Članek
GLASBENO-GIBALNI KONCERTI, (1-3), avtorica: Tamara Kranjec
Objavljeno Oct 16, 2018

Image may contain: 1 person, child

Kontakt

TAMARA KRANJEC

BRILEJEVA 12, 1117 LJUBLJANA, GSM: 031 323 957

 

Tamara Kranjec (zunanja sodelavka pri Zvezi glasbene madine Slovenije), germanistka, evritmistka, solo pevka – lirični mezzoalt (4 leta pevka v SNG opera), prevajalka (dobitnica nagrade 'Zlata hruška' za slikanico v verzih 'Popolno' za leto 2016), pesnica (zbirki za otroke: Palčki in Palčice ter En, en, ti pa pojdeš ven!) in ustvarjalka za otroke, je avtorica številnih besedil za predšolskega otroka in otroka prve triade, od katerih je prenekaterega tudi uglasbila.

Že 20 let s svojimi glasbeno-gibalnimi programi sodeluje z Zvezo glasbene mladine Slovenije. Gre za vodeno umetniško doživetje otrok z odraslo osebo, ki vsebuje izštevanke, dotikalnice, prstne igre, uganke, lutkovne utrinke, pesmice, kratke dramatizacije, humoristične vložke, ki jih spremlja preprost gib.

Zadnja leta je v okviru projekta Kulturno žlahtenje in post-Kulturno žlahtenje ustvarila vrsto rajanj prav za 1-3 letnike, saj iz njih otroci črpajo spodbudo za razvoj sposobnosti govora, igro, učenje senzomotorike, ritmično-muzikaličnega razumevanja, domišljije ter za razvoj gibanja. Z empatičnim pristopom pri rajanju otroka zavestno zaščiti, mu nudi varnost in sprejetost. Z ritmično poetičnim govorom otroku odpira svet ritma, metruma, poetike govora skozi gib in omogoča doživljanje slik iz realnega življenja skozi šolano lirično petje.

Je na seznamu ustvarjalcev za SKUM (Razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo).

No automatic alt text available.

GLASBENO-GIBALNI KONCERTI ZA JASLIČARJE (1-3) – operna pevka, ki pride na dom

 

Glasbeno-gibalne programe je pesnica in pevka TAMARA LAGANIN -KRANJEC oblikovala za otroke, stare od enega do treh let, glede na letni čas. Tako lahko izbirate  POMLADNA, POLETNA, JESENSKA IN ZIMSKA rajanja za jasličarje. Z ritmično-rajalnimi igrami posnemamo gibe in zvoke iz realnega sveta (doživljanje pojavov iz narave, letnih časov, živali…) S prstnimi igrami se učimo spretnosti in govora. Lutkovni utrinki so namenjeni poglabljanju duševnih procesov in vzgoji moralnih vrednot. Program je oblikovan po principu vdiha in izdiha. Rekviziti so narejeni iz naravnih materialov (volna, svila, bombaž, les).

Image may contain: one or more people and people sitting

 Zima:

OGNJENO RAJANJE

(nastalo v letu 2013 v sodelovanju z vrtcem Vodmat)

No automatic alt text available.

Avtorica Tamara pride ogrnjena v bela ogrinjala (simbolizira gospo Zimo) in zapoje uvodno pesmico, pri čemer na svet strese ledene-bele žogice-kepice. Sledi prstna igra v verzih, kjer obleče pet prstkov, ki jih zebe. Otroci na »Zimsko izštevanko« prstne lutke pospravijo nazaj v žepek. Nato sledi pesmica HU, HU, HU, kjer pokažemo, kako grejemo posamezne premrle ude pozimi. V parih naredimo pesmico »ROKICE POMANEM TI«, kjer drug drugemu manemo prstke, ušesa, hrbet, trebušček, rame, lička, da jih ogrejemo. Nato pokažemo z dvema rokama na ritmično govorjeno pesmico »KREMEN, KAMEN«, kako ukrešemo ogenj. Nato z desetimi prstki ponazorimo pesmico »DESET PLAMENČKOV VROČIH«. Nato postavimo ognjišče iz pletenih plamenčkov, vsak otrok postavi enega. Z belimi žogicami-kepicami, ki jih je na začetku stresla gospa Zima, ogenj zavarujemo, medtem, ko kepice postavljamo, govorimo: BELA KEPICA, OGENJČEK BO ČUVALA. Ogenj moramo zavarovati!!! Nato lahko vsi pojemo: »JAZ IMAM PA OGENJČEK, JAZ OGENJČEK IMAM…« Nato razdeli teta Tamara svilene kose blaga, s katerimi švigamo proti nebu. »HUŠK, HUŠK, HUŠK, SE DVIGAJO, PROTI NEBU ŠVIGAJO!«

Na koncu okrog ogenjčka zaplešemo, sklenemo krog in zapojemo pesmico o topli hišici.

 

ZIMSKO RAJANJE

https://youtu.be/-A5pfwI3mrM

Teta Tamara naznači zimo z uvodno pesmico (pokaže z gibom) »PRIŠLI BODO OBLAKI, PRINESLI BODO SNEG«. Nato z otroki pokažemo vremensko sliko letnega časa z geografijo telesa: »VETER JE ZAPIHAL…« Sledi prstna igra, kjer prstki pripovedujejo kako se počutijo, kadar pada sneg. Na izštevalnico »BELA SEM SNEŽINKA« otroci prstne lutke pospravijo v žepek. Nato naredimo dotikalnico (iz Gestalta) »BELA MIŠKA BELO MOKCO MELJE«. Potem na dlani stepamo v ritmu pesmico »VETROVI POLJUBČKI«. Teta Tamara začne peti »SNEŽINKE LOVIM« in otroke nabirati v kačo. Nato z zvezdico na paličici še enkrat zapoje izštevalnico »BELA SEM SNEŽINKA« tako, da se z njo dotika otrokovih dlani. Nato smo konjički, ki vozijo po snegu, pojemo: »KONJIČKI PA ŠKREBLJAJO, PO SNEGU NAS PELJAJO…« Če so otroci pri volji, to isto pesmico naredimo »na kolenu«, tako da jih zibamo. Na koncu imamo sprostitveno dejavnost z žogicami (po možnosti bele pletene), ki jih najprej skrivamo pod obleko (hlačnica, rokav, pod brado, pod pazduho…), nato pa jih s pozibalno pesmico pozibamo na beli zimski rjuhi.

 

ZIMSKO RAJANJE Z MIRO VOGLAR – OB 80-LETNICI AVTORICE

(na pobudo Tamare Laganin - Kranjec in vrtca Vodmat), v letu 2015

Zimske pesmice in bibanke Mire Voglar

 No automatic alt text available.

BABICA ZIMA: Babica Zima, z belo glavo kima … (igranje vlog: Siva rogovila in Babica Zima), rajanje po navodilih avtorice

VRABČKOVA ZIMSKA PESEM Čiv, čiv, čiv, čiv, sem komaj še živ (prinesem tri vrabčke-lutke, in nekatere druge ptice – lutke,  ki jih z otroki hranimo)

KAJ DELAJO ŽIVALI POZIMI (uporabimo zvočila: ropotulje, orehove lupinice, lesene paličice, tamburin) – pesmico pokažemo s telesom

BIBA LEZE Biba leze brez oddiha, blja, blja, blja – (bibanka, ko mora biba na toplo in potrka na vrata)

NAGAJIVA BIBA Biba buba baja, po hrbtu se sprehaja … (če smo dolgo notri v hiši, postanemo nagajivi, pa si nagajajmo!)

KAKO BIBA PIJE, kako se biba skrije? …(pri ponovitvah sprašujemo, kako to dela ptiček, medved, zajček, miška, … dedek, babica …)

MIŠ IZ LUKNJE JE PRITEKLA, svojim miškam žemlje spekla …(postanemo tudi lačni, na svoji roki pokažem bibanko, nato jo naredim tudi tistemu otroku, ki to želi)

MIŠKE IN MAČKE PLEŠEJO Miške in mačke držijo se za tačke (plešemo v topli sobi, medtem, ko zunaj sneži in je mraz)

 

trajanje rajanja: 30 minut

 

 PESMI ZA DEDKA MRAZA (pesmice o zimi za Dedka Mraza slovenskih avtorjev), oživljamo stare znane ljudske slovenske pesmi in pesmi slovenskih avtorjev

 

JUTRI NAJ SNEŽI (M. Voglar) – Ringa, ringa, raja … (uvodna pesmica, s katero ustvarjamo instrumentalno zvočno sliko – kraguljčki, zvončki, kovinski zamaški, navezani na vrvico)

RASLA JE JELKA (ljudska) – (Pokažemo ravni – visoko, nizko, gibe spremljamo s počasnim in svečanim petjem)

BELE SNEŽINKE (M. Pirnik) Bele snežinke, zvezdice bele … (pokažemo s telesom, spremljamo z ropotuljami, zelo tiho, nizi naprstnikov, zvenečimi žeblji, zvončki)

BIBA RAJA (M. Voglar) Biba, buba, baja, …

IGRAMO SE (ljudska) Igramo, se, igramo se, veselo trkamo … (skupinska pesem, ki jo izvajamo kot igro, poimenujemo prste na roki

TEKA MIŠKA (M. Voglar) Teka miška sem in tja … (Bibanka, ki jo izvajamo kot rajalno igro, spremljamo jo z inštrumenti – ropotulje, zvončki, brenkalca)

RINGA RINGA RAJA (ljudska) – muca pa nagaja … (znana ponovitev rajanj, lahko tudi s klobukom – ki je hkrati lutka in ga lahko damo otroku na glavo – igranje vlog MUCA-PETELINČEK)

DEDEK MRAZ (J. Bitenc) Siva kučma, bela brada …

trajanje rajanja: 30-45 minut

 

Pomlad:

POMLADNO RAJANJE: SPOMLADANSKA OPRAVILA NA ZEMLJI

No automatic alt text available.

za 4-5 letnike (nastalo v letu 2014 na pobudo vrtca Ledina, financiral MOL)

 

Uvodna pesmica orisuje nastop pomladi – vrtenje letnih časov, vrtenje vetrnice, ki jo poganja veter. Tudi otroci lahko poskusijo pihati vanjo (na razpolago nekaj vetrnic) in jo spravijo v vrtenje. Nato z rokami pokažemo, kako preorjemo zemljo na pesmico ORJEMO, ORJEMO. V brazde mečemo seme na pesmico HOJ, HAJ, HOJ HAJ, ORAČ SEJE ZDAJ. Opravilo sejanja utrdimo s pesmico MI SEJEMO. Nato rjavo pobarvano veliko rjuho zibljemo, da valovi – simbolizira oranje njive, nanjo stresemo tudi žogice, ki pomenijo semena. Pojemo: MI BOMO NJIVE PREORALI… Nato njivo umaknemo na stran, kjer bo seme - žogice vzkalilo. Na njivi potrebujemo ptičje strašilo, enega otroka oblečemo vanj, ostali hodimo v krogu okrog njega in smo vrabci ter pojemo PTIČJE STRAŠILO, ki je glasbena socialna igra.

No automatic alt text available.

Sledi prstna igra TA JE ORAL, TA JE SEJAL… Na izštevanko REGRATOVE LUČKE pospravimo prstne lutke v žepek, nato izštevanko še zaplešemo. Vrnemo se k rjuhi – njivi, vsak otrok dobi žogico, nato z njo pokažemo, kaj se v zemlji s semenom dogaja: GLOBOKO V ZEMLJI. Žogica nam lahko služi tudi kot rožica, ki se v dlani razcveti, naredimo pesmico ENA ROŽICA JE BELA/VESELA/OVELA… (odpiranje in zapiranje dlani z žogico na sredi – motorična vaja). Sledi pesmica o orodju, ki ga potrebujemo na zemlji (lopata, grablje, motika, kangla). Nato še prosimo dežek, da bi zemljico napojil (PROŠNJA). V koloni hodimo in zapojemo KADAR NA SVOJ MALI VRTEK SE PODAM… Zraven pokažemo z rokami vse dejavnosti. Rajanje zaključimo s pesmico RASTEJO.

 

POMLADNO RAJANJE: BIOTSKA RAZNOLIKOST – OPAZOVANJE ŽIVALI NA SPREHODIH

(nastalo v letu 2014 na pobudo vrtca dr. France Prešeren za starost 1-3, financiral MOL

 

Uvodna pesmica govori o sivi kukavici, ki je zapela iz gozda, s piščalko nakažemo njeno kukanje. Medved pride zaspano iz brloga, detel pritrkuje iz višine, veverica priskaklja na pomladno sonce. Sledi prstna igra GOSENICA NEUKA, kjer pokažem ob petju razvoj od gosenice do metulja. Z otroki vstanemo in letamo kot metuljčki na pesmico MODRINČKI, BELINČKI, METULJČKI CEKINČKI, ki je za večje otroke glasbena socialna igra na izpadanje (zmanjkuje stolov – kamor bi se metuljčki usedli). Zapojem tudi pesmico o PIKAPOLONICI, ki tudi lahko prileti na rožico. Na deklamacijo naredim tri pesmice: RIJEM, RIJEM, RIJEM (o deževniku), kjer se uležemo na trebuh in pokažemo, kako deževnik rije in se plazi. MRAVLJICA ČRNA – je dotikalnica, kjer nas mravljica uščene in se skrije v luknjico (za lase, za majico, pod pazduho…) PO VRTU ROMA POLŽEK SAM pokažemo gibanje polžka in rožičke, ki jih ves čas skriva in potem spet na »tip, tip, tip« pride ven. V travido pride tudi ZAJČEK, ki skače križem kraž. Razdelimo žogice in najprej na pesmico PO VRTU TEKA STRIC pokažemo, kako se ježek kotali – žogico vrtimo v rokah. Tudi MAČKA POHAJAČKE – tečejo hitro in žogica se kotali. Žogico skrijemo med dlani, ki naredijo kljunček. ŠTIRI RAČKE pijejo in se sklanjajo v vodo, migajo z repkom. Žogico držimo visoko nad glavo v obeh dlaneh in se zibljemo na RJAVI MEDVEDEK. Z žogico lahko naredimo tudi rožico na glavi in pokažemo, kako PETELINČEK brska za zrni. Spomnimo se tudi na ptičke spomladi in pokažemo vsebino pesmice VISOKO NA DREVESU JE GNEZDECE. Nato si ogledamo pravo gnezdo in ugibamo, kateri od ptičkov bi utegnil biti v njem doma. Skušamo oponašati ptičke (grlica, golobček, vrabček, sinička, kos) Gnezdo položimo v sredino kroga, sklenemo ročice in rajamo ob pesmici SREDI GOZDA GNEZDECE. Gnezdece je zdaj prazno, a ptička se bo vrnila in spet valila jajčeca, hranila mladičke in ti bodo odleteli. In gnezdece bo spet samo.

 

EKO RAJANJE za jasličarje

PODNEBNE SPREMEMBE, RIBNIK, GOZD, TRAVNIK – nastalo v letu 2015 na pobudo vrtca Dr. France Prešeren, financiral MOL

Rajanje začnem z izštevanko: Ena, ena, ena, travica zelena …Nato ob žogicah rajamo pesmice o živalih, ki živijo v ekosistemih: ribnik, gozd, travnik (Pikapolonica, Žaba, Polžek mali, Rjavi medvedek, Štiri račke, Vse so moje račke, Ježek, Zajček, Bomo k bukvam se podali)

Na pesmico NAREDIMO TRAVNIK SI postavljamo nato elemente na mizo

Potem pripovedujem o družinici: Babica gre v gozdiček …

SONČECE RUMENO, TRAVICO ZELENO … postavljamo travnike

SONČECE JE POSIJALO … na travnikih vzcvetijo rožice

Uganka o krtu – živi na travniku. Ena, dva, ena, dva, tukaj krtek je doma

RIJEM, RIJEM, RIJEM – deževnik na travniku

No automatic alt text available.

ENA ROŽICA PREBELA je na ribniku vzcvetela… postavljamo lokvanje na ribnik

ŽABA V VODO JE SKOČILA

TAKOLE, TAKOLE drevesa rastejo (pokažemo s telesom različne ravni)

VISOKO NA DREVESU JE GNEZDECE (pesmico spremljam z inštrumenti)

SREDI GOZDA GNEZDECE … rajamo okrog sestavljene pokrajine

 
 

EKO PROJEKT

POMLADNO-JESENSKO rajanje (zaradi tematike)

Image may contain: 1 person, closeup

PODNEBNE SPREMEMBE – VREME – spomladi 2015 po naročilu vrtca Dr. France Prešeren, financiral MOL

Image may contain: 1 person

Začnem z uvodno pesmico NA STOJALU ZA DEŽNIKE, prinesem stojalo za dežnike. S stojala za dežnike jemljem dežnike in jih odpiram ter tako predstavljam barve s pesmico RUMENI, RUMENI DEŽNIK JAZ IMAM. Nato je na vrsti cela družina stoječih lutk (babi, mami, oči, dedi, Ana, Marko, jaz) Stoječe lutke pospravljamo na izštevanko TIK, TIK, TIK, JAZ ODPREM DEŽNIK … Sledi pesmica TA-TA-RA-TA-TA-TA-TA, kjer smo vsak pod svojim dežnikom in poslušamo ropotanje dežnih kapljic. Na vrsti so prstne lutke: JOJ, POGLEJ, DEŽUJE. Nato pospravimo še prstne lutke na izštevanko V ŠKORENJČKIH V VRTEC GREM. Nato skupaj naredimo pesmico DEŽEK PADA NA DEŽNIKE. Sledi poigranka na hrbtu DROBNE KAPLJICE DEŽJA …(na novo napisana) Z dežnimi palicami – zvočili delamo dež in pojemo: DEŽUJE, DEŽUJE, DEŽUJE NOČ IN DAN … S pesmico ŽAREK SONCA SREČA … prikličemo sonce. Nato jim zapojem. SKOZI DEŽNE KAPLJE SONCE JE SIJALO … S pesmico smo priklicali mavrico. Nato obešamo perilo mavričnih barv: VETER BRIJE, SONCE SIJE … Si pogledamo barve, te so mavrične. Zaploskamo: SONČEK TI SI, DEŽEK SEM PA JAZ, nato lahko tudi v parih.

Trajanje rajanja 30-45 minut

 

EKO PROJEKT- skozi vse letne čase

 

PESMICE NA IGRAČE IZ EKO ODPADKOV, nastalo na pobudo vrtca Dr. France Prešeren spomladi 2015, projekt financiral MOL

No automatic alt text available.

Naredim uvodno pesmico IZ PORABLJENE PLASTENKE, vse igrače pokažem zraven. Nato pokažem prstno igro 5 ZELENIH MOŽIČKOV, to so stoječe lutke iz odpadnega materiala. Lutke pospravimo z izštevanko AVTO IN LADJICA. Nato si ogledamo čestitke, ki jih je mogoče porabiti od lani in iz starih narediti nove. Zlagamo jih v poštni nabiralnik in pojemo pesmico ČESTITKA. Iz starih plastenk in embalaže je mogoče narediti razna vozila, tako sledijo pesmice: AVTOBUS, TAKOLE SE Z AVTOM PELJEMO; ČUHA, ČUHA, ČUHA, ČA; TUNEL. Iz stare role za toaletni papir je mogoče narediti tunel, krtačka za roke pa je vozilo, ki gre skozi na pesmico AVTO-KRTAČA. Nato pokažem še HIŠICO, ki je narejena iz odpadnega papirja. Po morju pa k nam pripotuje še LADJICA, ki je narejena iz starih kartonov za jajca.

No automatic alt text available.

Iz magnetov in starih plastičnih kinderjajčkov lahko izdelamo VETRNICO, pa tudi NAŠE SONČECE, vse to pokažemo in zapojemo. Iz majhnih plastičnih stekleničk smo naredili RIBICE, ki jih z magnetki nalovimo iz »morja«. Ob tem pojemo pesmico JAZ RIBICE LOVIM …

No automatic alt text available.

 EKO PROJEKT

PRED HIŠO POSADIM DREVO

No automatic alt text available.

rajanje za jasličarje nastalo na pobudo vrtca Ledina spomladi 2015, projekt financiral MOL

 No automatic alt text available.No automatic alt text available.

Začnem z uvodno pesmico JAZ PRED SVOJO HIŠO POSADIM DREVO. Nato so na vrsti stoječe lutke, kjer vsakdo iz družine želi posaditi svoje drevo.

No automatic alt text available.

Prstne lutke pospravimo na izštevanko. Zmaga lipa, ampak to vidimo šele kasneje. Nato s prstno igro TA JE JAMCO SKOPAL, LUKNJO NAREDIL pokažem, kako se posadi drevo najprej na svoji roki. Lahko nato naredim tudi otrokom, večinoma hočejo biti vsi na vrsti. Nato na izštevanko lutke pospravimo: KORENINE, DEBLO, VEJE … Nato povem dopolnjevanko o LIPI. V tem letnem času proti juniju lipa tudi cveti, zato lahko prinesem nekaj vejic, ki jih dam v vazo na sredo kroga (ponavadi v tem času veje obrezujejo in ležijo le-te vsepovsod po tleh) V jesenskem času prinesem orumenele vejice lipe, ki ima liste kot srček. Skupaj najprej pokažemo, kako rastejo drevesa: TAKOLE, TAKOLE DREVESA RASTEJO … v krogu okrog vejic pa zapojemo pesmico ZRASLO NAM JE DREVCE ZELENO. Nato naredimo pesmico: JAZ IMAM PA HIŠICO, HIŠICA IMA STREŠICO … IN DREVO IMA GNEZDECE … Sledi pripovedna pesmica TI SI ENO LEPO DREVO … Za konec z izštevanko NA DREVESU GNEZDECE določimo otroka, ki se bo kot ptičica zibal v odeji, medtem ko mu pojemo pesmico: SREDI GNEZDA, GNEZDECA JE PRELEPA PTIČICA

 

EKO PROJEKT

PRAVLJICA O IZGUBLJENIH GUMBKIH

pravljica s pesmicami za vrtec Dr. France Prešeren na temo ponovne uporabe odpadnega materiala GUMBKI napisala Tamara Laganin Kranjec

 

Ana in Janezek delata snežaka. Pri tem si pojeta pesmico TO JE MOJA KEPICA, MALO SEM IN MALO TJA. Ko naredita snežaka, mu zapojeta pesmico NA SNEGU SI ZDAJ BOS … Potem pa se je snežak stopil in zapojemo izštevanko EN SNEŽAČEK SE STOPIL JE … Z drevesa se je oglasila sinička: CICIDO, CICIDO, ZDAJ SNEŽAKA VEČ NE BO … Mimo je priskakljal zajček in zapel: O, KORENČEK, GLEJ, POGLEJ … Z drevesa se je spustila veverica: LEŠNIKOVA SEM GOSPA … Nato je mimo prišel še krtek in zapel: POD ZEMLJO VLADA TEMNA NOČ. Izpod neba se je vrešče spustila sraka: KRA, KRA, KRA, KAKO SE SVETI GUMBEK TA. Vsi gumbki so izginili. Ana jih je zaman iskala. Z drevesa pa se je oglasila sinička: CICIDO, CICIDO, ZDAJ SNEŽAKA VEČ NE BO… Ana in Janezek pa sta šla do krtine, do sračjega drevesa, do veveričjega dupla. Lahko dobita gumbke nazaj, toda najprej morata izpolniti naloge. Otroci iz publike Ani in Janezku pomagajo …

No automatic alt text available.

 

 POMLADNO-POLETNO RAJANJE- KONJIČKI

DIČI, DIČI, DIČA (1-3)

je pomladno-poletno rajanje za jasličarje. Z uvajalno pesmico o pomladi (»Mrzla zima šla je spat«) pevka in pesnica Tamara otroke popelje v pomladno vzdušje. Nato s prstki pokažemo početje ptic, ki si spletajo domovanje-prstna igra. Nato zapojemo in pokažemo pesmico »Sončece je posijalo z modrega neba«. Sledijo konjički, ki pridejo na plano – lutka/igrača v vrtcu, pojemo pesmico »Konjiček, dobro jutro«. Nato pokažem prstno igro: Dobro jutro, moj konjiček. Otroci nato prstne lutke na izštevanko »Moj konjiček preko griča« pospravijo v žep žakeljčka. Na isto izštevanko nato konjičke-lutke animiramo, da tekajo po travici. Nato na pesmico »Jaz beli/rdeči/rjavi/črni sem konjiček« še vedno animiramo konjičke. Na »Diči, diči, diča« gremo v skupinsko rajanje, lahko pesmico uporabimo tudi »na kolenu«, kjer otroka potem zvrnemo na tla. Nato konjičke podkujemo na »Kovač, kovač, kovač«. Ko smo dobro podkovani, lahko hitro tečemo in se po prostoru gibljemo kot konjički na »Moji belci v hlevu spijo«. Rajanje zaključimo s pesmico »Spat, spat, spat, odšel je sonček zlat«.

 

 JESEN/ZIMA

PADAVINE Z ZVOKOM

No automatic alt text available.

(nastalo v letu 2013/14 na pobudo vrtca Vodmat, letošnjega prejemnika nagrade za predšolsko vzgojo) Financiral MOL.

Teta Tamara zapoje uvodno pesmico »Danes pojdimo po dežnike«, ki jo pokaže tudi z enostavnim gibom. Nato skupaj z otroki naredimo pesmico »Draga moja glavica, nanjo pada rosica…« kjer otroci sami sebi pritrkajo rosico in kapljica na glavo. Nato iz vreče potegnemo lutke-rokavičke-oblačke in pokažemo, kako se med sabo trkajo, »Bam, bam«, žgečkajo, kako jih veter odnaša po nebu, kako potujejo, se zaletavajo, plujejo in na koncu naredijo lužice. Pojemo pesmico »Ovčke pasem, ovčke pasem, bele, sive, črne«. In »Oblakovo izštevanko«. Sledi pesmica »Dežek, dežne kapljice« ter »Dežuje«, kjer otroci z rokicama naredijo dežniček nad glavo. Tudi pesmica »Na zemljo dež se toči« je potrebna, ker pokaže na določene dele telesa, ki se zmočijo (geografija telesa). Sledi prstna igra »Nevihta«, kjer vsak prst v smeri od mezinca do palca pokuka skozi okno leve roke in pove, kakšno vreme je zunaj. Palec se od strahu skrije v hiško, a pride spet ven, ko se pokaže sonce. Z »Kaplja sem, z oblaka skočim« lutke pospravimo v žepek.

Sledi kreativna delavnica zvoka. Z doma narejenimi in že obstoječimi rekviziti uprizorimo »Nevihto«, otroci prostovoljno aktivno sodelujejo, trkajo po plastenkah, skušajo narediti vseh vrst kapljice, blisk, grom, grmenje, strelo.

Na koncu zapojemo pesmico »Mi hišico imamo«, kjer še naprej aktivno delamo z inštrumenti in skušamo ustvariti zvoke, ki nastanejo s padavinami zunaj hišice.

cena posameznega rajanja za 1-3 letnike je 50 EUR bruto + potni stroški za izven Ljubljane

 

PALČKI, ŠKRATI, VELIKANI

No automatic alt text available.

Z uvodno pesmico POJDITE DANES Z MANO – popeljem otroke v svet palčkov. HRIBČEK-DOLINCA – prstna igra, o palčkih, ki so daleč doma. Sledi prstna igra KRICE-KRACE. Nato s prstnimi lutkami uprizorim MALINOVI MOŽIČKI. Prstne lutke pospravljamo na izštevanko PALČEK POTEPINKO.

Palčki znajo narediti prstančke in kujejo zlato: JAZ MALI MOJSTER SEM KOVAČ. Kako hodimo kot palčki. Čisto drobna hoja. CAPA, COPA, CAPA COPA Kako hodimo kot velikani: VELIKAN TANTARAN. Velikan nas ne more ujeti in nam ukrasti zaklada, ker ga skrijemo. Naredimo PALČJO HIŠICO, se primemo za rokice, prižgemo lučke in povabimo tudi kakšno živalico, da je ne bo zeblo. Če je še čas, spravimo enega palčka spat, zibamo ga v odejici: TI PALČEK ZASPANČEK, SPANČKA DOBIŠ …

 

 MIRA VOGLAR – JESENSKO RAJANJE- OB 80-LETNICI avtorice

Rajanje je koncert, ki ga spremljamo z gibi. Nastalo v letu 2015 na pobudo Tamare Laganin-Kranjec v sodelovanju z vrtcem Vodmat in nekaterimi umetniki

Image may contain: one or more people and people sitting

 

JESENSKI RAJ La la la la la la la (uvodna pesmica, ki jo pospremim z gibom, nato se primemo za roke v sklenjenem krogu in zarajamo po avtoričinih navodilih)

KOSTANJČEK ZASPANČEK

RJAVA PESMICA

ŽIVALI JESENI – Ježek teka, teka (z žogicami)

BIBANKA – Medved stopa copa cop, copa cop …

JEŽEK IN MEDVED (lutke, igranje vlog) Ježek, gre po gozdni poti …

BIBANKA: Dežek pada tip, tip, tip … ( z zvočili-kamenčki, školjčne lupine, orehi za točo; plastenke, škatle, jogurtovi lončki za dež; kovinski zvončki, paličice, tibetansko zvočilo za sonce)

JESENSKA: Pozno v jeseni … (jaz pojem, otroci šumijo z nabranimi jesenskimi listi)

Trajanje programa: 30 minut

 

ZDRAVO GIBAM

nastalo v letu 2015 po naročilu zasebnega vrtca Zvezdica na Rakovniku

No automatic alt text available.

Rajanje  ni omejeno glede na letni čas

 

Začnem z uvodno pesmico MOJE ROKICE SO ŽIVE. Nato pogledamo, kako močne so naše rokice in nogice – veliko žogo si podajamo, jo kotalimo. Pri tem si pojemo pesmico: ŽOGICO IMAM IN JO NAPREJ PODAM… Nato razpnemo vrv kot mrežo in plazimo skozi. Gledamo, da se ne dotaknemo vrvi. Pesmica: ŠLU, ŠLE, ŠLI. Nato naredimo brv in hodimo po vrvi in jo tudi preskakujemo (po tleh). Pri tem jim pojem pesmico: ČEZ BRV, ČEZ VRV.

Nato damo obroč na tla in skačemo noter in ven. Pri tem pojem pesmico: KVAK, KVA, V MLAKO SKOK. Nato obroč postavimo pokonci in se plazimo skozi: TULE ZDAJ VIŠ, GRE SKOZI ENA MIŠ. Nato gremo na sprehod. Smo različne živali (žirafa, medved…) Pojemo pesmico: TAPA TOPA. Ustavimo se ob mlinčku in krožimo z rokami (kot lopute) na pesmico: OB POTOČKU MLIN STOJI. Nato po tleh razpostavimo rečne kamne. Otroci hodijo po njih čez vodo in jim pojem. PO KAMENČKIH. Večkrat gremo skozi. Nato kamne pospravimo, otroci radi pomagajo. Na dan potegnem veliko rjavo plahto, ki simbolizira zemljo. Otroci so živali, ki živijo pod zemljo: POD ZEMLJO JE EN ROV, DA KRTEK (miška, deževnik, hrček, hrošček, lisica…) GRE DOMOV. Na koncu otroci dobijo žogice in pojemo pesmico: MI SE PA ZIBAMO KAKOR MEDVEDKI. (kakor žirafe…) Žogice premeščamo v rokah glede na značilnost živali, ki jo predstavljamo. Na koncu lahko žogice še pozibamo v rjavi plahti in si zapojemo: MI ŽOGICE POZIBAMO.