostavitve Centra odličnosti EU za preprečevanje radikalizacije, ki bi usklajeval in pospeševal sodelovanje med državami članicami, oblikovalci politike, izvajalci, strokovnjaki in raziskovalci na področju preprečevanja radikalizacije ter prispeval k usmerjeni rabi sredstev EU na tem področju.

Poročilo pa Evropsko komisijo tudi poziva, naj pripravi zakonodajni predlog glede žrtev terorizma z jasno opredelitvijo njihovega statusa in pravic, vključno z merili za upravičenost in ravnmi odškodnine. »Če nam bo uspelo vzpostaviti tudi Center za usklajevanje EU za žrtve terorizma za nudenje pravočasne in ustrezne krizne podpore v primeru napada v eni ali več državah članicah, kot ga predvideva tudi priporočilo, menim, da bomo naredili velik korak tudi k ustrezni obravnavi žrtev in družinam žrtev terorističnih napadov,« ocenjuje dr. Zver, ki je še prepričan, da bi omenjeni Center lahko nudil tudi ustrezne informacije glede pravic v okviru terorističnih napadov kot tudi ustrezno pomoč žrtvam terorističnih napadov.

Vir: http://www.milanzver.eu/

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
3
Stoyan Svet
0
Jul 08, 2018
to se EU parlamentarcem približno sanja, od treh milijonov mladih moških, ki so z begunskim valom preplavili Evropo, (od katerih jih je veliko sodelovalo v vojnah v Siriji, Libiji in Iraku) je vsaj desetina torej 300 000 radikaliziranih džihadistov, katerim je ubiti človeka tako, kot nam nadležno muho.
Itak pa imajo ti EU parlamentarci toliko vpliva na EU politiko kot nadležne muhe, torej nobenega.
#3
Zim Zelen
0
Jul 06, 2018
MMC - "Izraelske sile so obkolile beduinsko vas Kan al Amar na zasedenem Zahodnem bregu, ki jo želijo izraelske okupacijske oblasti porušiti, prebivalce pa prisilno preseliti. Iz ZN-a opozarjajo, da je predvideno rušenje v nasprotju z mednarodnim pravom."

Kdo je terorist?
#2
zemljan
0
Jul 05, 2018
Kaj so pa naredili ti vrli politiki, da bi to preprečili, samo pametujejio po toči. Sami izdajalci.
#1
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2018-07-05 20:54:39 (Jul 05, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Škandalozno! Lipičevi veterani bi kar prepovedali predstavitev knjige Kriminalni temelji teritorialne obrambe NLB
Janez Janša vodstvu EPP: Odpovejte glasovanje o Orbanu ali pa bo v EPP sledil neizogiben razkol!
SDS: Z novelo zakona o dohodnini želimo zagotoviti višje neto plače za vse delavce, ne glede na višino njihovih plač
Dr. Milan Zver: Podpiram ukrepe za učinkovito odkrivanje pranja denarja in sankcioniranje odgovornih
Patricija Šulin: Obvestila o prometnih prekrških, storjenih v državah EU, morajo biti v slovenščini
Policija se pripravlja na novo motoristično sezono
Deskanje na snegu postaja vse bolj reprezentativen celjski šport
Soboški policisti zasegli 10 kg prepovedane droge konoplje
Dr. Milan Zver sprašuje Evropsko komisijo, zakaj želi uveljavljati izrazito pro-migrantsko politiko Marakeške deklaracije
Dr. Vinko Gorenak: Robert Munda in Jasna Murgel - Dve čisti svinjariji odgovornih
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Celje
(19)
sds
(18)
znamka
(11)
ZDA
(11)
znamke
(10)
sls
(7)
furs
(6)
kava
(6)
nsi
(6)
sto
(4)
NKBM
(3)
sdms
(3)
gdpr
(3)
rop
(3)
kpk
(2)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
SMC
(2)
2tir
(1)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
šah
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
mak
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
udba
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
sova
(1)
npu
(1)
2
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oglasi

si želite piti boljšo vodo in si hkrati izboljšati zdravje in počutje? vitalna voda vam omogoča namreč ravno, več si lahko preberete tudi v samem članku: thttps://www.zurnal24.si/uporabno/ali-je-lahko-ionizator-vode-vasa-bliznjica-do-vecne-mladosti-324873

Kategorija: Mali gospodinjski aparati

Cena: Pokličite za ceno

478.) kako uspešno poslovati v rusiji -  aleš cantarutti. katja sever

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

4223.) kuharska knjiga - ivan ivačič

Kategorija: Zdravje

Cena: 14.99 €

4057.) kako uspešno poslovati v turčiji - matej rogelj

Kategorija: Humanistika

Cena: 19.99 €

6078.) kako uspešno poslovati na kitajskem - boštjan polajžer , nataša turk

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 19.99 €

kolekcija otroškega proizvajlca done by deer zaznamuje odličen dizajn, inovativni izdelki, ki navdušujejo različne okuse. več o samih izdelkih pa najdete v spletni trgovini hajdi.si - https://www.hajdi.si/done-by-deer.html

Kategorija: Ostala otroška oprema

Cena: Pokličite za ceno

nova športna stavnica, ki je prisotna na slovenskem trgu in ponuja možnost igranja stav na največjih portalih kot so bet at home in mnoge druge. več najdete tukaj:  http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Knjige

Cena: 90000000 €

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Storitve

Cena: 90000000 €

ponujam posojila po zelo enostavnih pogojih kateri koli osebi ali podjetju, ki potrebuje denar, ki bo lahko izplačal mesečna plačila po fiksni letni obrestni meri 3%. jaz sem na voljo zadovoljiti svoje stranke v največ 48 urah za vsako vlogo za posojilo. če vas zanima, se obrnite na mene, da bi vedeli moje pogoje in potrebne informacije, neposredno na mail: francoisemorandeau@hotmail.com

Kategorija: Storitve

Cena: 100 €

5885.) siddharta - hermann hesse

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 8.99 €

če želite okrepiti vaše trebušne mišice še pred poletjem, je sedaj pravi čas, da začnete s telovadbo. pri tem vam bo zagotovo v pomoč dobra vadbena klop za trebušnjake, ki jo lahko kupite pri podjetju fitnesshop.  

Kategorija: Fitness oprema in aerobika

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj