Tanja Žgajnar Novak

Vodja Založbe Kmečki glas

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Ričkovo ali totrovo olje - ponovno odkrito zdravilo
Rman v žganju
Visoka greda - topla greda
Enolončnica z lečo in klobaso
Lunine bukve 2018
Priljubljeni koledar TRAKTORJI 2018 je že v prodaji
Jesen v knjigarnah
Katalog traktorjev 2017 je že v pripravi
Kdaj in kako žveplati vino
Leseni jelenčki in domači drvarji
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2017
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Jesen v knjigarnah

Tanja Žgajnar Novak
13.10.2017 13:11 (Oct 13, 2017)

Na knjižnih policah se je že znašel Koledar za vsak dan 2018 Založbe Kmečki glas.

Enolončnica z lečo in klobaso

Tanja Žgajnar Novak
13.10.2017 11:49 (Oct 13, 2017)

Za enolončnico z lečo in klobaso potrebujemo:

250 g suhe leče (rjave)
1 koren
1 stebelno zeleno
1 manjšo čebulo
2 stroka česna
2 žlici olja
2 celi kranjski ali domači klobasi

100 ml vina
800 ml vode
sol, mleti poper

lovorov list
sesekljan peteršilj

Vso zelenjavo očistimo, po potrebi olupimo in narežemo na kolobarje ali kocke. Eno celo klobaso narežemo na kolobarje, drugo pa pustimo celo.

Nasekljano čebulo prepražimo v kozici na oljčnem olju in ji dodamo narezano korenje in zeleno, solimo, popramo in dodamo lovorov list. Pražimo nekaj minut, nato dodamo strt česen, ko ta zadiši, zalijemo z vinom in pokuhamo, da alkohol izpari. Dodamo lečo in klobase. Zalijemo z vodo ter kuhamo od 20 do 30 minut, da se leča zmehča in klobasa skuha. Ponudimo toplo, enolončnico po vrhu potresemo s sesekljanim svežim peteršiljem.
Še mnogo dobrih receptov s sezonskimi in lokalnimi sestavinami lahko najdemo v novi knjigi, ki jo lahko naročite tukaj: Jedi iz sklede.


Priljubljeni koledar TRAKTORJI 2018 je že v prodaji

Tanja Žgajnar Novak
03.10.2017 12:37 (Oct 03, 2017)

Kupite ga lahko na sejmih, na sedežu ČZD Kmečki glas ali pa ga naročite tule:Koledar traktorji 2018 in vam ga pošljemo po pošti, poštnina znaša 3 EUR.

Kdaj in kako žveplati vino

Tanja Žgajnar Novak
26.09.2017 08:09 (Sep 26, 2017)

Tudi to nas strokovno poduči Tatjana Košmerl v novi knjigi Skrivnosti dobrega vina.

Brez podatkov in analize dostikrat ne gre. Med drugim je v moštu prisoten vitamin tiamin, ki je pomemben za rast mnogih mikroorganizmov. Za svoj razvoj ga potrebujejo tudi nekateri kvarljivci npr. kvasovke rodu Brettanomyces in mlečnokislinske bakterije rodu Lactobacillus, ki lahko pvzročijo nastanek najhujše bolezni vina tj. miševine. Z bisufitno obliko žveplovega dioksida povzročimo razgradnjo tiamina....

Žafranov puding

Tanja Žgajnar Novak
19.09.2017 12:40 (Sep 19, 2017)

Domač žafranov puding  pripravimo po receptu iz nove knjige Mirjam Grilc Sladice z zelišči:

Žafranov puding z sirupom iz nektarin (za 4 porcije), čas priprave 20 minut

Sestavine za puding: 500 ml mleka, 0,125g žafrana v prahu, 30g jedilnega koruznega škroba, 2 žlici sladkorja, lupina 1 limone. Sestavine za preliv: 4 nektarine , sladkor po ukusu.

Priprava:

Mleku dodamo žafran in naribano limonino lupinico. Segrejemo, da postane vroče. V drugi posodici zmešamo sladkor, škrob in nekaj žlic toplega mleka. Gosto zmes vmešamo v pripravljeno vroče mleko in z metlico skuhamo puding. Vročega nalijemo v kozarce in ga ohladimo. Nektarine narežemo na koščke in jih v ponvi s sladkorjem podušimo do suhega. Naložimo jih na puding in okrasimo s cvetjem.



Lunine bukve 2018

Tanja Žgajnar Novak
18.09.2017 13:57 (Sep 18, 2017)

Prihodnje leto bo v znamenju VENERE, ki velja za enega najbolj prijaznih planetov in obeta veliko dobrega. Prelistajte in prednaročite tukaj: Lunine bukve 2018

Albuminska skuta je zelo priljubljena

Tanja Žgajnar Novak
13.09.2017 12:27 (Sep 13, 2017)

Osnovne informacije o vrstah sirov in odlične recepte  za jedi z njimi najdemo odslej tudi v novi knjigi Irene Orešnik: Kuhajmo s siri. Iz albuminske skute lahko pripravimo med drugim odlično ledeno torto. 

Ledena torta iz albuminske skute

Tortna podlaga:

140g mletih mandljevih piškotov ( Amareti)

50g mehkega masla

Nadev:

500 g kozje ali ovčje albuminske skute

150g sladkorja

lupina in sok dveh eko limon

300 ml sladke smetane

Obloga:

2 eko limoni

85 g sladkorja

maslo za model

Model premera 20 cm namastimo z maslom. Piškote zmešamo z maslom iz z maso obložimo tortno dno. Pomagamo si s hrbtno stranjo žlice.

Skuti dodamo sladkor, limonino lupino in sok in zmešamo z mešalnikom. Posebej stepemo smetano in jo vmešamo v skutino mešanico. Nadev zlijemo na piškotno dno, poravnamo in postavimo za 4 ure v zamrzovalnik.

Iz limon naredimo oblogo. Limone narežemo na tanke rezine. Prelijemo jih z malo vode, zavremo in kuhljamo 20 minut. Kuhane rezine dobro odcedimo.

V manjšo kozico damo sladkor s trem

Mlekarna Planika in Hiša Franko - dva bisera Posočja

Tanja Žgajnar Novak
11.09.2017 10:08 (Sep 11, 2017)

Mlekarna Planika je slavila 60 let, ob tem dogogodku je prejšnji petek zanje   pogostitev pripravila  Hiša Franko. Jedi so bile odlične, izvirne, z lokalnimi posebnostmi in s siri Mlekarne Planika. Preproste ideje: frika, polenta s skuto in panceto, kobariški štruklji,...Vse to danes očara najzahtevneješe goste.

Za kuhanje s sirom bomo odslej lahko uporabljali odlične in natančne recepte zbrane v novi knjigi Založbe Kmečki glas z naslovom Kuhajmo s siri. Med kar osemdesetimi recepti s sirom (predjedi, juhe, pite in pice, testenine, rižote in gratini, krompir, jajca, sladice) bomo našli tudi dobre recepte s Planikinimi siri: SIRNA JUHA, SIROVA OMAKA Z NJOKI, JAJČNA FRIKA, KROMPIRJEVA FRIKA,... .



Sladice z zelišči med izvirnimi novostmi

Tanja Žgajnar Novak
07.09.2017 13:17 (Sep 07, 2017)

Nova knjiga Sladice z zelišči, Mirjam Grilc (Založba Kmečki glas) je v knjigarnah izpostavljena med domačimi in tujimi izvirnimi idejami na področju kulinarike.

Knjigarne ponujajo knjige kot lepo darilo

Tanja Žgajnar Novak
07.09.2017 13:04 (Sep 07, 2017)

Tako domiselno je naša nova knjiga Jedi iz sklede razstavljena v  knjigarni Mladinska knjiga skupaj z lepimi platnenimi izdelki za dom "Jagababa", tudi te izdeluje in unikatno potiska avtorica knjige Saša Drobnič Škrjanec.

Jedi iz sklede - sveže, lokalno, sezonsko

Tanja Žgajnar Novak
16.08.2017 12:48 (Aug 16, 2017)

Sodobni trendi v svetu so prinesli tudi modo zdravih jedi iz sklede (podobno kot pred tem smutije).

V novi knjigi z naslovom Jedi iz sklede nam domača avtorica (lastnica blagovne znamke Jagababa) predstavlja odlične jedi, ki jih iz ene sklede jemo z vilicami ali z žlico. Zelo praktično za današnji čas in hkrati zdravo, domače. Res vredno posnemanja. Knjigo Jedi iz sklede že lahko naročite v Založbi Kmečki glas.

Zdrava zelišča tudi v sladicah

Tanja Žgajnar Novak
16.08.2017 11:37 (Aug 16, 2017)

Zelišča so zdrava in z njimi lahko pripravimo tudi odlične sladice. Recepte najdemo v novi knjigi z naslovom Sladice z zelišči, Mirjam grilc. Tu je primer recepta za pokušino:

Sivkina pečena krema

Za 6 oseb

Čas priprave: 1 ura in 30 minut

Potrebujemo

  • zvrhano žlico suhih sivkinih cvetov

  • 400 ml sladke smetane

  • 150 g sladkorja

  • lupino 2 biolimon

  • 6 rumenjakov

  • 100 ml limonovega soka

Priprava

Smetano zlijemo v ognjevarno kozico, dodamo sladkor in suhe sivkine cvetove. Biolimono olupimo ter lupino dodamo k smetani. Ko ima smetana vse dodatke, počasi kuhamo približno 10 minut, da se sladkor stopi, nato pustimo, da se delno ohladi.

Pripravimo sok. Smetano precedimo, da odstranimo lupine in sivko. Rumenjake razžvrkljamo in počasi med mešanjem vlivamo dišečo smetano, dolijemo limonov sok ter še enkrat premešamo.

Ognjevarne posodice zložimo v pekač. Pekač pa napolnimo z malo vode ter pečemo v pečici, ogreti na 130 stopinj, 1 uro.

Avgusta lunin in sončev mrk

Tanja Žgajnar Novak
07.08.2017 12:17 (Aug 07, 2017)

Danes po 20. uri bo tudi pri nas moč opazovati delni lunin mrk.

Sončev mrk pa bo nastopil 21. avgusta. Avgustovski sončev mrk okoli 20.30 ure  pri nas ne bo popoln,  tudi sicer ga žal ne bomo videli. Lahko pa ga bodo opazovali v južnih državah ZDA. Prav popoln sončev mrk je za opazovanje namreč najbolj spektakularen. Nastane, kadar se sonce, luna in zemlja navidezno postavijo na premico, luna pa je med zemljo in soncem. Gledano z zemlje je luna pred soncem in tako zastira svetlobo s sonca. Pojavi se ob mlaju. Žal bo v Sloveniji popoln sončni mrk, ki je na sliki, viden spet šele leta 2081, nazadnje pa smo ga opazovali leta 1999.

Astrološki vidiki luninih in sončevih mrkov (na leto jih je skupno 4) pa so vedno predstavljeni tudi v Luninih bukvah Založbe kmečki glas, za leto 2018 so bukve (Irena Stopar, Miša Pušenjak) že v pripravi in jeseni bomo spet zbirali nova prednaročila.

Njam domače maslo

Tanja Žgajnar Novak
04.08.2017 12:22 (Aug 04, 2017)

Domače maslo je najboljše. Pripravimo ga tudi s pomočjo knjige Izdelajmo jogurt, maslo, sir, ki je tokrat na voljo po acijski ceni le 13,60 EUR.

Marmelade za razvajanje čutov

Tanja Žgajnar Novak
28.07.2017 08:52 (Jul 28, 2017)

Marmelade so lahko prava umetnost, radi jih kuhajo tudi moški. Dobro je preizkusiti kakšno drugačno varianto z novimi dodatki in začimbami. Prav take ideje najdemo v knjigi Marmelade Založbe Kmečki glas, trenutno po akcijski ceni!

Poletju naproti - s knjigo pod pazduho

Tanja Žgajnar Novak
26.06.2017 09:13 (Jun 26, 2017)

Poletje je za sprostitev in tudi za branje knjig. 

Lahko se sprostimo tudi ob kakšni zgodovoinski biografiji in se prepričamo, da se zgodovina ponavlja.:

Zgodovinske biografije Založbe Kmečki glas.

Ječmenova solata

Tanja Žgajnar Novak
22.06.2017 09:53 (Jun 22, 2017)

Mnoge ideje za jedi iz ječmena najdemo v novi knjigi JEČMEN / BARLEY.

Tu je ena za pokušino:

JEČMENOVA VEČBARVNA SOLATA NA LISTU RDEČEGA RADIČA

Sestavine:

100 g ječmenove kaše

100 g fižola

150 g sveže paprike

100 g mini paradižnikov treh različnih barv

100 g mehkega sira (npr. mocarele ali sira feta)

50 g čebule (najbolje šalotke)

1 avokado

200 g zelene solate ali motovilca

400 g rdečega radiča

10 lepih, celih, okroglih listov radiča

Preliv 1 (bučni preliv)

60 g drobno mletih bučnih semen

žlička gorčičnih semen ali gorčice

jabolčni kis

voda po potrebi

sol (po okusu)

poper (po okusu)

svež peteršilj

Preliv 2 (jogurtni preliv)

žlička gorčičnih semen

200 g grškega jogurta

sol (po okusu)

poper (po okusu)

sok ene limone

dva stroka česna

narezan sveži drobnjak

Ješprenj in fižol preberemo, operemo in skuhamo vsakega posebej. Ječmenovo kašo kuhamo približno 45 minut, fižol do mehkega. Vodo odlijemo.

Papriko, paradižnike, mehki sir, čebulo, avokado narežemo na kocke in vse rahlo premešamo. Ze

Ječmenova pica

Tanja Žgajnar Novak
22.06.2017 09:46 (Jun 22, 2017)

Mnoge ideje za jedi iz ječmena najdemo v novi knjigi JEČMEN / BARLEY.

Tu je ena za pokušino:

JEČMENOVA PICA

Sestavine:

250 g pšenične moke TIP 500

200 g ječmenove moke

8 g kvasa

8 g soli, 4 g sladkorja

2 žlici oljčnega olja

300 ml vode

origano, bazilika

paradižnik in druga zelenjava

sir

Moko stresemo v posodo, jo premešamo, dodamo vse sestavine in zamesimo gladko mehkejše testo. Proti koncu mesitve dodamo oljčno olje. Testo po 10 minutah razdelimo na kose po 200 g, oblikujemo v kroglice, premažemo z oljčnim oljem in odlagamo v posodo. Posodo pokrijemo in damo v hladilnik. Tako lahko testo počiva do naslednjega dne. Pred peko ga razvlečemo na papirju za peko, premažemo s sesekljanimi paradižnikom, ki mu dodamo začimbe, origano in baziliko. Za nadev uporabimo različno zelenjavo, različne vrste sira in mesne izdelke. Pečemo 8 do 15 minut pri temperaturi 220 do 250 °C.

Jejmo ječmen

Tanja Žgajnar Novak
22.06.2017 09:40 (Jun 22, 2017)

Ječmenove jedi so zdrave, to potrjujejo tudi novejše raziskave. Med drugim vsebujejo beta-glukane. Ti v našem črevesju nase vežejo določene snovi in jih s tem odstranijo iz organizma. Tako tudi zmanjšujejo koncentracije slabega holesterola v krvnem serumu.

Zanimivosti o tem žitu, pridelavi, predelavi in še mnoge recepte za jedi najdete v povsem novi dvojezični knjigi: JEČMEN / BARLEY.

Dober kilogram medu na prebivalca

Tanja Žgajnar Novak
13.06.2017 15:16 (Jun 13, 2017)

Po podatkih statističnega urada smo lani v Sloveniji pojedli dober kilogram medu na prebivalca. To nas sicer uvršča med večje potrošnike medu v Evropi. Če pa ste med tistimi, ki ste svoj med pojedli predvsem razstopljen v vrelem čaju, niste naredili nič posebno dobrega za svoje zdravje.  Zato si vsi lahko večkrat preberemo zanimive napotke za zdravljenje z medom v knjigi Apiterapija (na voljo po akcijski ceni).



Oglasi

iščete inštrukcije angleščine v mariboru za osnovno ali srednjo šolo? pri amikum-u vam ponujamo prijazen, strokoven in pedagoško preverjen pristop, ki je pomagal že številnim. imamo dolgoletne izkušnje s poučevanjem učencev in dijakov na oš, sš in gimnazijah. preverjeno. preizkušeno. uspešno. kontaktirajte nas. gsm: 031/530-081 e-pošta: info@amikum.si spletna stran: https://www.amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 12 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne  pa vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 e-pošta: info@amikum.si spletna stran: https://www.amikum.si/lektoriranje facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

terapevtske masaže in terapije robert tonković s.p., dunajska cesta 63, 1000 ljubljana parkirišče za stranke brezplačno! terapevt robert tonković   tuina masaža, akupresura, kineziotaping, refleksoterapija, meditacije,.. nudimo relaksacijske masaže in terapije s terapijami odpravljamo ali rehabilitiramo težave v vratu,težave v ramenih, kalcinacije, glavobole, migrene, težave s karpalnim živcem, težav v hrbtenici, križu, bolečine v kolenih, krči pri otrocih, prebavne motnje, težave z notranjimi organi, težave v limfnem delovanju, prebavne motnje, zaprtosti, inkontinenci, rehabilitacija in odprava posledic po možganskih kapeh, poškodbah,...   nudimo tudi 45minutni brezplačni posvet, kjer se seznanimo s težavami in naredimo plan izved tehnik, za čimprejšnje okrevanje in rezultate, da najdemo vzrok in ga odpravimo. www.facebook.com/terapevtske.masaze.in.terapije.robert.tonkovic gsm: 040 635 272

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

če ste se poškodovali na delovnem mestu, potem je nujna prijava poškodbe pri delu, saj ima večina delodajalcev sklenjeno zavarovanje svojih zaposlenih in vam posledično pripada tudi določena odškodnina. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

strešniki gerard so tako kakovostni, da so odpori na vse vremenske razmere. prav tako so enostavni za namestitev, saj jih večinoma lahko kar namestite na obstoječo strešno kritino.

Kategorija: Gradbeni material

Cena: Pokličite za ceno

najboljša otroška trgovina je tista, ki nudi vse, kar družinica potrebuje ob prihodu novega družinskega člana. ena od takih trgovin je tudi spletna trgovina hajdi.si, ki ponuja tudi razne popuste za tiste, ki bi te izdelke želeli kupiti po malce nižji ceni. 

Kategorija: Ostala otroška oprema

Cena: Pokličite za ceno

zlatarna muršič izdeluje nakit po naročilu. če torej iščete poročne prstane in bi radi, da bi bili le-ti nekaj posebnega, potem obiščite njihovo spletno stran. prstane vam bodo naredili hitro in kvalitetno ter v skladu z vašimi željami. 

Kategorija: Modni dodatki

Cena: Pokličite za ceno

looking for reputable and accredited private credit companies that give loans a chance to live. did banks and other financial institutions refuse you? do not look for more than we are here to make all your financial problems become a thing of the past. no social security number is required and no credit check is needed, 100% is guaranteed.

Kategorija: Nepremičnine

Cena: 1 €

če želite, da bodo vaša lesena vrata še dolgo časa izgledala kot nova, uporabite vosek silvacera

Kategorija: Gradbeni material

Cena: Pokličite za ceno

6302.)  cashelmara 1

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

7637.) shakespeare

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2636.) bhakti

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj