Članek
Prehranska karta...
Objavljeno Feb 26, 2014

Na svoji poti raziskovanja o hrani sem prebrala veliko knjig. Zelo sem se lovila in porabila sem kar veliko časa, da sem našla odgovore meni razumljive.

Vse knjige, posebno prehranske se zasnovane tako, da so laikom ne razumljive zato vam želim pomagati in vam zadevo podrobno predstaviti in vam zadevo približati na razumljiv način.

Pripravila sem prehransko karto, ki je dragačna od vseh ostalih knjig in je posebno narejena za vsakega posameznika – je unikat. To je priročnik, ki ga imate lahko do konca življenja.

 

Karta temelji na zdravem življenju.

Načelo prehrane je sestavljeno iz večih prehranjevalnih metod:

-          Presno-jedstvo pomeni način prehranjevanja, kjer hrane ne kuhamo ampak samo začinimo in po oljimo, limono oz. limeto namesto kisa. Uporabljamo soparnik, dehidrator, mešalnik...

Pri tem načinu prehrane uživamo, živo hrano ki vsebuje veliko vitaminov in mineralov. To so predvsem solate.

Solate lahko pripravimo na tisoč in en način, dodamo stročnice, ribe, ali morske sadeže, meso, po želji. Pazimo le, da ribe, morski sadeži, meso, krompir ali pa karkoli kar pogrejemo ne gre na solato vroče, ker s tem uničimo solato in njene učinkovine.

Presne slaščice so predvsem primerne za vegetarijance ker preko druge hrane ne dobijo zadostno količino hranilnih snovi, takšne slaščice so bolj nasitne. Po navadi so narejene iz oreščkov. Da pa bi bili oreščki lažje prebavljivi, jih je predhodno potrebno namočiti v vodo.

 

-          Kislinsko-bazično ravnovesje pomeni, da kombiniramo živila, ki so bazična in kisla, da vzpostavimo ravnovesje v telesu, da ne pride do zakisanosti.

kisline  <7

nevtralne =7

baze>7

Npr. pest oreščkov (mandeljni, lešniki,… - kislina) in pest rozin (baza). Pride do ravnovesja. S tem pa tudi lažje prebavljanje in s tem ne pride tudi do določenih težav (napihovanje,..).

Ne uživajmo sadja in zelenjave v istem obroku. Pride do alkoholnega vrenja (pride do napihnjenosti,…). Sadje je potrebno jesti najmanj 2 uri po obroku, da se obrok vsaj delno že prebavi. Sadje jejmo na tešče, še posebno če imamo težave s prebavo. Takoj po obroku pa lahko uživamo robidnice (jagode, borovnice, maline, robide,…), ker ne pride do fermentacije.

Jeste lahko tudi kuhano sadje, saj toplotna obdelava onesposobi encime, ki povzročijo vrenje.

-          Prehrana po krvnih skupinah. Obstajajo tri krvne skupine A, B, 0 in vse tri imamo v svojem telesu, le vrednosti se razlikujejo. Če je vsebnost krvi 100%. Imamo npr. krvne skupine A 30%, B skupine 20%, in skupine 0 50%. In prevladujoča skupina je 0. Ter se po njej tudi ravnamo. Če pa imamo približno enako vrednost vseh skupin lahko jemo praktično vse, so pa seveda tudi posebnosti, ki bodo za vsakega posameznika v karti tudi navedene in predstavljene. 

Obstaja preglednica z živili za vsako krvno skupino in po tej tabeli se ravnate katera so za vas priporočljiva živila in katera malo manj, ter katerih živil bi se morali izogibati.

Preglednica je sestavljena za vsako krvno skupino A, B, 0. Za vsakega posameznika je narejena karta gleda na njegove vrednosti krvnih skupin.

 

-          Prehrana po GI. Pri tem načinu prehranjevanja lahko jemo vse z nizkim GI, oz. kombiniramo živila z manjšo vrednostjo GI z večjo vrednostjo GI. Omejimo le ogljikove hidrate in pazimo na kombinacije, ki med seboj ne sodijo skupaj in zaradi tega prihaja do povišanja teže.

Prav tako obstaja preglednica živil s temi podatki. Izmerjeno je prav tako z nihalom, ki je verodostojen.

-          Ločevanje hrane, kar pomeni, da v istem obroku ne prakticiramo ogljikovih hidratov in beljakovin. To se nanaša na kislinsko-bazično ravnovesje. Poudarila, sem jo z namenom, da je razvidno, kakšno kombinacijo živil je pravilno jesti.

Zato ne jejmo skupaj - primeri:

-          mesa in krompirja,

-          tudi ribe in krompirja ne, ker je riba tudi beljakovina

-          prav tako tudi testenin z mesom,…

Raje se odločimo za zraven lahko solato. Primeri:

-          meso in zelena solata (zelena solata, radič, malo ohrovta narezanega ali sladko zelje, paradižnik, paprika,… vso zelenjavo, ki ima nizek GI),

-          ribe in kuhano zelenjavo na sopari (brokoli, cvetača, korenje- a v majhni količini, visok GI, blitva,… lahko tudi solato, kot pri mesu, seveda brez dodatkov omak, jajc,…)

-          testenine  s paradižnikovo omako in zeleno solato

-          riževe testenine z morskimi sadeži v paradižnikovi omak,

-          riževa solata,

-          testeninska solata,

-          solata iz leče, čičerike, fižolova solata,…

Ločevanje beljakovin in ogljikovih hidratov ne velja za tofu ali druge rastlinske beljakovine, saj so te predelane že v osnovi.

 

-          LCHF

LCHF je naravni način prehrane, najbolj podoben izvorni hrani prehrani naših prednikov, ki jih je človek gensko prilagojen in ki je optimalna za obvarovanje dobrega zdravja in primerne telesne teže.

LCHF je življenjski slog za ljudi, ki so spoznali, da jim »sodoben« način prehrane načenja zdravje in prinaša odvečne kilograme. Namenjen je tistim, ki sprejemajo izvorno prehrano kot način življenja s ciljem, da bodo izboljšali in vzdrževali svoje zdravje ter uravnali telesno težo. LCHF ni podobna drugim dietam za hujšanje zato, ker pri tem načinu prehrane ni lakote. Jemo do sitosti, vendar izbiramo živila. Težko, da je kar koli preprostejše od tega! LCHF ne pomeni, da jemo več mesa kot v standardni prehrani, temveč jemo več raznih vrtnin in naravnih maščob, ki dajejo hranljive snovi, energijo in dolgotrajni občutek sitosti. Na koncu količinsko jemo manj, vendar se počutimo bolje.

-          Živa hrana

Živa hrana ali Living Food je zelo podobna presnojedstvu (raw food oz. surova hrana), zajema pa še fermentirana živila ter vzklilo zrnje in semena.

Temelji na tradicionalnem uživanju živil naših prednikov. Prehrana je vključevala tudi surova, z encimi bogata živila; pa ne le vrtnine, ampak tudi živalske beljakovine in maščobe v obliki mlečnih izdelkov, od nepredelanega (surovega mleka), surovih rib do živalske drobovine. Te kulture so prav tako stalno vključevale določeno količino kultiviranih ali fermentiranih živil, katerih vsebnost encimov se je tako še oplemenitila. Prehrana, ki pretežno temelji na kuhani hrani, predstavlja resno obremenitev za trebušno slinavko in zmanjšuje njene zaloge.

Kalitev, namakanje v topli kiselkasti vodi, kislo vretje, kultiviranje in fermentacija žitaric, oreščkov, stročnic in semen, so procesi, ki so jih uporabljali že v tradicionalnih kulturah, s čimer hranljive snovi v žitaricah, orehih in semenih postanejo lažje dostopne. Večina sadja in vrtnin ne vsebuje dosti encimov, toda nekatere vrste rastlin so znane po njihovi visoki vsebnosti. To so deviško oljčno olje in druga hladno stiskana olja, surovi med, grozdje, fige in mnoge vrste tropskega sadja, kot so avokado, dateljni, banane, papaja, ananas, kivi in mango.

Kakor je pomembno vključevati v prehrani vrsto surovih živil, je treba upoštevati, da so določene hranilne snovi lažje vsrkajo v telo prav s kuhanjem; to hkrati nevtralizira tudi mnoge toksine, ki so po naravi v rastlinski hrani. Živila živalskega izvora je treba uživati surova in kuhana.

 

Ne morem reči, da sem vegetarijanka, ker to nisem, res pa je da ne uživam mesa. Ugotovila sem, da moje telo ne potrebuje živalskih beljakovin (kdaj pa kdaj uživam ribe, morske sadeže, stročnice). Zato tudi nobena od diet ni pomagala, ampak sem se res mogla poglobiti vase in poslušati svoje telo, kaj želi. Zato se ne odločajmo na podlagi nekih novitet - diet, kaj je popularno, osvobodimo se vsega, bodimo predvsem zvesti sami sebi in ugotovili boste kaj vam paše in kaj ne.

Veliko je odvisno od nas samih od naše psihe, če se prepričaš, da ne potrebuješ beljakovin, jih tudi ne boš, a kljub temu se lahko zgodi da po  določenem času ugotoviš da vseeno telo ne more normalno funkcionirati brez npr. mesa. To je seveda odvisno od vašega načina življenja in krvne skupine.

 

Jejte raznovrstno prehrano, da organizmu zagotovite potrebo po mineralih in mikroelementih. Jesti je potrebno več sadja, zelenjave, zlasti surove, ter stročnic in neprečiščenih žit. Edino, kar mislim da je prav uživati vsak dan poleg teh živil sta pivski kvas in pšenični kalčki. Sta naravna izdelka, bogata s hranili, ki jih v sodobni prehrani bistveno premalo.Pivski kvas nam pomaga pri hujšanju, saj vsebuje veliko kroma in s tem izboljša intoleranco za glukozo in s tem zniža raven sladkorja v krvi.

Predstavljam vam karto, ker vas bo mogoče v bližnji oz. daljni preteklosti zamikala... potem veste na koga se lahko obrnete... A kot veste nobena dobra zadeva ni zastonj... Na žalost smo narejeni tako, da ko nekaj kupujemo, bi kupili najceneje, ko pa prodajamo pa najdražje...

 

VH

Tatjana, hvalaaaaaa!! :-)