NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

V iskanju Janeza Titana
Slovenska vlada molči, Madžari pa v bran svojim državljanom
Učimo se pri Hrvatih!
Dražgoše - gojišče slovenske nestrpnosti
Petnajst let ga že pogrešamo
Oprosti Bitcoin - kralj kriptovalut za leto 2017 je Ripple
Kdo je bil in kako je umrl Danijel Halas?
Adecco (slovenska) kadrovska napoved za leto 2018
Mile zime in vlažne pomladi so idealne za aktivno dejavnost klopov
Izvedba 25. mednarodnega seminarja Seishukai v Marienkronu, Avstrija, januar 2018
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
2tir
( 1 )
agrokor
( 1 )
AME ECM
( 1 )
avartar
( 1 )
bitcoin
( 3 )
branje
( 1 )
brexit
( 3 )
camino
( 1 )
davki
( 2 )
denar
( 5 )
dijaki
( 1 )
dunaj
( 1 )
eu
( 1 )
Film
( 1 )
furs
( 2 )
Gazele
( 1 )
Glasba
( 2 )
gostje
( 1 )
HES
( 1 )
hornist
( 1 )
HORUS
( 1 )
hotel
( 1 )
Hrana
( 2 )
Ideja
( 1 )
ikigaj
( 1 )
izgovor
( 1 )
jesen
( 1 )
kamra
( 1 )
kava
( 2 )
klop
( 1 )
knjiga
( 2 )
kolumna
( 1 )
koncert
( 1 )
kpk
( 1 )
kurenti
( 1 )
Maribor
( 2 )
NATO
( 1 )
NKBM
( 3 )
nlb
( 1 )
notarji
( 1 )
nsi
( 1 )
odpadki
( 1 )
Opera
( 1 )
Orožje
( 1 )
osijek
( 1 )
pisanje
( 1 )
porodi
( 1 )
pošta
( 1 )
potres
( 1 )
požar
( 1 )
Radenci
( 1 )
razvoj
( 1 )
s
( 1 )
šah
( 1 )
sahara
( 1 )
ščip
( 1 )
sdms
( 2 )
sds
( 3 )
sls
( 2 )
Snaga
( 1 )
sneg
( 1 )
šola
( 1 )
spomini
( 1 )
ŠPORT
( 1 )
sto
( 1 )
triglav
( 1 )
Turizem
( 16 )
uber
( 1 )
učenje
( 1 )
uefa
( 1 )
Vesolje
( 3 )
virusi
( 3 )
vodenje
( 1 )
volitve
( 2 )
Vraže
( 1 )
VRTOVI
( 1 )
znamka
( 1 )
znamke
( 2 )
znanost
( 1 )
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2018
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Davčne novosti v letu 2018 za pravne in fizične osebe

V Fokusu
16.01.2018 06:30 (pred 2 urami)

S prvim 1.1.2018 so se pričele uporabljati nekatere spremembe na davčnem področju, ki so bile sprejete že leta 2017. Vlada je spremenila štiri zakone s tega področja, med bolj opaznimi pa so spremembe, ki jih uvaja novela Zakona o dohodnini.

V Uradnem listu je bil 8.12.2017 objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2S), ki se uporablja od 1.1.2018. Bistvene spremembe na tem področju se dotikajo napotenih delavcev, normirancev, božičnic in študentskega dela.

Omenjena novela zavezancem prinaša naslednje novosti:

Spremembe pri povračilih stroškov pri začasni napotitvi na delo v tujino

Novela je na novo uredila povračila stroškov v zvezi z začasno napotitvijo na delo v tujino. Omenjeni stroški zajemajo stroške prehrane, prevoza ter prenočišča.

a) povračilo stroškov prehrane

Znesek stroškov prehrane v času napotitve se pri krajših napotitvah ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine dnevnice. Gre za primere napotitev, ki neprekinjeno trajaj

Kadrovske napovedi trga delovne sile 2018 po regijah

V Fokusu
16.01.2018 06:12 (pred 2 urami)

Adecco Slovenija je v svojem kadrovskem poročilu pripravil tudi kadrovske napovedi (potreb) po regijah.

Pričakovanja gospodarske rasti so še večja od napovedi, zaradi povečevanja izvoza in investicij, ki bodo v prihodnjem letu še naprej spodbujale zaposlovanje.

Fluktuacija v podjetjih se bo še nekoliko povečala, preden se bo znova ustalila. Nezaposlenost bo še upadla in se približala naravni stopnji brezposelnosti.

Zato bodo podjetja še bolj potrebovala možnost zaposlovanja tujih delavcev in spodbujala državo, da omogoči hitrejše in bolje enostavne postopke. Podjetja bodo morala tudi razmisliti, kako vsem, ki želijo hitreje oditi v pokoj, ponuditi pravo spodbudo, da podaljšajo delovno dobo. Če v sodelovanju z vlado ne bodo poskrbela, da bo dovolj ljudi prišlo v Slovenijo, se bodo zaradi pomanjkanja delovne sile investicije umaknile v druge države.

Pomen v poslovnem svetu bodo vedno bolj pridobivali poslovni inkubatorji. Ti so letos dobili še dodatno spodbudo in dobivajo več investitor

Od besed k dejanjem

V Fokusu
15.01.2018 17:16 (pred 15 urami)

Prvi korak po napovedi dr. Vinka Gorenaka, poslanca SDS v Državnem zboru, da bo na junijskih parlamentarnih volitvah podporo volivcev iskal v volilnem okraju Celje, ki je za kandidate SDS tako rekoč neizvoljiv, je bil storjen. V sodelovanju z Mestnim odborom SDS Celje je v ponedeljek, 15. januarja  odprl svojo poslansko pisarno za občane in občanke iz Celja in njegove bližnje okolice ter za vse tiste, ki želijo priti do njega. Poslanska pisarna se nahaja v prostorih Mestnega odbora SDS Celje.
Poslanec Državnega zbora je na otvoritvi poslanske pisarne spregovoril o pomenu dela poslanskih pisarn za neposredne stike z državljani. Seveda se ni izognil zadnji medijsko sproducirani aferi   v zvezi s kreditom SDS za volitve 2018. »Pri tej aferi je  potrebno dodati oziroma priznati, da najem tega posojila in način kako je bilo to narejeno ni koristen za stranko oziroma je naredil določeno politično škodo. Zato se je potrebno   s temi ljudmi, ki so to svetovali in pomagali pri  najemu  posojila

Medenovi obrazi v pastelih in Perparjeve 3delne slike

V Fokusu
15.01.2018 16:54 (pred 16 urami)

Galerija Murska Sobota je v razstaviščno leto 2018 stopila z dvema razstavama. V mali galeriji so razstavljeni portreti akademskega slikarja Ignaca Medena, v veliki galeriji pa so na ogled 3delne slike akademskega slikarja Sama Perparja. Razstavo Perparjevih del je posredovala Koroška galerija likovnih umetnosti iz Slovenj Gradca, v kateri se bo še letos z deli preteklih ciklov predstavil akademski slikar Ignac Meden. Perparjeva dela je na otvoritvi predstavil umetnostni zgodovinar Marko Košan, Medenove portrete pa kustosinja Galerije Murska Sobota Irma Brodnjak.

Ignac Meden je širši javnosti najbolj poznan po ustvarjalnosti oz.objektih, ki jih najpogosteje označujemo z izrazom konkretna umetnost.V zadnjih letih je razstavljal tridimenzionalne lesene preplete močnih barv, ki iz svojega hrbtišča na bele zidove žarijo v fluorescentnih odtenkih, je v spremni zloženki zapisala Irma Brodnjak. "Razstavljeni portreti dokazujejo umetnikovo obvladovanje metjeja in anatomije človeškega telesa.

Dražgoše - gojišče slovenske nestrpnosti

V Fokusu
15.01.2018 11:41 (pred 21 urami)

Včerajšnje dogajanje, zlasti pa izrečene besede slavnostne govornice, ki se je ob poveličevanju partizanskih "uspehov" z nestrpnostjo lotila katoliške cerkve na Slovenskem,  so razumljivo v RKC sprožile reakcijo. S sporočilom se je oglasil soboški škof dr. Peter Štumpf.

"Škoda za Dražgoše! Lahko bi to bil le kraj nekega dolžnega in kulturnega spominjanja na ljudi, ki so tam tragično umrli v času vojne. Tako pa so Dražgoše postale zlorabljen kraj hvalnice nestrpnosti tudi do Katoliške cerkve v Sloveniji. 
Letos je tam podžigala nestrpnost žena, ki ji v življenju prav nič ne manjka. Živi tudi od tega, da se norčuje iz drugih. Dela se, da je dama in vendar ni dama. V Sloveniji živi mnogo odličnih dam, ki zmorejo tudi v Katoliški cerkvi najti prostor zase in za svojo vero. Njihov glas zna biti močan in slišen, vendar je dostojanstven, prepričljiv, vreden občudovanja in posnemanja. Če bi v Dražgošah spregovorile prave dame, bi zmogle pomiriti strasti na levi in desni. Tako pa so Dražgoše še

Gradnja 22.000 podzemnih grobov v Jeruzalemu

V Fokusu
15.01.2018 11:36 (pred 21 urami)

V gosto poseljenih območjih Izraela ni skoraj nobenih prostih grobišč več za nove pokope. 

Izraelsko gradbeno podjetje je začelo projekt s katerim bodo na zahodnem obrobju Jeruzalema kmalu zgradili podzemno judovsko pokopališče. 

 V Izraelu je kremacija nevsakdanja, zato še posebej v gosto poseljenih območjih ni več prostora za nove grobove.

Ambiciozen projekt bo tako rešil prostorski problem novih grobov v Jeruzalemu. Gradbeno podjetje, ki je specializirano za gradnjo tunelov želi še letos dokončati projekt.

 Kompleks vključuje dvanajst klimatiziranih predorov, vsak s tremi nadstropji, ki so dostopna z dvigali. 

50 miljonov evrov, ki je predvidenih za izgradnjo podzemnega pokopališča bo prevzela pokopna družba judovske skupnosti Jeruzalem. Ta upa, da bodo zlasti Judje, ki živijo v tujini, si zagotovili enega od razmeroma poceni grobov. Prve rezervacije so že.

Uslužbenci FURS pri tihotapcu odkril 19 pušk, 2 pištoli, 37 nabojnikov in 689 nabojev

V Fokusu
15.01.2018 07:47 (pred 1 dnevi)

Znane so podrobnosti kriminalistične preiskave, ki je stekla po tem, ko so uslužbenci Finančne uprave RS pri vozniku iz Bosne in Hercegovine v avtomobilu odkrili zajetno količino orožja.

Na Mejnem prehodu za mednarodni cestni promet Obrežje so predstavniki Finančne uprave RS in Policije na današnji novinarski konferenci podrobneje predstavili okoliščine najdbe večje količine orožja na mejnem prehodu in kriminalistično preiskavo.

Mag. Milan Kelher, direktor Finančnega urada Novo mesto je pojasnil, da je na mejni prehod Obrežje, na vstop v Slovenijo, 19. 12. 2017 dopoldne pripeljal voznik osebnega avtomobila iz Bosne in Hercegovine. Delavci mobilnega oddelka Finančnega urada Novo mesto so opravili pregled osebnega avtomobila in pri odstranitvi tapete na dnu vozila odkrili prirejen prostor, namenjen tihotapljenju blaga. V prirejenem prostoru so opazili orožje in dele orožja in o tem takoj obvestili policiste Postaje mejne policije Obrežje.

Franci Božičnik, vodja Sektorja kriminalist

POMEMBNO za vse NVO: Takoj vpišite dejanske lastnike pri AJPES-u!

V Fokusu
14.01.2018 19:24 (pred 2 dnevi)

Ne čakajte in še danes pri AJPES-u vpišite t.i. dejanske lastnike – kazen najmanj 6 tisoč evrov Na podlagi Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma morajo vse nevladne organizacije do 19. 1. 2018 v poseben register pri AJPES-u vpisati t.i. dejanske lastnike. Pri društvih in zavodih so to njihovi zastopniki (predsednik društva oziroma direktor zavoda), pri ustanovah pa ustanovitelji, skrbniki ali zastopniki (odvisno od aktov ustanove). Za oddajo podatkov mora nevladna organizacija imeti digitalni certifikat, lahko pa za oddajo tudi pooblasti drugega, recimo svoj računovodski servis. Predvidene kazni so od 6 tisoč do 60 tisoč za pravno osebo in 400 do 2 tisoč evrov za odgovorno osebo.Novembra je pričel veljati nov Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (ZPPDFT-1), ki določene nove obveznosti nalaga tudi nevladnim organizacijam. Zakon v slovenski pravni red prinaša evropsko direktivo 2015/849, ki od držav članic zahteva, da z namenom pre

Lactalis odpoklical iz 83 držav 12 miljonov škatel otroškega mleka v prahu

V Fokusu
14.01.2018 19:00 (pred 2 dnevi)


Škandal zaradi otroškega mleka v prahu francoskega koncerna Lactalis se širi. Medtem je podjetje v 83 državah odpoklicalo 12 miljonov škatel otroškega mleka v prahu. Razlog je možna kontaminacija s salmonelo. Vsi izdelki iz francoske tovarne v Craonu se ne smejo več prodajati. To so izdelki blagovnih znamk Picot, Milumel in Taranis. Je povedal francoski minister za gospodarstvo Bruno Le Maire po pogovorih s koncernom Lactalis.

Lactalis s 17 miljardami evrov, eden največjih svetovnih proizvajalcev mlečnih izdelkov je proizvodnjo v tovarni v mestu Craon ustavil in začasno odpustil približno 250 sodelavcev.

Že decembra je koncern Lactalis začel z odpoklicem svojih izdelkov, ko je bila v proizvodnih prostorih tovarne odkrita salmonela. Bila je ista vrsta salmonele,ki je povzročila salmonelozo pri 35 dojenčkih v Franciji. Medtem je tudi primer v Španiji in Grčiji.


Salmonela povzroča infekcijski gastroenteritis, povezan z drisko, bruhanjem in želodčnimi krči.

Hiša evropske zgodovine: kako predstaviti skupno evropsko zgodovino

V Fokusu
14.01.2018 11:47 (pred 2 dnevi)

Pred desetletjem je tedanji predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Poetering dal pobudo za ustanovitev muzeja, ki bi korektno prikazoval skupno evropsko zgodovino.  Evropski parlament je pobudo sprejel, tako so v njegovi bližini poiskali primerno zgradbo, jo obnovili in že lani odprli muzej s stalno razstavo. Projekt Hiše evropske zgodovine (HEZ) je temeljil na domnevi, da evropska zgodovina ni samo eklektični seštevek nacionalnih zgodovin, ampak da ima stara dama tudi svojo, sui generis preteklost. Jasno, kljub raznolikosti je Evropa od nekdaj bila skupni prostor ljudi in narodov, ki niso živeli v getih, ampak so se njihove usode prežemale, pretakale, skratka, bile povezane na sto in en način. Danes lahko v raznih evropskih dokumentih preberemo, da evropska kultura izhaja iz skupne dediščine krščanstva, antične filozofije, rimskega prava, razsvetljenstva, itd. Te skupne kulturne podlage so se razvile v skupno vrednotno jedro, s katerim se danes ponaša Evropa. Gre predvsem za vredn

Leto 2018 je evropsko leto kulturne dediščine

V Fokusu
14.01.2018 10:23 (pred 2 dnevi)

Raznolikost, skupna zgodovina in bogata kultura v EU bodo to leto v središču pozornosti: EU je namreč leto 2018 razglasila za evropsko leto kulturne dediščine.

Študije so pokazale, da vložek enega evra v sektor kulturne dediščine povrne 20 evrov. Neposredno je v sektorju zaposlenih 300.000 ljudi v EU.

Z evropskim letom kulturne dediščine želi Parlament:

  • izpostaviti vlogo evropske kulturne dediščine v kulturni raznolikosti in medkulturnem dialogu
  • povečati prispevek kulturne dediščine k razvoju družbe in gospodarstva
  • okrepiti vlogo evropske kulturne dediščine na mednarodnem odru

Za namen promocije evropske kulturne dediščine v letu 2018 bo EU namenila osem milijonov evrov.

»Pozornost javnosti želimo znova usmeriti na kulturno dediščino. Tako lahko odkrijemo tisto, kar nas dela Evropejce,« je bila lani prepričana romunska poslanka Mircea Diaconu (ALDE), ki je pripravila poročilo o letu 2018 kot evropskemu letu evropske dediščine.

Od dejavnosti, povezanih s kulturno dediščino, je

Adecco (slovenska) kadrovska napoved za leto 2018

V Fokusu
14.01.2018 09:49 (pred 2 dnevi)

Adecco (slovenska) kadrovska napoved za leto 2018

Adecco H.R. kadrovsko svetovanje d.o.o. je del velike mednarodne skupine Adecco SA, vodilnega svetovnega podjetja za upravljanje storitev na področju zaposlovanja in upravljanja s človeškimi viri. Na osnovi trendov in rezultatov ponudbe in povpraševanja so naredili kadrovsko napoved.

Trg dela v letu 2017

Na trgu dela je letos odjeknila prava eksplozija zaposlovanja in to je bilo prvo leto, ko so se delodajalci soočili z občutnim pomanjkanjem delovne sile. Trend na trgu dela se je povsem obrnil in po dolgem času imajo možnost izbire kandidati, saj beležimo rekordno nizko nezaposlenost, v višini 6,3 % (vir SURS).

Letošnja izjemna gospodarska rast v višini 4,5 % je temeljila na vseh treh komponentah: izvozu, investicijah in potrošnji. Še leto poprej je rast temeljila predvsem na podjetjih, usmerjenih v izvoz. Tudi letos je stopnja rasti izvoza nad 10 % in nič ne kaže, da bo pojenjalo. Izboljšala se je tudi struktura industrije – bolj napre

Leto dni bo nosila krono Katarina Pungračič iz Zavrča v Halozah

V Fokusu
13.01.2018 11:16 (pred 3 dnevi)

V petek, 12. januarja sta minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec in pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije, v hotelu Radin v Radencih kot 22. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2018 okronala Katarino Pungračič iz Zavrča v Halozah. V letu 2018 bo slovenske vinorodne dežele ter slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino predstavljala na številnih dogodkih doma in v svetu. V novembru 2017 jo je izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke.

 Katarina je prišla na slovenski vinski prestol iz družinske kmetije, na kateri se ukvarjajo z vinogradništvom, vinarstvom in turizmom in je študentka študijskega programa Agrikultura in okolje Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Opravila je tečaj za sommelierja ljubitelja, to znanje pa bo, kot pravi, v prihodnosti še nadgradila. Ak

Kako si dovoliti biti drugačen?

V Fokusu
13.01.2018 08:17 (pred 3 dnevi)

"Ne bodi kaplja, bodi ocean. Če hočeš biti ocean, moraš kapljo uničiti." (Rumi)

 

Kako biti drugačen? Preprosto, nehati si želeti tega. Pa tudi prenehati si želeti biti podoben drugim. Želeti si biti drugačen je umska potreba in samo opozorilo nam samim, da podzavestno preveč sledimo kolektivnemu vzorcu prepričanj in se poskušamo od njega odtrgati. Narava je celovita, vendar pa tudi njen najmanjši delček stvaritve ni popolnoma enak drugemu. Za to se prav nič ne 'matra', samo ustvarja. Niti dve živeči osebi, ki sta kadarkoli hodili po tem svetu, nista imeli enakih prstnih odtisov. Nič, s strani Narave ustvarjenega, ni enako drugi naravni stvaritvi. Vse je v svoji biti drugačno, čeprav je vse del ene Narave.

 

Človeški um (t.i. ego, programirana prepričanja in vedenjski vzorci) je tisti, ki živi v neprestani dualnosti prepira med podzavestnim sledenjem kolektivnim vedenjskim programom in upiranju le-tem. Človeška bit, ki je del Narave, nima te potrebe. Ni potrebe upiranja oz. želje po po

V iskanju Janeza Titana

V Fokusu
12.01.2018 11:12 (pred 4 dnevi)

»Vsi veleposestniki  kapitalisti, industrialci in kulaki se morajo likvidirati,«  je  septembra 1941 v posebni deklaraciji   CK  slovenske partije zapisal Boris Kidrič. V partijskih »božjih zapovedih« so v 16. točkah nanizani ukrepi, »za  zmagovito izvedbo revolucije.«  Z njo je bil  utemeljen nastanek tajne partijske policije za izvrševanje  naročenih likvidacij.  Vos, Ozna, pozneje Udba je bila zločinska organizacija, njeni  pripadniki pa  povampirjeno  gasili žejo komunističnih revolucionarjev s krvjo poražencev in tistih, ki so jim bili ovira pri popolnem prevzemu oblasti, politične in ekonomske. Vojaška sodišča,  Broz jih je ustanovil že maja 1944, so delala s polno paro. Hitri postopek; odvzem državljanskih pravic, dolgoletne zaporne kazni, v mnogih primerih tudi smrtne, in seveda odvzem vsega premoženja.

Spiski oseb so nastajali v štabu poveljnika slovenske Ozne  Ivana Mačka Matije, ob pomoči mreže njenih terenskih obveščevalcev. Eden od njih je bil tudi Bogdan Hrovat Puklasti

Mile zime in vlažne pomladi so idealne za aktivno dejavnost klopov

V Fokusu
12.01.2018 10:48 (pred 4 dnevi)

Za klopnim meningoencefalitisom je lani zbolela 101 oseba v Sloveniji, od tega 40 žensk in 61 moških. Med njimi je zbolel tudi en otrok, star do štiri leta, in devet otrok, starih od pet do 14 let. Za lymsko boreliozo, ki jo tudi prenašajo komarji, pa je zbolelo 4537 ljudi, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Klopni meningoencefalitis je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z ugrizom okuženega

klopa. Primeri klopnega meningoencefalitisa so bili v ljubljanski, mariborski, murskosoboški, kranjski, koprski, koroški, goriški in celjski regiji, največ jih je zbolelo v starostni skupini od 65 do 74 let in v skupini od 45 do 54 let, navaja NIJZ.

Lymska borelioza pa je bila lani prisotna v vseh slovenskih zdravstvenih regijah. Največ bolnikov, ki so zboleli za lymsko boreliozo, je bilo starih med 55 in 64 let.
Bolezen, ki jo povzročajo bakterije iz rodu borrelia, se največkrat pokaže z značilnimi spremembami na koži. Nastane neboleča rdečina, ki

Izvedba 25. mednarodnega seminarja Seishukai v Marienkronu, Avstrija, januar 2018

V Fokusu
12.01.2018 06:09 (pred 4 dnevi)

Dvakrat letno je organiziran mednarodni seminar Seishukai, ki ga organizira Michael Vollkron, Shimei Sekiguchi - vodja avstrijskega Komei Jyukuja. Omenjeni seminar vodi Sekiguchi Komei, 21. glavni mojster stila Muso Jikiden Eishin Ryu iz Japonske. Za omenjene seminarje je znano, da so izjemni iz številnih razlogov - imajo dobro udeležbo izredno treniranih iaijutsuk (mečevalci), ki prihajajo iz cele Evrope. Tudi usposabljanja so obsežna in celovita. Včasih se tradicionalen trening začne že zelo zgodaj zjutraj - ob 5 h in se končal okrog 9.30 zvečer.
Mnogokrat se usposabljanja se izvajajo s pravimi ostrimi katanami (meči), seveda brez stika in po predhodnem dogovoru z organizatorjem. Sekiguchi Sensei uči na seminarju tudi japonsko filozofijo, ki se nanaša na mečevanje, položaj Samurajev v družbi, njihovem načinu življenja in o Shinobijih, bolj znanih kot Nindže. Učili smo se tudi o zgodovini japonske, kulturi, jeziku, umetnosti in še veliko več.

Na žalost sva se z mojim učencem Ma

Petnajst let ga že pogrešamo

V Fokusu
11.01.2018 15:17 (pred 5 dnevi)

Ob petnajst letnici smrti dr. Jožeta Pučnika se je ob njegovem grobu v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici velikanu slovenskega naroda, očetu slovenske osamosvojitve, poklonila delegacija SDS na čelu z Janezom Janšo. Ta je med drugim dejal, da prihaja čas, ko bomo izpolnili obljubo in v glavnem mestu države, za katero je dr. Jože Pučnik dal vse, po njem poimenovali trg ali ulico.

Dr. Jožeta Pučnika pa se je ob obletnici njegove smrti z zapisom na svoji spletni strani spomnil tudi evropski poslanec dr. Milan Zver, ki je bil pred skoraj tremi desetletji njegov tesen sodelavec.

Pred petnajstimi leti sem ležal v bolnišnici, ko me je zjutraj poklicala znana slovenska novinarka in mi sporočila grozno novico, da je umrl dr. Jože Pučnik. To je bil zame pravi šok, čeprav sem ga videl dokaj slabega zdravja slab mesec prej, potem, ko pomladna kandidatka na predsedniških volitvah ni zmogla premagati kandidata etablirane levice. Utrujen in razočaran nad razmerami v Sloveniji se je vrnil v Nemčijo i

Črni januar: Tragične in junaške strani zgodovine

V Fokusu
11.01.2018 11:03 (pred 5 dnevi)

Leta tečejo in mnogi spomina vredni dogodki postajajo zgodovina. Krvava tragedija, ki je 20. januarja 1990 doletela prebivalce Azerbajdžana, bo v spominu ostala za vedno. Čeprav je vračanje v tiste dni boleče, Azerbajdžanci vsako leto obeležijo spomin na nedolžne žrtve te tragedije in se poklonijo vsem tistim, ki so umrli v boju za pravico do svoje nacionalne neodvisnosti.  

Grozovit zločin, ki je bil zagrešen pred osemindvajsetimi leti, je bil uperjen zoper azerbajdžansko ljudstvo, humanistične vrednote in človečnost nasploh.

Na straneh zgodovine vsakega naroda najdemo tako tragične kot junaške zgodbe, le v redkih primeri pa te sovpadajo. 20. januarja je bila spisana odločilna stran v zgodovini Azerbajdžana. Prebivalstvo je tega dne bilo na preizkušnji, ki jo je častno prestalo.

Krvavi dogodki, polni izjemno krutih podob, so pustili neizbrisljiv pečat v spominu preživelih prič. Čeprav je od tega tragičnega dogodka minilo že 28 let, se ta dan žrtvam še vedno odvija pred očmi kot film:

Tudi Elton John, Cate Blanchett in Khan pridejo v Davos na WEF

V Fokusu
11.01.2018 09:20 (pred 5 dnevi)

Letos ne bo le ameriški predsednik Donald Trump obiskal WEF 2018 (svetovni ekonomski forum )- prišli bodo tudi različni zvezdniki.

  Tudi letos bo WEF (svetovni ekonomski forum), nagradil tri umetnike s tako imenovano » Kristalno nagrado«. Letos je to avstralska igralka Cate Blanchett » Gospodar Prstanov«, glasbena legenda Sir Elton John in indijski igralec Shah Rukh Khan.

 

Kot je napovedal WEF »svetovni ekonomski forum«, bodo nagrade podeljene 22. januarja 2018 zvečer na otvoritvenem dogodku v Davosu.

Cate Blanchett bo počaščena s »kristalno nagrado« za njeno sodelovanje pri pomoči beguncem , Sir Elton John za svoje delo v boju proti aidsu in Shah Rukh Khan za svojo zavezanost pravicam žensk in otrok v Indiji.M

Mondeno švicarsko smučarsko središče Davos bo ponovno stičišče, ki se ga bo udeležilo okoli 3.000 političnih in gospodarskih voditeljev ter predstavnikov civilne družbe ter pomembnih osebnosti.

 

Oglasi

7693.) spomini na partizanska leta ii knjiga

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9 €

7692.) pričevanja rabskih internirancev

Kategorija: Družboslovje

Cena: 14.99 €

7691.) prigode stražarja primoža

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9 €

7690.) ciklamen agitator

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

825.) najboljše moštvo

Kategorija: Družboslovje

Cena: 29.99 €

vas zanima poslovanje s kriptovalutami, pa ne veste, kako se tega lotiti in kje začeti? potem preberite navodila v članku: kako kupiti bitcoin? tam boste dejansko izvedeli, kaj in kako morate storite, da boste uspešno opravili nakup te kriptovalute. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

poslovanja s kriptovalutami se je najlažje lotiti tako, da si preberete nekaj člankov na to temo. najbolje, da začnete povsem na začetku in sicer pri člankih: kako kupiti bitcoin ali druge kriptovalute?

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

inštrukcije angleščine v mariboru za osnovno ali srednjo šolo pri amikum-u so vam na voljo. ponujamo prijazen, strokoven in pedagoško preverjen pristop, ki je pomagal že številnim. imamo dolgoletne izkušnje s poučevanjem učencev in dijakov na oš, sš in gimnazijah. preverite našo paketno ponudbo na spletni strani inštrukcije angleščine maribor. lahko pa nas kontaktirate: gsm: 031/530-081 ali preko e-pošte: info@amikum.si preverjeno. preizkušeno. uspešno. amikum.  

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 12 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 15 €

6621.) da bi lažje bili nesrečni

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18 €

6138.) rdeči lev

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

4923.) 10 vprašanj o gnojenju travnikov

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj