Članek
Šolanje, šole - nazivi...
Objavljeno Mar 13, 2014

Danes je zelo pomemben naziv mag. –  dipl. inž,…. pa tudi tujke na splošno – bolj kot strokovno govorijo bolj jim ljudje na splošno verjamejo. Že slišim v ozadju kakšno staro mamco, ki reče: »Ja ta je pa pameten!« Pa čist to ne drži -  sicer ne bom vseh metala v isti koš, a velikokorat se zgodi da nekateri ljudje tudi s šolo ne znajo opravljati svojega dela, ker niso poslani za to delo, delo opravljajo le rutinsko in ne s srcem, sploh se ne poglabljajo v to delo. Hodijo v službo samo 15. po plačo.

Ljudje bi morali opravljati delo za katero smo poslani, ne pa delat do upokojitve na enem delovnem mestu, v času upokojitve pa se začeti ukvarjat z modelarstvom, ker za prej nisi imel čsa. Pa sploh ne pomisliš da je to mogoče tvoje poslanstvo in bi bil veliko bolj zadovoljen in srečen če bi to delo opravljal že cel čas. In tako smo odtujeni od samega sebe, nezadovoljni, nesrečni,…

Poiščite se, poiščite svoje poslanstvo,… vsi smo prišli z namenom na zemljo in imamo kakšno nalogo, da izboljšamo svet,… ne pa samo životarimo iz dneva v dan, iz meseca v mesec, iz leta v leto,…

Ljudje največkrat padajo na strokovne izraze in bolj kot razlagajo v nekih tujkah manj jih razumejo, a verjamejo jim pa ravno zaradi tega in sploh ne pomislijo o možnosti ali je mogoče sploh to res.

Kje pa piše, da je v knjigah vse prav, oz. da so neke raziskave točne,…

Že od samega začetka ko začnemo v šolo nas želijo spraviti v neki kalup, toliko moraš znati in to je to,… vsi se naučijo na pamet izraze takšne in drugačne dobijo naziv potem pa z njimi ni nič. Pol od teh stvari, ki se jih v šoli učimo sploh ne potrebujemo, pa še ponavadi niso zanimive.

A če daneš želiš biti boljši moraš iti mimo teh okvirjev, iti svojo pot.  Vsi te želijo omejiti – spraviti v neki kalup, najprej institucije kot so šole,… potem pa še ljudje.  Ljudje ne sprejemajo drugačnosti, takoj ko jim je nekaj tuje se umaknejo po navadi pa še skritizirajo, največkrat pa kar popluvajo, pa čeprav sploh ne vedo za kaj se gre. Bodi odprt, pomeni, da se odpreš novim zadevam, da poskusiš nove stvari, daš vsakemu možnost da ga spoznaš, pa če tudi te okoli prenese, itak je sebe in slej kot prej bo zato plačal.

Ne verjamimo vsega »učenjakom« ker še ne pomenijo da imajo prav. Kaj pomeni, da če želiš uspeti moraš iti svojo pot? S tem mislim, da se moraš učiti iz lastnih izkušenj. Ker če hodiš v šolo te učijo po programu, nekih pravilih, ki so največkrat zgrešene. Ko pa nekaj doživiš na lastni koži, imaš dejansko potrdilo za to in to lahko tudi deliš z drugimi…

Zato sva midva začela svojo samostojno pot, učiva se na lastnih izkušnjah. Vse težave, bolezni sva podedovala z namenom, da sva jih odpravila in se nekaj iz tega naučila.

Tako lahko danes brez kakršnekoli slabe vesti svoje izkušnje deliva z vami….

 

Šola... to, kar učijo v šoli je večkrat popolnoma nepotrebno. Šolamo se sami, vsak dan. Jaz poslušam učitelje na youtube. In to je moja šola. Imam diplomo faksa v žepu, pa ne vem, kaj z njo... Vsak dan moramo vsaj 2 uri in pol študirati. :)