Članek
Alternativna zgodovina: kaj bi bilo, če Tito ne bi umrl leta 1980?
Objavljeno May 31, 2016

Alternativna zgodovina: kaj bi bilo, če Tito ne bi umrl leta 1980?

Pravkar sem prebral v Portal Plus kolumno z zgornjin naslovom izpod peresa Dimitrija Ruplja. Kaj bi se zgodilo, če bi maršal živel do leta 1992? Nemogoče, da bi se odigral tak scenarij kot ga je opisal Rupel.                                           Moje mnenje je, da bi bilo še bolj krvavo kot je bilo. Ne znam si predstavljati kako bi Tito doživljal padec berlinskega zidu, razpad Varšavskega pakta in Sovjetske zveze. Kakšni bi bili odnosi s takratnimi ZDA z Reganom na čelu. On ne bi dovolil večstrankarskega sistema v nobenem primeru. Prišlo bi do neverjetnega konflikta.

Kako bi bilo seveda ne moremo vedeti, a eno je povsem jasno: Če kaj, potem je bil Tito mojster prilagajanja. Zanesljivo bi se odlično zlil z danostmi, ki jih je Evropa takrat ponujala.

Dajana, te kolumne (Kaj bi bilo) nisem napisal jaz, temveč Rupel. Mogoče si jo prebrala. Jaz sem jo komentiral po svoje, ti pač po svoje. Moraš pa vedeti, da je Regan na kolena spravil bivšo SZ. Misliš, da bi Jugo in maršala pustil pri miru? Po moje NE. Dobro se imej:)

Kaj bi se zgodilo? Nihče ne bi slišal za Janšo. :) Ne bi bilo tajkunov, ne bi bilo narcisoidnih novih državic, novih besed, novih grbov, novih zastav itd. Ampak, kaj ima veze zdaj govoriti kaj bi bilo, če bi bilo... Pač, bilo je tako, kot je bilo. Samo neumni ljudje rinejo stalno v preteklost in stalno krivijo za "napake" tiste, ki jih že zdavnaj ni več. Napak sploh ni, vsi gremo stalno naprej in vse se nenehno razvija.

A res? A krvavo da bi bilo? Kot se jaz spomnim, je postalo krvavo šele po njegovi smrti.