Po napadu pravosodnega policista na vrhovnega sodnika Jana Zobca

Objavil/a V Fokusu, dne 2017-12-12 ob 19:01:33

Spletni Reporter in spletna stran Siola in Nova24Tv so poročali o šokantnem dogodku, ki v povsem novi luči razgalja (ne)delovanje pravne države. Pravosodni policist naj bi v prostorih Vrhovnega sodišča fizično napade vrhovnega sodnika Jana Zobca, pri tem uporabil policijska prisilna sredstva in ga vlekel proti vhodu v sodno stavbo. Fizično nasilje naj bi spremljalo tudi verbalno nasilje z žaljivkami in poniževanjem, je v pismu, namenjenemu sodniškemu kolegu Vladimirju Horvatu,  zapisal Jan Zobec. Pismo je dobil v roke tudi pravnik  Andraž Teršek. Zgrožen nad dogajanjem je  nato skupaj s  kolegoma Matejem Avbljem in Jernejem Letnar Černičem objavil javno protestno pismo.

„Za obstoj civilizacije kot take, torej za možnost opredelitve družbe kot »civilizirane« in za prisiljujoče nujno ohranitev stika z najvišjo vrednoto – človečnostjo je še enkrat prisiljujoče nujno in s tem eksistenčno/preživetveno ohranjati, varovati, spoštovati in uresničevati dve temeljni ustavni vrednoti. Prva je neodvisnost sodnika. Druga je prepoved nesorazmerne uporabe sile.

To, kar se je zgodilo nekdanjemu sodniku Ustavnega sodišča in sedaj sodniku Vrhovnega sodišča Janu Zobcu, v čigar resnicoljubnost in iskrenost izpovedi ne dvomiva, se ne bi smelo zgoditi prav nikomur - kateremukoli posamezniku.“

Trojica pravnikov je tudi objavila pismo, ki ga je Jan Zobec po prestalem šoku zaradi napada pravosodnega policista  naslovil na Vladimirja Horvata z evidenčnega oddelka. Glasi se:

„Dragi Vlado,

opravičujem se, ker me danes - in do nadaljnjega - ne bo na sestanke skupine. Danes sem namreč v prostorih sodišča doživel fizični napad policista, ki me je med dvigalom in stopniščem napadel, me trdo prijel za nadlaket, me pri tem tudi verbalno poniževal in žalil ter me odvlekel proti vhodu v sodno stavbo - vse samo zato, ker nisem ponižno vstopil  in se podvrgel natančnemu osebnemu pregledu, ampak sem odločno zakorakal proti dvigalu. V rokah sem držal ključ svoje sobe (ki ga je zaznal detektor in zazvonil - kot zazvoni vsakokrat, ko grem skozi stranski vhod - vhod za "služinčad", pa se nihče za to ne zmeni), jim ga ob vstopanju pokazal in povedal, kdo sem. Pa vendar se je policist pognal za menoj in me nekje med dvigalom in stopniščem dohitel ter uporabil prisilne ukrepe (policijsko nasilje v obliki odvzema prostosti). Da se vrhovnemu sodniku zgodi kaj takega in to v samih prostorih Vrhovnega sodišča, je nekaj, kar vzame sapo - ne samo, da česa podobnega nikoli v življenju, pa sem star že 63 let in imam izkušnje tudi iz prejšnjega, nedemokratičnega režima, nisem doživel; tudi nikoli ne bi niti pomisli, da je to kjerkoli mogoče, kaj šele v državi, utemeljeni na vladavini prava, v ureditvi, kjer bi moral sodnik, vrhovni še posebej, uživati vse spoštovanje - pač zato, ker je najvišja sodna avtoriteta v državi. Tu pri nas, v ljudski republiki, kot temu fenomenu pravi BMZ, pa vrhovnega sodnika, ki pride v službo, na poti do svojega kabineta maltretira nek policaj. Govorimo o spoštovanju sodišč, o varovanju ugleda sodstva in tako dalje. Prazne marnje. Saj ugleda in spoštovanja sploh ni - če se lahko v sodni stavbi, samo zato, ker si stopil vanjo, nek policaj (izvršilna oblast) po mili volji s prisilnimi ukrepi, konkretno z odvzemom prostosti izživlja nad teboj, te pred vsemi mimoidočimi zijali žali, ponižuje in posega v tvojo telesno integriteto, potem nimamo več sodstva in nimamo več vrhovnih sodnikov. Kako naj varujemo ugled in dostojanstvo ter spoštovanje sodstva in sodnikov, če tega ni nič, če to ne obstaja.

Zato, dragi Vlado, me do nadaljnjega, dokler se te stvari ne uredijo (tudi tako, da se mi policist, ki je danes izvajal nad menoj nasilje, opraviči) in dokler mi ne bo treba vstopati v sodno stavbo brez strahu, kdaj me bo nek predstavnik izvršilne oblasti napadel in me poniževal, do takrat delam na domu - do takrat me zato tudi ne bo na sestanke skupine, ki jo vodiš.

Vse dobro, Jan“

Da dogajanje spominja na srednjeveške čase ali čase totalitarizma, so v svojem javnem protestnem pismu zapisali trije mladi uveljavljeni pravniki, zgroženi, ker je izvršilna oblast (pravosodni policist) prestopila prag dovoljenega.

»Očitno je, da je bilo ravnanja varnostnika/policista povsem, absolutno in nespregledljivo nevzdržno, totalitarno, nasilniško, arbitrarno in zavržno – totalni eksces mentalitete in tehnike policijske države. Očitno je tudi, da se policist ni lotil sodnika iz nobenega legitimnega in nikakršnega varnostno-rednega razloga. V svojem pismu sodnik Zobec tudi izrecno poudari, da je prihod skozi zadnja vrata, v smislu vhoda za »služinčad«, skoraj brezbrižno nenadzorovan in brez preverjevalno-identifikacijskih posebnosti. Družbena in poklicna vloga sodnika Zobca pa je po drugi strani očitna. Je eden izmed tistih preredkih – in zato za sistem, poklic, pravo in družbo nujnih, nepogrešljivih – predstavnikov sodniške službe, ki si v javnosti dovolijo, drznejo in upajo konstruktivno naslavljati napake, nečednosti in nepravilnosti pri delovanju sodne veje oblasti. Tudi to je sestavni del njegove sodniške neodvisnosti in nepristranskosti, ugleda in avtoritete. Kot človeka-osebe, kot državljana in kot sodnika. In je sodnik, ki ne pristaja na službeno podrejanje v smislu, kdo sme vstopiti skozi glavna vrata (npr. predsedniki/predsednice sodišč in sekretarji/sekretarke), kdo pa sem biti ponižan in nedostojno podrejen s tehniko prisile k prihajanju skozi glavna vrata. Ne pristaja torej na politiko in prakso Gospodarjevega podrejanja Podložnika, na simboliko in prakso elite, prvorazrednih zaposlenih na sodiščih in segregacijo drugorazrednih zaposlenih na sodiščih.

Zato se zdi zelo verjetno, da je bil sodnik Zobec deležen nasilja, ker v javnem prostoru počne, kar počne IN ker se ni želel nedostojno podrediti politiki, praksi in miselnosti, ki je ne le zavržna za slehernega predstavnika sodniške službe in zaposlenega v organizacijskem vodstvu sodišča, ampak tudi za slehernika na kateremkoli delovnem mestu.

Kaj bi se moralo zgoditi? Pisno in osebno opravičilo sodniku Zobcu od policista, njegove nadrejene osebe in predsednika sodišča je nujno. Če pa bi se nemara celo ugotovilo, da je imel policist navodilo, da tako ravna in avtorstvo takšnega navodila prihaja od vodstva sodišča, bi sodnice in sodniki morali nemudoma poskrbeti za kadrovsko spremembo na vodstvenem položaju na Vrhovnem sodišču. Enako bi morali storiti, če se predsednik Vrhovnega sodišča ne bo ostro in odločno odzval na ta eksces nasilja. Samo takšen odziv bi nas lahko prepričal, da je morda res šlo samo za nepredvideno in nesugerirano ravnanje policista, ki ni v neposredni povezavi s sodniškim in intelektualnim javnim delom sodnika Zobca.

Tudi minister za pravosodje in varuhinja človekovih pravic ne bi smela molčati. Nihče od nas ne sme molčati v tem primeru in v podobnih primerih. Molk pomeni odpoved minimalnim civilizacijskim standardom, kaj šele teptanje ustavne demokracije, sodniške funkcije in vladavine prava.

Izr.prof.dr. Andraž Teršek

Izr.prof.dr. Matej Avbelj

Izr.prof.dr. Jernej Letnar Černič

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
3
Zim Zelen
2
Dec 15, 2017
Poglejmo še takole.
Pridem na vhod, detektor zapiska, pomolim policistu ključ in se predstavim kot prof.dr. Andraž Teršek.
V kolikor se policist vznemiri, zaženem vik in krik o nedotakljivosti i.t.d...


Sedaj so tako imenovani pregled opustili in lahko sodno osebje vnaša karkoli v prostore. Pa naj bo to čuturica žganega ali pa kaj bolj okroglega, oziroma bang oblike.

Vsaj tablico z sliko in imenom, bi lahko pokazal.....
#3
Vrhunsko
2
Dec 15, 2017
Vrhunsko,

na podlagi pisma vrhovnega sodnika, ki izžareva le in izključno njegovo plat zgodbe se tri eminentne osebe opredelijo do dogodka.

Res vrhunsko...
#2
Ianniv K. Gmutza
0
Dec 12, 2017
Smo že tam. Na območju primitivizma in pauperizacije najsvetejšega v državii , ki temelji na vladavini prava, a to je pravni državi.Od tod do popolne barbarizacije ni več nobenih korakov, smo že tu v barbarizmu in teptanju nečemu najsvetejšemu v vsaki demokratični družbi, neodvisosti sodne veje. V koliko je to personalni eksces se ve, če pa ne, bog ne daj, da je to naročilo ali dotaknjivost in ranljivost tega osnovnega postulata v normalni družbi izvedeno po naročilu in kot opozorilo morajo danes že biti plat zvona in alarmirati celotno meščansko, svobodno družbo.
Smo terra iuris ai terra malus?
#1
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2017-12-12 19:01:33 (Dec 12, 2017)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Podelitev nagrade Saharova: »Oleg Sentsov je borec po duši«
Dr. Stane Granda: Koga se bojijo »najvišji predstavniki« države?
Pod cerado tovornjaka skriti ilegalni migranti
Sreda v sredo: Mag. Boris Sovič, predsednik uprave Elektro Maribor d.d.
Boštjan Perne: V čem je težava marakeške deklaracije (Dogovor ZN o varnih, urejenih in zakonitih migracijah)
Branko Marinič bo prinesel spremembe v Občino Videm
Danes je na Rogli odprl vrata Hotel Rogla *** Superior
Se bo Saša Arsenović z zobmi lotil svojih prstov, ko bo ostal brez svoje liste v mestnem svetu Maribora
Evropska sredstva za 88.295 pametnih števcev do leta 2022
Miklavžev šahovski turnir SDS z najbolj kvalitetno zasedbo doslej
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
znamke
(10)
kava
(6)
sds
(5)
sls
(4)
gdpr
(3)
furs
(3)
NKBM
(3)
UMAR
(2)
nsi
(2)
sneg
(2)
sdms
(2)
klop
(2)
kpk
(2)
maj
(2)
delo
(1)
pust
(1)
mlaj
(1)
HES
(1)
NATO
(1)
sto
(1)
Vrt
(1)
ico
(1)
DUTB
(1)
eu
(1)
s
(1)
nlb
(1)
uber
(1)
uefa
(1)
voda
(1)
mars
(1)
IZUM
(1)
dru
(1)
mak
(1)
SAB
(1)
šah
(1)
miza
(1)
Dr
(1)
lipa
(1)
2tir
(1)
ura
(1)
Gozd
(1)
btc
(1)
rak
(1)
igra
(1)
Film
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
čaj
(1)
bik
(1)
tisk
(1)
IŠČI PO ARHIVU
December 2018
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Oglasi

7450.) živalstvo slovenije

Kategorija: Družboslovje

Cena: 39.99 €

7603.) filmski almanah 95 - marcel štefančič

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

7159.)  filmski almanah 98 - marcel štefančič

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

6396.) zbogom sramežljivost - jean ann stevens

Kategorija: Leposlovje

Cena: 12.99 €

2063.) novi ogledi in pogledi - aleš breger

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1524.) sodobni ples v sloveniji - uršula teržan

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

992.) steze smučišča in skale - marijan lipovšek

Kategorija: Družboslovje

Cena: 15 €

7466.) leto potopa mojstrovina in oporoka vizionarke - margaret atwood

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 9.99 €

6821.) tri miške klepetulje - mira voglar in helena giacomelli

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5717.) pompeji - robert harris

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 10.99 €

4616.) radiestezija - mirela mahne

Kategorija: Znanost in tehnika

Cena: 15 €

4033.) kako si pridobiš prijatelje ? - dale garnegie

Kategorija: Družboslovje

Cena: 12.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj