Članek
Kaj je kontroling?
Objavljeno Aug 18, 2016

Pred leti se je naše podjetje znašlo v kar precej velikih težavah in nikakor nismo vedeli, na kateri segment naj usmerimo svoje poslovanje, da se krize čim hitreje rešimo. Prav tako za nasvet jasno nikogar nismo vprašali, ker je pri nas tako, da je najbolj pomembno, da je »sosedova krava crknila, nima veze, če je tudi naša«. Žal pa se s takšnim vprašanjem nismo obrnili niti na naše računovodstvo, ki bi nam kot edino, če bi le imelo dovolj znanja, vsekakor svetovalo, kam usmeriti vse moči.

Je pa res, da so v računovodstvu videli, da imamo težave in če bi imeli tudi kontroling, potem bi nam vsekakor priskočili na pomoč. Dejstvo pa je, da takrat niti nismo vedeli, kaj kontroling je in kaj vse nudi oz. omogoča, zato te storitve tudi iskali nismo nikjer drugje. Potem smo se nekako rešili iz težav in kmalu za tem tudi zamenjali računovodstvo, vendar iz povsem drugih razlogov. Ob zamenjavi računovodstva pa smo našli takšnega, ki ponuja tudi kontroling, kar smo dejansko spoznali šele takrat, ko nam je računovodja dal kar nekaj predlogov za izboljšanje poslovanja. Sicer nismo vedeli, da je za to odgovoren kontroling, ampak dejstvo pa je, da je od takrat naše poslovanje mnogo boljše.

Šele danes tako razumemo, da je kontroling storitev, ki je usmerjena v prihodnost, ki se zaveda, kako pomembno je sprejeti prave poslovne odločitve predvsem iz finančnega vidika in da se uspeh ne meri zgolj v številkah, temveč tudi v tem, kako dobro se podjetje razvija in kakšne potenciale vse ima.