Članek
Ali imate težave z zaprtostjo?
Objavljeno Mar 04, 2014

Večina ljudi ima pogosto težave z zaprtostjo, posledično zaradi neredne ter nepravilne prehrane, ter stresa…

Načeloma ni nekih predpisov kolikokrat je prav prazniti se, to je odvisno od vsakega posameznika. Odvisno je od načina življenja ter prehrane, kar pomeni ali smo športno aktivni,  pod stresom, kakšna je naša prehrana,…

Po ajurvedskem izročilu, ki mi je zelo blizu, je pa potrebno svojo vodo ter blato vsak dan redno pregledovati ter jima posvečati pozornost… Predvsem mislim, da smo pozorni na vonj in barvo vode ter kako iztrebljamo, kakšne barve je blato,…

 

Iz osebnih izkušenj lahko povem, da ni nič narobe če ne greste kakšen dan na blato, verjetno ste šli kakšen dan večkrat ali pa še boste, če nimate težav z napihnjenostjo oz. če se počutite praznega in lahkega nimate vzroka za skrb.

V primeru stresa tudi ne izločamo kot bi bilo zaželjeno, blato je lahko mehko v smislu driske ali pa trdo,…

V primeru stresa oz. v primeru če se kdaj preveč najemo je priporočljivo spiti kardamomov čaj.

V kozico natočimo 1l vode in damo približno 6 – 7 zrn kardamoma, počakamo da voda zavre, ogenj zmanjšamo in tako kuhamo še 10 minut. Čaj pijemo še topel (najboljši učinek ima zjutraj na tešče) in nas pomirja. Zrna lahko tudi pojemo ob kozarcu čaja, lupino pa odvržemo.

 

Priporočam seveda tudi semena (bučna, sončnična, lanena,…). Lanena semena lahko namočimo v vodo in preko noči pustimo da spustijo sluz ter vse skupaj spijemo na tešče. Ali pa posujemo na juhe, solate,…

Sadje in zelenjava, predvsem tisto, ki vsebuje dosti vlaknin in suho sadje (suhe fige, suhe slive, suhe marelice, pomaranče, jabolka, kaki, kivi, hruške, kumare, zelje, bučke, buče, solate, radič, špinača, por, peteršilj, stročji fižol, brokoli, zelje, ohrovt, paradižnik,…) ter seveda vso ostalo hrano, ki vsebuje dosti vlaknin (otrobi, stročnice, kosmiči, mandlji, polnozrnat ali ržen kruh,…).

 

-         uživajte sadje, predvsem na tešče, na tešče priporočam tudi kozarec tople,

-         semena (lanena – namočena v vodo), suho sadje (suhe fige, marelice, slive),

-         stročnice (fižol, čičerika, leča,..),

-         žitarice (proso, ajda, kvinoja, bulgur,…)

-         telesne vaje, ki zajemajo predvsem abdominalni del telesa, na primer trebušnjaki,

-         z lahko krožno masažo trebuha in okolice, v smeri urnega kazalca, spodbujamo gibanje črevesja,

-         redno dnevno sproščanje pomirja stres in izboljšuje gibanje črevesja.

 

Črevesje je pomemben del prebavnega sistema. Zdravo črevesje naseljujejo mnoge črevesju prijazne bakterije, ki pomagajo razstrupljevanju odpadnih snovi, sintezi določenih vitaminov in sodelujejo v boju proti infekcijam. Neprimerna prehrana in navade, povzročajo motnje v delovanju mikro-flore črevesja, črevesje se poleni, neučinkovito izločanje odpadkov iz telesa pa povzroči vretje in gnitje. To povzroča razstrupljanje celotnega telesa. Strupi iz telesa vstopijo v krvni obtok in povzročijo različne težave (utrujenost, glavobole, zaprtost,..). Skozi leta ali celo desetletja napačnega hranjenja z mrtvo hrano se v debelem črevesu kopičijo toksične obloge starega blata, plast za plastjo. Ker je blato po uživanju ubite, industrijsko predelane ali toplotno razkuhane hrane zelo lepljivo, dodobra oblepi stene črevesja. Obloge na steni črevesja z leti naredijo precej debelo, trdno, zasušeno in skoraj nepredirno »novo« steno črevesja. Takšne debele, trdne obloge debelemu črevesu preprečujejo opravljati njegovo funkcijo črpanja nekaterih snovi in predstavljajo trajen vir zastrupljanja. Spremljajoča težava kopičenja oblog je tudi popolno preoblikovanje oz. raztegnitev sten debelega črevesa. Dodatna težava zaradi njih so najrazličnejši zajedavci, ki se v njih zelo dobro počutijo, saj jih sploh ne opazimo.

 

Prehranske vlaknine spadajo med probiotike. Ti naravni rastlinski proizvodi ostanejo v črevesju tudi po tem, ko so bili maščobe, beljakovine, prebavljivi ogljikovi hidrati, vitamini, minerali in voda že presnovljeni in vsrkani. Le bakterije v debelem črevesju predelajo nekaj prehranskih vlaknin. Takoj po zaužitju obroka imajo vlaknine pomembno vlogo za zdravje želodca. Prehranske vlaknine vežejo nase in odstranjujejo iz telesa veliko rakotvornih in strupenih snovi iz naše hrane. Prehranske vlaknine upočasnijo hitrost vsrkavanja ogljikovih hidratov iz črevesja.

 

Izogibajte se:

-         živil ki ne vsebujejo rastlinskih vlaknin, to je večina rafiniranih izdelkov iz bele moke. Zakaj? Zmešajte belo moko z vodo in dobili boste gosto lepljivo zmes. Podobna zmes nastane v telesu, ko pojeste živilo iz bele moke. Rezultat je zamašitev črevesja!

-         rdeče meso je prijatelj zaprtja, ker se prebavlja dlje časa, in če ga jeste, vedno jejte zraven rahlo kuhano zelenjavo in juho,

-         vsa živila, o katerih veste, da jih ne prebavljate dobro,

-         pijte kar najmanj temnih čajev, kave in kofeinskih napitkov, ker povzročajo dehidracijo, vam pa je potrebna voda v telesu, da se črevesje lahko prazni,

-         izogibajte se mastnim sirom, zlasti polnomastnemu, stopljenemu na rdečem mesu – skratka, ne hamburger ali zrezek rdečega mesa z rezino topljenega sira na žaru – to zapre črevesje kot zamašek steklenico. Če imate radi topljeni sir, ga specite na zelenjavi, kot so bučke ali jajčevci, ki vsebujejo rastlinske vlaknine.

 

Odvajala imajo hiter učinek, kar ne reši problema, ampak ga lahko načeloma le poslabša, saj ob pogosti uporabi polenijo naše črevo. Zato se raje izogibajte odvajalom pri zaprtju, saj povzročajo driske, posledično pa se črevo refleksno odzove z zaprtjem. Ustvari se začaran krog in vedno večje poseganje po odvajalih. Odvajala naj bodo zadnje, kar boste izbrali.

 

Upam, da sem vam s temi kratkimi nasveti pomagala rešiti težavo,…

 

 

 

 

T

Hvala Tatjana!Mene so zapirala zdravila in ko sem spremenil način prehrane in začel piti več vode se je vse uredilo.Koristno branje,zato še enkrat-hvala.

Veliko denarja zmečemo za takšne in drugačne eleksirje, odvajala, napitke,... za celo kakšne počitnice, letno nanese tudi do 700 - 800 evrov. Pamaga pa bore malo ali nič, ker ne smemo pozabiti na učinek placeba.... Ravno zadnjič mi je stranka rekla da nisem ravno poceni, a ta karta, ki jo pripravim je unikatna in narejena za ljudi, ki so pripravljeni nekaj spremeniti in je za celo življenje, tako da se ti ta denar povrne že z zdravjem, kar je danes največ. Če si zdrav denar lahko zaslužiš, če pa nisi zdrav ga ne moreš. Pa tudi tako je, nekomu daš lahko vse, vso svoje znanje, pa niso pripravljeni ničesar spremeniti in samo kupujejo izdelke, ker pač imajo denar. Ljudje ki pri meni kupijo karto si morajo želeti zdravja in biti pripravljeni narediti korak... Kot pa sem že večkrat omenila bližnjic ni, vsaj pri zdravju ne... Pravilna prehrana je recept za tvoje težave, ni pomembno koliko poješ, pomembno je predvsem kombinacija,... to ni tek na kratke proge, če si želiš zdravja moraš nekaj korenito spremeniti, ker to je prvi pokazatelj, da nisi zdrava...znaki se ne pokažejo takoj ampak šele čez čas, ko ubistvu že pozabimo, izvor butne ven... :)

Pa še eno vprašanje... Kaj naj storim v zvezi z napihnjenostjo? Kaj jesti, da napihnjena... trebuh imam tak, kot da sem v 9.mesecu nosečnosti. Po moje imam črevo obloženo s sluzjo, ker res ne jem veliko in karkoli pojem, takoj postanem sita. A svetuješ kakšno odvajalo, tako, da se očistiš recimo, kar najhitreje...

Tatjana, a ti si vedela, da sem jaz ta članek "naročila", Točno to sem rabila. Hvala Vesolje. Hvala Tatjana. :)