Tanja Žgajnar Novak

Vodja Založbe Kmečki glas

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Rožičev liker za aperitiv
Njam salame, klobase, želodci...
Priljubljeni koledar TRAKTORJI 2018 je že v prodaji
Leseni jelenčki in domači drvarji
Kako nastanejo zanimive knjige
Sušilnica suhih mesnin
Martinove in kostanjeve jedi
Ričkovo ali totrovo olje - ponovno odkrito zdravilo
Slovenija in Španija v Frankfurtu
Katalog traktorjev 2017 je že v pripravi
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
December 2017
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Rožičev liker za aperitiv

Tanja Žgajnar Novak
15.12.2017 12:43 (pred 20 urami)

V Koledarju za vsak dan za letošnje leto najdemo recept, kako porabiti rožiče, ki marsikomu ne teknejo več. Nalomimo jih na majhne koščke in damo v stekleno posodo. Po okusu dodamo malo sladkorja, cimetovo palčko, vanilijev strok in zalijemo z domačim žganjem, da prekrijemo vse rožiče. V temnem prostoru naj se pokriti namakajo vsaj tri tedne, potem jih precedimo in dobimo odličen aperitiv.

V Koledarju za vsak dan 2018 (akcijska cena), pa so prav tako domiselni recepti in nasveti za vrt, dom, lepoto in zdravje s prijetnimi slikami ….V koledarski del pa si po možnosti vsak dan zapišemo predvsem lepe stvari.

Kako nastanejo zanimive knjige

Tanja Žgajnar Novak
24.11.2017 09:30 (Nov 24, 2017)

Tudi za dobre kulinarične knjige je potrebno nekaj več kot le veselje do kuhanja. To smo slišali tudi na pogovoru na Slovenskem knjižnem sejmu z avtoricami knjig Založbe Kmečki glas: Ireno Orešnik, Mirjam Grilc in Sašo Drobnič Škrjanec, ki ga je vodila naša novinarka Barbara Remec. Njihove knjige so plod dela in preizkušanja ter bogatega znanja s svojega delovnega področja. Irena Orešnik je namreč vsestransko aktivna znana sirarka, zato je njena knjiga Kuhajmo s siri res zakladnica uporabnih idej. Mirjam Grilc je zeliščarica, ki je napisala že šesto knjigo s podorčja gojenja, nabiranja in uporabe zelišč, tudi kuhanja z njimi, zadnja je nekaj posebnega - Sladice z zelišči. Saša Drobnič Škrjanec pa je profesionalna kuharica, avtorica nove knjige Jedi iz sklede,  razvija tudi tekstilne izdelke za dom pod blagovno znamko Jagababa v tesnem sodelovanju z možem Mitjo Škrjancem - krajinskim arhitektom. Že več let tudi objavlja članke o hraani v tiskanih medijih.

Vse tri knjige so nastale v ust

Slovenija in Španija v Frankfurtu

Tanja Žgajnar Novak
16.11.2017 09:03 (Nov 16, 2017)

Slovenija si je močno prizadevala, da bi leta 2021 postala častna gostja knjižnega sejma v Frankfurtu. Upravni odbor največjega knjižnega sejma na svetu je v začetku oktobra odločil o naslednjih dveh državah gostjah za leti 2021 in 2022. V konkurenci za prejem naziva je bilo 16 držav, potrditev pa sta prejeli Španija in Slovenija. V prihodnjih letih se bodo kot države gostje tako predstavile Gruzija (2018), Norveška (2019) in Kanada (2020), Španija (2021) in Slovenija (2022).

Uradno bo slovenski nastop potrjen s podpisom pogodbe, kar se bo zgodilo v Sloveniji. Javna agencija za knjigo bo pogodbo s Frankfurtskim knjižnim sejmom podpisala 21. februarja 2018, ko bo Slovenijo v ta namen ponovno obiskal direktor Frankfurtskega sejma Juergen Boos.

Tak dogodek na najodmevnejšem knjižnem sejmu na svetu  pomeni veliko promocijo za vso državo in predstavitev kulture na zelo veliki sejemski površini.

Renata Zamida(iz Javne agencije za knjigo), vodja projekta »Slovenija, častna gostja na knjižnem

Njam salame, klobase, želodci...

Tanja Žgajnar Novak
15.11.2017 14:08 (Nov 15, 2017)

Pri pripravi domačih suhih mesnin so najpomembnejše skrbno izbrane sestavine, pa tudi veščine povezane s temperaturo mesa, mešanjem, nadzorovanjem razmer v sušilnici ali dimnici. Ponatisnili smo knjigo: Izdelava klobas, salam in želodcev – kdor je še nima, zdaj je pravi čas za nakup.

Martinove in kostanjeve jedi

Tanja Žgajnar Novak
08.11.2017 08:55 (Nov 08, 2017)

"Če pozabimo na praznike, bodo prazniki pozabili na nas". S to mislijo je nastala lepa knjiga Praznične mize, avtorice Mirjam Grilc. V njej med drugim najdemo tudi ideje za kostanjeve pojedine in domače martinovanje. V teh jesenskih dneh lahko knjigo naročite tudi po akcijski ceni 10 EUR: Praznične mize

Bučna juha z žitnim pivom

Tanja Žgajnar Novak
23.10.2017 14:57 (Oct 23, 2017)

Juho z muškatno bučo lahko namesto z vodo zalijemo z žitnim pivo in lepo zaokrožimo okus. Postrežemo vročo v kozarcu za pivo. Ideja je iz gostilne Danilo v Retečah. Druge dobre ideje in recepte za kuhanje s pivom pa najdete v knjigi Pivo pijača doživetja. Pohitite, na voljo je le še nekaj zadnjih izvodov.

Jesen v knjigarnah

Tanja Žgajnar Novak
13.10.2017 13:11 (Oct 13, 2017)

Na knjižnih policah se je že znašel Koledar za vsak dan 2018 Založbe Kmečki glas.

Enolončnica z lečo in klobaso

Tanja Žgajnar Novak
13.10.2017 11:49 (Oct 13, 2017)

Za enolončnico z lečo in klobaso potrebujemo:

250 g suhe leče (rjave)
1 koren
1 stebelno zeleno
1 manjšo čebulo
2 stroka česna
2 žlici olja
2 celi kranjski ali domači klobasi

100 ml vina
800 ml vode
sol, mleti poper

lovorov list
sesekljan peteršilj

Vso zelenjavo očistimo, po potrebi olupimo in narežemo na kolobarje ali kocke. Eno celo klobaso narežemo na kolobarje, drugo pa pustimo celo.

Nasekljano čebulo prepražimo v kozici na oljčnem olju in ji dodamo narezano korenje in zeleno, solimo, popramo in dodamo lovorov list. Pražimo nekaj minut, nato dodamo strt česen, ko ta zadiši, zalijemo z vinom in pokuhamo, da alkohol izpari. Dodamo lečo in klobase. Zalijemo z vodo ter kuhamo od 20 do 30 minut, da se leča zmehča in klobasa skuha. Ponudimo toplo, enolončnico po vrhu potresemo s sesekljanim svežim peteršiljem.
Še mnogo dobrih receptov s sezonskimi in lokalnimi sestavinami lahko najdemo v novi knjigi, ki jo lahko naročite tukaj: Jedi iz sklede.


Priljubljeni koledar TRAKTORJI 2018 je že v prodaji

Tanja Žgajnar Novak
03.10.2017 12:37 (Oct 03, 2017)

Kupite ga lahko na sejmih, na sedežu ČZD Kmečki glas ali pa ga naročite tule:Koledar traktorji 2018 in vam ga pošljemo po pošti, poštnina znaša 3 EUR.

Kdaj in kako žveplati vino

Tanja Žgajnar Novak
26.09.2017 08:09 (Sep 26, 2017)

Tudi to nas strokovno poduči Tatjana Košmerl v novi knjigi Skrivnosti dobrega vina.

Brez podatkov in analize dostikrat ne gre. Med drugim je v moštu prisoten vitamin tiamin, ki je pomemben za rast mnogih mikroorganizmov. Za svoj razvoj ga potrebujejo tudi nekateri kvarljivci npr. kvasovke rodu Brettanomyces in mlečnokislinske bakterije rodu Lactobacillus, ki lahko pvzročijo nastanek najhujše bolezni vina tj. miševine. Z bisufitno obliko žveplovega dioksida povzročimo razgradnjo tiamina....

Žafranov puding

Tanja Žgajnar Novak
19.09.2017 12:40 (Sep 19, 2017)

Domač žafranov puding  pripravimo po receptu iz nove knjige Mirjam Grilc Sladice z zelišči:

Žafranov puding z sirupom iz nektarin (za 4 porcije), čas priprave 20 minut

Sestavine za puding: 500 ml mleka, 0,125g žafrana v prahu, 30g jedilnega koruznega škroba, 2 žlici sladkorja, lupina 1 limone. Sestavine za preliv: 4 nektarine , sladkor po ukusu.

Priprava:

Mleku dodamo žafran in naribano limonino lupinico. Segrejemo, da postane vroče. V drugi posodici zmešamo sladkor, škrob in nekaj žlic toplega mleka. Gosto zmes vmešamo v pripravljeno vroče mleko in z metlico skuhamo puding. Vročega nalijemo v kozarce in ga ohladimo. Nektarine narežemo na koščke in jih v ponvi s sladkorjem podušimo do suhega. Naložimo jih na puding in okrasimo s cvetjem.



Lunine bukve 2018

Tanja Žgajnar Novak
18.09.2017 13:57 (Sep 18, 2017)

Prihodnje leto bo v znamenju VENERE, ki velja za enega najbolj prijaznih planetov in obeta veliko dobrega. Prelistajte in prednaročite tukaj: Lunine bukve 2018

Albuminska skuta je zelo priljubljena

Tanja Žgajnar Novak
13.09.2017 12:27 (Sep 13, 2017)

Osnovne informacije o vrstah sirov in odlične recepte  za jedi z njimi najdemo odslej tudi v novi knjigi Irene Orešnik: Kuhajmo s siri. Iz albuminske skute lahko pripravimo med drugim odlično ledeno torto. 

Ledena torta iz albuminske skute

Tortna podlaga:

140g mletih mandljevih piškotov ( Amareti)

50g mehkega masla

Nadev:

500 g kozje ali ovčje albuminske skute

150g sladkorja

lupina in sok dveh eko limon

300 ml sladke smetane

Obloga:

2 eko limoni

85 g sladkorja

maslo za model

Model premera 20 cm namastimo z maslom. Piškote zmešamo z maslom iz z maso obložimo tortno dno. Pomagamo si s hrbtno stranjo žlice.

Skuti dodamo sladkor, limonino lupino in sok in zmešamo z mešalnikom. Posebej stepemo smetano in jo vmešamo v skutino mešanico. Nadev zlijemo na piškotno dno, poravnamo in postavimo za 4 ure v zamrzovalnik.

Iz limon naredimo oblogo. Limone narežemo na tanke rezine. Prelijemo jih z malo vode, zavremo in kuhljamo 20 minut. Kuhane rezine dobro odcedimo.

V manjšo kozico damo sladkor s trem

Mlekarna Planika in Hiša Franko - dva bisera Posočja

Tanja Žgajnar Novak
11.09.2017 10:08 (Sep 11, 2017)

Mlekarna Planika je slavila 60 let, ob tem dogogodku je prejšnji petek zanje   pogostitev pripravila  Hiša Franko. Jedi so bile odlične, izvirne, z lokalnimi posebnostmi in s siri Mlekarne Planika. Preproste ideje: frika, polenta s skuto in panceto, kobariški štruklji,...Vse to danes očara najzahtevneješe goste.

Za kuhanje s sirom bomo odslej lahko uporabljali odlične in natančne recepte zbrane v novi knjigi Založbe Kmečki glas z naslovom Kuhajmo s siri. Med kar osemdesetimi recepti s sirom (predjedi, juhe, pite in pice, testenine, rižote in gratini, krompir, jajca, sladice) bomo našli tudi dobre recepte s Planikinimi siri: SIRNA JUHA, SIROVA OMAKA Z NJOKI, JAJČNA FRIKA, KROMPIRJEVA FRIKA,... .



Sladice z zelišči med izvirnimi novostmi

Tanja Žgajnar Novak
07.09.2017 13:17 (Sep 07, 2017)

Nova knjiga Sladice z zelišči, Mirjam Grilc (Založba Kmečki glas) je v knjigarnah izpostavljena med domačimi in tujimi izvirnimi idejami na področju kulinarike.

Knjigarne ponujajo knjige kot lepo darilo

Tanja Žgajnar Novak
07.09.2017 13:04 (Sep 07, 2017)

Tako domiselno je naša nova knjiga Jedi iz sklede razstavljena v  knjigarni Mladinska knjiga skupaj z lepimi platnenimi izdelki za dom "Jagababa", tudi te izdeluje in unikatno potiska avtorica knjige Saša Drobnič Škrjanec.

Jedi iz sklede - sveže, lokalno, sezonsko

Tanja Žgajnar Novak
16.08.2017 12:48 (Aug 16, 2017)

Sodobni trendi v svetu so prinesli tudi modo zdravih jedi iz sklede (podobno kot pred tem smutije).

V novi knjigi z naslovom Jedi iz sklede nam domača avtorica (lastnica blagovne znamke Jagababa) predstavlja odlične jedi, ki jih iz ene sklede jemo z vilicami ali z žlico. Zelo praktično za današnji čas in hkrati zdravo, domače. Res vredno posnemanja. Knjigo Jedi iz sklede že lahko naročite v Založbi Kmečki glas.

Zdrava zelišča tudi v sladicah

Tanja Žgajnar Novak
16.08.2017 11:37 (Aug 16, 2017)

Zelišča so zdrava in z njimi lahko pripravimo tudi odlične sladice. Recepte najdemo v novi knjigi z naslovom Sladice z zelišči, Mirjam grilc. Tu je primer recepta za pokušino:

Sivkina pečena krema

Za 6 oseb

Čas priprave: 1 ura in 30 minut

Potrebujemo

  • zvrhano žlico suhih sivkinih cvetov

  • 400 ml sladke smetane

  • 150 g sladkorja

  • lupino 2 biolimon

  • 6 rumenjakov

  • 100 ml limonovega soka

Priprava

Smetano zlijemo v ognjevarno kozico, dodamo sladkor in suhe sivkine cvetove. Biolimono olupimo ter lupino dodamo k smetani. Ko ima smetana vse dodatke, počasi kuhamo približno 10 minut, da se sladkor stopi, nato pustimo, da se delno ohladi.

Pripravimo sok. Smetano precedimo, da odstranimo lupine in sivko. Rumenjake razžvrkljamo in počasi med mešanjem vlivamo dišečo smetano, dolijemo limonov sok ter še enkrat premešamo.

Ognjevarne posodice zložimo v pekač. Pekač pa napolnimo z malo vode ter pečemo v pečici, ogreti na 130 stopinj, 1 uro.

Avgusta lunin in sončev mrk

Tanja Žgajnar Novak
07.08.2017 12:17 (Aug 07, 2017)

Danes po 20. uri bo tudi pri nas moč opazovati delni lunin mrk.

Sončev mrk pa bo nastopil 21. avgusta. Avgustovski sončev mrk okoli 20.30 ure  pri nas ne bo popoln,  tudi sicer ga žal ne bomo videli. Lahko pa ga bodo opazovali v južnih državah ZDA. Prav popoln sončev mrk je za opazovanje namreč najbolj spektakularen. Nastane, kadar se sonce, luna in zemlja navidezno postavijo na premico, luna pa je med zemljo in soncem. Gledano z zemlje je luna pred soncem in tako zastira svetlobo s sonca. Pojavi se ob mlaju. Žal bo v Sloveniji popoln sončni mrk, ki je na sliki, viden spet šele leta 2081, nazadnje pa smo ga opazovali leta 1999.

Astrološki vidiki luninih in sončevih mrkov (na leto jih je skupno 4) pa so vedno predstavljeni tudi v Luninih bukvah Založbe kmečki glas, za leto 2018 so bukve (Irena Stopar, Miša Pušenjak) že v pripravi in jeseni bomo spet zbirali nova prednaročila.

Njam domače maslo

Tanja Žgajnar Novak
04.08.2017 12:22 (Aug 04, 2017)

Domače maslo je najboljše. Pripravimo ga tudi s pomočjo knjige Izdelajmo jogurt, maslo, sir, ki je tokrat na voljo po acijski ceni le 13,60 EUR.

Oglasi

če še ne veste kako kupiti bitcoin naj vas ne skrbi, saj je postopek zelo enostaven. s parimi koraki ste že v svetu kriptovalut.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

če vas zanima kopalniška keramika vam svetujem,da preverite ponudbo pri keramoteki. na voljo so raznovrstne keramične ploščice priznanih svetovnih proizvajalcev. https://www.keramoteka.si/kopalniska-keramika

Kategorija: Keramika in kopalniška oprema

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor imate doma kaj zlata in ne veste kaj z njim vam zastavljalnica ljubljana nudi odkup zlata po najboljših cenah. preverite na spletni strani: http://www.zastavljalnica-ljubljana.si/odkup-zlata/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

6954.) gremo po gobe

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

2415.) osamelci

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

7688.) premiki janez janša

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 19.99 €

5028.) super frača

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

4042.) hiša brez vrnitve

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 9.99 €

poslovanja s kriptovalutami se je najlažje lotiti tako, da si preberete nekaj člankov na to temo. najbolje, da začnete povsem na začetku in sicer pri člankih: kako kupiti bitcoin ali druge kriptovalute?

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima poslovanje s kriptovalutami, pa ne veste, kako se tega lotiti in kje začeti? potem preberite navodila v članku: kako kupiti bitcoin? tam boste dejansko izvedeli, kaj in kako morate storite, da boste uspešno opravili nakup te kriptovalute. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

če vas zanima kako kupiti bitcoin in poslovati z kriptovalutami lahko za nakup bitcoina preberete članek kjer so zadeve malenkost bolj razjasnjene.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kriptovalute trgovanje? potem si lahko več o tem preberte na povezavi in se sami prepričajte o možnostih poslovanja in dobička. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj