Tanja Žgajnar Novak

Vodja Založbe Kmečki glas

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Vrhunski camembert tudi iz pasteriziranega mleka?
Visoka greda - topla greda
Priljubljeni koledar TRAKTORJI 2018 je že v prodaji
Zeliščne omlete
Ričkovo ali totrovo olje - ponovno odkrito zdravilo
Visokodebelna jablana je tudi okras vrta
Kdaj bo pa letos čemaž
Leseni jelenčki in domači drvarji
Katalog traktorjev 2017 je že v pripravi
Kdor zdravje ljubi ... pije hermeliko
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2018
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Zeliščne omlete

Tanja Žgajnar Novak
18.05.2018 12:36 (May 18, 2018)

Za 4 lačne potrebujemo: 8 jajc, 2 žlici mleka, 2 žlici kisle smetane, sol, poper, malo muškatnega oreška, šopek zelišč (drobnjak, petršilj, bazilika), malo olja za peko in parmezan po okusu

Oprana zelišča osušimo in drobno nasekljamo. Razžvrkljamo jajaca, dodamo mleko in smetano, začinimo in primešamo  zelišča. Spečemo 4 omlete, pečene spustimo na pogrete krožnike, jih prepognemo in potresemo s parmezanm. Zraven ponudimo še  solato in že imamo odličen obrok.

Recept je iz knjige Domače jedi, ki  nam s svojo vsebino lahko odlično popestri  jedilnike. Vsi recepti so res domači in preizkušeni, saj so jih v preteklosti prispevali bralci tednika Kmečki glas (za knjigo in slike v knjigi pa je vse jedi skuhal še kulinarični mojster Andrej Goljat). Knjiga je pravkar doživela ponatis. Je uporabno darilo  mladim in vsem, ki so pred kratkim pričeli sami kuhati.

Vrhunski camembert tudi iz pasteriziranega mleka?

Tanja Žgajnar Novak
16.05.2018 14:27 (May 16, 2018)

Francoski inštitut Inao je letos razrešil spore in odločil, da je  francoski camembert z oznako AOP lahko proizveden tudi  iz pasteriziranega mleka.

To je sprožilo val ogorčenja, najboljši kuharski šefi, vinarji in mnogi sirarji se jezijo, da bo tako ta prestižni sir izgubil značilen vrhunski okus zaradi procesa pasterizacije mleka.

Sirarjenje z nepasteriziranim mlekom je zelo zahtevno, brezhibno higieno zahteva v vseh postopkih na poti do sira. Take sire lahko pridelujejo tudi kmečki sirarji pri nas, naklonjena jim je znana sirarka Irena Orešnik. Njene čudovite recepte za gurmanske užitke - jedi s siri najdete v knjigi Kuhajmo s siri.

Visokodebelna jablana je tudi okras vrta

Tanja Žgajnar Novak
25.04.2018 11:35 (Apr 25, 2018)

Včasih  namesto okrasne rastline na vrtu za okras in hkrati slast posadimo kar sadano drevo. Nikoli preveč pa nimamo znanja o rezi in vzgoji drevja, ki je zbrano v knjigi Gojenje in rez sadnih rastlin.

Kdor zdravje ljubi ... pije hermeliko

Tanja Žgajnar Novak
25.04.2018 10:44 (Apr 25, 2018)

Nekoč je bila steklenica Hermelike vedno pri roki, ne pozabimo na to zdravilno rastlino, ki lahko najde mesto v vsakem vrtu.

Hermelika namreč ni zahtevna roža, ustreza ji običajna vrtna zemlja in sončna lega. Zaradi nezahtevnosti je primerna tudi za skalnjake in lonce. Razmnožujemo jo lahko s semeni ali s podtaknjenci.

Njen sok deluje zdravilno na rane, udarce in pike na koži. Prav tako pomirja težave in rane v želodcu, vnetja sluznice.

Več o zdravilnih rastlinah in njihovem gojenju poiščite v knjigi Čarobni zeliščni vrt in tudi v dopolnjenem ponatisu: Zeliščni vrt.

Knjiga Reja ovc in koz je že izšla

Tanja Žgajnar Novak
19.04.2018 09:56 (Apr 19, 2018)

Izšla je knjiga o reji drobnice, ki jo lahko že danes naročite tule: Reja ovc in koz

Festival čemaža v Termah Snovik

Tanja Žgajnar Novak
09.04.2018 09:16 (Apr 09, 2018)

Minuli konec tedna je v Termah Snovik potekal festival čemaža z bogatim programom. Poudarek je bil predvsem na prepoznavanju rastline, skupnem nabiranju na terenu in pripravi jedi.

Več o čemažu si lahko preberete v novi knjig Čemaž, vanež in česnovi peski (klik za nakup in ogled). 

Kdaj gremo spet na pašo?

Tanja Žgajnar Novak
03.04.2018 13:30 (Apr 03, 2018)

Rejci in tisti, ki o tem še razmišljajo, bodo veseli nove knjige Reja ovc in koz (kliknjite za ogled in nakup), ki je že v tisku, dobava na vaš naslov bo bo možna zadnji teden v aprilu. Avtorica Marjeta Ženko je pripravila res uporaben priročnik.

Kraljevi raki v solati

Tanja Žgajnar Novak
23.03.2018 14:18 (Mar 23, 2018)

Ribe in morski sadeži so zdrava hrana, da bi se lažje domislili dobrih receptov za jedi s sladkovodnimi ribami, moskimi ribami, glavonožci, školjkami, raki,... smo ponatisnili mojstrovimo Andrej Goljata, tokrat v spiralni vezavi po dostopni ceni. Knjiga ima naslov Ribe in morski čudeži.

Recept za pokušino: KRALJEVI RAKI V SOLATI :

Sestavine: 12 oluščenih rakovih repkov (najbolje škampov), 100 g jušne zelenjave, 4 listi zelene solate ledenke, 1 limona, 100 g svežega paradižnika, 60 g bučk, sir feta po okusu, oljčno olje, limonin sok, česen, petršilj, sveža bazilika, sol, mleti poper

Rakove repke skuhamo v slani vodi z dodatkom jušne zelenjave in jih v isti vodi ohladimo. Ohlajene vzamemo iz posode in odcedimo. Porazdelimo jih na krožnik z listi zelene solate, obložimo z bučkami, sirom feta in limono. Potresemo s česnom, narezanim na lističe, narezanim petršiljem, listi bazilike, sveže mletim poprom in soljo. Na koncu pokapamo z oljčnim oljem in limoninim sokom.

Praznik čemaža v Ribnici

Tanja Žgajnar Novak
23.03.2018 07:22 (Mar 23, 2018)

V lepih prostorih Javnega zavoda Rokodelski center Ribnica je bila včeraj predstavitev knjige Založbe Kmečki glas z naslovom Čemaž, vanež in česnovi peski.

Prireditev je bila dobro obiskana, knjigo je podprla občina Ribnica in ob zanimivem prikazu vsebine in degstaciji jedi s čemažem je zorela ideja o DNEVIH ČEMAŽA v Ribnici in v sosednjih krajih,  podobno kot poznajo na Krsu dneve špargljev. To bo zanimiv izziv  za turizem in gostince. Avtor knjige Avgust Miklošič je zelo aktiven v svojem kraju, prireja delavnice o čemažu, sodeluje z aktivi kmečkih žena. Predstavnice aktiva kmečkih žena iz Ribnice so mu  pripravile lepo presenečenje z nastopom na prireditvi, tudi sicer so krajani pokazali veliko navdušenje za novo knjigo.

Poglejte tudi video prispevek, v katerem avtor knjige Avgust Miklošič spregovori o zdravilnih lastnostih spomladanskih gozdnih rastlin. 

Kuhajmo s siri

Tanja Žgajnar Novak
06.03.2018 09:17 (Mar 06, 2018)

Sir je zdravo živilo in z zanimivimi jedmi lahko presenetimo vsakogar. Irena Orešnik je znana slovenska sirarka,  v svoji knjigi Kuhajmo s siri (le 12.50 EUR) nam je predstavila bogato paleto jedi s siri. Recept iz knjige za pokušino:

Ocvrt kozji sir v srajčki iz zelišč in mandlji (za 4 osebe):

350 g poltrdega kozjega sira (star 2-3 mesece)

1 strok česna

1 jajce

poper

15 g natrganih svežih zelišč (žajbelj, origano, rožmarin, timian, bazilika, šetraj, koper)

50g mandeljnov v lističih

50g moke

olje za cvrtje

Sir narežemo na centimeter in pol debele trikotnike. Česen stisnemo in pomešamo z jajcem in poprom. Zelišča grobo natrgamo ali narežemo in pomešamo z mandlji. Kose sira povaljamo v moko, nato v jajca. To ponovimo dvakrat. Nazadnje jih povaljamo v mešanico zelišč in mandljev. Postavimo v zamrzovalnik za eno uro. Na srednji vročini cvremo 30 sekund na vsaki strani. Serviramo vroče z zeleno solato.

Kdaj bo pa letos čemaž

Tanja Žgajnar Novak
06.03.2018 08:48 (Mar 06, 2018)

Marca nam narava ponudi čemaž, regrat,... Letos bo vse z zamudo. Na prvi čamž pa se vseeno lahko pripravimo z novo knjigo Založbe Kmečki glas: Čemaž, vanež in česnovi peski (naročite in prelistajte tukaj). Prinaša botanično znanje, nove ideje in recepte za jedi, tinkture ter druge dragocene pripravke za zdravje in dobro počutje.

Kimči – azijska delikatesa

Tanja Žgajnar Novak
14.02.2018 14:47 (Feb 14, 2018)

V času olimpijskih iger v Koreji smo se spet spomnili te zdrave jedi, ki je v tam na mizi od jutra do večera.

Prilagamo recept za eno od možnosti, kako doma pripravimo kimči. Recet za to in še druge fermentirane jedi najdemo v knjigi FERMENTIRANJE Založbe Kmečki glas (klikni za nakup).

Sestavine: 1kg kitajskega zelja, ½ kumare, ½ pora, 1 bela redkev, 1 žlica soli, 1 čajna žlica medu, 1 žlica naribanega ingverja, 1 žlica sojine omake, ena čajna žlica sladkorja

Priprava: Zelenjavo nastrgamo (kot repo) ali pa narežemo na večje rezine, v drugi posodi zmešamo sol in druge sestavine - začimbe. V lončeno posodo nalagamo plasti zelenjave in vsako plast začinimo z mešanico soli in začimb. Posodo zalijemo s slanico. Pripravimo jo tako, da na 1 liter vode dodamo 4 čajne žličke soli. Lahko dodamo eno čajno žličko sladkorja, da je okus slano – sladek.

Med začimbe po svojem okusu dodajamo nekatere sestavine: sušen čili za bolj pekoč okus, rdečo papriko, limosko travo, naribano limono, mehiški fižol,

Rez kakija

Tanja Žgajnar Novak
14.02.2018 07:42 (Feb 14, 2018)

Zdaj je čas, da obnovimo znanje o načinih pravega reza  in o gojitvenih oblikah sadnega drevja. Nepogrešljiva je knjiga Gojenje in rez sadnih rastlin z uporabnimi nasveti za večje in manjše sadjarje.

Kulinarično doživetje ob izdaji knjige Okusi Posavja

Tanja Žgajnar Novak
06.02.2018 07:57 (Feb 06, 2018)

Ob izdaji knjige Okusi Posavja je Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru skupaj z Občino Brežice in Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice pripravila kulinarično doživetje s strokovno okroglo mizo. V pogovoru so odprli vprašanja o izzivih prehranske kulturne dediščine za sodobnost ter razpravljali o povezovanju lokalne kulinarike z vini za čim bolj celostno in kakovostno izkušnjo vsakega gosta. Zbrani so poskušali tradicionalne posavske jedi, ki so jih pripravili v Stari gostilni Krulc in v Društvu kmetic Brežice.

Knjiga Okusi Posavja je izšla pri Založbi Kmečki glas, avtorici sta Lea Kužnik in Marjetka Rangus. Delo prinaša nekatere temeljne recepture predstavljenega območja, ki so jih študenti Fakultete za turizem UM zbirali v okviru projekta Po kreativni poti do praktičnega znanja. Zbrana terenska pričevanja so obogatena z zapisi, ki jih hranijo različne ustanove in društva po posameznih občinah. Posebna zahvala za strokovno pomoč ob izdaji knjige gre Posavskemu muzeju

3. februarja - že to soboto bo otvoritvena etno povorka na Ptuju

Tanja Žgajnar Novak
02.02.2018 12:51 (Feb 02, 2018)

Povorka s kurenti in drugimi etno maskami bo letos na Ptuju  - po ulicah Mestnega trga zelo zgodaj -  3. februarja. Ni čudno, saj je pust že v torek 13. februarja. Spet bo paša za oči in vredno obiska. Pa še zima je končno res nastopila, da jo bo vredno preganjati.

Februarja v rastlinjakih sejemo za svoje sadike

Tanja Žgajnar Novak
02.02.2018 12:44 (Feb 02, 2018)

Februarja v rastlinjakih na domačem vrtu predvsem sejemo semena vrtnin, zelišč, cvetlic za lastno vzojo sadik. Posadimo pa že tudi prve sadike solate in vmes posejemo mesečno redkvico. Vse o postavitvi rastlinjaka, zemljišču, namakanju, prehrani rastlin in varstvu za posamezne vrtnine v zavarovanem prostoru je podrobno obdelano v knjigi Miše Pušenjak Rastlinjaki na vrtu - naprodaj tukaj.

Jabolčna juha za dneve po praznikih

Tanja Žgajnar Novak
03.01.2018 08:28 (Jan 03, 2018)

Zadnje dni lanskega leta  je Posavje dobilo novo knjigop Okusi Posavja (kliknite za ogled in nakup). Nastala je v sodelovnju Založbe Kmečki glas s posavskimi občinami in lokalnim gospodarstvom. V knjigi najdemo zanimivo kulinaročno dediščino. Med juhami tokrat predstavljamo primeren recept za ta čas :

JABOLČNA JUHA

Sestavine:0,5 kg kislih jabolk,1 l vode,8 dag sladkorja,belo vino,moka,1 jajce, po okusu mleko in

pregreta smetana. Priprava: Jabolka olupimo in narežemo na krhlje. Krhlje damo v lonec, prilijemo malo

vode in počasi dušimo, dokler se ne zmehčajo. Iz stepenega jajca in malo moke pripravimo zakuho.

Testo zgnetemo in ga nadrobimo med dušena jabolka. Kuhamo še 10 minut. Po okusu dodamo malo

belega vina. Če želimo, da je jed bolj krepka in kalorična, dodamo še malo mleka in pregrete smetane. Po

okusu tudi sladkor.

Jed so pogosto uživali za večerjo. Še posebno je primerna za bolnike in starejše ljudi.

Rožičev liker za aperitiv

Tanja Žgajnar Novak
15.12.2017 12:43 (Dec 15, 2017)

V Koledarju za vsak dan za letošnje leto najdemo recept, kako porabiti rožiče, ki marsikomu ne teknejo več. Nalomimo jih na majhne koščke in damo v stekleno posodo. Po okusu dodamo malo sladkorja, cimetovo palčko, vanilijev strok in zalijemo z domačim žganjem, da prekrijemo vse rožiče. V temnem prostoru naj se pokriti namakajo vsaj tri tedne, potem jih precedimo in dobimo odličen aperitiv.

V Koledarju za vsak dan 2018 (akcijska cena), pa so prav tako domiselni recepti in nasveti za vrt, dom, lepoto in zdravje s prijetnimi slikami ….V koledarski del pa si po možnosti vsak dan zapišemo predvsem lepe stvari.

Kako nastanejo zanimive knjige

Tanja Žgajnar Novak
24.11.2017 09:30 (Nov 24, 2017)

Tudi za dobre kulinarične knjige je potrebno nekaj več kot le veselje do kuhanja. To smo slišali tudi na pogovoru na Slovenskem knjižnem sejmu z avtoricami knjig Založbe Kmečki glas: Ireno Orešnik, Mirjam Grilc in Sašo Drobnič Škrjanec, ki ga je vodila naša novinarka Barbara Remec. Njihove knjige so plod dela in preizkušanja ter bogatega znanja s svojega delovnega področja. Irena Orešnik je namreč vsestransko aktivna znana sirarka, zato je njena knjiga Kuhajmo s siri res zakladnica uporabnih idej. Mirjam Grilc je zeliščarica, ki je napisala že šesto knjigo s podorčja gojenja, nabiranja in uporabe zelišč, tudi kuhanja z njimi, zadnja je nekaj posebnega - Sladice z zelišči. Saša Drobnič Škrjanec pa je profesionalna kuharica, avtorica nove knjige Jedi iz sklede,  razvija tudi tekstilne izdelke za dom pod blagovno znamko Jagababa v tesnem sodelovanju z možem Mitjo Škrjancem - krajinskim arhitektom. Že več let tudi objavlja članke o hraani v tiskanih medijih.

Vse tri knjige so nastale v ust

Slovenija in Španija v Frankfurtu

Tanja Žgajnar Novak
16.11.2017 09:03 (Nov 16, 2017)

Slovenija si je močno prizadevala, da bi leta 2021 postala častna gostja knjižnega sejma v Frankfurtu. Upravni odbor največjega knjižnega sejma na svetu je v začetku oktobra odločil o naslednjih dveh državah gostjah za leti 2021 in 2022. V konkurenci za prejem naziva je bilo 16 držav, potrditev pa sta prejeli Španija in Slovenija. V prihodnjih letih se bodo kot države gostje tako predstavile Gruzija (2018), Norveška (2019) in Kanada (2020), Španija (2021) in Slovenija (2022).

Uradno bo slovenski nastop potrjen s podpisom pogodbe, kar se bo zgodilo v Sloveniji. Javna agencija za knjigo bo pogodbo s Frankfurtskim knjižnim sejmom podpisala 21. februarja 2018, ko bo Slovenijo v ta namen ponovno obiskal direktor Frankfurtskega sejma Juergen Boos.

Tak dogodek na najodmevnejšem knjižnem sejmu na svetu  pomeni veliko promocijo za vso državo in predstavitev kulture na zelo veliki sejemski površini.

Renata Zamida(iz Javne agencije za knjigo), vodja projekta »Slovenija, častna gostja na knjižnem

Oglasi

omega 3 maščobne kisline skrbijo za bolj zdravo srce in naše ožilje. vse izdelke, ki vsebujejo omega 3 pa lahko dobite pri ponudniku hiša zdravja!

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 1 €

aloe vera, ki jo lahko dobite pri podjetju hiša zdravja, vam nudi različne vrste zaščite za vašo kožo. izdelki aloe vere so primerni tudi za občutljivo kožo.

Kategorija: Lekarna

Cena: 1 €

7576.) krvni delež

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

vas zanima kaj prinaša nov zakon gdpr? če bi želeli izvedeti kako bo to vplivalo na vaše poslovanje, vas vabimo, da se prijavite na gdpr seminar.

Kategorija: Tečaji in delavnice

Cena: Pokličite za ceno

3611.) ščebetv vojni

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

0195.) julij cezar

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 9.99 €

1030.) komedijant hermelin

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 9.99 €

180.) dnevnik partizana ii, iii  cena je za kos

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

5955.) brassoo breme

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

potrebujete najem tiskalnika, pa ne veste kje ga dobiti? brez skrbi, obiščite podjetje anderwald, kjer si lahko najamete tiskalnik proizvajalca kyocera.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

barvni laserski multifunkcijski tiskalnik priznanega proizvajalca kyocera. obiščite spletno stran podjetja anderwald in si poglejte ponudbo tiskalnikov!

Kategorija: Storitve

Cena: 499 €

fotokoprini stroj je naprava, ki jo potrebujejo fizične osebe in tudi podjetja. če bi radi imeli kvalitetno kopirno napravo, potem obiščite spletno stran podjetja anderwald, ki vam nudi kopirne stroje proizvajalcev konica minolta in kyocera.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj