Tanja Žgajnar Novak

Vodja Založbe Kmečki glas

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Jejmo ječmen
Ječmenova pica
Ričkovo ali totrovo olje - ponovno odkrito zdravilo
Ječmenova solata
Gasilke in gasilci čestitamo za vaš praznik
Visoka greda - topla greda
Rman v žganju
Katalog traktorjev 2017 je že v pripravi
Lipe cvetijo
Domače redkvice
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2017
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Ječmenova solata

Tanja Žgajnar Novak
22.06.2017 09:53 (pred 4 dnevi)

Mnoge ideje za jedi iz ječmena najdemo v novi knjigi JEČMEN / BARLEY.

Tu je ena za pokušino:

JEČMENOVA VEČBARVNA SOLATA NA LISTU RDEČEGA RADIČA

Sestavine:

100 g ječmenove kaše

100 g fižola

150 g sveže paprike

100 g mini paradižnikov treh različnih barv

100 g mehkega sira (npr. mocarele ali sira feta)

50 g čebule (najbolje šalotke)

1 avokado

200 g zelene solate ali motovilca

400 g rdečega radiča

10 lepih, celih, okroglih listov radiča

Preliv 1 (bučni preliv)

60 g drobno mletih bučnih semen

žlička gorčičnih semen ali gorčice

jabolčni kis

voda po potrebi

sol (po okusu)

poper (po okusu)

svež peteršilj

Preliv 2 (jogurtni preliv)

žlička gorčičnih semen

200 g grškega jogurta

sol (po okusu)

poper (po okusu)

sok ene limone

dva stroka česna

narezan sveži drobnjak

Ješprenj in fižol preberemo, operemo in skuhamo vsakega posebej. Ječmenovo kašo kuhamo približno 45 minut, fižol do mehkega. Vodo odlijemo.

Papriko, paradižnike, mehki sir, čebulo, avokado narežemo na kocke in vse rahlo premešamo. Ze

Ječmenova pica

Tanja Žgajnar Novak
22.06.2017 09:46 (pred 4 dnevi)

Mnoge ideje za jedi iz ječmena najdemo v novi knjigi JEČMEN / BARLEY.

Tu je ena za pokušino:

JEČMENOVA PICA

Sestavine:

250 g pšenične moke TIP 500

200 g ječmenove moke

8 g kvasa

8 g soli, 4 g sladkorja

2 žlici oljčnega olja

300 ml vode

origano, bazilika

paradižnik in druga zelenjava

sir

Moko stresemo v posodo, jo premešamo, dodamo vse sestavine in zamesimo gladko mehkejše testo. Proti koncu mesitve dodamo oljčno olje. Testo po 10 minutah razdelimo na kose po 200 g, oblikujemo v kroglice, premažemo z oljčnim oljem in odlagamo v posodo. Posodo pokrijemo in damo v hladilnik. Tako lahko testo počiva do naslednjega dne. Pred peko ga razvlečemo na papirju za peko, premažemo s sesekljanimi paradižnikom, ki mu dodamo začimbe, origano in baziliko. Za nadev uporabimo različno zelenjavo, različne vrste sira in mesne izdelke. Pečemo 8 do 15 minut pri temperaturi 220 do 250 °C.

Jejmo ječmen

Tanja Žgajnar Novak
22.06.2017 09:40 (pred 4 dnevi)

Ječmenove jedi so zdrave, to potrjujejo tudi novejše raziskave. Med drugim vsebujejo beta-glukane. Ti v našem črevesju nase vežejo določene snovi in jih s tem odstranijo iz organizma. Tako tudi zmanjšujejo koncentracije slabega holesterola v krvnem serumu.

Zanimivosti o tem žitu, pridelavi, predelavi in še mnoge recepte za jedi najdete v povsem novi dvojezični knjigi: JEČMEN / BARLEY.

Dober kilogram medu na prebivalca

Tanja Žgajnar Novak
13.06.2017 15:16 (Jun 13, 2017)

Po podatkih statističnega urada smo lani v Sloveniji pojedli dober kilogram medu na prebivalca. To nas sicer uvršča med večje potrošnike medu v Evropi. Če pa ste med tistimi, ki ste svoj med pojedli predvsem razstopljen v vrelem čaju, niste naredili nič posebno dobrega za svoje zdravje.  Zato si vsi lahko večkrat preberemo zanimive napotke za zdravljenje z medom v knjigi Apiterapija (na voljo po akcijski ceni).



Ječmenov vegetarijanski golaž

Tanja Žgajnar Novak
09.06.2017 12:05 (Jun 09, 2017)

Ječmen je tako zdrav, da se pri kuhanju z njim res ne bi smeli ustaviti le pri ričetu. Za to bo poskrbela povsem nova knjiga Ječmen, ki jo že lahko naročite v Založbi Kmečki glas.

Lipe cvetijo

Tanja Žgajnar Novak
09.06.2017 11:23 (Jun 09, 2017)

Omamni vonj v parkih in drevoredih nas spomni na tisto lepo pesem iz sosednjih dežel: "Lipe cvatu, sve je isto ko i lani, samo tvoje...."

Domače redkvice

Tanja Žgajnar Novak
09.06.2017 07:09 (Jun 09, 2017)

Zdrave, osvežilne, dodatek solati ali obloženim kruhkom. Najboljše so pridelane na ekološki način. Vse o domači eko pridelavi  si preberimo v knjigi Moj eko vrt.

Gasilke in gasilci čestitamo za vaš praznik

Tanja Žgajnar Novak
07.06.2017 15:27 (Jun 07, 2017)

8. junij je mednarodni dan gasilcev, hvala vam za vaš trud.

Ledena kavna krema za vroče dni

Tanja Žgajnar Novak
05.06.2017 11:51 (Jun 05, 2017)

Sestavine: 3 žlice instant kave, 2 žlici vode, 1/2 lončka kondenziranega mleka, 1 lonček sladke smetane

Instantno kavo razstopimo v vodi, prilijemo kondenzirano mleko ter rahlo stepeno sladko smetano. Vse sestavine z električnim mešalnikom dobro stepemo. Maso nalijemo v manjše steklene kozarčke in zamrznemo za 3 ure. Ponudimo s stepeno sladko smetano.

Še več receptov za domače sladolede in ledene sladice najdemo v knjigi LEDENE SLADICE.

Dišalo je po Prekmurju

Tanja Žgajnar Novak
05.06.2017 08:37 (Jun 05, 2017)

V soboto, 3. junija je na Pogačarjevem trgu dišalo po Prekmurju. Obiskovalci so lahko jedli bograč, gibanico, šunko. Zanimiv je bil tudi kulturni program. Nakupovali smo bučno olje, vino, ..... 

O suhih mesninah (tudi zaščiteni prekmurski šunki) si lahko prebrete v knjigi Suhe mesnine na Slovenskem - po akcijski ceni do razprodaje zadnjih izvodov.

Potočna postrv (Salmo trutta)

Tanja Žgajnar Novak
25.05.2017 09:18 (May 25, 2017)

Potočnica je riba zgornjega toka vodotokov. Najbolje se počuti v hladni in s kisikom bogati tekoči vodi. Potočno postrv v Sloveniji muharimo. Lovimo jo z muharico klase 5 ali 6, na suhe muhe, nimfe ali potezalke. Lovimo zgodaj zjutraj ali zvečer, ker se le takrat hranijo. Sezona traja od 1. aprila do konca septembra. V nekaterih revirjih donavsekega porečja pa prično sezono muharjenja že marca.

Tudi gojimo jo v večih ribogojnicah po Sloveniji. Večinoma gre tu za atlantski ribogojski tip, ki je primeren za prehrano in tudi za zaprte športnoribolovne ribnike, ne pa tudi za odprte vode. V odprte vode se vlaga donavski tip potočne postrvi, ki je za vzrejo zahtevnejši..... Vse o ribah, športnem ribolovu, opremi za ribolov, receptih za odlične jedi.....najdemo v knjigi Športni ribolov in ribje jedi – po akcijski ceni tega poletja: 6 EUR!

Rman v žganju

Tanja Žgajnar Novak
24.05.2017 13:16 (May 24, 2017)

Maja prične cveteti rman. Pet cvetov damo v 1 l žganja in namakamo en mesec. Žganju lahko po okusu dodamo sladkor prekuhan v vodi. Več receptov za namakanje v žganju, pripravo likerjev in seveda vse o samem varjenju žganja pa najdemo v knjigi Sodobna žganjekuha, po akcijski ceni tega pletja: 12,80 EUR. Do razprodaje zalog.

Junijski festivali in prazniki sivke so že napovedani

Tanja Žgajnar Novak
23.05.2017 13:59 (May 23, 2017)

Na Krasu bo letos festival sivke 24. in 25. junija, v Staršah pri Mariboru pa že 17. in 18. junija (in tudi 24. in 25. junija). To bo paša za oči!

Lepota sivke je res nepopisna in vsaj kakšen grm bi lahko bil na vsakem vrtu. Naprodaj je tudi še nekaj zadnjih izvodov knjige Sivka lepo doživetje (ponatis), ki jo trenutno še lahko kupite po akcijski ceni 12 EUR.

Knjiga je lepo darilo za vsakogar (zanimivosti o sivki, gojenje, izdelki vseh vrst,...). V njej najdemo  tudi recept za parno kopel obraza iz sivke, ki globinsko čisti kožo. Zelo preprosto: v 1 liter vrele vode damo 3 žlice svežih sivkinih cvetov in parna kopel je nared.

Maja sadimo ameriški slamnik

Tanja Žgajnar Novak
16.05.2017 10:25 (May 16, 2017)

Vzgoja iz semena je kar zahtevna, zato ga raje sadimo v razdaljah 50 cm, da se lepo razraste. Zdravilna je kar vsa rastlina od stebla, listov, cveta do korenin. Prav cvetni listi pa dajejo največ zeliščne tinkture, ki deluje na imunski sistem in zdravje vsega organizma. Več o gojenju pa v knjigi Mirjam Grilc: Čarobni zeliščni vrt.

Lepota pomladi v bukovem gozdu

Tanja Žgajnar Novak
10.05.2017 14:24 (May 10, 2017)

Sprehod v pomladnem gozdu nas spočije, pomiri in na srečo je gozdov pri nas res dovolj, pokrivajo skoraj dve tretjini povšine Slovenije.

Lastniki gozdov pa moraj razmišljati tudi o gospodarjenju z njimi. Še vedno lahko izpopolnijo znanje s tega področja tudi s knjigo Založbe Kmečki glas: Gospodarjenje z gozdom (akcijska cena).

Srčno aritmijo zdravimo tudi z apiterapijo

Tanja Žgajnar Novak
08.05.2017 14:42 (May 08, 2017)

V knjigi Apiterapija Založbe Kmečki glas najdemo recepte za domače zdravljenje z medom, matičnim mlečkom, propolisom, apilarinom, čebeljim strupom in čebeljim voskom.

Celo pri srčni aritmiji lahko dosežemo zelo dobre rezultate in okrepimo srčno mišico. Med namreč vsebuje glukotilfaktor, ki povečuje izkoristek glukoze srčne mišice. Priporoča se uživanje cetličnega ali kostanjevega medu štirikrat dnevno (zjutraj, ob 10. uri, ob 16. uri in pred spanjem). Dnevna količina naj bo med 100 in 200 g, raztopimo ga v mlačni vodi in popijemo. Zdravljenje traja 1 - 2 meseca.

Namakanje v rastlinjakih

Tanja Žgajnar Novak
08.05.2017 08:06 (May 08, 2017)

Manjši v okolici hiše in tudi  večji profesionalni rastlinjaki za pridelavo zelenjave omogočajo podaljšanje sezone, zgodnejšo pridelavo, zaščito pred pozebo...

Smiselno je seveda v rastlinjakih  urediti pravi način namakanja. Tudi o tem najdemo več informacij v obsežnem poglavju o namakanju v knjigi Miše Pušenjak z naslovom : Rastlinjaki na vrtu.

Še več znanja za dobro vino

Tanja Žgajnar Novak
04.05.2017 11:39 (May 04, 2017)

Do trgatve je še daleč, čas za bogatitev znanja pa je ravno pravšnji.  Ne spreglejte nove knjige dr. Tatjane Košmerl :

Skrivnosti dobrega vina - v prednaročilu.

Domač jogurtov sladoled z arašidovim maslom

Tanja Žgajnar Novak
03.05.2017 08:03 (May 03, 2017)

Sestavine: 440 g vanilijevega jogurta, 125 ml polnomastnega mleka, 120 g arašidovega masla, 1 zavitek vanilijevega sladkorja, ščep soli, 1/3 lončka sladkorja, za podlago: sesekljani arašidi

Vanilijev jogurt, mleko, arašidovo maslo, vanilijev sladkor, sladkor in sol z električnim mešalnikom dobro premešamo, da nastane gladka masa. Uporabimo silikonske modelčke za izdelavo sladoleda na palčki, ki jih potresemo s sesekljanimi slanimi in preženimi arašidi, nato pa napolnimo s pripravljeno maso ter zamrznemo v zamrzovalniku za 4 ure.

Mnoge domiselne recepte za sladolede in druge ledene dobrote najdemo v novi knjigi Ledene sladice.

Zdravi ledeni prigrizki

Tanja Žgajnar Novak
20.04.2017 12:15 (Apr 20, 2017)

Ledene jogurtove prigrizke pripravimo zelo enostavno.

Sestavine: 500 g sadnega jogurta, kandirana limonina in pomarnčna lupina.

Izberemopoljuben polnomastni jogurt sadnega okusa in ga enakomerno razporedimo po plitvem pekaču, prekritem s papirjem za peko. Po jogurtu potresemo kandirano sadje (lahko pa po svojem izboru raje: jagodičje, čokoladne ostružke, rozine,...). Pekač postavimo v zamrzovalnik za 4 ure, nato zamrznjen jogurt nalomimo in postrežemo.

Mnoge domiselne recepte za sladolede in druge ledene dobrote najdemo v novi knjigi Ledene sladice.

Oglasi

684.) czd

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

7539.) veliki ugankarski priročnik

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 50 €

5941.) kontni načrt

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

7568.) anglešia s 2000 1 stopnja

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 24.99 €

1414.) diamantna dinastija

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2469.) o ljubezni

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2626.) veliki petek

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

4773.) kaj delaš , dajnomir?

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 14.99 €

imate spletno stran za katero bi želeli, da se uvršča višje v iskalniku google.si in si povečali obisk spletne strani? potem je optimizacija spletnih strani prava izbira za vas. v članku na spletni strani računalniške novice si lahko preberete več o optimizaciji in podjetju dominatus, ki jo izvaja!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

iščete novo destinacijo za vaše počitnice in bi radi čim prej pobegnili iz dolgočasnega vsakdana? v agenciji potuj nekam smo za vas pripravili super ponudbo last minute izletov in potovanj. preverite ponudbo: https://www.potujnekam.com/last-minute

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

naravna tinktura iz ekološko pridelanega čemaža. na spletni strani malinca.si jo dobite že za 6,99 € za 50 ml.

Kategorija: Storitve

Cena: 6.99 €

vas zanima kaj vse zastavljalnica vzame v zakup? to so izdelki iz žlahtnih kovin, vredni kamni, pametni telefoni, ure, gradbena oprema, avtomobili, motorji ... stvari, ki jih lahko zastavite je zares veliko. vse informacije si oglejte na spletni strani podjetja spletna-zastavljalnica.net!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj