Članek
Kis
Objavljeno Nov 05, 2014

Nihče ne ve, kaj se je zares zgodilo, toda kljub temu je bilo odkritje kisa zelo pomembno. Plemenski poglavar je svež sok, ki je bil naravno sladek, neprodušno zaprl v kamnito posodo. Čez nekaj časa je sok fermentiral in se spremenil v opojno tekočino – vino. Potem pa se je zgodilo nekaj nenavadnega. Vino je ostalo odprto in je fermentiralo še drugič. Nastal je kis. Ne morete si predstavljati, kako je bil poglavar presenečen, ko je popil požirek te tekočine. Je kdo pozabil zapreti sod ? Ali pa se je zgodilo kaj drugega. Nihče ne ve, kaj se je zares zgodilo, toda kljub temu je bilo odkritje kisa zelo pomembno. Zelenjava, ki je plavala v njem, je ohranila svežo barvo in čvrstost, ribe so bile primerne za prehrano še precej dlje časa, kot bi bile sicer.

Kaj je kis ?

Kis je tekočina, ki vsebuje kislino in nastane po fermentaciji vina, jabolčnika ali piva ( pijač, ki vsebujejo zmerno vrednost alkohola). Alkohol se na zraku veže s kisikom in nato »izgine« ( v resnici se spremeni v ocetno kislino). Kisu daje ocetna kislina značilen oster okus. Fermentacijo povzročajo vinske bakterije. Te so povsod v zraku in zato je bila priprava kisa že v starih časih uspešna.

Priprava kisa

Sprva so kis za prodajo pridobivali iz vina in piva. Proizvodnja kisa se je začela v 17. stoletju, najprej v Franciji, kaj hitro pa se je razširila tudi drugam. Kis lahko pripravimo iz katerekoli tekočine, ki vsebuje dovolj sladkorja. Jabolčni sok je ena najstarejših tekočin iz katere ga pripravljajo. Že tisočletja ga pridobivajo tudi iz grozdja, dateljnov, primerni so tudi melasa, proso, banane, kokosov oreh, krompir in celo sirotka. Barva vinskega kisa je odvisna od vina, belega ali rdečega, iz katerega je narejen. Načinov priprave kisa je toliko, kot je jabolk, drugih vrst sadja in ljudi. Če kisa niste še nikoli pripravljali, je sedaj čas, da se tega naučite.

Za pripravo kisa je značilno, da mora fermentirati dvakrat. Pri prvi fermentaciji, imenuje se alkoholna ali vinska, se sladkor spremeni v alkohol. Pri drugi – kislinski, se ta spremeni v ocetno kislino. Zelo pomembno je, da je prva fermentacija pred začetkom druge popolnoma končana. Prvo fermentacijo lahko malo pospešimo, če dodamo v jabolčni sok nekaj droži in ga pustimo na toplem prostoru, pri temperaturi 26 stopinj celzija fermentira zelo hitro. Drugo fermentacijo pa pospešimo, če dodamo malo čistega kisa. Čimveč zraka bo imela tekočina, tem hitreje se bo spremenila v kis. In še nekaj zelo pomembnega; v sodih, v katerih je nastajal kis, vino nikoli ne hranimo.

Vrste kisa

Kis iz piva, se pripravlja iz žit in je že zelo star. To je pravzaprav vrsta kisa iz sladu. Kis iz piva je od zlato-rumene do rjave barve, odvisno od praženja. V Evropi se že več stoletij uporablja v zdravilstvu.

Kis iz jabolk, nastane iz dobrega jabolčnika. Jabolka morajo biti nežnega okusa in nekoliko trpka, vmes pa naj bo tudi kakšno divje, za srečo ( ljudsko izročilo). Čimveč jabolk blagega okusa bomo nabrali, tem močnejši bo kis. V njih je namreč več sladkorja, ki se spremeni v alkohol, ta pa v kislino. Čimveč bo trpkih jabolk, bolj pikanten bo kis. Jabolčni kis se največ uporablja v kulinariki, za razne solate, konzerviranje živil, omake..Uporaben pa je tudi v zdravilstvu in sicer, če imamo težave z vnetjem grla, sončnimi opeklinami, povišanim holesterolom, vnetjem ušes, glavobolom, prhljajem, slabokrvnostjo..Zdravilci priporočajo uporabo jabolčnega kisa, in sicer, eno ali dve čajni žlički dnevno..,..http://www.preberite.si/od-kod-prihaja-kis/