Tanja Žgajnar Novak

Vodja Založbe Kmečki glas

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Če kuhate žganje, pripravite še liker
Opazujte svoje živali
Kaj je albuminska skuta
Leseni jelenčki in domači drvarji
Ideje za praznične mize
Koledar TRAKTORJI 2019
Ričkovo ali totrovo olje - ponovno odkrito zdravilo
Goveji pršut - kako zoreti/sušiti to mesnino
Zdrobov narastek z višnjami in skuto
ZDROBOV KOLAČ Z MARELICAMI
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Če kuhate žganje, pripravite še liker

Tanja Žgajnar Novak
09.01.2019 12:06 (Jan 09, 2019)

V knjigi Sodobna žganjekuha najdemo vse o kakovostni domači destilaciji. Zanimiv del vsebine predstavljajo številni recepti za žganja z namakanjem in za likerje. Tudi zdaj pozimi je čas za pripravo nekaterih dobrih likerjev: kuminovega, mandarininega, limoninega...

Eden od preprostih in dobrih receptov za likerje iz knjige je za MEDENI LIKER:

Sestavine: ½ kg kostanjevega medu, 1l vinskega ali sadnega žganja, vejica citronke, 1dl destilirane vode (ali prevrete in ohlajene vode)

Med segrejemo na 50 stopinj C, dolijemo žganje, dodamo vejico citronke. Ko se tekočina ohladi, dolijemo vodo, dobro premešamo in napolnimo steklenice.

Opazujte svoje živali

Tanja Žgajnar Novak
04.01.2019 12:37 (Jan 04, 2019)

Krave nam s svojim vedenjem nenehno nekaj sporočajo, to so znaki, ki se jih moramo naučiti brati. Tako bomo pri reji uspešnejši, živali bodo zadovolnejše. Ilustriran vodnik, ki je plod dolgoletnega raziskovanja življenja krav - KRAVJI ZNAKI (po akcijski ceni) nam bo pri tem v nenadomestljivo pomoč.

Bob in grah posejmo že januarja

Tanja Žgajnar Novak
05.12.2018 10:18 (Dec 05, 2018)

Tako pravi Miša Pušenjak v svojem prispevku v  Luninih bukvah 2019, ki ima naslov Delo na vrtu po mesecih. S tem poglavjem  so Lunine bukve še bolj zanimive in uporabne, v nih pa so seveda že tradicionalno tudi prav vsa navodila za življenje v skladu z luno (sajenje, setev, žaganje lesa, delo z domačimi živalmi, ....).

Pozimi na vrtu prav pride rastlinjak

Tanja Žgajnar Novak
05.12.2018 09:54 (Dec 05, 2018)

Tudi pozimi imamo lahko lastne pridelke na vrtu. Zdaj je čas za načrtovanje rastlinjaka, če ga še nimamo. Vse o tem piše Miša Pušenjak v knjigi Rastlinjaki na vrtu, na zalogi so le še spiralno vezane knjige po 12,50 EUR.

Ideje za praznične mize

Tanja Žgajnar Novak
05.12.2018 09:25 (Dec 05, 2018)

Praznične mize z odličnimi jedmi, pijačami in dekoracijo nas razveseljujejo še prav posebno v mesecu decembru. Recepte in napotke za pripravo vseh teh dobrot in okrasitev najdemo v knjigi Praznične mize, ki je trenutno v ponudbi po le 8 EUR.

Kje si zima?

Tanja Žgajnar Novak
30.11.2018 09:58 (Nov 30, 2018)

Zdaj bi si že vsi želeli malo snega. Ali pa tudi ne? Vsekakor pa prihaja čas daril, lepo darilo so tudi knjige, zato spet preglejte: izbor knjig Založbe Kmečki glas.

Med se na medu dela

Tanja Žgajnar Novak
15.11.2018 08:00 (Nov 15, 2018)

Zimske čebele se začnejo izlegati med 10. in 15. avgustom, takrat je v panju množica čebel, ki bodo do jeseni odmrle. Zimske čebele pa bodo nosilke razvoja prihodnjo pomlad. Nekaj medu mora vedno ostati čebelem, saj star pregovor pravi: "Med se na medu dela." Z mislijo pri čebelah bomo vse leto, če bomo imeli na steni lep koledar ČEBELE 2019 s slikami kranjske sivke pri delu.

Kostanj je slasten

Tanja Žgajnar Novak
08.11.2018 14:21 (Nov 08, 2018)

Knjiga Gozdna kuhinja je spet v prodaji, tudi v Hoferju po Sloveniji, poiščite v njej izjemne recepte za jedi s kostanjem.

Goveji pršut - kako zoreti/sušiti to mesnino

Tanja Žgajnar Novak
26.10.2018 09:11 (Oct 26, 2018)

Nekaj napotkov za pripravo umetnine, kot je goveji pršut:

Sušenje/zorenje govejega pršuta

Goveji pršut uvrščamo med trajne suhomesnate izdelke. Kose govejega mesa sušimo brez kože, slanine in kosti. Zelo pomembna je pedantna obdelava kosov svežega stegna. Pri pripravi kosov mesa iz stegna sledimo naravni zložbi mišic. Odstranimo medmišično maščobno tkivo in čvrsto vezivno tkivo. Tanke mišične ovojnice morajo ostati nepoškodovane. Zelo značilna mišica je zunanji del stegna – beli krajec. Mišica je okrogle valjaste oblike, njena teža je okrog 2,6 kg in tudi več. Sušimo/zorimo jo v naravni velikosti, rezine sušenega belega krajca so okrogle oblike.

Kose za goveji pršut oblikujemo tudi iz preostalih mišic stegna, hrbta in vratu. S kosov odstranimo maščobno tkivo. Na mišicah ohranimo le tanek sloj bele vezivno – tkivne povrhnjice.

Pred soljenjem morajo biti mišice ohlajene pod +4 °C. Z masiranjem mišice zmehčamo, da lažje sprejemajo sol. Pomembno je blago soljenje s srednje grobo morsko sol

Na Krasu se je spet obarval ruj

Tanja Žgajnar Novak
24.10.2018 07:14 (Oct 24, 2018)

In tudi odprte osmice nas vabijo tja.

V HOFER po odlične knjige

Tanja Žgajnar Novak
22.10.2018 10:38 (Oct 22, 2018)

Zadnje dni oktobra in v novembru poteka promocija petnajstih  naslovov Založbe Kmečki glas na 80 prodajnih mestih Hoferja po Sloveniji. Zaradi promocijskih aktivnosti v tem obdobju veljajo tudi ugodnejše cene za izpostavljene naslove. Poiščite kartonska stojala v trgovinah in vabljeni k nakupu.

Koledar TRAKTORJI 2019

Tanja Žgajnar Novak
15.10.2018 12:32 (Oct 15, 2018)

Atraktiven koledar s slikami traktorjev je vsako leto prava paša za oči in še zanimivost: posebno priljubljen je pri otrocih vseh staroti. Torej lepo darilo, ki ga lahko naročite: Koledar TRAKTORJI 2019.

Bučne umetnine

Tanja Žgajnar Novak
12.10.2018 08:11 (Oct 12, 2018)

Pri naši avtorici knjig o zeliščih Mirjam Grilc na njenem domu pod Krvavcem spet nastajajo mnoge lepe fotografije. Teh je poln tudi njen že 7. tradicionalni Koledar za vsak dan 2019 (seveda so v njem še zelo vabljivi recepti, nasveti,...). Zagotovite si svoj izvod tega uporabnega rokovnika tu: Koledar za vsak dan 2019

Festival slovenskih sirov je bil izjemno uspešen

Tanja Žgajnar Novak
03.10.2018 08:47 (Oct 03, 2018)

Slovenski kmečki sirarji so skupaj s svojimi gosti pripravili edinstven dogodek na Brdu pri Kranju. Kultura uživanja sirov je očitno v porastu. Zato je tudi veliko zanimanje za našo knjigo Kuhajmo s siri (akcijska cena 8 EUR), ki je bila naprodaj tudi na festivalu sirov.

POGLEJTE SI TUDI VIDEO PRISPEVEK: Kulinarična delavnica na Festivalu slovenskih sirov 

Lunine bukve 2019

Tanja Žgajnar Novak
01.10.2018 08:30 (Oct 01, 2018)

Ne pozabite, prednaročilo Luninih bukev 2019 že poteka. Spet prinašajo setveni koledar, druge napotke za opravila -  VSE OB PRAVEM ČASU v skladu z luno, pa seveda horoskop in obsežno poglavje Miše Pušenjak o opravilih na vrtu po mesecih.

Zapišimo si vsak dan nekaj lepega

Tanja Žgajnar Novak
25.09.2018 09:04 (Sep 25, 2018)

Priljubljeni Koledar za vsak dan 2019 je že v prodaji (kliknite za pregled in nakup). Dokazano je, da smo srečnejši, če si zapisujemo pozitivne izkušnje vsakdana, tudi povsem drobne prijetne trenutke. Poleg običajnih koledarskih zapiskov nas ta neneavdno prisrčni rokovnik vzpodbuja prav k temu. Rokovnik s tedenskim koledarjem je  avtorica tudi letos obogati z lepimi slikami, pregovori, recepti, idejami in nasveti - vse za dom, zdravje vrt in lepoto življenja. Letos je na željo bralcev na zadnjih straneh spet priložen SETVENI KOLEDAR ZA LETO 2019.

Komarji in klopi - stran z njimi!

Tanja Žgajnar Novak
19.09.2018 11:46 (Sep 19, 2018)

Sestavine: 200 ml olja (olivnega, sončničnega, jojobinega), 100 ml kokosovega olja, eterična olja: 25 kapljic limonske trave, 25 kapljic limone, 10 kapljic pomaranče, 5 kapljic evkaliptusa, 5 kapljic rožmarina, 5 kapljic sivke, 5 kapljic žajblja

V stekleničko z oljem nakapamo eterična olja ter dobro pretresemo (uporabimo stekleničko s pršilom). Pred sprehodom razpršimo nekaj olja na zapestja in gležnje. Pazimo, da ne pride v stik z očmi, ter hranimo zunaj dosega otrok. Seveda je zelo primeren tudi za otroke, a nanesemo jim ga mi na gležnje, na  zapestje, na vrat,...

Če imamo raje mazilo, olje zgostimo z voskom.

Take in podobne nasvete (recepte, lepe misli, nasvete za dom, vrt, zdravje, lepoto) avtorice Mirjam Grilc  najdemo v njenem priljubljenem tradicionalnem koledarju, ki je izšel pred kratkim: KOLEDAR ZA VSAK DAN 2019 (lahko ga naročite s klikom).

V Ljubljani že pečejo sladko koruzo

Tanja Žgajnar Novak
14.09.2018 14:13 (Sep 14, 2018)

Na kostanj pa še čakamo.

Jabolčni liker - kam z odvečnimi jabolki

Tanja Žgajnar Novak
11.09.2018 07:14 (Sep 11, 2018)

Idej za jedi in pijače z jabolki je mnogo, lahko se lotimo tudi jabolčnega likerja.

Potrebujemo: 1kg jabolk, 1l jabolčnega žganja, 20 dkg sladkorja, 2 dl vode, dišavnice po okusu (klinčki, cimet, vanilijev strok).

Jabolka zmeljemo in zlijemo v stekleno posodo, dolijemo žganje, premešamo in pokrito postavimo za en mesec v hladen prostor. Nato precedimo, dodamo sladkorni sirup (prevreto vodo s sladkorjem) in dišavnice. Staramo še en mesec in pretočimo v steklenico. Zdaj je ravno prvi čas za pripravo tega likerja za novoletna darila.

Recept je iz knjige Sodobna žganjekuha (naročite tu), ki poleg navodil za dobro žganjekuho prinaša tudi recepte za likerje in namakanje v žganju.

Kaj je albuminska skuta

Tanja Žgajnar Novak
23.08.2018 08:30 (Aug 23, 2018)

Beljakovine v mleku so različne in imajo tudi različne lastnosti in učinke na našo prebavo. Pri večini ljudi to ni tako pomembno, nekateri pa so občutljivi. Kazein je težje prebavljiv, veliko lažje prebavljivi pa so albumini in globulini. Razlika med njimi je velika. Kazein na molekularni ravni tvori večje skupke, medtem ko so albumini in globulini majhne molekule in zato kar „zdrknejo“ skozi črevesje in naša prebavila jih skoraj stoodstotno izkoristijo.

Kazein ima to lastnost, da pod vplivom sirišča ali kisline izstopi iz mleka (koagulira) že pri okoli 30 stopinjah C. Tako poenostavljeno povedano v sirarstvu pridobivamo sire. Iz mleka dobimo sir, ostane pa sirotka. V prehrani s siri naše telo dobi zaradi tega predvsem beljakovino kazein. Albumini in globulini, ki ne koagulirajo pri tako nizki temperaturi, ostanejo torej v sirotki. Nekoč so sirotko ceno zavrgli. A kot pri veliko dobrih stvareh (npr. penine) je tudi tu slučaj poskrbel, da so sirotko spet skisali in pridelali sirarsko sk

Oglasi

pri izbiri mobilnega operaterja je pomembno tudi pokritost njegovega omrežja. omrežje podjetja a1 je danes sigurno boljše, kot je bilo v preteklosti. za več informacij obiščite njihovo spletno stran: https://www.a1.si/omrezje/o-omrezju.  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7216.) prešuštvo - darko žlebnik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

6968.) vsega po dvoje - babette cole

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 19.99 €

dober kontroling je pomemben za vsako podjetje, saj pomaga določati in spremljati poslovne cilje. moje računovodstvo vam ponuja kakovosten kontroling in redno pomoč - https://www.moje-racunovodstvo.si/kontroling

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

probiotiki so prehransko dopolnilo, ki pomagajo uravnavati črevesno mikrofloro in učinkujejo tudi na prebavo. več o samih lastnostih probiotikov: https://www.malinca.si/probiotiki-v-kapsulah.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 24 €

pegasti badelj se uporablja predvsem kot dopolnilna prehrana za boljše delovanje in čiščenje jeter. uporabimo ga lahko pri izdelavi smutijev. več o njegovem pozitivnem učinku in delovanju : https://www.malinca.si/pegasti-badelj-semena-150g.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 7 €

estrihi ali storjni tlaki se uporabijo pri izravnavi tal, hkrati pa nudijo tudi požatno zaščito in poskrbijo za izolacijo zvoka. gre za zahtevna gradbena dela, zato je potrebno, da delo izvedejo strokovnjaki. več informacij: https://www.hotenjka.si/estrihi-strojni-tlaki

Kategorija: Gradbeni material

Cena: Pokličite za ceno

2250.) mitološki slovarček gričar bajt koren ud domen 1986

Kategorija: Znanost in tehnika

Cena: 9.99 €

5994.) reka mura v sloveniji - franc - franc

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

1374.) kresnikovanje - ivan mermolja

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15 €

6289.) zgodbe minulega leta - rudi čačinovič

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

7426.) kopitarjev zbornik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 25.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj