Članek
Je cena računovodskih storitev visoka?
Objavljeno Jul 08, 2016

Točno takšno vprašanje sem si postavljal takrat, ko sem odpiral svoje podjetje in sem zbiral ponudbe različnih podjetij. Nekatera podjetja so imela cenik računovodskih storitev res izjemno visok in ta sem enostavno takoj izločil, saj mi je nekako na daleč smrdelo, če lahko uporabim tak izraz, da je cenik računovodskih storitev pri kakšnem ponudniku bil višji od povprečne ponudbe za okoli 50 €, kar pa je za majhnega samostojnega podjetnika na mesec res velika razlika.

Ko sem končno dobil ponudbo za okoli 25 € na mesec sem šele začel malo bolj resno gledati na ponudbe in primerjal med temi podjetji. Enostavno je bilo še najbolj enostavno preveriti, če se na spletnih forumih pišejo kakšne negativne zgodbe in pripovedi o podjetju, saj kljub nizki ceni nisem želel slabe kakovosti. No, ko pa sem enkrat pogledal še, kakšne stvari računovodski servis vsak mesec opravlja zame in da ne porabi le ene ure, pa se mi cenik računovodskih storitev tudi slučajno ni več zdel previsok za 30 € na vsak mesec, saj mora računovodstvo vsak mesec oddati obračun plače in vseh prispevkov, knjižiti prejete in izdane račune, vse izpiske na transakcijskem računu, potem pa še urejati zadeve na Finančni upravi Republike Slovenije, ko imam kakšna vprašanja, da o obrazcih za dopuste in regrese ter očetovske in bolniške dopuste raje ne govorim, saj je treba poročati na različne konce.

Glede na to cenik računovodskih storitev tudi za 40 € ne bi bil visok, saj je veliko podjetij, ki samo naredijo nujne zadeve glede računov in plač, to pa je tudi vse, vse ostalo pa mora podjetnik narediti sam, za kar porabi kar precej ur.