Članek
"Za marsikaj sem dobra"
Objavljeno Sep 23, 2014
Sedim na klopi za hišo. Sonce prijetno sije in me prisili, da potegnem kiklico malo navzgor. Noge hočejo sončnih žarkov.
Po cesti priteče pes, za njim zaslišim moški glas in avtomatično si popravim krilo, da ne bi bila preveč izzivalna. Pa ...čeprav sploh nisem. Samo sedim na soncu, vse v mejah dostojnosti.
Zgodi se preblisk iz preteklosti.
Stara sem nekje med 13 in 14. Oblečena v bele kavbojke grem od stare mame (kjer sem takrat živela) proti Moravčam. Peš. Dan je lep, sončen, pomladen ali zgodaj jesenski. Pri eni od hiš, na električnem drogu dva moška popravljata el. napeljavo. Ko grem mimo, začneta glasno komentirati moje dolge noge in mi žvižgati.
Zelo nelagodno se počutim.
V tistem trenutku iz hiše stopi neka ženska srednjih let.
Priča je vsej situaciji. Ker me pozna, moškima glasno reče: "No, no saj je še otrok!"
Eden od njiju pa zakliče nazaj: "Za porivat' je dobra!"
Ob tem se oba smejita.
Ženska utihne in se vrne v hišo.
Jaz se počutim grozno. Ne vem kaj pomeni 'za porivat je dobra', nekoliko se mi svita, da mora biti nekaj v zvezi s seksom.
Bila sem še tak nedolžen otrok.
Danes sem si kiklico pomaknila še nekoliko višje, v trenutku, ko sem se zavedala, da skrivam svojo ženskost pred moškim

Živim v centru Ljubljane. Tu je celo leto ena sama provokacija. Smo v časih, ko so mnogi mladi dobesedno primorani, da se obnašajo tako, da jih opazijo, ko je praktično vse podrejeno temu. Še posebej pri mladih dekletih. Letos recimo so v veliki meri nosile tesno oprijete pajkice, ki so razkrivale ne samo postavo, temveč tudi velikost in obliko žemljice. Kljub temu, da so pod pajkicami nosile mini Kajti spolni odnos je za mnoge mlade postal nekaj podobnega umivanju zob, vsekakor pa ne več neko vzvišeno početje, ob katerem se slišijo fanfare in godejo nebeški angelci.... Kot je bilo mogoče še 50 let nazaj, 100 let nazaj pa vsekakor! Sicer pa je nekdo, ki živi v Celovcu povedal, da ni tam poleti videti niti 20% tega, kar je videti tu, v Ljubljani. Ljubljan tudi tu nudi (skoraj) največ. Seveda pa se (še) n more primerjati s Copacabano. Zaenkrat še ne. Pred 100 in več leti so porivali le kakšno deklo. Z damami pa so imeli spolne odnose. Danes nekateri moški, tudi v letih, porivajo vsevprek, včasih celo brez kriterijev s katero in kakšno, samo da je kaj porivati...

Ojojojjjjjjjjjjjjjjjjjjjj