Članek
Vsaka krvna skupina vsebuje genetski zapis načina prehranjevanja naših prednikov...
Objavljeno Mar 17, 2014

V genetskem zapisu človeka je veliko informacij o potrebah in delovanju telesa, njihovo poznavanje je lahko ključnega pomena za uspešno in pravočasno oblikovanje bolj zdravega življenjskega sloga. Ker pa svojega genetskega zapisa ne poznamo, marsikaj delamo v nasprotju s potrebami telesa. Lahko pa ta zapis spoznamo.

Za ljudi, ki so genetsko nagnjeni k težavam s presnovo glukoze in z regulacijo inzulina, je pomembno, da so pozorno na svoje prehranske navade.

Vsaka krvna skupina vsebuje genetski zapis načina prehranjevanja naših prednikov kar še danes vpliva na vsak človečki organizem. Iz evolucije človeka lahko razberemo, kako so v določenih stopnjah razvoja nastajale različne krvne skupine, ki nam razkrivajo načina prehrane tistega časa. Posamezne krvne skupine se namreč med seboj razlikujejo tudi po presnovi in imunskemu sistemu.

Golo dejstvo je, da so vitki ljudje bolj zdravi in živijo dlje. Debelost je resen problem.

Tveganje za vsako bolezen se poveča v sorazmerju z presežno maščobo v telesu, kar še posebej velja za bolezni srca in ožilja in rakava obolenja. Veliko zdravih ljudi, ki so visoke postave in močne mišične mase, je glede na tabele pretežkih pa čeprav so vitki. Mišice in kosti tehtajo več kot maščoba, vendar pa je odvečna maščoba tista, kar škoduje vašemu zdravju. Ni potrebno biti suh, strmeti pa bi morali k vitkosti.

Vitkost pomeni primeren odstotek telesne maščobe glede na tip postave posameznika. Tabele bolj malo povejo o vaši vitkosti. Telesno težko lahko hitro zmanjšate s strogo dieto, ki povzroča izgubo vode in mišične mase, ne pa maščobe. Lahko tehtajo manj, vsaj za nekaj časa, vendar ne boste nič bolj vitki.

Vitkosti ne zamenjevati s koščenostjo, kar je dejansko nezdrava podhranjenost in kaže na prenizek odstotek telesne maščobe. Prav tako vitkost ne pomeni postave, ki so jo sama kost in mišice, saj na takšno konstrukcijo bolj vplivajo geni kot pa prehrana. Vitkost pomeni cilj, ki ga lahko doseže kdor koli, ne glede na genetsko predispozicijo. (Res pa je, da je ob določenih genih to lažje doseči kot ob drugih).

S kakšno lahkoto boste ohranili vitkost je odvisno od naslednjih dejavnikov:

-         Geni. Poglejte starše in stare starše. Če so ali pa so vsaj v mladosti bili vitki, je majhna možnost, da bi bili predebeli. Tudi če je kdo od staršev ali starih staršev predebel, vitkost za vas ni dosegljiva, vendar se boste zanjo morali bolj potruditi,

-         Postava. Osebe določene telesne konstitucije bodo lažje ohranjale vitkost kot druge. Vitki in visoki ljudje (t.i. ektomorfni) so daljši in lažje od povprečnih glede na tabele rasti. Takšni dojenčki, otroci in odrasli so poznani po dolgih in ozkih prstih ter dolgih, vitkih nogah. Za njih zgleda, da porabijo več kalorij za rast kot za težo. Osebe s takšno postavo imajo izjemno hiter metabolizem, zdi se, da lažje pokurijo kalorije in bolje prilagodijo vnos hrane glede na njihovo aktivnost. Jedo veliko, vendar ne pridobijo teže. Čokati otroci in odrasli (t.i. mezomorfni) so povprečne višine in teže, oboje je približno na enaki percentili na grafu rasti. Ljudje s takšno konstitucijo imajo večjo nagnjenost k prekomerni teži kot njihovi ektomorfni prijatelji. Majhne in široke osebe(t.i. endomorfne) imajo največje možnosti, da postanejo in ostanejo predebele,

-         Metabolizem. Nekateri ljudje imajo hitro presnovo. Ti zelo enostavno pokurijo maščobe. Drugi imajo počasnejši metabolizem in porabljajo maščobe počasneje. Kakšen tip presnove imate, je odvisno od dedne nagnjenosti. Dva otroka iz iste družine imata lahko popolnoma drugačen metabolizem,

-         Temperament. Aktivni ljudje z veliko energije hitreje potrošijo kalorije. Zapečkarji pa maščobe bolj kopičijo. Tendenco lahko opazimo že v zgodnjem otroštvu. Visok, žilav, zelo aktiven dojenček ima majhne možnosti, da bo postal debel. Bolj okrogli in mirni dojenčki porabijo manj kalorij in so podvrženi večjemu tveganju, da postanejo debeli,

-         Prehranjevalne navade. Osebe, ki jedo živila z veliko hranilno vrednostjo v sorazmerju z njihovimi individualnimi potrebami po energiji, bodo bolj verjetno ostale vitke. Za osebe, ki pojedo preveč maščob in praznih kalorij, je manj verjetno, da bodo vitke. Pri nadzoru vnosa maščob je treba upoštevati ne samo količine pač pa tudi kakovost živil.

Tri pomembna dejstva o nadzoru maščob so:

-         Zakaj si debel? Ker poješ več kalorij, kot jih porabiš.

-         Kako postaneš vitek? Poješ manj kalorij kot jih porabiš.

-         Kako ohraniš vitkost? S spremembo prehranjevalnih navad in primerno telesno aktivnostjo.

Za 90% otrok in odraslih je nadzor nad telesno maščobo tako preprost kot ta tri načela. Za približno 10% ljudi pa zaradi drugačnega metabolizma, ki ne upošteva teh pravil, ni tako preprosto.

Dandanes smo praktično na vsakem koraku izpostavljeni oglasom in reklamam za razno-razne probiotične izdelke in probiotike v obliki prehranskih dopolnil. Mediji nas naravnost bombardirajo z informacijami o njihovi koristnosti in sposobnosti, da okrepijo našo naravno odpornost. Kakor je hvalevredno, da se ljudje pričenjajo zavedati pomembnosti in koristnosti uživanja probiotikov, pa se tud odpira več problematičnih vprašanj:

-         najprej je tu izrazita škodljivost pasterizacije in homogenizacije, zaradi katere je velika večina mlečnih izdelkov in drugih pasteriliziranih živil na policah naših trgovin neprimerna za uživanje (ne glede na posameznikovo krvno skupino), saj povzroča več škode kot koristi,

-         drugič, posamična (fermentirana ali ne-fermentirana) živila reagirajo z antigenom vaše krvne skupine, zato vsa hrana, tudi če je fermentirana, nikakor ni primerna za vse,

-         tretji problem, nad katerim se je vredno zamisliti, pa je ta, da vsi sevi (črevesnih) bakterij niso nujno koristni za vse. Še več, iste bakterije, ki imajo pri nekom pozitivne učinke, so lahko za nekoga drugega izrazito škodljive.

Katere bakterije so vašemu organizmu prijazne in katere sovražne, je odvisno prav od vaše krvne skupine:

-         antigeni vaše krvne skupine so v velikem številu prisotni v prebavnem traktu, in pri večini prebivalstva tudi v sluznicah prebavnega trakta. Kemično gledano so ti antigeni sladkorji in kot taki vir hrane za mikroorganizme. Različne črevesne bakterije se hranijo z različnimi sladkorji. Vašemu organizmu prijazne, simbiotične črevesne bakterije, ki v vašem organizmu delujejo protivnetno, spodbujajo prebavo in absorpcijo nekaterih ogljikovih hidratov, proizvajajo vitamine, absorbirajo minerale in eliminirajo toksine, preprečujejo alergične reakcije ter podpirajo delovanje vašega imunskega sistema, so tiste, ki so najraje hranijo prav z antigenom vaše krvne skupine.

-         nekateri sevi bakterij, vključno z nekaterimi probiotiki, podobno kot nekateri lektini aglutinirajo antigen vaše krvne skupine, se pravi, sprožijo odziv vašega imunskega sistema. Tovrstni probiotiki so za vas škodljivi in bi se jih morali izogibati.

Vašemu organizmu prijazne črevesne bakterije, se pravi tiste, ki se najraje hranijo z antigenom vaše krvne skupine, hkrati dobro uspevajo tudi ob mnogi hrani, ki je kompatibilna z vašo krvno skupino. Ko uživate vaši krvni skupini prijazni hrano, se lahko te simbiotične bakterije v vašem črevesju namnožijo v velikem številu, s čimer tudi onemogočajo pretirano številčnost anaerobnih in drugih škodljivih organizmov, ki so za organizem toksični ali drugače obremenjujoči.

Posamečnim krvnim skupinam prijazni probiotiki so najbolj učinkoviti v naslednjih singergetskih kombinacijah:

Krvna skupina A: Bifidobacterium bifidom, Lactobacillus plantarum in Lactobacilllus reuteri,

Krvna skupina B: Saccharamyces cerevisae, Lactobacillus bulgaricus in Lactobacillus sporogene,

Krvna skupina O: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus rhamnosus in Saccharomyces boulardii.

Vse bolj očitno je, da predstavlja krvna skupina po sistemu ABO ključ do mnogih bioloških skrivnosti.

Vsaka dieta, vsaka prehranska piramida, vsak način prehrane, vsako priporočilo glede tega, katera hrana naj bi bila zdrava in katera zdravju škodljiva, vključno z vsemi individualizirani (gensko pogojenimi) pristopi k prehrani, metodami in programi prehranjevanja, ki ne upoštevajo posameznikove krvne skupine, so že v osnovi pomanjkljivi in ne morejo dati optimalnih rezultatov.

Uživanje hrane, ki ni prilagodljiva vašemu fiziološkemu ustroju in trenutnemu stanju organizma, je približno tako, kot bi v dizelski motor nalivali bencin: naj bo samo po sebi še tako kakovostno, napačno gorivo ne omogoča optimalnega delovanja motorja, povzroča pretirano obrabo in drugo škodo, in ga slej ko prej uniči.

Poznavanje vaše krvne skupine in informacije, ki iz tega izhajajo, vam lahko pomagajo do boljšega zdravja in počutja, bistveno olajšajo optimizacijo telesno teže, vas zaščitijo pred boleznijo in odločilno prispevajo k rehabilitaciji že okvarjenih oz. poškodovanih celic.

Kadar boste torej v medijih naleteli na neko novo shujševalno dieto, ki obljublja uspeh kar vsem povprek, bodite skeptični. Prisluhnite svoji krvni skupini. Prisluhnite svojemu nutrigenomičnemu profilu. Začnite cenite svojo individualnost.

V praksi to pomeni, da vam sama analiza DNK in na podlagi te analize izdelan program prehrane in hujšanja popolnoma nič ne pomaga, saj ne upošteva niti vašega epigenima oziroma epigenetskega programa, ki določa izraznost vaših genov, niti trenutnega stanja.

Če hočete shujšati in vitkost tudi ohraniti, morate svojo prehrano, vadbo in življenjski slog prilagoditi ne samo vašim genom, ampak tudi in predvsem vašemu prirojenemu epigenetskemu programu preživetja in trenutnem stanju vašega organizma – se pravi, vašemu nutrigenomičnemu profilu.

Pogosto slišimo, da je človek tisto, kar je. Nedavne raziskave pa kažejo, da bi bilo bolj pravilno reči, da ste ne tisto, kar jeste, ampak tisto, kar so – ali česar niso – jedli vaši stari straši.

 

Zelo pomembno je jesti na podlagi svoje prave krvne skupine in ne tiste, ki jo ugotovijo zdravniki. Nihalo je kljub vsemu še vedno najbolj merodajen in pokaže dejansko vašo krvno skupino. Pri nama je zdravje ter prehrana na prvem mestu in zato svojim strankam najprej ugotoviva krvno skupino in na podlagi ugotovitve narediva prehransko karto ter karto zdravljenja. Le tako je učinek zdravljenja zagotovljen.

Ugotovite svojo krvno skupino in se prehranjujte po njej….

Zelo zanimivo "razmišljanje". Ko to berem, se mi zdi, da družina torej more jesti isto samo, če imajo isto krvno skupino. In če človek ne ve, katero krvno skupino ima? Lahko pomeni to, kaj ima nekdo rad, kaj mu "paše", lahko človek po tem sklepa, kaj je zanj dobro? - namig na tisto, ko tolikokrat rečemo, da posamezniku telo pove, kaj je zanj dobro ... Lahko človek po tem, kaj dobro naredi njegovemu telesu, sklepa, kakšno krvno skupino ima?