Članek
Rajanja za večje vrtčevske otroke in otroke 1. triade; oblikovala: Tamara Laganin Kranjec
Objavljeno Oct 16, 2018

Image may contain: 1 person, child

Kontakt

TAMARA KRANJEC

BRILEJEVA 12, 1117 LJUBLJANA, GSM: 031 323 957

 

Tamara Kranjec (zunanja sodelavka pri Zvezi glasbene mladine Slovenije), germanistka, evritmistka, solo pevka – lirični mezzoalt (4 leta pevka v SNG opera), prevajalka (dobitnica nagrade 'Zlata hruška' za slikanico v verzih 'Popolno' za leto 2016), pesnica (zbirki za otroke: Palčki in Palčice ter En, en, ti pa pojdeš ven!) in ustvarjalka za otroke, je avtorica številnih besedil za predšolskega otroka in otroka prve triade, od katerih je prenekaterega tudi uglasbila.

Že 20 let s svojimi glasbeno-gibalnimi programi sodeluje z Zvezo glasbene mladine Slovenije. Gre za vodeno umetniško doživetje otrok z odraslo osebo, ki vsebuje izštevanke, dotikalnice, prstne igre, uganke, lutkovne utrinke, pesmice, kratke dramatizacije, humoristične vložke, ki jih spremlja preprost gib.

Zadnja leta je v okviru projekta Kulturno žlahtenje in post-Kulturno žlahtenje ustvarila vrsto rajanj prav za 1-3 letnike, saj iz njih otroci črpajo spodbudo za razvoj sposobnosti govora, igro, učenje senzomotorike, ritmično-muzikaličnega razumevanja, domišljije ter za razvoj gibanja. Z empatičnim pristopom pri rajanju otroka zavestno zaščiti, mu nudi varnost in sprejetost. Z ritmično poetičnim govorom otroku odpira svet ritma, metruma, poetike govora skozi gib in omogoča doživljanje slik iz realnega življenja skozi šolano lirično petje.

Je na seznamu ustvarjalcev za SKUM (Razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo).

RAJANJA (z opisi) – VEČJI VRTČEVSKI OTROCI, PRVA TRIADA

AVTORICA: TAMARA LAGANIN KRANJEC

 

LETO 2013

PALČKI, ŠKRATI, VELIKANI (otroci 4-9 let)

 Image may contain: one or more people, people sitting, shoes and indoor

Program zaživi skozi dialog, ki ga pesnica in pevka TAMARA KRANJEC naveže z otroki skozi gibanje (krog, spirala, prosto gibanje ob namišljeni dejavnosti – palčki kopljejo in iščejo zaklade), skupinsko ozaveščanje posameznih delov telesa (prsti na rokah, drobna palčja hoja po prstih, koraki velikana, pospeševanje in upočasnjevanje gibanja, odpiranje in zapiranje telesa), ustvarjanje zvokov iz narave, petje in ritmično izgovarjanje besedil ob gibanju. Vse to se odvija v okviru pravljičnosti in dinamike palčjega sveta, ki se umiri v »palčji hišici«.

No automatic alt text available.

https://youtu.be/-h8M3RqOsQ8

Otroci v programu aktivno sodelujejo /gibanje, petje/, primeren pa je za otroke do starosti 10 let.

Skupina jasličarjev naj ne bo številnejša od 30 otrok, za prvo triado do 50 otrok.

trajanje rajanja: 30-45 minut

 

LETO 2014

EN, EN, TI PA POJDEŠ VEN (za vrtčevske otroke, prva triada osnovnih šol, tudi četrti razred), ob KULTURNEM BAZARJU v Cankarjevem domu

https://youtu.be/b2WfFb4M_Ck

 No automatic alt text available.

Kratke opise slik iz vsakdanjega življenja, ki so pri založbi Didakta izšli skupaj z zgoščenko pod istoimenim naslovom v slikanici, je napisala in uglasbila TAMARA KRANJEC. Izštevanke spodbujajo gibanje otrokovega telesa ali pa so v skladu z otrokovimi naravnimi ritmi/dihanje, bitje srca/. Zaradi tega neposredno vplivajo na razvijanje sposobnosti pomnjenja. Po vsebini so razvrščene na letne čase. Izštevanke so nepogrešljive pri pedagoškem delu in doma, saj jih je mogoče uporabljati tudi kot igrice, ki jih otroci lahko izvajajo s celim telesom ali posameznimi deli (roke, noge, boki, glava…) Z nekaj navdiha je mogoče iz njih razviti različne gibalne igrice.

Program lahko prilagodim tudi za jasličarje, število omejeno do 30 otrok, pri prvi triadi do 50 otrok.

trajanje rajanja: 30- 45 minut

 

LETO 2015

MIRA VOGLAR – JESENSKO RAJANJE- OB 80-LETNICI avtorice

Image may contain: 1 person, standing and indoor

Rajanje je koncert, ki ga spremljamo z gibi.

JESENSKI RAJ La la la la la la la

KOSTANJČEK ZASPANČEK

RJAVA PESMICA

ŽIVALSKI RAJ – Hija hoja zdaj se raja…

PESEM O LISICI Ji je ja ja ja (z listjem iz narave, ki so kot pahljača)

ŽIVALI JESENI – Ježek teka, teka (z žogicami)

BIBANKA – Medved stopa copa cop, copa cop …

JEŽEK IN MEDVED (lutke, igranje vlog) Ježek, gre po gozdni poti …

PADAJ, PADAJ MILI DEŽEK

BIBANKA: Dežek pada tip, tip, tip … (z zvočili-kamenčki, školjčne lupine, orehi za točo; plastenke, škatle, jogurtovi lončki za dež; kovinski zvončki, paličice, tibetansko zvočilo za sonce)

JESENSKA: Pozno v jeseni … (jaz pojem, otroci šumijo z nabranimi jesenskimi listi)

 

Pesmice delamo v krogu ali frontalno, ob petju se po navodilih avtorice gibljemo.

Trajanje programa: 30 – 45 minut

 

 

ZIMSKO RAJANJE Z MIRO VOGLAR – OB 80-LETNICI AVTORICE

Zimske pesmice in bibanke Mire Voglar

No automatic alt text available.

BABICA ZIMA: Babica Zima, z belo glavo kima … (igranje vlog:Siva rogovila in Babica Zima), rajanje po navodilih avtorice

KAJ DELAJO ŽIVALI POZIMI (uporabimo zvočila: ropotulje, orehove lupinice, lesene paličice, tamburin) – pesmico pokažemo s telesom

PLES SNEŽINK Cin, cin so cingljale … (visoko na prstih smo snežinke)

ŠKRIP, ŠKRIP, ŠKRIP  sliši se po bregu …(pojem pesmico, otroci visoko dvigajo noge, ko gazijo sneg)

SNEŽENI MOŽ Tam na bregu mož stoji … (pojem s težkim glasom, malo širše, ker je snežak narejen iz zbitega snega, prinesem tudi kvačkano lutko – snežaka, ki jo sestavimo, nato zarajamo okrog nje)

VRABČKOVA ZIMSKA PESEM Čiv, čiv, čiv, čiv, sem komaj še živ (prinesem tri vrabčke-lutke, in nekatere druge ptice – lutke,  ki jih z otroki hranimo)

SNEŽINKE Tiho, tiho padajo zvezdice bele z neba … (čisto tiho pojemo, skoraj šepetaje), pesmico pospremimo z gibi tihega padanja snežink

BIBA LEZE Biba leze brez oddiha, blja, blja, blja – (bibanka, ko mora biba na toplo in potrka na vrata)

NAGAJIVA BIBA Biba buba baja, po hrbtu se sprehaja … (če smo dolgo notri v hiši, postanemo nagajivi, pa si nagajajmo!)

MIŠ IZ LUKNJE JE PRITEKLA, svojim miškam žemlje spekla …(postanemo tudi lačni, na svoji roki pokažem bibanko, nato jo naredim tudi tistemu otroku, ki to želi)

MIŠKE IN MAČKE PLEŠEJO Miške in mačke držijo se za tačke (plešemo v topli sobi, medtem, ko zunaj sneži in je mraz)

trajanje rajanja: 30 -45 minut

 

PESMI ZA DEDKA MRAZA (pesmice o zimi za Dedka Mraza slovenskih avtorjev)

JUTRI NAJ SNEŽI (M. Voglar) – Ringa, ringa, raja … (ustvarjamo instrumentalno zvočno sliko – kraguljčki, zvončki, kovinski zamaški, navezani na vrvico)

DEDEK MRAZ (J. Bitenc) Zima je in pada sneg … (Pesmico pospremimo z gibi, vključimo tudi ptičke, ki priletijo in jih nahranimo)

RASLA JE JELKA (ljudska) – (Pokažemo ravni – visoko, nizko, gibe spremljamo s počasnim in svečanim petjem)

BINGALE BONGALE (M. Voglar) Bingale, bongale, biri, ... (pesmica, ki jo pospremimo z lepo zvenečimi kovinskimi inštrumenti)

BELE SNEŽINKE (M. Pirnik) Bele snežinke, zvezdice bele … (pokažemo s telesom, spremljamo z ropotuljami, zelo tiho, nizi naprstnikov, zvenečimi žeblji, zvončki)

BIBA RAJA (M. Voglar) Biba, buba, baja, …

IGRAMO SE (ljudska) Igramo, se, igramo se, veselo trkamo … (skupinska pesem, ki jo izvajamo kot igro, poimenujemo prste na roki

TEKA MIŠKA (M. Voglar) Teka miška sem in tja … (Bibanka, ki jo izvajamo kot rajalno igro, spremljamo jo z inštrumenti – ropotulje, zvončki, brenkalca)

RINGA RINGA RAJA (ljudska) – muca pa nagaja … (znana ponovitev rajanj, lahko tudi s klobukom – ki je hkrati lutka in ga lahko damo otroku na glavo – igranje vlog MUCA-PETELINČEK)

DEDEK MRAZ (J. Bitenc) Siva kučma, bela brada …

trajanje rajanja: 30 -45 minut

 

RAZGIBANA KUHINJA (otroci 3-7)

      No automatic alt text available.              

Glasbeno gibalni program za otroke s posebnimi potrebami vsebuje »kuhanje različnih jedi« s telesom s pomočjo pesmic, ki jih je v ta namen napisala in uglasbila TAMARA KRANJEC. Na hrbtih in dlaneh ter drugih delih telesa otroci sekljajo česen in čebulo, režejo kruh, trosijo rozine, zvijajo palačinke in potico, se razvrščajo v sendviče, spečejo tudi kakšno jajce na oko in pri tem skušajo priklicati zvoke, ki jih poznamo in slišimo v kuhinji. Pri tem se veliko gibajo in dotikajo, kar deluje zdravilno in sproščujoče. Program je primeren tudi za otroke v vrtcih in devetletki do 10. leta starosti.

trajanje rajanja: 30-45

 

SONCE, DEŽ IN MAVRICA (otroci 3-10)

Image may contain: one or more people and child

 Pete pesmice, prstne igre, vremenske izštevanke in recitacije, ob katerih se giblje cela skupina otrok ali izbrani del skupine, govorijo o mavrici in pojavih, ki njen nastanek spremljajo. Kako je, če se srečata dva oblaka? Kako je, če beli, sivi, modri in črni oblaki obujejo za boks nogavice in se mehki, kot pernice zaletavajo? Kaj se zgodi, če se na nebu izgubi bel oblaček Pohajaček? Kaj je še tisto, kar potrebujemo, da mavrica nastane? Kako sonce zjutraj pospravi rdečo pižamo? Kakšne igrice sonca in dežja potekajo med nebom in zemljo, da se mavrica zgodi? In - mavrica ni vsak dan – prositi moramo zanjo. Če jo vidimo, je to sreča. Pod mavričnim mostičkom smo vsi prijatelji. Ko smo z zvočnimi nizi lastnega telesa naredili vremenske pojave, razpnemo pleteno mavrico, si ogledamo barve, z barvastimi žogicami ritmično spremljamo pesmico »Daj mi, daj mi barvico in deževno kapljico…«, jih postavimo tja, kjer so na mavrici glede na barvo »doma«, nato se tudi sonce z uspavanko spravi spat.

Iz koščkov pletenih barvnih šalov skušamo po spominu sestaviti mavrični barvni krog.

 

Primeren je za otroke od 3.-10. leta starosti, prilagodim rajanje za 1-3 letnike

trajanje rajanja: 45-60 minut

 

PESMICE ZA ZDRAVJE (vrtčevski, lahko kombinirano z jasličarji, 3-7)

 

Drobne pesmice iz knjige Dr. Mama! avtorice Cornelie Nitsch je za založbo Kres prevedla TAMARA KRANJEC, prevodom pa dodala še nekaj uglasbenih avtorskih besedil. Pesmice so primerne za delo v krogu in parih. Pomagajo, da se »rana zaceli in bolečina izgine«. Med pesmicami otroci žebrajo čarovniške besede, lepijo tolažilne obliže, pihajo buške, spoznavajo pesmice proti bolečinam, se trepljajo po hrbtih in škripljejo z zobmi… Ob tem razvijajo spretnosti prstov in spoznavajo govorico in zvoke telesa. Program je primeren za otroke od 3 – 10 leta, če gre za jasličarje, priporočam skupino do 30 otrok, za prvo triado do 50 otrok na skupino.

trajanje rajanja: 30-45 minut

 

MOJE TELO (3-5 letniki)

je interaktivni glasbeno-gibalni program, kjer si skozi pete in recitirane pesmice ter prstne igre ogledamo nekatere vidike telesa, njegovo različnost po velikosti, barvi kože, oči, starosti, teži, zdravju …

Poudarek je na higieni, geografiji telesa, okušanju z jezikom, ostalih čutilih, zobovju, kako zrijemo zob, kako obvežemo ranjeni del telesa, kako pravilno vzamemo zdravilo, kako se zdravimo.

trajanje programa: 30-45 minut