Prijatelji (2)
Branko Gaber
Andrej Magajna
Spremljevalci (1)
Martina Prevejšek
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Slovenski politični veljaki v Štrigovi izdali svoj narod in ga obsodili na smrt
Gre za dvojni davek, ki je s konvencijo prepovedan
Otroci delovnih migrantov so po EU pravilih upravičeni do enakih otroških dodatkov kot lokalni delavci
Zoran Jankovič sprenevedaje na Logarjevi komisiji: "Ne vem, po kakšnem ključu sem danes tukaj?"
Kdo pa bi se oziral za koncesijo, če imaš za sabo Dejana Židana
Hlapec je odslužil, hlapec naj gre!
Ko gredo nekateri v Jajce in Bihać, se drugi spominjajo mučeniške smrti Danijela Halasa
Veliko potovanje male parne lokomotive
Sebastjan Jeretič: Ime česa je Eugenija Carl?
Sindikat zdravstva Slovenije poziva direktorja SBMS Bojana Korošca k odstopu
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
2tir
( 1 )
agrokor
( 1 )
akcija
( 1 )
AME ECM
( 1 )
avartar
( 1 )
bitcoin
( 4 )
branje
( 1 )
brexit
( 3 )
camino
( 1 )
cvetje
( 1 )
davki
( 4 )
denar
( 5 )
dijaki
( 1 )
dunaj
( 1 )
eu
( 1 )
Film
( 1 )
finance
( 1 )
furs
( 2 )
Gazele
( 1 )
Glasba
( 2 )
gostje
( 1 )
Gozd
( 1 )
HES
( 1 )
hornist
( 1 )
HORUS
( 1 )
hotel
( 1 )
Hrana
( 2 )
Ideja
( 1 )
ikigaj
( 1 )
izgovor
( 1 )
jesen
( 1 )
Jože
( 1 )
Jožica
( 1 )
kamra
( 1 )
kava
( 3 )
klop
( 1 )
knjiga
( 2 )
kolumna
( 1 )
koncert
( 1 )
kpk
( 1 )
kranj
( 1 )
kronika
( 1 )
KULTURA
( 1 )
kurenti
( 1 )
lekarne
( 1 )
Maribor
( 2 )
NATO
( 1 )
NKBM
( 3 )
nlb
( 1 )
notarji
( 1 )
nsi
( 1 )
odpadki
( 1 )
Opera
( 1 )
Orožje
( 1 )
osijek
( 1 )
pisanje
( 1 )
porodi
( 1 )
pošta
( 1 )
potres
( 1 )
požar
( 1 )
pust
( 1 )
Radenci
( 1 )
rak
( 1 )
razvoj
( 1 )
s
( 1 )
šah
( 1 )
sahara
( 1 )
ščip
( 1 )
sdms
( 2 )
sds
( 3 )
sls
( 2 )
Snaga
( 1 )
sneg
( 2 )
šola
( 2 )
spomini
( 1 )
ŠPORT
( 2 )
stavka
( 1 )
sto
( 1 )
tisk
( 1 )
triglav
( 1 )
Turizem
( 22 )
uber
( 1 )
učenje
( 1 )
uefa
( 1 )
UMAR
( 1 )
Vesolje
( 3 )
virus
( 1 )
virusi
( 4 )
vodenje
( 1 )
volitve
( 2 )
Vraže
( 1 )
vreme
( 1 )
Vrt
( 1 )
VRTOVI
( 1 )
živila
( 1 )
znamka
( 2 )
znamke
( 3 )
znanost
( 1 )
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2018
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Franc Breznik: Zakaj se pristojni državni organi izmikajo poplačilu oškodovanja slepih otrok?

V Fokusu
23.03.2018 19:10 (pred 6 urami)

Poslanec SDS Franc Breznik je na Vlado Republike Slovenije, ki opravlja tekoče posle, naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z upravičenostjo do dodatka za nego otroka za slepe otroke in odškodninskimi tožbami v zvezi s tem. Po njegovem mnenju je nedopustno, da morajo starši slepih otrok na sodišču dokazovati škodo, ki je nastala ob ukinitvi otroškega dodatka za nego otroka, država pa se z njimi pravda in sklicuje na nejasno zakonodajo in nedoločno informiranost pri uporabi materialnega prava.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

po informacijah, s katerimi razpolagam, so bile v letu 2016 na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani po pooblastilih staršev 22 slepih otrok vložene odškodninske tožbe proti Republiki Sloveniji, Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter različnim centrom za socialno delo v Sloveniji (glede na pristojnost obravnavanja družin slepih otrok) zaradi izplačil denarnih zneskov, ki se gibljejo v razponih od

Sebastjan Jeretič: Ime česa je Eugenija Carl?

V Fokusu
23.03.2018 14:17 (pred 11 urami)

Sem eden bolj uveljavljenih političnih analitikov v državi in pogosto nastopam v medijih. Nekateri se z mojimi analizami ne strinjajo, nekateri pravijo, da itak nimam pojma o politiki, a večina mi le prizna, da se spoznam na področje, na katerem sem se tudi medijsko uveljavil. Običajno so z mojimi nastopi in komentarji zadovoljni tudi tisti novinarji, ki mi ponudijo prostor. Že nekaj let pa sem s strani enega medija deležen skoraj popolne blokade, saj me zelo redko spustijo na njihov ekran. 

Pred leti sem bil kar pogosto na TV Sloveniji, od Studia City do Odmevov. Zadnja leta pa so nastopi izjema in kolegi so mi že pred časom razložili zakaj. Slovenija ima namreč nekoga, ki bi bila rada glavna urednica vsega, kar se v državi dogaja. Nekoga, ki svoje osebne spore dviguje na raven vprašanja nacionalnega interesa in vse, ki se ji pri tem ne klanjajo in sodelujejo, zelo hitro popljuva. Ko sem pred časom srečal kolege s tega javnega servisa, so mi tiho povedali, da so tisti, ki se me upajo

Mariborski policisti stopili na prste avtomobilskemu tatu

V Fokusu
23.03.2018 13:37 (pred 12 urami)

Včeraj, 22. marca, so kriminalisti PU Maribor k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, s kazensko ovadbo privedli 32-letnega državljana Bosne in Hercegovine, ki je utemeljeno osumljen storitve več kaznivih dejanj tatvin motornih vozil. Po zaslišanju je bil osumljencu odrejen pripor.

32-letni moški je utemeljeno osumljen, da je: 11. oktobra lani iz parkirnega prostora v Ulici Bratov Greifov v Mariboru odtujil osebni avtomobil VW Passat Variant 2.0 TDI,  23. oktobra lani iz parkirnega prostora v Ulici Bratov Greifov v Mariboru odtujil osebni avtomobil Mazda CX3 in v noči na 6. december lani odtujil še osebni avtomobil Mazda CX3, ki je bil parkiran v Stantetovi ulici v Mariboru.

V vseh primerih je pred tem na bližnjih parkirnih prostorih odtujil registrske tablice, ki jih je namestil na ukradena vozila, za tem pa je poskrbel za njihov prevoz v Srbijo.

Pri zadnji omenjeni tatvini vozila mu je pomagal 40-letni državljan BiH, preiskava za odkritje ostalih sostorilcev

OSRAMOČENI CERAR, NJEGOVI STANOVSKI KOLEGI IN UČENCI

V Fokusu
23.03.2018 13:25 (pred 12 urami)

Na področju šolstva velja nepisano pravilo, ki pravi, da je profesor lahko ponosen na tiste svoje učence, ki ga v znanju, stopnji izobrazbe ali znanstvenem nazivu, presežejo. Sam zase lahko trdim, da tozadevno še ne morem biti ponosen, verjamem pa da enkrat bom. Vesel in ponosen bom, če me bo presegel moj odličen študent, doktor znanosti, kateremu sem predal predmet na fakulteti, ki sem ga poučeval dobrih 25 let.
S tega stališča pa je v precej nerodnem položaju odstopljeni predsednik vlade dr. Miro Cerar. V letih 2011, 2012 in 2013, je bil razglašen za najuglednejšega pravnega strokovnjaka na slovenskem delu zemeljske oble. Kar dvanajstkrat je bil uvrščen med najvplivnejše pravne strokovnjake, prav tako na slovenskem delu zemeljske oble. Ni mu ušel tudi naziv najboljšega pedagoga Pravne fakultete v Ljubljani, za katerega je bil razglašen leta 2010. No, poleg odlične profesorske plače je ta svoj sloves znal tudi zelo dobro prodati. V Državnem zboru je kar nekaj let prejemal mesečni honor

Dr. Milan Zver pozdravlja napredek v smeri bolj digitalne Evropske unije

V Fokusu
23.03.2018 13:16 (pred 12 urami)

Evropska unija se pospešeno pripravlja na dobo vsesplošne povezljivosti zelo visokih hitrosti, ki jo bodo prinesle tehnologije naslednje generacije. Dr. Milan Zver pozdravlja napredek, ki ga je Evropska unija že dosegla na področju digitalizacije ter podpira korake v smeri nadaljnje krepitve dejanske digitalne unije.

Tako evropski poslanec pozdravlja dejstvo, da se bo aprila letos začela uporabljati uredba EU o čezmejni prenosljivosti storitev spletnih vsebin na notranjem trgu. Uporabniki, ki so na spletu v svoji državi kupili filme, igre, e-knjige ali druge vsebine, bodo do njih lahko dostopali tudi med potovanjem po EU. Ukinitev gostovanja lani poleti pa jim bo omogočila, da si bodo digitalne vsebine lahko ogledovali brez strahu za visoke stroške. Uredba, ki jo je Evropski parlament potrdil junija lani, je del obsežnejšega svežnja predlogov za posodobitev zakonodaje o avtorskih pravicah EU. Gre za prvi instrument, povezan z avtorskimi pravicami, ki bo začel veljati v sklopu strategij

Capo grande - bo nova turistična znamenitost Kopra?

V Fokusu
23.03.2018 11:32 (pred 14 urami)

Na javnem natečaju za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za vzpostavitev vertikalne mobilne povezave med Markovim hribom, obalnim območjem in mestnim središčem je strokovno komisijo najbolj prepričal elaborat tandema arhitektov Massimiliana Fuksasa, svetovno priznanega arhitekta iz Rima in slovenskega arhitekta Sandija Pirša. Njuna rešitev predvideva umestitev vertikalno vzpenjajoče se dvojne krožne spirale, ki bi hkrati predstavljala nov simbolni element mesta.

»Avtor je vložil velike napore, da je dosegel posebno izvirnost rešitve. Predlagana rešitev je oblikovno prepoznavna in bi tvorila nov simbolni element mesta,« je v zaključnem poročilu zapisala strokovna ocenjevalna komisija, ki ji je predsedoval arhitekt Vilijem Šantavec. Zmagovalna rešitev je poleg tega komisijo prepričala tudi zaradi veliko podrobnosti, ki so jih namenili sami rešitvi, obliki, konstrukciji in funkcionalnosti posameznih področij. »Tudi opisane zgodbe o športnih programu, razglednih ploščadih, zgodovinsko

Boj proti terorizmu: kako ukrepa EU

V Fokusu
23.03.2018 10:59 (pred 15 urami)

Ustaviti tuje borce

Najmanj 7800 Evropejcev iz 24 držav je po mnenju Europola odpotovalo v Sirijo in Irak ter se tam pridružilo skrajnim islamističnim skupinam. Pričakovati je, da se bo veliko teh posameznikov po porazu ISIS vrnilo nazaj v Evropo. Septembra 2018 bo v veljavo stopila zakonodaja, ki urjenje in potovanja za teroristične namene kategorizira kot kazniva dejanja.

Preprečevanje financiranje terorizma, nadzor nad borci, ki se vračajo iz tujine, in bolj varne meje: s tem želi EU preprečiti teroristične napade.

Bolj učinkovit nadzor nad mejami EU

Aprila 2017 je EU uvedla sistematični mejni nadzor na zunanjih mejah EU; mejni organi tako preverjajo vse ljudi, tudi državljane unije, ki vstopajo na ozemlje EU.

Najkasneje v letu 2020 bodo na zunanjih mejah EU uvedli nov sistem beleženja vstopov v in izstopov iz schengenskega območja brez notranjih meja. Ta bo omogočal hitrejši mejni nadzor in več informacij o državljanih tretjih držav v schengenskem območju. Za državljane tretjih drž

Študentska prehrana – prevečkrat vsebuje preveč soli in transmaščob

V Fokusu
23.03.2018 10:26 (pred 15 urami)

Zveza potrošnikov Slovenije je v okviru projekta Študent - veš kaj ješ analizirala 18 jedi, ki se pogosto znajdejo v študentskih subvencioniranih kosilih v restavracijah. Na novinarski konferenci 22.3.2018 so predstavili ugotovitve.

 

Ugotovili so, da jedi vsebujejo veliko soli in transmaščobnih kislin. Ob tem so opozorili, da je odgovornost za nezdravo prehrano tako na gostincih kot tudi študentih. Projekt poteka v sodelovanju Zveze potrošnikov Slovenije in Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, ob finančni podpori ministrstva za zdravje.

 S pomočjo študentov so načrtno izbrali restavracije, ki so med študenti bolj obiskane, in analizirali 18 jedi, od tega 16 glavnih jedi in dva sendviča. Na študentskih jedilnikih se pogosto znajde predvsem ocvrta, pečena hrana ter pice. Po besedah Marjane Peterman iz zveze potrošnikov so največjo vsebnost transmaščobnih kislin našli v picah, pri čemer ima ena pica še komaj sprejemljivo vsebnost teh maščob na obrok. Visoke vrednosti teh maščobnih k

MORDA NISTE VEDELI: BOGDAN BAROVIČ

V Fokusu
23.03.2018 10:24 (pred 15 urami)

Z oddajo Morda niste vedeli smo bili na obisku pri Bogdanu Baroviču v njegovem ateljeju, kjer ustvarja. Bogdan Barovič je bil svoj čas med bolj znanimi novinarji RTV SLO in radia Kum Trbovlje. Verjetno ga je ravno to, da ga ljudje poznajo, pripeljalo na volitve, kjer je bil pogosto uspešen. Dolga leta je bil poslanec in tudi dva mandata župan občine Trbovlje. Potem, ko ni bil več župan (za tretji mandat se ni potegoval) in ni bil več izvoljen za poslanca, je počasi tonil v pozabo. Po invalidski upokojitvi se je umaknil iz politike, nadaljeval s slikarstvom, se preizkusil tudi kot pisatelj in se soočil z boleznijo.

Izposojevalnica e-koles v Mariboru – naredite svojo elektro vožnjo

V Fokusu
23.03.2018 06:38 (pred 19 urami)

V Mariboru je podjetje OVEN Elektro Maribor v sodelovanju z Zavodom za turizem Maribor – Pohorje in Zadrugo BikeLab v Mariboru odprlo prvo večjo izposojevalnice električnih koles v mestu ob Dravi.     

Čeprav zima še kaže zobe, pa je s prvim pomladnim dnem središče Maribora znova oživelo.

Maribor je bogatejši za OVeNturo, prvo in največjo izposojevalnica električnih koles v tem delu Slovenije, ki bo odslej meščane in turiste spodbujala, da se po opravkih ali na izlet po bližnji in daljni okolici podajo s kolesi.

Izposojevalnica se nahaja na peš coni v enem od skritih mariborskih dvorišč, v samem centru mesta, na Gosposki ulici 11.

Da se bodo uporabniki odslej po Mariboru in okolici vozili poceni in okolju prijazno je zaslužno podjetje Oven Elektro Maribor d.o.o., ki je svoje moči združilo z Zavodom za turizem Maribor-Pohorje in zadrugo BikeLab.

V izposojevalnici električnih koles bodo strankam na razpolago kvalitetna električna kolesa.

Na voljo bo kar 15 električnih trekking koles, ki

Kdo pa bi se oziral za koncesijo, če imaš za sabo Dejana Židana

V Fokusu
22.03.2018 18:21 (pred 1 dnevi)

»Pošiljam vam prijavo za nujen ogled potoka ob gramoznici na Ivancih, ker so za vasjo Ivanci proti Mlajtincem in Tešanovcem njive poplavljene zaradi potoka Vodarnice na katerem niso pravilno postavljene betonske cevi in voda ne odteka dovolj hitro, zaradi izkopa gramoza, ki ga opravlja s plovnim bagerjem podjetje Pomgrad. Pošiljam vam približne parcelne številke k.o. Ivanci severno od  gramoznice V lasti so državnega sklada kmetijskih zemljišč in Pomgrada), kjer je  poljska pot in potok Vodarnica, ki bi se moral iztekati v potok Lipnica, zaradi nepravilne lege izkopa Vodarnice pa voda ostaja na njivskih površinah za vasjo,« je na prvi dan pomladi pristojnemu državnemu inšpektoratu za kmetijstvo v Murski Soboti v zahtevi zapisal predsednik KS Ivanci Alojz Trplan. Odgovora seveda še ni dobil.

Je pa župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač pred dnevi po telefonu skušal na problem opozoriti pristojno inšpektorico za kmetijstvo na izpostavi v Murski Soboti, a mu je ta kaj hitro odgovoril

Hvala HE Fala

V Fokusu
22.03.2018 15:53 (pred 1 dnevi)

Na današnji priložnostni slovesnosti ob svetovnem dnevu voda, v muzeju Stara stikalnica HE Fala  je Pošta Slovenije predstavila izid spominske znamke, posvečene 100 letnici obratovanja HE Fala.

Le tri leta po tem, pisalo se je  1883. leto, ko je  v New Yorku zasvetila prva žarnica, se je to zgodilo tudi v Mariboru. Zasluge gredo mlinarju Karlu Scherbaumu, ki je na parni stroj priključil dinamo, s katerim je zagotavljal razsvetljavo 36 žarnic. S tem je Maribor kot prvo mesto v srednji in južni Evropi dobil električno razsvetljavo.  Od Scherbaumovega dinama pa do prve hidroelektrarne na Dravi je minilo le 30 let. Leta 1913 je graška družba STEG, katere delničar je bil tudi Scherbaum, pridobila koncesijo za izgradnjo hidroelektrarne pri Fali. Gradnja se je zaradi 1. svetovne vojne časovno nekoliko zavlekla. Gradili so jo tudi ruski in italijanski vojni ujetniki.  Končana je bila 1918. leta, prvi trije agregati so začeli obratovati 6. maja 1918, nekaj dni za tem še 4. in 5. agregat, imela

Ob svetovnem dnevu vode: Drava - derava reka

V Fokusu
22.03.2018 10:28 (pred 2 dnevi)

Reka Drava nosi staro ime. Pred davnimi časi, ko je tekla neovirano, je to bila hitra, deroča reka z veliko močjo. Prav to, da je bila tako deroča reka (indoevropski koren besede 'dreu' = teči, hiteti), ji je dalo ime Derava (reka), tudi Drauva ali Drava. Ob tem njeno ime priča o tem, da smo Slovenci živeli ob njej že mnogo prej, preden bi naj menda prišli izza Karpatov v 5. stoletju našega štetja. Velja namreč, da prišleki ali osvajalci povzamejo geografska poimenovanja starejšega ljudstva, ki biva ali je bivalo na določenem ozemlju. Stari Rimljani so ji pravili Dravus, po italijansko se ji reče Drava, nemško je Drau (tudi Tra, Trau, Trauum), po hrvaško ja Drava in tudi po madžarsko ji rečejo Dráva. No, sami presodite, kdo ji je dal ime prvi!

IZVIR DRAVE IN GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI TOKA REKE

Drava izvira na severni strani hriba Neunerkogel (it. Cima Nove Dobbiaco, 2642 m) na južnem robu Toblaškega polja, jugozahodno od mesteca San Candido (nem. Innichen), Južna Tirolska, Italija (geogra

Cepljenje v EU: poslance skrbi nezadostna precepljenost

V Fokusu
22.03.2018 10:04 (pred 2 dnevi)

Mumps, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza: kar je skupno tem boleznim, je dejstvo, da jih je mogoče preprečiti s cepljenjem. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da cepljenje vsako leto reši od dva do tri milijone življenj.  

Ošpice so pred letom 1960, ko so se začela cepljenja, vsako leto ubile 2,6 milijona ljudi po svetu. Leta 2016 je virus zahteval 89.780 življenj, kar je najmanj v zgodovini.

Ošpice v EU: močan porast

Leta 2017 so v EU zabeležili 14.451 primerov ošpic, kar je trikrat več kot leto prej (4643). Največ primerov je bilo lani v Romuniji (10.623), sledila ji je Italija.

V Sloveniji so leta 2017 zabeležili sedem primerov ošpic.

 Vzrok za pojav ošpic je nezadostna precepljenost prebivalstva; da se bolezen ne pojavi, mora biti ta najmanj 95-odstotna. V Romuniji in Italiji, ki sta se lani soočali z epidemijama ošpic, je precepljenost 76 oz. 83-odstotna.

V Sloveniji je drugi odmerek cepiva MMR proti ošpicam dobilo 93 odstotkov prebivalstva.

Starši zavračajo

Sobota 24.3.2018 - dan odprtih vrat Inštituta Jožef Štefan

V Fokusu
22.03.2018 06:45 (pred 2 dnevi)

Ob obletnici rojstva Jožefa Stefana, ki je 24. marca, organizira Institut Dneve Jožefa Stefana. Ti potekajo od leta 1993, njihov namen je popularizacija znanosti in počastitev spomina na slavnega fizika.

Jožef Stefan (1835--1893) spada med najpomembnejše fizike devetnajstega stoletja. Rodil se je slovenskim staršem v kraju Sveti Peter pri Celovcu v Avstriji, diplomiral je na področju matematike in fizike na dunajski univerzi, kjer je kasneje tudi poučeval. Bil je direktor Fizikalnega instituta, podpredsednik dunajske znanstvene akademije ter član mnogih mednarodnih znanstvenih združenj.

Jožef Stefan je med drugim soavtor zakona o sevanju črnega telesa. Sevanje črnega telesa je proporcionalno četrti potenci njegove absolutne temperature. Zakon je teoretično razvil Ludwig Boltzmann in je zato poznan kot Stefan-Boltzmannov zakon.

Več kot 200 sodelavcev Instituta je habilitiranih na slovenskih univerzah in sodeluje v visokošolskem izobraževalnem procesu. Na Institutu je opravilo svoja m

MEP Awards 2018

V Fokusu
22.03.2018 06:27 (pred 2 dnevi)

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je bil pravkar na nocojšnji slavnostni razglasitvi zmagovalcev natečaja za najboljše poslance leta 2018 (ang. 2018 MEP Awards) razglašen za zmagovalca v kategoriji Raziskave in inovacije! Natečaj MEP Awards, ki ga neuradno imenujejo tudi »bruseljski oskarji«,  vsako leto organizira časnik The Parliament Magazine, zmagovalce kategorij pa je izbrala osemčlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali predstavniki nevladnih organizacij, evropskih institucij in gospodarstva.

Bogovič je ob prejemu nagrade izrazil zahvalo strokovni komisiji in predlagateljem njegove nominacije, konzorciju Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI JU), ki je po Bogovičevih besedah prepoznalo njegova prizadevanja na področju novih tehnologij v kmetijstvu, promociji bio- in krožnega gospodarstva ter tudi pri odločenosti glede evropske pobude »Pametne vasi«, s katero bo EU skrbela za zmanjšanje razvojne vrzeli med urbanimi in ruralnimi območji v prihodnosti.  »Pametne

Obisk madžarske veleposlanice Edit Szilágyiné Bátorfi

V Fokusu
21.03.2018 16:21 (pred 2 dnevi)

Pred dnevi je soboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa obiskala madžarska veleposlanica v Republiki Sloveniji Edit Szilágyiné Bátorfi. Na srečanju je bil navzoč tudi škofov vikar za narodnosti msgr. Franc Režonja. Veleposlanica zelo dobro govori slovensko, zato je pogovor potekal v prijetnem vzdušju v slovenskem jeziku. Veleposlanica se je škofu zahvalila za vso delo, ki ga opravlja. Dotaknila sta se perečih vprašanj glede migrantov v Sloveniji in v Evropi ter ohranitvi krščanskih vrednot in družine.

Škof je madžarsko veleposlanico seznanil z vsebino nedavnega obiska slovenskih škofov Ad limina apostolorum v Rimu. Povedal je, da so pri Svetem sedežu zelo zadovoljni s poročilom o medsebojnem sodelovanju slovenskih in madžarskih duhovnikov ter tudi mnogih vernikov v pastorali, tako v Porabju na Madžarskem, kakor tudi v dvojezičnih župnijah v naši škofiji. Govorila sta o dobrem sodelovanju med soboško in sombotelsko škofijo ter o bližajoči se 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z m

Adijo monopol športnih stav

V Fokusu
21.03.2018 14:54 (pred 2 dnevi)

Včeraj s poslanci Državnega zbora  s 35 glasovi za in 26 glasovi proti sprejeli novelo zakona o igrah na srečo. Sprejeti predlog prinaša sprostitev trga športnih stav, ki jih v Sloveniji zdaj prireja Športna loterija.Pod predlog spremembe zakona se je podpisal poslanec SMC Branko Zorman, podporo pa so mu izrekli tudi poslanci opozicijske SDS in nepovezani poslanci. Zormanov zakon odpravlja monopolni položaj Športne loterije in uvaja koncesijski sistem (ko bo seveda z objavo v uradnem listu uveljavljen). Z njim tudi tujim stavnim platformam omogoča zakonito delovanje na slovenskem trgu. Ponudniki morajo že delovati oz. imeti sedež v okviru evropskega gospodarskega prostora. Za vstop v Slovenijo bodo morali zaprositi za koncesijo, izpolniti vstopne pogoje in plačati koncesijsko dajatev. Dosedanji zakon tega ne omogoča.

O nujnosti spremembe zakona o igrah na sečo, ki bo odpravil monopolni položaj Športne loterije na trgu športnih stav, se je na svojem blogu opredelil tudi davčni ekspert i

Lista Davkoplačevalci nagovarja s pozivom in programom

V Fokusu
21.03.2018 12:26 (pred 3 dnevi)

Sistem »mehke« tranzicije, pretvorbe družbenega in državnega premoženja v privatno lastnino, ter s tem zvezanega posledičnega izčrpavanja državnih virov, je nastajal postopno. Rezultat teh procesov lahko po 28 letih označimo kot proizvodnjo lažnega razvoja, kvazi-občutja napredka, ki pod zaščito formalno neodvisnih institucij vodi v vse večjo splošno revščino, razraščanje prekariata celo v javnem sektorju in državno odvisnost od zadolževanja. Skoraj na vseh področjih je onemogočen kakovosten dialog o pametnih alternativah, ob vsesplošnem prepričanju, da vsak pozna vsakega in da se nihče noče nikomur zameriti zaradi potencialnih malih osebnih koristi, celo ustvarja občutek, da si demokracija in blaginja nasprotujeta. Resnica je drugačna: med načini uveljavljanja demokratičnih odnosov in blaginjo prebivalstva je vedno visoka korelacija. Prepričani smo, da je virov za dostojno življenje vsega prebivalstva v Sloveniji že sedaj dovolj, da pa so zelo nepravično razdeljeni. Delovanje državneg

SLEDI KORAKOV: MILAN SAGADIN, UPOKOJENI POLICIST, UPORNIK IN PISATELJ

V Fokusu
21.03.2018 10:28 (pred 3 dnevi)

V oddaji Sledi korakov boste lahko spremljali Milanovo težko otroštvo, ko je moral zaradi posvojitve zapustiti biološke starše in se preseliti k stricu na drugi konec Slovenije. V drugem delu opisuje dolgoletno delo na policiji, tudi o korupciji in nenavadnih odločitvah nadrejenih. V zaključku oddaje je spregovoril še o svojem novem romanu Senca v temi, ki je izšel pri Založbi Primus.

Oglasi

podjetje špica vam nudi celovite rešitve poslovanje kot so kontrola pristopa, registracija delovnega časa, skladiščno poslovanje, hotelski sistemi... za več informacij obiščite našo spletno stran: http://www.spica.si/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Avtomobil renault megane je v sloveniji zelo priljubljeno vozilo. tudi zadnja različica tega vozila ima zelo športni videz, tako po zunanjosti, kot tudi v notranjosti. publish  

Kategorija: Osebna vozila

Cena: Pokličite za ceno

če iščete super didaktično igračo za darilo za majhne otroke, potem so sestavljanke zagotovo prava ideja. ob sestavljanju se malčki učijo oblik in barv, na koncu pa so zelo veseli, ko jim uspe sestaviti celo sliko. 

Kategorija: Lesene igrače

Cena: Pokličite za ceno

vsi ljubitelji športnih stav verjetno že poznate stavnico bet at home, do katere imate dostop tudi v sloveniji. če se na novo registrirate, potem lahko dobite tudi bonus v vrednosti 100 eur. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7701.) trinajsti apostol

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

6825.) htri zaslužek

Kategorija: Leposlovje

Cena: 11.99 €

5941.) špelca napočitnicah na deželi

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

520.) govorica telesa

Kategorija: Zdravje

Cena: 12.99 €

1767.) telo laži

Kategorija: Leposlovje

Cena: 26.99 €

155.) v najtemnejšem kotu

Kategorija: Leposlovje

Cena: 26.99 €

5710.) pesmarica jezus je odrešenik

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 10.99 €

dobro ohranjen in deluje brezhibno.na objektivu je skoz nameščen zaščitni uv filter. objktiv je še v garanciji.

Kategorija: Foto in kamere

Cena: 3000 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj