in realni čakalni seznami v zdravstvu predvidoma konec januarja 2018

Objavil/a V Fokusu, dne 2017-12-15 ob 14:18:27

Izvajalci zdravstvenih storitev bodo morali imeti z 21. januarjem 2018 prečiščene čakalne sezname, ki bodo po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Ane Medved odražali realno čakajoče na zdravstvene storitve in ne bodo vključevali tistih, ki niso sposobni za operacijo. Te bodo prednostno uvrščali na operacije, ko bodo za njih sposobni.

 

Zaradi tega v bolnišnicah administrativno prečiščujejo sezname čakajočih na zdravstvene storitve. Po besedah direktorja Ortopedske bolnišnice Valdoltra Radoslava Marčana imajo vsi bolniki, ki niso sposobni za poseg, svojega skrbnika oz. koordinatorja, ki je z njimi v rednem stiku. Ko bo bolnik sposoben za operacijo, ga bodo takoj prednostno uvrstili na operacijo.

 

Kot je dejal na včerajšnji novinarski konferenci  ministrstva za zdravje, imajo v Valdoltri zahvaljujoč

čiščenju seznamov in enkratnem državnem programu skrajševanja čakalnih vrst že krajše čakalne dobe. Poleg tega se je po njegovih besedah stabiliziral priliv na čakalne sezname.

 

V preteklosti se je namreč izkazalo, da je bilo v tej ortopedski bolnišnici od okoli 400 bolnikov, ki so na poseg čakali več kot 12 mesecev, kar 84 odstotkov oz. 340 bolnikov nesposobnih za poseg. So pa tudi pogosti primeri, je opozorila Medvedova, da bolniki nočejo operacije v decembru. V jeseniški bolnišnici je bilo po njenih besedah od 81 bolnikov, ki so jim ponudili poseg v dnevnem hospitalu, torej jim ne bi bilo treba prenočiti v bolnišnici po posegu, le sedem pripravljenih sprejeti poseg. Od 110 bolnikov, ki bi jih zaradi posega morali sprejeti v bolnišnico, pa jih je potrdilo udeležbo 25.

 

K administrativnemu prečiščevanju čakalnih vrst so pristopili tudi v novomeški bolnišnici, kjer so po besedah strokovnega direktorja Milivoja Piletiča ustanovili administrativno telo. Administrativni delavci torej takoj, ko je bolnik napoten na operativni poseg, pregledajo njegovo dokumentacijo in preverijo, ali izpolnjuje pogoje za operacijo. Nekateri bolniki so sicer takoj pripravljeni za operativni poseg, spet drugi pa morajo pred tem opraviti še dodatne preglede in diagnostiko, kar se lahko zavleče.

Tako naj bi konec januarja skladno z zakonom o pacientovih pravicah imeli realne sezname čakajočih na zdravstvene storitve. Ob tem pa bo predvidoma tudi v prihodnjem letu zagotovljen denar za skrajševanje čakalnih vrst. O enkratnem državnem programu za skrajševanje čakalnih vrst, ki se je izvajal že v preteklih dveh letih, mora sicer še odločiti vlada, je povedala Medvedova na včerajšnji novinarski konferenci.

 

V okviru letošnjega enkratnega programa bo po njenih besedah realiziranih za 19,7 milijona evrov zdravstvenih storitev. Do sedaj so v bolnišnicah opravili 5183 dodatnih posegov v vrednosti 12,1 milijona evrov. Lani je bilo v okviru tega programa opravljenih za 5,3 milijona storitev.

Na ta račun se je čakalna doba za koronografijo letos skrajšala za 43 odstotkov pri napotnici hitro in za 63 odstotkov pri napotnici redno. Za operacijo na stopalu se je skrajšala pri napotnici hitro za 18 odstotkov, za operacije kile za 15 odstotkov pri napotnici hitro, za

operacije hrbtenice za 11 odstotkov pri napotnici hitro in 14 odstotkov pri napotnici redno. Pri endoprotezah kolena pa se je čakalna doba skrajšala za šest odstotkov pri napotnici hitro, kažejo podatki ministrstva za zdravje.

Ob tem je Medvedova opozorila, da so čakalne dobe večplasten problem, več je vzrokov. Med drugim so razlogi starajoča se populacija, ki potrebuje več zdravstvenih storitev, večje  napotovanje na sekundarni zdravstveni nivo (od leta 2007 do 2017 je na sekundarni nivo napotenih 30 odstotkov več bolnikov), pa tudi neprečiščeni čakalni seznami.

Dolgoročno so se tega lotili z novelo zakona o pacientovih pravicah, ki prinaša številne novosti na področju čakalnih seznamov, med drugim pa tudi nalagajo bolniku obveznost, da mora vsaj 10 dni pred načrtovanim posegom sporočiti izvajalcu, če se ne bo udeležil posega.

Sicer se tri mesece ne bo mogel več uvrstiti na seznam za isto storitev pri izbranem izvajalcu.

 Sprejeta je bila tudi novela zakona o zdravniški službi, ki na novo ureja način podeljevanja specializacij in je prenesla financiranje pripravništev, specializacij itd. v zdravstvu z bremena Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije na državni proračun. S tem bo še letos v zdravstveni blagajni ostalo 23 milijonov evrov za skrajševanje čakalnih vrst.

Včeraj pa se je zaključila javna razprava o pravilniku o naročanju in čakalnih seznamih, ki ureja način naročanja na zdravstvene storitve, obveščanje bolnikov, vodenje čakalnih seznamov in določa najdaljšo dopustno čakalno dobo. Po besedah Katarine Kralj z ministrstva za zdravje so doslej prejeli šest pripomb.

 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2017-12-15 14:18:27 (Dec 15, 2017)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Jelka Godec: Zakaj takšna povišanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja?
PU Maribor: Pakistance vrnili Hrvatom
Dovoljene tudi nezakonitosti pri rušenju Pomurskih lekarn!?
24. Tabor SDS: Janez Janša: "Čas je za tlakovanje poti do 10. volilne zmage SDS in prevzem oblasti!"
Filatelistična razstave z naslovom Človek na Luni v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju
EKSKLUZIVNO: Je državna sekretarka Olga Belec FURS-u prijavila 50 tisoč EUR na roko dobljene kupnine za DIANO d.o.o.?
Celje: 53. mednarodne igre šolarjev
Prevoz z taxi službo ni poceni, je pa (večinoma) dovolj zanesljiv
Celje: Izvirnosti nepridipravov nikoli konca - goljufije z uporabo filmskega denarja
Mariborski policisti ujeli oboroženega roparja, v Dravi našli ukraden osebni avtomobil
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
sds
(35)
Celje
(28)
ZDA
(16)
znamka
(13)
znamke
(12)
sls
(8)
nsi
(8)
furs
(6)
kava
(6)
kpk
(4)
sdms
(4)
sto
(4)
NKBM
(3)
šah
(3)
gdpr
(3)
rop
(3)
sova
(3)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
mak
(2)
SMC
(2)
udba
(2)
2
(2)
2tir
(1)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
npu
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
ment
(1)
P
(1)
Ptuj
(1)
je
(1)
heta
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

  dober dan,   tu se prijavite za vse vrste posojil, ne glede na vaše finančno stanje, naše posojilo se giblje od 2.000 do 1.000.000 evrov, poskus pa vas bo prepričal. naš edini cilj je pomagati ljudem, zato nam pišite preko e-pošte na hopkinsonloan@outlook.com in izpolnite spodnje informacije.   polno ime: znesek posojila: trajanje posojila:   hvala.  

Kategorija: Ostalo

Cena: 10 €

6917.) juliette justine - marki de sade imam še ostale knjige te zbirke

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5124.) kaj je mojemu otroku - sabine pauki andrea kisch

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 18.99 €

4453.) pot v hlapčevstvo - hayek friderich august

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

2067.) trije prašički

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

7741.) poti , obrazi , pokrajine , ex ponto nemiri lirika , umetnik in njegovo delo , znamenja , nemirno leto , jelena , ženska , ki je ni , prekleto dvorišče , omerpaša latas , žeja , znamenja ob poti - zbirka ivo andrić cena je za kos

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 8.99 €

6964.) lastovka čez ocean  domovina v srcu - anton  ingolič

Kategorija: Zdravje

Cena: 18.99 €

3304.) winnetou - karl may 1-12 knjig

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 29.99 €

1882.) mojih pet življenj - gusti stridsberg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1551.) besedna umetnost ii

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 14 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne, vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 spletna stran: amikum e-pošta: info@amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj