Kaj pomeni dvignjen sredinec?

Objavil/a V Fokusu, dne 2017-12-10 ob 12:50:11

Torej ..., če nas nekdo močno moti, potem mu pokažemo dvignjen sredinec. Če lepo povem, danes to pomeni, da naj se »nekam spelje«. Ali pa »tu gor se usedi in se vrti«. Moj prijatelj Maks pravi, da ima oseba do njega SPO ali »srednje-prstni odnos«. Večinoma razumemo nekaj na »seksualni« osnovi. Mister Bean (Rowan Atkinson) je v komediji celo pomislil, da je to nekakšen ameriški pozdrav. Vendar je vse to razumevanje popolnoma napačno.

Dvignjen sredinec pomeni »jaz sem zmagovalec«. Ali tudi »boljši sem od tebe, zato se lahko kar predaš«. Gesta se je prvič pojavila med lokostrelci z dolgim lokom (long bow) v stoletni vojni (1337-1453) med Anglijo in Francijo. S srednjim prstom je mogoče dolgi lok najbolje napeti in najbolj natančno meriti.

DOLGI LOK (LONGBOW)

Dolgi lok je lok, ki je visok toliko kot njegov strelec ali še višji in ima obliko črke D. Na ta način lahko lokostrelec močno raztegne tetivo loka vse do čeljusti, oz. obraza. Takšen lok človeštvo pozna že zelo dolgo. Najstarejšega so našli leta 1991 ob najbolj znameniti alpski mumiji Ötziju. Je iz tisovine in dolg 1,82 metra. Njegovo starost ocenjujejo na okrog 5300 let.

Največ je bil v uporabi v Angliji in je bil zelo pomembno orožje v stoletni vojni. Z njim so Angleži želi velike vojaške uspehe. Vendar so ob koncu vojne začeli Francozi uporabljati topove in z njimi razbijali lokostrelske formacije Angležev. To pa je bil dejansko konec uporabe dolgega loka v vojni. Danes se uporablja predvsem v športnem lokostrelstvu.

STOLETNA VOJNA

Stoletna vojna je naziv za vojno, ki je trajala med letoma 1337 in 1453 (torej 116 let) med Anglijo in Francijo. Trenutno ta vojna velja za najdaljšo vojno v zgodovini človeštva.

Pravzaprav se je vse skupaj začelo že mnogo prej z normansko osvojitvijo Anglije (911-1314). Normani so prišli iz Normandije, ki je del današnje Francije. Ob tem je bila zelo pomembna težnja angleškega kralja Edvarda III. po prevladi v Franciji, saj jo je smatral kot del lastnine njegove družine. Zato ni hotel priseči vazalne zvestobe svojemu seniorju, francoskemu kralju Philipu VI., poleg tega je skrival Roberta Artoiškega, ki je bil pri francoskem kralju v nemilosti. To pa je bil vzrok za začetek vojne.

Vojna je potekala večinoma na francoskem ozemlju. Vse začetne bitke so dobili Angleži zaradi boljše vojaške taktike ter opreme. Vojna se je sunkovito preobrnila za nastopom Ivane Orleanske (1429-1430), ki ji je kralj zaupal poveljstvo nad vojsko, s katero je ubranila Orleans. Zatem so jo ujeli Burgundci in jo izročili Angležem. Ti so jo konec maja 1431 zažgali na grmadi. Vendar je bilo to tudi začetek konca angleške oblasti v Franciji. V bitki pri Castillonu leta 1453 Francozi dokončno preženejo Angleže iz Francije. V njihovi lasti ostane le pristanišče Calais, ki mu Angleži vladajo še celo stoletje. Ta vojna je še vedno v zavesti obeh narodov, pa čeprav se je končala pred več kakor 560 leti, in iz tega izvira tudi današnja nestrpnost in tekmovalnost med njima.

Tako, zdaj veste!

 

Pripravil Andy

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2017-12-10 12:50:11 (Dec 10, 2017)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
UJEMITE ZNANJE VAŠIH SODELAVCEV PREDEN SE UPOKOJIJO
Praznih je 112 stanovanj, zakaj jih mariborska mestna oblast ne nameni mladim?
Zdravstveni sistem kamenček v mozaiku kadrovsko-organizacijske farse Cerarjeve vlade
Davčne novosti v letu 2018 za pravne in fizične osebe
Kadrovske napovedi trga delovne sile 2018 po regijah
Od besed k dejanjem
Medenovi obrazi v pastelih in Perparjeve 3delne slike
Dražgoše - gojišče slovenske nestrpnosti
Gradnja 22.000 podzemnih grobov v Jeruzalemu
Uslužbenci FURS pri tihotapcu odkril 19 pušk, 2 pištoli, 37 nabojnikov in 689 nabojev
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
NKBM
(3)
sds
(3)
sls
(2)
furs
(2)
kava
(2)
sdms
(2)
2tir
(1)
sto
(1)
šah
(1)
nlb
(1)
HES
(1)
sneg
(1)
nsi
(1)
uber
(1)
uefa
(1)
NATO
(1)
Film
(1)
klop
(1)
kpk
(1)
s
(1)
eu
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2018
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

denar posameznikom in nujno poslovanje. nujna posojila zasebnega kapitala brez količinske omejitve, samo z jamstvom nepremičnine, brezplačno ali malo hipoteko. ni pomembno z rai ali annefom ali brez plačilnega lista. brez utemeljitve dohodka. bistvena hipotekarna garancija, tla, prostori, skladišča, zemljišča in proindivisys. ponovna združitev dolgov. hitri in nujni osebni krediti. tudi rešitve za podjetje. informacije: annebonetta@gmail.com

Kategorija: Dom in Gradnje

Cena: 4500 €

posojilo, financiranje in naložbe brez težav. na področju financ, naložb in specializiranih posojil nudim svoje storitve vsem osebam dobrega karakterja in predvsem sposobnim izpolnjevati svoje obveznosti. grem na naslednja področja: osebna, konsolidacija, komercialna in razna druga podjetja, kmetijstvo, hipoteka, nepremičnine. za več informacij se obrnite na moj e-mail: annebonetta@gmail.com

Kategorija: Navtika

Cena: 5000 €

7693.) spomini na partizanska leta ii knjiga

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9 €

7692.) pričevanja rabskih internirancev

Kategorija: Družboslovje

Cena: 14.99 €

7691.) prigode stražarja primoža

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9 €

7690.) ciklamen agitator

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

825.) najboljše moštvo

Kategorija: Družboslovje

Cena: 29.99 €

vas zanima poslovanje s kriptovalutami, pa ne veste, kako se tega lotiti in kje začeti? potem preberite navodila v članku: kako kupiti bitcoin? tam boste dejansko izvedeli, kaj in kako morate storite, da boste uspešno opravili nakup te kriptovalute. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

poslovanja s kriptovalutami se je najlažje lotiti tako, da si preberete nekaj člankov na to temo. najbolje, da začnete povsem na začetku in sicer pri člankih: kako kupiti bitcoin ali druge kriptovalute?

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

inštrukcije angleščine v mariboru za osnovno ali srednjo šolo pri amikum-u so vam na voljo. ponujamo prijazen, strokoven in pedagoško preverjen pristop, ki je pomagal že številnim. imamo dolgoletne izkušnje s poučevanjem učencev in dijakov na oš, sš in gimnazijah. preverite našo paketno ponudbo na spletni strani inštrukcije angleščine maribor. lahko pa nas kontaktirate: gsm: 031/530-081 ali preko e-pošte: info@amikum.si preverjeno. preizkušeno. uspešno. amikum.  

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 12 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 15 €

6621.) da bi lažje bili nesrečni

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj