Pobuda Organizaciji združenih narodov za določitev 20. maja za svetovni dan čebel

Objavil/a V Fokusu, dne 2017-12-13 ob 06:42:13

V okviru prizadevanj za zaščito čebel in čebelarstva ima pomembno mesto ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Zato čebelarska zveza Slovenije ob podpori Republike Slovenije, Organizaciji združenih narodov predlaga, da 20. maj postane svetovni dan čebel.( https://www.worldbeeday.org/si/)

Paviljon imenovan »Čebelji svet« (Bee World) sestavlja kupola iz šesterokotnih elementov, ki predstavljajo čebelje satnice. Celoten paviljon meri v tlorisu 6 m (premer kupole), v višino pa 3,20 m, tako, da se skozenj lahko sprehodi obiskovalec. Čebelje satnice merijo okoli 65 cm (premer) in so napolnjene z različno vsebino, ki obiskovalcu pobliže predstavi življenje čebel.

 

Paviljon čebelji svet bo na ogled postavljen tudi na sedežu OZN v NY ob svečano razglasitvi World Bee Day Initiative / Pobuda za svetovni dan čebel, ki bo v sredo 20.12.2017.

Pomen čebel za trajnostno kmetijstvo in zagotavljanje varnosti preskrbe s hrano v svetu

 Čebele in ostali opraševalci so za življenje ljudi zelo pomembni. Od opraševanja je odvisna kar tretjina pridelane hrane na svetu in čebele imajo med opraševalci najpomembnejšo vlogo.

Z opraševanjem rastlin čebele tako pripomorejo k uspešni kmetijski proizvodnji, ki zagotavlja varnost preskrbe s hrano, ter s svojimi visoko hranljivimi izdelki (med, matični mleček, cvetni prah, …) tudi hranilno varnost prebivalstva. 

Podporo pobudi izraža tudi generalni direktor FAO (Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo) dr. Josè Graziano da Silva, ki je z namenom krepitve politične podpore pobudi prišel na obisk v Slovenijo... (20. in 21. maj 2016)

Zakaj prav 20. maj?

Na ta dan se je pred več kot 270 leti rodil pionir sodobnega čebelarstva Anton Janša. Bil je akademsko izobražen slikar in čebelar, prvi učitelj čebelarstva na cesarskem Dunaju. Napisal je dve odmevni strokovni knjigi (v nemščini): leta 1771 Razpravo o rojenju čebel, pozneje pa še Popolni nauk o čebelarstvu. Obe sta prinesli v tedanje svetovno čebelarsko znanje veliko novosti in ovrgli precej tedanjih krivih naukov. Danes sta prevedeni v večino evropskih jezikov. Kot čebelar je znan po spremembi velikosti panjev in njihovi obliki, ki je omogočila skladanje panjev v blok. Ker je bil tudi izjemen slikar, je panjske končnice, to so stranice nekdanjih čebeljih panjev, tudi poslikaval s kranjskimi motivi. Na končnicah prevladujejo predvsem poslikave, slikane z oljnimi barvami, ki prikazujejo človeške slabosti, posvetne motive ter slike, ki smešijo določene poklice.

Prireja medu v Sloveniji precej niha

V Sloveniji se po naših podatkih ukvarja s čebelarstvom več kot 10.000 čebelarjev, ki v povprečju čebelarijo s po 16 panji čebel. Po številu čebelarjev na 1.000 prebivalcev je Slovenija s skoraj 5 čebelarji na 1.000 prebivalcev v samem vrhu držav članic EU-28.

Poraba medu v Sloveniji narašča

Po podatkih iz bilance medu se poraba medu v Sloveniji povečuje. Od leta 2000, ko je ocenjena poraba medu na prebivalca znašala  nekaj več kot 1 kilogram, se je v zadnjih letih povečala na približno 1,4 kilograma. Povečuje se tudi uvoz medu, saj je domača prireja medu manjša od skupne porabe. V zadnjih letih uvozimo največ medu iz Nemčije, izvažamo pa ga na Kosovo in na Japonsko.

Prireja medu v Evropi

Po zadnjih ocenah je v EU-28  več kot 600.000 čebelarjev. V letu 2015 so pridelali skoraj 270.000 ton medu, vendar to zagotavlja le okrog 60-odstotno samooskrbo.  Čebelar v EU-28 čebelari v povprečju s 26 panji. Največji čebelarji so v Španiji (povprečno več kot 103 panje na čebelarja),  najmanjši pa na Irskem (povprečno 5 panjev na čebelarja).  

Prireja medu v svetu

Na svetu se po ocenah FAO v zadnjih letih pridela več kot 1,5 milijona ton medu. V zadnjih letih se prireja medu močno povečuje predvsem v Aziji, v Evropi pa nekoliko upada.

Za vsak nabrani kilogram medu obišče čebelja družina več kot 4 milijone cvetov in pri tem preleti skoraj 200.000 kilometrov (kot če bi petkrat obletela svet). Slovenske čebele so torej ob nabiranju medu v letu 2016 preletele tako razdaljo, kot če bi več kot šestmilijonkrat obkrožile zemljo.

 

Čebelarstvo, danes v Sloveniji tradicionalna kmetijska dejavnost, je bilo v pisni obliki prvič omenjeno v Slavi vojvodine Kranjske; tam je bilo  čebelarstva na Kranjskem tudi prvič obširneje predstavljeno. Valvazor piše, da je 'tu v deželi videti posebne hišice za čebele'.

 

Čebelji svet

Satovje je na inovativen in tehnološko sodoben način napolnjeno z vsebinami o projektu svetovnega dne čebel

 

 

Največji poudarek je na interaktivni vsebini: s pomočjo virtualnih VR-očal bo omogočen ogled filmov iz čebeljega sveta, posnetih v tehnologiji 360°, na tabličnih računalnikih bodo najmlajši s perspektive čebele spoznavali lepote Slovenije, na vgrajenih monitorjih pa bo možen ogled različnih zanimivih posnetkov o čebelah in njihovem življenju, slovenskem čebelarstvu in Sloveniji. V paviljonu so zasajene slovenske medovite rastline, dodatna popestritev pa bodo številne atraktivne čebelje fotografije slovenskih fotografov.

 

Paviljon »Čebelji svet« je namenjen ozaveščanju o pomembnosti čebel in ostalih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo, zagotavljanje varnosti preskrbe s hrano v svetu – torej preprečevanje lakote ter posledično za izboljšanje kakovosti življenja vsakega posameznika. Z njim želimo v naslednjih dveh letih širši javnosti po različnih državah sveta na inovativen in tehnološko sodoben način približati projekt svetovni dan čebel oz. pomen čebel, drugih opraševalcev ter čebelarstva nasploh za prehranski sektor in varovanje okolja.

Paviljon je zasnovalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (Kaja Kotnik) v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, Čebelarskim muzejem Radovljica ter Uradom Vlade RS za komuniciranje. Konstrukcija je plod slovenskega znanja, tehnologije, materiala in dela.

Sodelujoči pri projektu: MKGP, ČZS, UKOM, Čebelarski muzej Radovljica (ga. Tita Porenta), 1,2,3 Design, d. o. o., Ranles, d. o. o. (mizar Peter Randl), Slišišvidiš, d. o. o. (osvetlitev Radovan Batič), Arhing Studio, d. o. o. (izris konstrukcije), Humko, d. o. o. (ozelenitev), Snaut, d. o. o. (video produkcija), SiTeam, d. o. o. (produkcija igrice)

 

Ali ste vedeli?

Kranjska čebela je slovenska avtohtona pasma čebel. Gre za eno najbolj razširjenih  pasem v svetovnem merilu.

  • Da mora čebela za kilogram medu obiskati kar 4 milijone cvetov in preleteti štirikratno razdaljo okoli sveta.
  • Čebele oprašujejo kar 170.000 vrst rastlin.
  • Brez čebel ne bi bilo toliko različnih vrst sadja in zelenjave in tako lepih barv na travniku.
  • Kranjska čebela (ali kranjska sivka) je avtohtona slovenska čebelja rasa in druga najbolj razširjena čebelja rasa na svetu.
  • Čebelja družina je tako velika kot majhno mesto. V njej živi od 30.000 do 60.000 čebel.
  • Čebelja matica je edina, ki leže jajčeca. Dnevno izleže tudi do 2.000 jajčec.

 

Mirjana Ivanuša-Bezjak

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2017-12-13 06:42:13 (Dec 13, 2017)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
PU Maribor: Pakistance vrnili Hrvatom
Dovoljene tudi nezakonitosti pri rušenju Pomurskih lekarn!?
24. Tabor SDS: Janez Janša: "Čas je za tlakovanje poti do 10. volilne zmage SDS in prevzem oblasti!"
Filatelistična razstave z naslovom Človek na Luni v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju
EKSKLUZIVNO: Je državna sekretarka Olga Belec FURS-u prijavila 50 tisoč EUR na roko dobljene kupnine za DIANO d.o.o.?
Celje: 53. mednarodne igre šolarjev
Prevoz z taxi službo ni poceni, je pa (večinoma) dovolj zanesljiv
Celje: Izvirnosti nepridipravov nikoli konca - goljufije z uporabo filmskega denarja
Mariborski policisti ujeli oboroženega roparja, v Dravi našli ukraden osebni avtomobil
Župan Lendave Janez Magyar: Izpad pri črpanju nepovratnih evropskih sredstev bo težko nadomestiti
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
sds
(35)
Celje
(28)
ZDA
(16)
znamka
(13)
znamke
(12)
sls
(8)
nsi
(8)
furs
(6)
kava
(6)
kpk
(4)
sdms
(4)
sto
(4)
NKBM
(3)
šah
(3)
gdpr
(3)
rop
(3)
sova
(3)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
mak
(2)
SMC
(2)
udba
(2)
2
(2)
2tir
(1)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
npu
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
ment
(1)
P
(1)
Ptuj
(1)
je
(1)
heta
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

  dober dan,   tu se prijavite za vse vrste posojil, ne glede na vaše finančno stanje, naše posojilo se giblje od 2.000 do 1.000.000 evrov, poskus pa vas bo prepričal. naš edini cilj je pomagati ljudem, zato nam pišite preko e-pošte na hopkinsonloan@outlook.com in izpolnite spodnje informacije.   polno ime: znesek posojila: trajanje posojila:   hvala.  

Kategorija: Ostalo

Cena: 10 €

6917.) juliette justine - marki de sade imam še ostale knjige te zbirke

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5124.) kaj je mojemu otroku - sabine pauki andrea kisch

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 18.99 €

4453.) pot v hlapčevstvo - hayek friderich august

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

2067.) trije prašički

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

7741.) poti , obrazi , pokrajine , ex ponto nemiri lirika , umetnik in njegovo delo , znamenja , nemirno leto , jelena , ženska , ki je ni , prekleto dvorišče , omerpaša latas , žeja , znamenja ob poti - zbirka ivo andrić cena je za kos

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 8.99 €

6964.) lastovka čez ocean  domovina v srcu - anton  ingolič

Kategorija: Zdravje

Cena: 18.99 €

3304.) winnetou - karl may 1-12 knjig

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 29.99 €

1882.) mojih pet življenj - gusti stridsberg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1551.) besedna umetnost ii

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 14 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne, vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 spletna stran: amikum e-pošta: info@amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj