Ko se v policijsko delo vpleta politika

Objavil/a V Fokusu, dne 2017-11-20 ob 09:35:22

Združenje policistov Slovenije je pred dnevi objavilo posebno pismo, v katerem se je jasno opredelilo do Mira Cerarja in njegove ustavitve deportacije sirskega državljana na Hrvaško. Res absurdno, da policisti, ki imajo v povprečju srednješolsko izobrazbo, ustavnega pravnika dr. Mira Cerarja učijo osnov prava.

»Spoštovani
V zadnjem času nas žalosti dejstvo, da je nad neodvisnostjo policistovega dela, ki ga opravlja, prevladala politična volja in  odločitve, ki slabo vplivajo na vladavino prava in opravljanje poklica policista.

Policist v Republiki Sloveniji opravlja naloge in izvaja pooblastila, ki so mu dana z zakoni. Pri svojem delu mora upoštevati Ustavo RS, Deklaracijo o človekovih pravicah in Evropsko konvencijo o varstvu  človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Biti mora pošten, strokoven, zakonit in imeti visoko stopnjo integritete. Policist ne sme nikoli podleči političnim pritiskom in ne sme biti član politične  stranke, prav tako mora biti vizualno in osebnostno urejen. Policist po zakonu v Republiki Sloveniji izvršuje odločbe, izdane s strani državnih organov in sodišč. Policista se nikoli ne sme uporabljati za politična obračunavanja ali doseganje ciljev mimo odločitev državnih  organov in sodišč, vendar se v zadnjem času pojavljajo primeri, ko temu ni tako in na ta problem želimo opozoriti v Združenju policistov  Slovenije.

Pismo je na svojem blogu objavil http://www.vinkogorenak.net/

Zadnji primer, ki se je zgodil pred nekaj dnevi v Ljubljani, ko je imela policija izvršljivo odločbo za izročitev tujega državljana v Republiko Hrvaško in je bila s strani Vlade RS izvršitev odločbe zadržana, se poraja vprašanje, ali ni bil izveden politični pritisk na nepristransko in neodvisno delo policije.

Tudi povabljen obisk navedenega tujca s strani poslancev v Državni zbor Republike Slovenije odpira vprašanje, ali je tovrstno početje legitimno in primerno, ob tem, da je za navedenega tujca bila izdana pravnomočna odločba o deportaciji v Republiko Hrvaško. Ali ni poslanec v državnem zboru dolžan braniti interese slovenske države in naroda, ki ga je izvolil? Državni zbor je hram demokracije in ne prostor za  politična obračunavanja in izvajanje pritiskov na neodvisno in  nepristransko delo policije.

Nadalje se nam poraja vprašanje, kdo je odredil, da se izročitev tujca ni izvedla? Pomembno je, da policist ve, kdo vse vpliva na njegovo  delo in da se mu ne porajajo vprašanja, ali izvršuje naloge, ki so sploh legitimne.

Naš namen ni vplivati na delo policistov in ne prerekamo odločitve sodišča oziroma državnih organov, tudi se ne opredeljujemo, ali je izročitev tujca potrebna ali ne. Želimo le opozoriti na problem, ki se  je pojavil pri policistih, saj so v dilemi glede izvrševanja odločb, izdanih s strani državnih organov, ko pa se na drugi strani izvršljive odločbe ne izvršujejo oziroma se jih ne sme izvršiti.

Menimo, da policist mora izvrševati pravnomočne odločbe, izdane s strani državnih organov, saj le tako lahko zagotavljamo pravno državo,  v nasprotnem primeru se lahko pojavijo odklonski pojavi, ki lahko posredno vplivajo na varnost države in državljanov Republike Slovenije.

V Združenju policistov Slovenije smo vedno znali prisluhniti policistom in jim pomagati v ključnih težavah. Prepričani smo, da bo v Republiki Sloveniji obveljala vladavina prava in da gre za posamezen primer, ki ne sme in ne bo vplival na neodvisnost sodstva in policije.

Ivan Kramberger
predsednik«

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
1
Komentar izbrisal V Fokusu
V Fokusu
V Fokusu
Objavil/a 2017-11-20 09:35:22 (Nov 20, 2017)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Zoran Zaev je odstopljen, samo da tega on še ne ve
Gašper Blažič: Se je ob 100 letnici ponovila Kučanova inkvizicijska cenzura izpred 28 let?
Celje:« Letnica rojstva ni garancija za mentalno zrelost voznika«
Invazija ilegalnih migrantov ne pojenja: pri Podlehniku so jih ujeli kar 73
VIDEO: Odmev znanih Prekmurcev in Slovencev ob 100 letnici združitve Prekmurja z matico
Gašper Blažič: Moji vtisi ob slovesnostih 100 letnice v Beltincih
Umrl je Ivan Oman
Soboški škof dr. Peter Štumpf v pridigi ob 100 letnici: Razdeljenost je največja tragedija, ki se lahko zgodi narodu
Beltinci: Neposredni prenos svečanega bogoslužja ob 100 letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom
Nova znamka - 100. obletnica združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
sds
(35)
Celje
(32)
ZDA
(16)
znamka
(14)
znamke
(12)
nsi
(10)
sls
(8)
furs
(6)
kava
(6)
kpk
(5)
sdms
(4)
sto
(4)
NKBM
(3)
šah
(3)
gdpr
(3)
rop
(3)
sova
(3)
NATO
(2)
sneg
(2)
klop
(2)
UMAR
(2)
maj
(2)
mak
(2)
SMC
(2)
udba
(2)
2
(2)
2tir
(1)
eu
(1)
HES
(1)
nlb
(1)
uefa
(1)
uber
(1)
Film
(1)
s
(1)
tisk
(1)
pust
(1)
rak
(1)
Vrt
(1)
Gozd
(1)
ura
(1)
btc
(1)
voda
(1)
delo
(1)
ico
(1)
mlaj
(1)
bik
(1)
miza
(1)
lipa
(1)
IZUM
(1)
pivo
(1)
hota
(1)
DUTB
(1)
igra
(1)
čaj
(1)
mars
(1)
dru
(1)
Dr
(1)
SAB
(1)
vso
(1)
dan
(1)
NLS
(1)
SOS
(1)
ozn
(1)
vlom
(1)
npu
(1)
uboj
(1)
SKP
(1)
ment
(1)
P
(1)
Ptuj
(1)
je
(1)
heta
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2019
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Oglasi

2661.) kriv - jason pinter

Kategorija: Šport

Cena: 25 €

4691.) nomadi brez oaze  -  boris pahor

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5885.) vidna tema - izpoved o depresiji - william styron

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 12.99 €

6455.) oj, hišica očetova - cilka dimec žerdin

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 9.99 €

6983.) luč fantastike - terry pratchett

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

https://www.naravni.si/blog/filtri-za-vodo/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

dober dan,   ste v kakšni finančni krizi? ali vam je banka zavrnila posojilo? ali potrebujete posojilo? ne skrbite več, ker je podjetje, ki je tu, da vam pomaga, daje posojila tako posameznikom kot podjetjem od 2000 evrov in več, obrestna mera je dostopna. če vas zanima, se lahko s svojimi prošnjami obrnete na hopkinsonloan@outlook.com.   hvala.  

Kategorija: Storitve

Cena: 10 €

v kolikor igrate igre na srečo, spremljate športi in radi tudi stavite, imate sedaj možnost, da ob registraciji na spletni strani: https://www.betsonhand.com/sl/william-hill/william-hill-bonus/ prejmete tudi william hill bonus.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kakšna znaša pokritost lte 4g omrežja pri enem izmed večjih operaterjev v sloveniji. na njihovi spletni strani si lahko ogledate zemljevid: https://www.a1.si/omrezje/hitrost-interneta-4g-lte

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

https://www.naravni.si/tehnologija/filtri-za-vodo.html

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor razmišljate o nakupu kvalitetnega mobilnega telefona in zanj ne želite odšteti celega premoženja, je smiselno, da razmislite o nakupu samsung galaxy a7. zmogljiv telefon po ugodni ceni, ki vas bo zagotovo navdušil. več lahko najdete in preberete na naslovu: https://www.a1.si/telefoni/samsung-galaxy-a7-zlata

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

računalnik all in one envy velja za premium izdelek hp.  z top procesorjem in ločeno grafično kartico, nudi hitro in zmogljivo delovanje.  primeren tudi za zahtevne igerce!     

Kategorija: All-in-one računalniki

Cena: 1499 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj