Članek
Trobila za začetnike
Objavljeno Jul 05, 2018

Znati igrati na glasbilo si želi marsikdo, a le redki imajo srečo, da se rodijo s talentom, ki je potreben za uspeh na tem področju. Nadarjenost je razlog, da se večina glasbenikov ne nauči igrati le na en instrument, temveč vztraja pri obvladanju več različnih glasbil. Kljub raznoliki izbiri glasbil je veliko takih, ki se odločijo za trobilo.

Recept: talent + vaja = uspeh!

Žal samo talent ne zadostuje na poti do profesionalne glasbene kariere. Zelo pomembna sta tudi vaja in trdo delo. Ne gre niti brez posluha, ki pa mora biti podprt s teoretičnem znanjem, ki ga pridobite v glasbeni šoli.

Izbira pravega trobila

Tudi izbira glasbila ima svojo ceno. Če boste izbrali trobilo, ki vam ne bo ustrezalo, ne boste imeli veselja za vajo, instrument pa bo zapakiran v svojem kovčku obležal v kotu stanovanja. Glasbene trgovine ponujamo trobente, baritone, pozavne, rogove, tube ... a njihov nakup ni šala, saj je za nakup kakovostnega trobila treba »razbiti prašička«. Razmislite torej, katero glasbilo boste kupili, kje ga boste kupili in v kakšen namen ga boste uporabljali.

Priložnosti za igranje

Vzemimo za primer trobento. Možnosti, kje boste igrali nanjo, je veliko. Bolj omejeni pri izbiri priložnosti za igranje boste kot baritonisti ali pozavnisti. Pozavna in bariton sicer sodelujeta v orkestrskih zasedbah, trobenta pa tudi v drugih ansambelskih sestavih, zasedbah, ki igrajo zabavno glasbo …

Trobenta ponuja največ

Izbirajte s srcem, vseeno pa vam ponujamo nasvet. Vsak glasbenik začetnik, ki še ni igral na trobento ali pa je nanjo igral le ob posebnih priložnosti, bi se moral odločiti za začetniško trobento. Igranje na slednjo je namreč enostavnejše, hkrati pa je tudi učenje veliko lažje.

				Trobenta Bach TR450

Trobenta Bach TR450

V trgovini z glasbili in glasbeni pripomočki Symphony International d.o.o vam ponujamo Bachov začetniški model TR450, ki se lahko pohvali z napredno dvokomponentno obliko, ki zagotavlja svetlejši in barvitejši zvok. Za korak naprednejše trobentače je na voljo tudi model TR650 s srebrnimi in ponikljanimi potegi. Obe trobenti pa prejmete skupaj z ustnikom, oljem za potege ter torbo za prenašanje.


				Trobenta Bach TR450

Trobenta Bach TR650

Ne pozabite, da potrebujete tudi ustnik, komplet za čiščenje glasbila in torbo ali še bolje – kovček! Z njim boste svoji trobenti omogočili varen transport, z rednim in temeljitim čiščenjem pa daljšo življenjsko dobo. Ob takšni uporabi in ustrezni zaščiti instrumenta bodo tudi servisi redkeje potrebni.


				Trobenta Yamaha YTR-4335GS II

Trobenta Yamaha YTR-4335GS II

Ker znajo biti velik strošek, se raje odločite za novo glasbilo, ob katerem prejmete garancijo. Cenovno ugodna in izredno kvalitetna je trobenta znamke Yamaha – model YTR-4335GS II, ki spada med Intermediate modele trobent.

Česa se morate naučiti?

Kot začetnik na katerem koli trobilu morate najprej spoznati osnove – značilnosti samega glasbila, pravilne drže in nastavka, dihalne tehnike, seznanitev s toni in ustvarjanjem čistega tona ob natančni intonaciji. Ko boste osvojili te korake, sledi prestop k zahtevnejšim tehničnim prvinam, kot so alikvotni toni, spreminjanje višine tona z usti, uporaba dvojnega in trojnega jezika ... nikakor pa ne smemo pozabiti izpostaviti fleksibilnosti ob igranju.


				Trobenta Yamaha YTR-8345GS

Trobenta Yamaha YTR-8345GS

Ko boste vse to obvladali, vam priporočamo profesionalni model Yamahine trobente z oznako YTR-8345GS. Posrebrena trobenta ne očara samo s svojim izgledom, temveč tudi z zvokom, ki ga ustvarja. Da boste takoj po nakupu lahko pričeli z igranjem nanjo, pa smo pripravili ponudbo, v kateri jo dobite skupaj z Deluxe kovčkom in ustnikom z oznako TR16C4.

Z redno vajo boste razvili čut za artikulacijo, razširili obseg tonov, ki ste jih sposobni zaigrati, lažje boste nadzorovali trajanje in kakovost tona in postali boste vse bolj vzdržljivi in pripravljeni na večurno vsakodnevno vajo. Da bi postali zares pravi mojstri, pa se potrudite še pri razvijanju občutka za dinamiko, ritem in glasbeno obliko.

SymphoNyna