Nasveti za pravilno igranje flavte

Objavil/a Symphony International, dne 2018-05-31 ob 15:56:55

Flavte veljajo za eno izmed prvih glasbil, pri izdelavi katerih je bil vpleten človek. Prve so bile narejene iz vrbovega lesa, bambusovih palčk in podobnih materialov.

V 17. stoletju pa je flavta prvič dobila zaklopke in obliko, po kateri jo prepoznamo še danes. Kovinske prečne flavte se uporabljajo kot solistični ali orkestrski instrument.

Dihanje

Za igranje na flavto je potreben globok vdih, ki mu sledi neprestano dihanje. Ustnice morajo biti medtem oblikovane v rahel nasmešek. Med izdihom se oblika ustnic ne sme spremeniti.

Spreminjanje višine tona

Višina tona je odvisna od hitrosti dihanja med pihanjem. Hitrejša sapa bo ustvarila višji ton, počasno dihanje pa bo vplivalo na ustvarjanje nižjih tonov. Ne glede na to, ali igrate visoke ali nizke tone, pa je natančna intonacija izjemno pomembna.


				Prečna flavta Yamaha YFL-272			Prečna flavta Yamaha YFL-272

Zagotovili si jo boste z igranjem na Yamahino prečno flavto YFL-272, ki se ponaša tudi z visoko kakovostjo in preciznostjo pri izdelavi ter izjemno odzivnostjo tipk.

Uporaba jezika

Za igranje flavte je jezik izrednega pomena. Prislonimo ga na glavo flavte. Za jasen ton moramo pihati tako, kot bi želeli izgovarjati besedici »tu-tu«.

Yamahin model YFL – 472HGL poenostavi ustvarjanje toplega in bogatega tona. Pohvali se namreč lahko s posebno oblikovano pozlačeno ploščico za ustnice, skozi katero pihamo v flavto. Ta omogoča pravilno tehniko dihanja.


				Prečna flavta Yamaha YFL-472HGL			Prečna flavta Yamaha YFL-472HGL

Prav tako tudi model YFL - 272SL zagotavlja pravilno uporabo jezika med igranjem, saj je pihanje na posrebren ustnik prilagojeno tudi glasbenikom začetnikom.

Tehnike glissanda

Obstajajo številne različne tehnike za igranje glissanda. Na splošno lahko glissando tehnike razdelimo na neprekinjeni glissando, ki se uporablja za igranje na glasbila, kot sta na primer violina ali pozavna, in pa diskretni glissando, ki se igra na glasbilih s presledkom med posameznimi toni.

Na glasbilih s pokritimi tipkami se uporablja neprekinjeni glissando, ki pa nikoli ne more biti tako gladek kot pri glasbilih z obročastimi tipkami. Obstajajo tudi razmere, v katerih glissanda zaradi obsega ni mogoče izvajati. Tudi flavte zahtevajo neprekinjen glissando, ki je podoben klavirskemu.


				Prečna flavta Yamaha YFL-577H			Prečna flavta Yamaha YFL-577H

Občinstvo boste med nastopom osupnili, če ga boste izvajali na profesionalni flavti YFL-577H znamke Yamaha, ki kombinira svetlost novega srebra z mehkobo čistega masivnega srebra.

Sestavljanje flavte

Če flavta ni pravilno sestavljena, se lahko zlomi ali pa postane nesposobna ustvariti dober zvok. Potrebna je pozornost, kje in kako držati flavto, medtem ko jo sestavljamo skupaj.

•    Držimo spoj noge in telesa flavte in ju potisnemo skupaj. Medtem tipk ne držimo.
•    Držimo glavo in telo flavte in ju potisnemo skupaj. Tudi tokrat pazimo, da ne držimo tipk.

Drža flavte

Potrebna je pazljivost pri položaju palca. Poskrbeti je namreč treba, da notranja stran prvega sklepa levega kazalca ostane v stiku s flavto, prsti pa morajo ostati na svojih položajih tako, da držijo flavto. Med držanjem flavte morajo biti ramena in komolci sproščeni.

Se zanimate za nakup prečne flavte? Preverite našo bogato ponudbo: https://www.symphony.si/pihala/precne-flavte

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Symphony International
Symphony International
Objavil/a 2018-05-31 15:56:55 (May 31, 2018)
ZADNJE OBJAVE
Nasveti za pravilno igranje flavte
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2018
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Oglasi

diagonostični center ultralab vam nudi ultrazvok srca, dojk, trebuha, ožilja, ščitince. na voljo so vam izkušeni zdravniki in najnovejša tehnologija. več: https://ultralab.si/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

gerard so priznane strešne kritine, v kolikor vas zanimajo krovci si lahko ogledate seznam pod krovstvo in kleparstvo: https://www.gerardroofs.si/sl/krovstvo-kleparstvo

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

otroški vozički v najrazličnejših barvah, na voljo velika izbira bugaboo vozičkov. preverite ponudbo: https://www.hajdi.si/potepanje/otroski-vozicki.html

Kategorija: Otroški vozički

Cena: Pokličite za ceno

če želite sprostitev za vas in vašega partnerja je razvajanje v dvoje idealna priložnost. preverite ponudbo: https://1nadan.si/ponudbe/maribor/lepota-in-razvajanje

Kategorija: Počitnice

Cena: Pokličite za ceno

rabljeni prenosniki - široka ponudba! !. gre za izredno kvaliteten produkt proizvajalca hp, ki se ponaša z i5 procesorjem tretje generacije ter 4 gb delovnega spomina. hp elitebook 8570p vas

Kategorija: Prenosniki

Cena: 325 €

prenosni računalnik hp elitebook 850 g1 je opremljen z. skupaj z  omogoča nemoteno delovanje. za shranjevanje različnih podatkov vam je na voljo . 

Kategorija: Prenosniki

Cena: 419 €

1645.)  čemu  

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3528.) godovina sloenskega naroda

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 7.99 €

5911.) filiper

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

7703.)  zločini slovenskega kajna

Kategorija: Leposlovje

Cena: 44.99 €

2928.) človk na obehstraneh stene

Kategorija: Leposlovje

Cena: 10.99 €

7700.) obačun

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 10 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj