Članek
Je čaj iz mikrovalovne pečice bolj ali manj zdrav?
Objavljeno Oct 17, 2017



Ste kdaj pomislili, da lahko priprava čaja vpliva na njegovo sestavo? Razlika je ogromna.

Dr. Quan Voung iz Univerze New Castle v Avstraliji je naredil preprosto, odmevno in polemično raziskavo. Več vrst čajev je namreč pripravil na klasičen način (segrevanje vode na štedilniku), v električnem lončku za kuhanje čaja in v mikrovalovni pečici. Potem je izmeril vsebnost posameznih elementov in bil tudi sam šokiran nad rezultati.

Ne, ni šlo za majhna odstopanja, ki bi lahko bila kot napaka meritve, pač pa so še posebej izstopali čaji pripravljeni v mikrovalovni pečici. Meritve so pokazale, da ima tak čaj med 75 in 80 odstotkov več kofeina, če je pripravljen na hitro, še bolj nenavadna pa je količina polifenolnih spojin, ki so odgovorni za antioksidativne učinke. Teh je v čaju iz mikrovalovne pečice celo do 100 odstotkov več!
... ...

Preberite več na Vemkajjem.si ...