Tanja Žgajnar Novak

Vodja Založbe Kmečki glas

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Zdrava zelišča tudi v sladicah
Jedi iz sklede - sveže, lokalno, sezonsko
Avgusta lunin in sončev mrk
Marmelade za razvajanje čutov
Rman v žganju
Njam domače maslo
Ričkovo ali totrovo olje - ponovno odkrito zdravilo
ZDROBOV KOLAČ Z MARELICAMI
Visoka greda - topla greda
Leseni jelenčki in domači drvarji
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2017
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Jedi iz sklede - sveže, lokalno, sezonsko

Tanja Žgajnar Novak
16.08.2017 12:48 (Aug 16, 2017)

Sodobni trendi v svetu so prinesli tudi modo zdravih jedi iz sklede (podobno kot pred tem smutije).

V novi knjigi z naslovom Jedi iz sklede nam domača avtorica (lastnica blagovne znamke Jagababa) predstavlja odlične jedi, ki jih iz ene sklede jemo z vilicami ali z žlico. Zelo praktično za današnji čas in hkrati zdravo, domače. Res vredno posnemanja. Knjigo Jedi iz sklede že lahko naročite v Založbi Kmečki glas.

Zdrava zelišča tudi v sladicah

Tanja Žgajnar Novak
16.08.2017 11:37 (Aug 16, 2017)

Zelišča so zdrava in z njimi lahko pripravimo tudi odlične sladice. Recepte najdemo v novi knjigi z naslovom Sladice z zelišči, Mirjam grilc. Tu je primer recepta za pokušino:

Sivkina pečena krema

Za 6 oseb

Čas priprave: 1 ura in 30 minut

Potrebujemo

  • zvrhano žlico suhih sivkinih cvetov

  • 400 ml sladke smetane

  • 150 g sladkorja

  • lupino 2 biolimon

  • 6 rumenjakov

  • 100 ml limonovega soka

Priprava

Smetano zlijemo v ognjevarno kozico, dodamo sladkor in suhe sivkine cvetove. Biolimono olupimo ter lupino dodamo k smetani. Ko ima smetana vse dodatke, počasi kuhamo približno 10 minut, da se sladkor stopi, nato pustimo, da se delno ohladi.

Pripravimo sok. Smetano precedimo, da odstranimo lupine in sivko. Rumenjake razžvrkljamo in počasi med mešanjem vlivamo dišečo smetano, dolijemo limonov sok ter še enkrat premešamo.

Ognjevarne posodice zložimo v pekač. Pekač pa napolnimo z malo vode ter pečemo v pečici, ogreti na 130 stopinj, 1 uro.

Avgusta lunin in sončev mrk

Tanja Žgajnar Novak
07.08.2017 12:17 (Aug 07, 2017)

Danes po 20. uri bo tudi pri nas moč opazovati delni lunin mrk.

Sončev mrk pa bo nastopil 21. avgusta. Avgustovski sončev mrk okoli 20.30 ure  pri nas ne bo popoln,  tudi sicer ga žal ne bomo videli. Lahko pa ga bodo opazovali v južnih državah ZDA. Prav popoln sončev mrk je za opazovanje namreč najbolj spektakularen. Nastane, kadar se sonce, luna in zemlja navidezno postavijo na premico, luna pa je med zemljo in soncem. Gledano z zemlje je luna pred soncem in tako zastira svetlobo s sonca. Pojavi se ob mlaju. Žal bo v Sloveniji popoln sončni mrk, ki je na sliki, viden spet šele leta 2081, nazadnje pa smo ga opazovali leta 1999.

Astrološki vidiki luninih in sončevih mrkov (na leto jih je skupno 4) pa so vedno predstavljeni tudi v Luninih bukvah Založbe kmečki glas, za leto 2018 so bukve (Irena Stopar, Miša Pušenjak) že v pripravi in jeseni bomo spet zbirali nova prednaročila.

Njam domače maslo

Tanja Žgajnar Novak
04.08.2017 12:22 (Aug 04, 2017)

Domače maslo je najboljše. Pripravimo ga tudi s pomočjo knjige Izdelajmo jogurt, maslo, sir, ki je tokrat na voljo po acijski ceni le 13,60 EUR.

Marmelade za razvajanje čutov

Tanja Žgajnar Novak
28.07.2017 08:52 (Jul 28, 2017)

Marmelade so lahko prava umetnost, radi jih kuhajo tudi moški. Dobro je preizkusiti kakšno drugačno varianto z novimi dodatki in začimbami. Prav take ideje najdemo v knjigi Marmelade Založbe Kmečki glas, trenutno po akcijski ceni!

Poletju naproti - s knjigo pod pazduho

Tanja Žgajnar Novak
26.06.2017 09:13 (Jun 26, 2017)

Poletje je za sprostitev in tudi za branje knjig. 

Lahko se sprostimo tudi ob kakšni zgodovoinski biografiji in se prepričamo, da se zgodovina ponavlja.:

Zgodovinske biografije Založbe Kmečki glas.

Ječmenova solata

Tanja Žgajnar Novak
22.06.2017 09:53 (Jun 22, 2017)

Mnoge ideje za jedi iz ječmena najdemo v novi knjigi JEČMEN / BARLEY.

Tu je ena za pokušino:

JEČMENOVA VEČBARVNA SOLATA NA LISTU RDEČEGA RADIČA

Sestavine:

100 g ječmenove kaše

100 g fižola

150 g sveže paprike

100 g mini paradižnikov treh različnih barv

100 g mehkega sira (npr. mocarele ali sira feta)

50 g čebule (najbolje šalotke)

1 avokado

200 g zelene solate ali motovilca

400 g rdečega radiča

10 lepih, celih, okroglih listov radiča

Preliv 1 (bučni preliv)

60 g drobno mletih bučnih semen

žlička gorčičnih semen ali gorčice

jabolčni kis

voda po potrebi

sol (po okusu)

poper (po okusu)

svež peteršilj

Preliv 2 (jogurtni preliv)

žlička gorčičnih semen

200 g grškega jogurta

sol (po okusu)

poper (po okusu)

sok ene limone

dva stroka česna

narezan sveži drobnjak

Ješprenj in fižol preberemo, operemo in skuhamo vsakega posebej. Ječmenovo kašo kuhamo približno 45 minut, fižol do mehkega. Vodo odlijemo.

Papriko, paradižnike, mehki sir, čebulo, avokado narežemo na kocke in vse rahlo premešamo. Ze

Ječmenova pica

Tanja Žgajnar Novak
22.06.2017 09:46 (Jun 22, 2017)

Mnoge ideje za jedi iz ječmena najdemo v novi knjigi JEČMEN / BARLEY.

Tu je ena za pokušino:

JEČMENOVA PICA

Sestavine:

250 g pšenične moke TIP 500

200 g ječmenove moke

8 g kvasa

8 g soli, 4 g sladkorja

2 žlici oljčnega olja

300 ml vode

origano, bazilika

paradižnik in druga zelenjava

sir

Moko stresemo v posodo, jo premešamo, dodamo vse sestavine in zamesimo gladko mehkejše testo. Proti koncu mesitve dodamo oljčno olje. Testo po 10 minutah razdelimo na kose po 200 g, oblikujemo v kroglice, premažemo z oljčnim oljem in odlagamo v posodo. Posodo pokrijemo in damo v hladilnik. Tako lahko testo počiva do naslednjega dne. Pred peko ga razvlečemo na papirju za peko, premažemo s sesekljanimi paradižnikom, ki mu dodamo začimbe, origano in baziliko. Za nadev uporabimo različno zelenjavo, različne vrste sira in mesne izdelke. Pečemo 8 do 15 minut pri temperaturi 220 do 250 °C.

Jejmo ječmen

Tanja Žgajnar Novak
22.06.2017 09:40 (Jun 22, 2017)

Ječmenove jedi so zdrave, to potrjujejo tudi novejše raziskave. Med drugim vsebujejo beta-glukane. Ti v našem črevesju nase vežejo določene snovi in jih s tem odstranijo iz organizma. Tako tudi zmanjšujejo koncentracije slabega holesterola v krvnem serumu.

Zanimivosti o tem žitu, pridelavi, predelavi in še mnoge recepte za jedi najdete v povsem novi dvojezični knjigi: JEČMEN / BARLEY.

Dober kilogram medu na prebivalca

Tanja Žgajnar Novak
13.06.2017 15:16 (Jun 13, 2017)

Po podatkih statističnega urada smo lani v Sloveniji pojedli dober kilogram medu na prebivalca. To nas sicer uvršča med večje potrošnike medu v Evropi. Če pa ste med tistimi, ki ste svoj med pojedli predvsem razstopljen v vrelem čaju, niste naredili nič posebno dobrega za svoje zdravje.  Zato si vsi lahko večkrat preberemo zanimive napotke za zdravljenje z medom v knjigi Apiterapija (na voljo po akcijski ceni).



Ječmenov vegetarijanski golaž

Tanja Žgajnar Novak
09.06.2017 12:05 (Jun 09, 2017)

Ječmen je tako zdrav, da se pri kuhanju z njim res ne bi smeli ustaviti le pri ričetu. Za to bo poskrbela povsem nova knjiga Ječmen, ki jo že lahko naročite v Založbi Kmečki glas.

Lipe cvetijo

Tanja Žgajnar Novak
09.06.2017 11:23 (Jun 09, 2017)

Omamni vonj v parkih in drevoredih nas spomni na tisto lepo pesem iz sosednjih dežel: "Lipe cvatu, sve je isto ko i lani, samo tvoje...."

Domače redkvice

Tanja Žgajnar Novak
09.06.2017 07:09 (Jun 09, 2017)

Zdrave, osvežilne, dodatek solati ali obloženim kruhkom. Najboljše so pridelane na ekološki način. Vse o domači eko pridelavi  si preberimo v knjigi Moj eko vrt.

Gasilke in gasilci čestitamo za vaš praznik

Tanja Žgajnar Novak
07.06.2017 15:27 (Jun 07, 2017)

8. junij je mednarodni dan gasilcev, hvala vam za vaš trud.

Ledena kavna krema za vroče dni

Tanja Žgajnar Novak
05.06.2017 11:51 (Jun 05, 2017)

Sestavine: 3 žlice instant kave, 2 žlici vode, 1/2 lončka kondenziranega mleka, 1 lonček sladke smetane

Instantno kavo razstopimo v vodi, prilijemo kondenzirano mleko ter rahlo stepeno sladko smetano. Vse sestavine z električnim mešalnikom dobro stepemo. Maso nalijemo v manjše steklene kozarčke in zamrznemo za 3 ure. Ponudimo s stepeno sladko smetano.

Še več receptov za domače sladolede in ledene sladice najdemo v knjigi LEDENE SLADICE.

Dišalo je po Prekmurju

Tanja Žgajnar Novak
05.06.2017 08:37 (Jun 05, 2017)

V soboto, 3. junija je na Pogačarjevem trgu dišalo po Prekmurju. Obiskovalci so lahko jedli bograč, gibanico, šunko. Zanimiv je bil tudi kulturni program. Nakupovali smo bučno olje, vino, ..... 

O suhih mesninah (tudi zaščiteni prekmurski šunki) si lahko prebrete v knjigi Suhe mesnine na Slovenskem - po akcijski ceni do razprodaje zadnjih izvodov.

Potočna postrv (Salmo trutta)

Tanja Žgajnar Novak
25.05.2017 09:18 (May 25, 2017)

Potočnica je riba zgornjega toka vodotokov. Najbolje se počuti v hladni in s kisikom bogati tekoči vodi. Potočno postrv v Sloveniji muharimo. Lovimo jo z muharico klase 5 ali 6, na suhe muhe, nimfe ali potezalke. Lovimo zgodaj zjutraj ali zvečer, ker se le takrat hranijo. Sezona traja od 1. aprila do konca septembra. V nekaterih revirjih donavsekega porečja pa prično sezono muharjenja že marca.

Tudi gojimo jo v večih ribogojnicah po Sloveniji. Večinoma gre tu za atlantski ribogojski tip, ki je primeren za prehrano in tudi za zaprte športnoribolovne ribnike, ne pa tudi za odprte vode. V odprte vode se vlaga donavski tip potočne postrvi, ki je za vzrejo zahtevnejši..... Vse o ribah, športnem ribolovu, opremi za ribolov, receptih za odlične jedi.....najdemo v knjigi Športni ribolov in ribje jedi – po akcijski ceni tega poletja: 6 EUR!

Rman v žganju

Tanja Žgajnar Novak
24.05.2017 13:16 (May 24, 2017)

Maja prične cveteti rman. Pet cvetov damo v 1 l žganja in namakamo en mesec. Žganju lahko po okusu dodamo sladkor prekuhan v vodi. Več receptov za namakanje v žganju, pripravo likerjev in seveda vse o samem varjenju žganja pa najdemo v knjigi Sodobna žganjekuha, po akcijski ceni tega pletja: 12,80 EUR. Do razprodaje zalog.

Junijski festivali in prazniki sivke so že napovedani

Tanja Žgajnar Novak
23.05.2017 13:59 (May 23, 2017)

Na Krasu bo letos festival sivke 24. in 25. junija, v Staršah pri Mariboru pa že 17. in 18. junija (in tudi 24. in 25. junija). To bo paša za oči!

Lepota sivke je res nepopisna in vsaj kakšen grm bi lahko bil na vsakem vrtu. Naprodaj je tudi še nekaj zadnjih izvodov knjige Sivka lepo doživetje (ponatis), ki jo trenutno še lahko kupite po akcijski ceni 12 EUR.

Knjiga je lepo darilo za vsakogar (zanimivosti o sivki, gojenje, izdelki vseh vrst,...). V njej najdemo  tudi recept za parno kopel obraza iz sivke, ki globinsko čisti kožo. Zelo preprosto: v 1 liter vrele vode damo 3 žlice svežih sivkinih cvetov in parna kopel je nared.

Maja sadimo ameriški slamnik

Tanja Žgajnar Novak
16.05.2017 10:25 (May 16, 2017)

Vzgoja iz semena je kar zahtevna, zato ga raje sadimo v razdaljah 50 cm, da se lepo razraste. Zdravilna je kar vsa rastlina od stebla, listov, cveta do korenin. Prav cvetni listi pa dajejo največ zeliščne tinkture, ki deluje na imunski sistem in zdravje vsega organizma. Več o gojenju pa v knjigi Mirjam Grilc: Čarobni zeliščni vrt.

Oglasi

353.) človek , delo in strukture

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 14.99 €

1645.)  rumena vrtnic  

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

100.) holz, knjigi sta kot novi primerni za darilo

Kategorija: Zdravje

Cena: 14.99 €

športni portal nudi razne bonuse, če stavite na bet365 v vrednosti do 100 eur. za prevzem tega bonusa dodatno vplačilo ni potrebno. več informacij o tem bonusu najdete na spletni strani: http://www.sportni-portal.com/bet365-bonus.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

še vedno iščete pravo destinacijo za letošnji dopust? preverite kreta last minute ponudbo podjetja potuj nekam, saj lahko pri njih najdete res super ugodne počitnice. prav tako je kreta ena od tistih destinacij, ki jih lahko obiščete v katerem koli letnem času, saj ima tudi bogato zgodovino, ki bo navdušila tudi tiste, ki vam ni do celodnevnega poležavanja na vročem soncu.

Kategorija: Počitnice

Cena: Pokličite za ceno

če iščete primerno darilo za vašo prijateljico, ki ima mobilni telefon huawei p10, je ovitek za mobilni telefon zagotovo darilo, s katerim ne morete zgrešiti. tudi če že ima en ovitek, bo zagotovo vesela še drugega, saj bo lahko oba ovitka kombinirala glede na oblačila. 

Kategorija: Oprema in dodatki

Cena: Pokličite za ceno

iščete igrače za pse, ki jih boste podarili vašemu kužku, da mu ne bo dolgčas? v pasji štacuni imamo veliko igrač za pse in prepričani smo, da boste tudi vi našli primerno igračo ali žogico. poleg igrač pa imamo v ponudbi tudi pasja ležišča, povodce in oprsnice, gps sledilnike in še kaj bi se našlo. najbolje, da kar preverite našo celotno ponudbo, ki je dostopna na spletni strani.

Kategorija: Oprema za pse

Cena: Pokličite za ceno

6250.) osterreich

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 12.99 €

7361.) jesti modro

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

za vse, ki iščete večji družinski avto, je peugeot 308 prava izbira, saj je dovolj prostoren, ima velik prtljažnik ter tudi sistem isofix, da bodo vaši malčki varni v avtu. poleg udobne vožnje pa vas bo verjetno prepričala tudi nizka poraba. vse ostale prednosti tega vozila, si lahko preberete v članku, ki je objavljen na spletni strani avto magazina. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

prednosti vozila kia ceed: nizka poraba, številna dodatna oprema, ki je že vključena v osnovno ceno, vzvratna kamera in parkirni senzorji, zelo udobni prednji sedeži in še bi lahko naštevali. celoten članek, si lahko preberete na avto-magazin. 

Kategorija: Avtodeli in oprema

Cena: Pokličite za ceno

517.) naše morje

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 14.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj