Članek
Kaj se nahaja v kozmetičnih izdelkih ter milih?
Objavljeno Mar 15, 2014

Kozmetični izdelki in mila so užitki:«Če niso dobri, kakšen učinek zagotavljajo?«

Večina šamponov in tekočih mil pa tudi veliko kozmetičnih izdelkov (kreme in podobno) na tržišču pogosto vsebuje razne kemične sestavine, ki lahko povzročajo alergijske reakcije, in onesnažuje okolje. Tega sicer vsi ne vedo, vendar je o tem pomembno razmisliti zlasti, če želimo slediti zdravemu načinu življenja ter spoštovati sebe in naravo.

Rado se zgodi, da imajo tudi dragi kozmetični izdelki kot so nekatere francoske kreme za telo in obraz med svojimi sestavinami pogosto dodatkov, barvil in konzervansov, ki bi jih morali jemati zelo resno, saj so lahko strupeni. Nekatere od teh sestavin so celo v dermatoloških kremah, namenjenih mazanju poškodovane kože (na ta način je njihova morebitna škodljivost še dodatno poudarjena, saj sestavine na tovrstni koži še hitreje prodirajo v kri).

Zato je dobro, da poznamo številne umetne sestavine in smo nanje pozorni pri nakupu raznih izdelkov, saj visoka cena ali priznana blagovna znamka ne zagotavljata vselej, da je nek kozmetični izdelek ali tekoče milo prijazen do okolja (torej ne onesnažuje), je za telo učinkovit in brez strupenih sestavin. Zgodi se, da tudi ličila (sence za uči, svinčniki, vlažilne kreme, kreme proti gubam, pudru, čistilna mila) lahko vsebujejo alergogene snovi, kar pomeni, da na po njihovi odstranitvi ostanejo pordele oči, suha koža in še kaj.

Upoštevajte, da so spodaj naštete snovi na dekleracijah pogosto zapisane v angleškem jeziku, vendar pa jih je kljub temu mogoče z lahkoto prepoznati.

Sestavine, ki se jim je modro izogniti

-         Reološki dodatki in umetna sredstva za viskoznost. Povečujejo gostoto šamponov in kopeli; pogosto so precej strupeni. Najpogostejši je etilen oksid in njihovi derivati: gre za dražeč plin, ki se lahko pojavi kot ostanek, ki ga koža absorbira. Tukaj sta še polivinilpirolidol (PVP) in karbopol, dva sintetična derivata, ki nista ravno priporočljiva. Naravni izdelki, ki ne vsebujejo teh sestavin, so lahko manj tekoči in viskozni, vendar so zato popolnoma varni za zdravje in okolje.

-         Parabeni so najpogosteje uporabljeni konzervansi v kozmetiki, najdemo jih pod naslednjimi imeni: Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben. Dolgoročno so strupeni, saj imajo podoben učinek kot estrogeni, kar pomeni, da lahko povzročijo raka na dojkah, zlasti če so prisotno v dezodorantih in parfumih, predvsem zaradi njihovega medsebojnega delovanja. V naravnih izdelkih se namesto parabenov uporabljajo na primer kalijev sorbat in natrijev benzonoat, nestrupena konzervansa, ki sta prisotna tudi v rastlinah.

-         Metthylchloro-isothiazolinone. Gre za konzervans, ki se kopiči v okolju in lahko povzroča alergije. Podobno kot pri parabenih, je namesto tega mogoče uporabiti kalijev sorbat in natrijev benzonat.

-         PEG so umetna topila, pridobljena iz etileoksida (dražeč plin); običajno je za kratico PEG še številka (PEG-5, PEG-8), s katero je natančneje označen tip sestavine. Tudi propilenglikol spada v to kategorijo. PEG deluje tako, da povečujejo prepustnost, kar omeni, da so strupene sestavine veliko hitreje vpijajo in je posledično prisotnih več negativnih posledic.

-         Naftni derivati uporabljajo se za mehčanje kože; lahko so prisotni tudi v oljih za novorojenčke; najbolj običajni so Paraffin, Paraffinum liquidom, Petrolatum, Mineral oil, Isopropyl alcohol, PVA/VA Copolymer. Lahko povzročijo zamašitev por in škodijo kožnim celicam. Po obsorpciji se kopičijo v jetrih, ledvicah in limfnih žilah. V naravnih izdelkih se za ta učinek uporabljajo visokokakovostna rastlinska olja (avokado, sezam, mandelj,..), ki so zelo blagodejna za kožo.

-         Umetne dišave v skoraj vseh umetnih dišavah so prisotni ftalati, za katere naj bi veljalo, da negativno učinkujejo na človeški reprodukcijski sistem (moški) in na zarodek. Največkrat so označeni z besedo Parfum, brez dodatih opisov, lahko pa tudi kot Dibutil ftalat (DBP), Di-2-etilheksil ftalat (DEHP), Butilbenzil ftalat (BBP). Ker umetne dišave lahko vsebujejo več kot dvesto sestavin in jih je nemogoče prepoznati, je morda bolje, da ne posegamo po izdelkih, ki imajo med svojimi sestavinami besedo Parfum. Naravna kozmetika namesto teh uporablja samo 100% naravne izvlečke rastlinskega izvora, za katere velja, da ne vsebujejo ftalatov.

-         SLS in SLES spadata med površinsko aktivne snovi (torej snovi, ki povzročajo penjanje, čistijo, razmaščujejo, raztapljajo in emulgirajo), običajno prisotne v šamponih, kopelih, zobnih pastah in pralnih sredstvih. Zanje pravijo, da so celo rakotvorni in povzročajo številne težave za človeka in okolje.

-         Umetna sredstva za raztapljanje uporabljajo se za širjenje umetnih dišav v kozmetičnih izdelkih, oz za izdelavo emulzij (mešanic oljnih in vodnih sestavin kot so kreme, mleka in balzami). Običajno so za kožo precej agresivna. Tudi tu je velikokrat prisoten etilenoksid. Med temi so tudi nekateri PEG kot so PEG-40 Hydorogenated, PPG-26-Buteth26 in Polysorbates.

-         Druge strupene sestavine. Triclosan se uporablja v tekočih milih, vaginalnih kopelih, dezodorantih, zobnih pastah, izdelkih za ustno nego; Toluen in Xilen so uporabljeni v izdelkih za nohte in v lakih.; MEA, TEA, vsebovani v detergentih in odstranjevalcih ličil; benzalkonijev klorid so včasih prisotni v balzamih za lase; silikonski derivati kot so Dimethicone, Dimitchone copolyol, Dimethiconol, Cyclomethicone so prisotni v šamponih in kremah za kožo; derivati formaldehida, na primer Diazolidinyl-urea, Imidazolidinyl-urea, DMDM Hydantoin so prisotni v šamponih, milih, izdelkih za nohte in za rast las. Vse te sestavine lahko povzročajo alergijske reakcije, težave z očmi, suho kožo po telesu in lasišču, ob dolgotrajni uporabi lahko povzročijo celo poškodbe jeter ali ledvic, spremembe v krvi, težave dihalnega in centralnega živčnega sistema.

Najbolje je uporabljati naravne izdelke. Eni izmed boljših kupljenih izdelkov so Locitanovi izdelki. Drugače pa si je najbolje kar sam doma pripraviti naravne izdelke.

 

 

sedaj ko uporabljam samo še vodo, nimam nobenih problemov ...

Tatjana, če sem te v nekem postu grajala, ker sem tako začutila, te v tem postu pohvalim. Najbolje je uporabljati NIČ! Kot ta NIČ uporabljajo ljudje, ki jim je to nedostopno, in kot živali, ki ne potrebujejo ničesar, razen narave.... Umije nas voda neba, nahrani nas narava, a ne?