(pop)kultura

Večer - 70 let

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Zvestoba slovenščini
Gledališča nikoli preveč
Direktorji zadovoljni s predsedniki
Hygge
Maruša Majer med vzhajajočimi zvezdami
Namesto uporabe se nam dogaja zloraba
Soočenje s koreninami
ADMINI IN ČLANI STRANI
Časopis Večer - Lastnik
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
April 2018
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Direktorji zadovoljni s predsedniki

Časopis Večer
22.12.2016 00:00 (Dec 22, 2016)

V svetih zavodov kulturnih ustanov v Mariboru so že leta zlasti v vodstvih zastopane predvsem ene stranke, v večini so člani socialnih demokratov. Ali je za manjše zanimanje za članstvo krivo dejstvo, da v teh svetih ni sejnin, v drugih, denimo nadzornih svetih gospodarskih družb, pa so? Saša Pelko, predsednik Kviaza, komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, Mestne občine Maribor, utemeljuje večjo zastopanost SD v tem, da "so socialni demokrati kot stranka v bistvu edina stalnica v mariborski politiki in so skozi čas v svoje vrste pridobili ljudi, ki so na področju kulture v mestu prisotni dlje časa. To pa je potem tudi pomemben argument, ko se med evidentiranimi kandidati izbira najbolj kompetentne. Dvomim, da sejnine vplivajo na zainteresiranost, zna pa se zgodit, da ima tudi to svoj vpliv. Je pa tudi zelo velika razlika med zainteresiranostjo za evidentiranje v izobraževalne ali v kulturne zavode. Pri slednjih je interes ponavadi dokaj velik, medtem ko pri izobraževaln

Gledališča nikoli preveč

Časopis Večer
17.12.2016 00:00 (Dec 17, 2016)

Mestno gledališče Ptuj vabi 19. decembra na ponedeljkovo predstavo Matjaža Javšnika , ki se ob 19.30 predstavlja s komedijo Striptiz. V sredo, 21. decembra, ob 18.30 in 20.30 bo v gledališču s svojim tekstom in v avtokomediji nastopil Jonas Žnidaršič, ki bo tudi zaključil letošnjo bogato gledališko sezono na Ptuju. V soboto, 7. januarja, ob 10.00 in 11.30, bo v gledališču še predstava za najmlajše, ki si bodo ogledali Dogodivščino zajčka Branka Barbare Vidovič v izvedbi Talije - ustvarjalnega laboratorija Celje. V petek, 13. januarja, ob 19.30 bo v gledališču koncert uglasbene poezije Ferija Lainščka in Ditke. V sredo, 25. januarja, ob 19.30 pa v gledališče vabi Lidija Koceli z monodramo uglasbene poezije Moj glas, moja pot. (ps)
Podravje

Zvestoba slovenščini

Časopis Večer
17.12.2016 00:00 (Dec 17, 2016)

S tem zapisom želim opozoriti na govor predsednice Odbora za podelitev Zoisovih nagrad in priznanj RS, Tamare Lah Turnšek, ki je letos ob podelitvi teh nagrad v Cankarjevem domu (21.11. 2016) tiste, ki si prizadevamo za ohranjanje slovenščine kot učnega jezika na slovenskih univerzah, označila za nacionaliste in ksenofobe, ki v skladu z bodisi levo ali desno politično usmeritvijo skrbijo predvsem za lastno promocijo.

Neznosna lahkotnost njenega razmišljanja je žaljiva, ker gre za debelo laž.
Profesorica je biokemičarka, a se kot jezikovna nestrokovnjakinja v jezikovne debate na Slovenskem ni vključila prvič. To je podobno, kot če bi jaz kot literarna zgodovinarka razpravljala o problemih s področja kemije ali biologije. Vsi bi se mi smejali – tako, kot smo se tudi njej, ko je 2. 7. 2016 objavila svoj zapis v Sobotni prilogi Dela. Takrat smo bili na pragu poletja in utrujenim od dela se nam ni dalo odgovarjati. Njene očitke o ksenofobiji in celo neznanju tujih jezikov smo poplaknili sk

Namesto uporabe se nam dogaja zloraba

Časopis Večer
17.12.2016 00:00 (Dec 17, 2016)

Britanski slovar Oxford je za novo besedo leta 2016 izbral post-truth, poresničnostno obdobje, ko je resničnost povedanega manj pomembna od občutij, ki jih vzbuja. Kaj to pomeni?
"Resnica je še vedno pomembna in bo pomembna. V nekaterih trenutkih res da postane skrita, da skupine ali posamezniki lažje manipulirajo, kaj je resnično in kaj ne. Vendar je britanski filozof Alasdair MacIntyre dejal, da ne glede na to, o kateri kulturi ali družbi govorimo, ne glede na razlike med njimi, vsaka ima v svoj sistem vgrajeno resnico. Ta je pomembna."
Na ravni izkustva?
"Ne nujno. Resničnostni šovi se predstavljajo kot resničnost. A so predstave, oddaljene od resnice in resničnosti. Nečakinji sta bili šokirani, ko sem jima razložila, da tekmovalci tam nikoli niso sami v resnični situaciji, ki jo gledalci gledajo. Nekdo namreč mora vse posneti, kar pomeni, da je za kamero še vsaj deset ljudi. Zanju je bilo to spoznanje soočenje z resnico. Ne glede na to, kako oddaljena je resničnost od predstave res

Hygge

Časopis Večer
17.12.2016 00:00 (Dec 17, 2016)

Pri izmišljanju novih terminov, ki naj zavzamejo pomene že uveljavljenih, nikoli ni bilo večje gneče - verjetno zato, ker predstavniki za odnose z javnostmi mislijo, da lahko obvladajo vse, celo lingvistiko. Morda imajo prav, saj so tudi ugledni slovarji začeli vnašati nove besede, ki prihajajo iz medijev in promocijskega arzenala. Večinoma gre za bolj ali manj cenene trike, da bi se izognili neprijetnim in preveč evokativnim pomenskim različicam. Dober primer prozorne zamenjave besed z drugimi, ki pravi pomen sprevračajo in prikrivajo, je bilo slavno verbalno zapletanje premiera Cerarja s tehničnimi ovirami in ograjami, dokler na koncu nismo dobili krvavo realne in nevarne rezilne žice.
Izmišljanje termina postresnica (post-truth) za besedo, ki sicer obstaja v vseh jezikih kot laž, niti najmanj ne opravičuje neverjetnega množenja laži in njihovega prodiranja v vsako poro javnega govora ter v naše zasebno življenje, naš vsakdan: laž ni nekaj, kar v nekem trenutku zamenja resnico, temve

Maruša Majer med vzhajajočimi zvezdami

Časopis Večer
17.12.2016 00:00 (Dec 17, 2016)

Pri European Film Promotion (EFP) so v deseterico izjemnih evropskih mladih igralcev, izbranih za projekt Shooting Stars, uvrstili tudi slovensko igralko Marušo Majer. Skupaj z drugimi vzhajajočimi zvezdami se bo predstavila med otvoritvenim vikendom 67. Berlinala, ki bo sicer potekal med 9. in 19. februarjem.
Projekt Shooting Stars letos slavi 20. obletnico. Finančno ga podpirajo evropski program Media in sodelujoče članice European Film Promotion. Mednarodno žirijo, ki je izbrala letošnjo deseterico, so sestavljali švicarski režiser Xavier Koller, portugalska producentka Pandora Da Cunha Telles, švedski filmski kritik in pisatelj Jan Lumholdt, madžarska igralka in nekdanja vzhajajoča zvezdica Dorka Gryllus ter agentka za igralce Lucinda Syson.
Talente so izbrali na podlagi vlog v celovečernih filmih in izkazanega potenciala, ki naj bi jim omogočil kariero na svetovni filmski sceni. Maruša Majer, ki jo je za projekt že oktobra nominiral Slovenski filmski center (SFC), je prepričala z

Soočenje s koreninami

Časopis Večer
17.12.2016 00:00 (Dec 17, 2016)

V filmskem svetu je znan fenomen tako imenovanih "filmskih dvojčkov", ko v kratkem času izideta dva filma na isto temo. V zadnjih nekaj letih smo tako denimo enega za drugim gledali po dva biografska filma o Stevu Jobsu, Coco Chanel ali Florence Foster Jenkins, pa dve verziji Lepotice in zveri ter Knjige o džungli. Razlog, da se to tako redno dogaja, je preprosto ta, da filmski studii ob sno- vanju projektov ne poznajo načrtov konkurence, ki pogosto v istem trenutku pride na dan s podobno idejo. Ko oba projekta izvesta drug za drugega, je zaradi vseh sklenjenih pogodb že zdavnaj prepozno, da bi prekinili snemanje, gledalcem pa ne preostane drugega, ko da se v kinih nato čudijo, zakaj je na sporedu več filmov s podobnimi temami.
Zdaj smo tudi v Sloveniji dobili takšnega dvojčka – eno leto po grozljivki Idila Tomaža Gorkiča je v kina prišel film Pojdi z mano, peti celovečerec Igorja Šterka. Oba imata zelo podoben sinopsis: skupina mestnih mladostnikov se odpravi na delovno ekskurzijo na

Oglasi

notranja vrata cenik: ideales cenik za vrata, ki so vsa izdelana po meri. na spletni strani si poglejte nekaj primerov, ki vas bodo prepričali.

Kategorija: Storitve

Cena: 330 €

če iščete nova notranja vrata za vaš dom, potem preverite ponudbo podjetja ideales, ker imamo v ponudbi različne vrste notranjih vrat, izdelajo pa jih tudi po naročilu. tako se lahko vaša vrata sedaj stilno ujemajo z ostalim pohištvom vašega doma. kontaktirajte jih za ponudbo. 

Kategorija: Stavbno pohištvo

Cena: Pokličite za ceno

notranja vrata podjetja ideales. nudimo izdelavo kvalitetnih notranjih vrat, ki jih izdelamo po meri. videz notranjih vrat izberete sami, po svojih željah.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

nihajna vrata, so za stanovanja, kjer je malo prostora, izjemno praktična, pa tudi odpiranje le-teh je izjemno enostavno tudi za manjše otroke, ki ne dosežejo kljuke. podjetje ideales vam bo zagotovilo izvedbo po naročilu.  

Kategorija: Stavbno pohištvo

Cena: Pokličite za ceno

lesena vrata nudijo občutek domačnosti, topline, so trpežna in še bi lahko naštevali. tisti, ki jih še nimate, imate možnost, da jih mizar ideales izdela po vaših željah in merah.  

Kategorija: Pohištvo

Cena: Pokličite za ceno

Kategorija: Ostala oprema

Cena: 2 €

drsna notranja vrata narejena po meri. takšno vrst vrat, ki je izdelana po meri pa vam lahko izdelajo pri podjetju ideales. preverite našo ponudbo!

Kategorija: Pohištvo

Cena: 1 €

se sprašujete kako do lepega nasmeha? rešitev so zobne prevleke ali zobne luske, saj z njimi zaščitimo zobe in poskrbimo za belino zob ter lep nasmeh.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

iščete zobozdravnika v ljubljani? ustna medicina d.o.o. je odlična izbira za vse tiste, ki želite profesionalno nego vaših ust, zobovja in dlesni. obiščite nas.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

paradontoza je bolezen, povezana s krvavljenjem dlesni. poteka pa v več stopnjah, zato je potrebno, da pravočasno obiščete zobozdravnika in tako pravočasno odkrihete to bolezen.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

bi želeli imeti lepši nasmeh? obiščite ortodonta. ta bo pregledal vaše zobe in izbral pravi zobni aparat za vas. sčasoma bo vaš nasmeh popoln, posledično pa boste tudi bolj zadovoljni in samozavestni.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

pridružite se mnogim, ki so se ob težavi izpadanju zob odločili za zobne implantate. zobni implantati so odlična rešitev saj so fiksno implementirani v vašo čeljust in tako skrbijo za dober fiksen občutek. ustna medicina bo na profesionalen način poskrbela za rešitveni poseg.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj