Članek
Je za s.p. potrebno varstvo pri delu?
Objavljeno Jan 14, 2016

To vprašanje se mi je zastavilo ob odpiranju mojega podjetja. Preprost odgovor na zastavljeno vprašanje, ki sem ga kaj hitro našel, je DA. Vsako podjetje, naj si bo d.d., d.o.o., s.p. ali katerakoli druga oblika pravne osebe, potrebuje varstvo pri delu za s.p.! Vendarle pa odgovor na zastavljeno vprašanje, ali s.p. potrebuje varstvo pri delu, ni tako enostaven, saj je zelo pomembna dejavnost samostojnega podjetnika.

V skladu z mojimi izkušnjami je tako, da v kolikor je ta dejavnost takšne narave, da ne predstavlja nevarnosti za varstvo pri delu ter zdravje ljudi in v kolikor samostojni podjetnik nima zaposlenih oseb, ampak je samozaposlen, mora v skladu s 56. členom Zakona o varnosti in zdravja pri delu (ZVZD-1) zgolj podati pisno izjavo, da pri opravljanju svojega dela kot samostojnega podjetnika oz. samozaposlene osebe tveganj za varstvo pri delu in / ali zdravje ni in to pisno izjavo shraniti med poslovno dokumentacijo ter jo pri morebitnem inšpekcijskem pregledu delovnega inšpektorja le – temu pokazati in to je to, kar je zakonska obveza samostojnega podjetnika, ki je samozaposlen, kar pomeni, da ne zaposluje drugih oseb in ki opravlja takšno delo, ki za varstvo pri delu in zdravje njega in drugih oseb ne predstavlja nobenih tveganj oz. nevarnosti.

V kolikor pa s.p., ki je lahko tudi samozaposlen opravlja takšna dela, ki lahko predstavljajo tveganja za varstvo pri delu in / ali zdravje, so pa dolžnosti takšnega samostojnega podjetnika enake, kot za ostale pravne oblike pravnih oseb (d.d., d.o.o., …). Sam sem torej moral opraviti tečaj iz varstva pri delu, opraviti izpit, poskrbeti za požarno varnost in za oceno tveganja.