Članek
Govoriti ali molčati
Objavljeno Oct 23, 2014

Dobila sem vprašanje zakaj toliko pišem o svoji notranjosti, se toliko javno razkrivam, zakaj ne skomuniciram teh težkih stvari zasebno, s kom v pogovoru...
Dolgo nazaj, ko me je Vojkova smrt dotolkla, sem naletela na skupino za samopomoč svojcem samomorilcev, ki jo je takrat vodila Onja Grad.
V skupini smo bile same ženske. ne spomnim se natančno, mislim, da nas je bilo kakih 8 z voditeljicama vred. Torej 6 žensk, ki smo izgubile svoje najbližje na enega najbolj krutih... načinov smrti za svojce.
V glavnem so nas zapustili možje, partnerji; eno ali dve pa tudi sinova.
Do tistega trenutka, ko so ženske začele govoriti o sebi, iz sebe.. sem mislila, da sem povsem sama na svetu, da najbolj trpim in da se ta žalost, ta bolečina ne bo mogla nikoli pozdraviti, da ne bom nikdar več cela.
In da sem popolnoma sama, zapuščena, od ljudi in od boga.
Ko sem slišala, poslušala zgodbe žensk, ki so jim sinovi naredili samomor, sem v nekem trenutku začutila kot nekakšno olajšanje...
Ja, hudo mi je, trpim, ampak nisem edina in dokler zmorem govoriti o tem, dokler me bo nekdo poslušal, slišal in dokler bom jaz zmogla slišati drugega; še imam upanje, še imam možnost da preživim, da nekako zdržim, da se preguram skozi to temno noč.. .
Zdržala sem in preživela svoj pekel.
Tista skupina mi je takrat dobesedno rešila življenje. Pa moj sine seveda.
Ko sebe delim z drugimi, mi je lažje.
Ko vidim. da je moja pot nekomu v spodbudo, mi je toplo pri srcu.
Zakaj bi svoj biser zadrževala samo zase ali za izbrance (ki jih skorajda ni več), ko pa lahko na svetlobi zares zasije in pokaže svojo čisto lepoto.
Šla sem skozi trnje, zvezde me pa še čakajo.

Blog kot možnost biti slišan. V današnjem svetu smo ljudje prevečkrat izpostavljeni občutku neslišanoti. Splet nam je omogočil vzpostaviti stik s popolnimi tujci in se z nekaterimi zbližati v duhu, povsem onkraj stvarnega sveta. Ali je to dobro ali slabo? Ni enoznačnega odgovora. Če tebi Tadeja olajša življenje in ti pomaga k temu, da ostaneš na pravi poti, potem le piši. Včasih se bomo mi na drugi strani molče zamislili, včasih pa bo kdo izmed nas kako pristavil... vsak po svojih zmožnostih.

Hmmm ... je čas, ko moraš spregovorit in je čas, ko je bolje, da molčiš. Ampak, če se gre za čiščenje samega sebe, pol ne smeš nikol molčati. Pri meni je pa tako, da povem zelo težko, napišem pa z lahkoto. Sicer sem zelo tih človek, ko pa pišem pa je drugače ... Ti kar piši, nikol ne veš koga se dotakneš.

Smatram, da smo ljudje, ki govorimo/pišemo (o marsičem) brez dlake na jeziku - neke vrste elita. Elita, ki si upa govoriti, pisati, javno razmišljati. Edina elita, ki lahko potegne (slovenski) voz iz blata. Bolje: iz dreka.

Tadeja. Močno te podpiram pri tvojih izpovedih. Tudi meni je lažje, ko se izpovem blogu. Vsak pač najde svoj način zdravljenja svojih težav, tesnob, krivic in ostali stvari, ki se ti dogodijo v življenju. Piši še naprej. Lep pozdrav

Spoštovana Tadeja, je več načinov kako se ozdraviti travm, prizadetosti, ranjenosti in strahu. Če si ti našla svojo pot in način, ki sta ti pomagala, je to zate najpomembnejše. Ni rečeno, da bi to pomagalo tudi drugemu, do istega cilja vodi namreč mnogo različnih poti. Želim ti obilo novih svetlih zvezd sreče.

Govoriti, izpljuniti, izbruhati, izbljuvati... vse, kar je potrebno, da se otresemo te navlake, ki nas zastruplja. To, da o tem ne smeš govoriti, to pravi Kolektivna Zavest, ki bi rada, da ljudje molčimo in trpimo.:)