Post mortem kulturni praznik

Objavil/a Stoyan Svet , dne 2016-02-13 ob 19:16:03

Osmega februarja smo praznovali ta žalostni dela prost dan in dan samomora našega velikega pesnika Franceta Prešerna. V normalnem svetu v zahodnih državah običajno praznujejo kulturni praznik ob rojstvu kakega velikega umetnika, ne pa ob njegovi smrti ali pa kulturni praznik praznujejo spomladi.

Pred leti sem spomladi imel priložnost biti v Ženevi v času švicarskega kulturnega praznika, ki traja kar cel teden, ali celo mesec. Tam takrat vsi umetniki pridejo na plano, dajo jim na razpolago gledališča, galerije in muzeje, operne hše imajo koncerte cele dneve v katerih se izmenjujejo orkestri. Veliko prireditev je na prostem od godb na pihal, do folklornih skupin, pa do uličnih umetnikov. Vse prireditve cel teden so brezplačne. Ljudje se jih v trumah udeležujejo, se veselijo in so hvaležni za vse te prireditve.

Pri nas pa je 7, marca kot ponavadi proslava v Cankarjevem domu, kjer naj bi se zbrali vsi politkanti, ki so nam v 25 letih tako uspešno zafurali državo. Obvezno se bere tudi himna ena kitica Zdravljice, tokrat tudi v Arabščini za dobrodošlico vsem prihajajočim džihadistom, ki naj bi po načrtih svetovnih mafijskih oligarhov napolnili to našo deželo Proslave se organizirajo tudi po kulturnih domovih občin, kjer se ponavadi deklamirajo Prešernove pesmi in zapoje kaka njegova uglasbena pesem.

Naj mimo grede omenim, da so si naši politikanti izbrali za himno odlomek Zdravljice, ki poje slavo drugim narodom, ne pa nam Slovencem, kar je v svetu unikum. Zato sem že pred leti prepesnil to kitico Zdravljice, ki bi se morala po moje glasiti takole;

ŽIVE NAJ VSI SLOVENCI, KI HREPENE DOČAKAT DAN, DA PRED ZAKONOM REES BO ENAAK VSAAK DRŽAVLJAN, NE GOLJUF IN NE  TAT SAMO SRCE NAM BO VLADAR, NE GOLJUF IN NE TAT SAMO SRCE NAM BOO SAMO SRCE NAM BO VLADAR.

Osmega februarja je pri nas dan počitka od kulture. Je pa na ta dan odprta narodna galerija in na ta dan ti ni treba plačati vstopnine. Ni mi treba ponavljati, da je takrat taka gneča, da te običajno tak obisk galerije hitro mine.

Že velikorat sem na raznih forumih zapisal, da bi kulturni praznik morali prestaviti na mesec maj in naj bi trajal, tako kot v zahodnih državah, kjer spoštujejo kulturo vsaj teden dni. Vsa kulturna dogajanja v tistem času bi morala biti brezplačna, da bi si ogled kakega koncerta, ali opere lahko privoščili tudi tisti, ki si tega privilegija sicer ne morejo, itak pa  zanjo plačujemo vsi davkoplačevalci.

Pred 17 leti, ko sem bil v Indiji v Delhiju, sem v svoji sobi v 15. nadstropju Hotela Indra Prashta opazoval male zelene papige, (ki imajo tako močne kremplje, da se lahko oprimejo, celo grobe fasade hotela) in že dobro mi znani vrvež mesta Delhi.
Nenadoma mi je prišlo na pamet, kako bi Prešeren napisal danes Vrbo, če bi imel darilo mojstrovega Samospoznanja ( edina njegova pesem, ki sem jo znal na pamet še iz šolskih dni in sem jo tam v tej sobi v poglobljenem stanju prepesnil.
Tam sem se spomnil še ene pesmi Valentina Vodnika, ki je imel name kar močan vpliv, saj sem hodil v osnovno šolo Valentina Vodnika v Zgornji Šiški v Ljubljani.


KAKO BI NAPISAL PREŠEREN
Z MOJSTROVIM DARILOM SAMOSPOZNANJA
VRBO

O MOJE SRCE,
SREČNA DRAGA VAS DOMAČA,
KJER HIŠA MOJEGA STOJI OČETA
JE UKA ŽEJA ME IZ TEGA SVETA,
NAZAJ SPELJALA LE,
LUČI RESNICE REKA.
SPOZNAL SEM VSE,
KAR SRCE SI SLADKEGA OBETA
MI VERA V SEBE NI BILA ODVZETA,
ZATO NIČ VEČ VIHARJEV
NOTRANJIH SEM IGRAČA,
SAJ SEM SPOZNAL KAKO SE,
STRUP V NEKTAR PREOBRAČA
IN IZ TEGA MIRU ME NE SPRAVI,
PRAV NOBENA KAČA,
DA O ILUZIJI ZVESTEGA SRCA
IN DELOVNE ROČICE,
KI JE NIMA MILJONARKA,
NITI NE GOVORIM,
SVET MARKA PA V MOJ SPOMIN,
RAJE TEBI PREPUSTIM.

Stoyan Svet

In še kako bi z mojstrovim darilom samospoznanja eno do svojih pesmi zapisal Valentin Vodnik;

ZA TA SVET SEM BIL LEN,
A SEM DELAL TRDO,
ZATO MI NI MAR,
ČE ME PESMI POJO,
ŠE MANJ MI JE MAR,
ZA STRGAN ROKAV,
SAJ V SRCU SEM NAŠEL,
POLN BOKAL.
IZPIL SEM NEBESA,
DOKLER SEM BIL ŽIV,
IZPIJ JIH ŠE TI,
DA NE BODEŠ MI GNIL

Stoyan Svet

(NEW DELHI 1999)

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Komentar izbrisal Stoyan Svet
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal Stoyan Svet
Komentar izbrisal Stoyan Svet
Stoyan Svet
0
Feb 14, 2016
Ne dragi Rado K. hočem to,
da se za kulturni praznik vsi veselimo življenja,
da slavimo predvsem žive umetnike
in njihove nove stvaritve in umetnine,
vse tisto, kar žlahtni naše življenje,
kajti življenje je zdaj,
25 let istih proslav na 45 let podlage
z recitiranjem istih Prešernovih pesmi
je v primerjavi s kulturnimi prazniki drugih EU narodov
en sam zdolgočaseni nekulturni pogreb.
#12
Rado K.
1
Feb 14, 2016
Samomor?
Le kakšen samomor? Pa tudi, če bi bil je to zadeva ČLOVEKOVE INTIME v katero nimamo pravice posegati.
Osmi februar je dan Prešernove smrti, kakršnakoli je že ta bila. In na ta dan slavimo Prešernov opus. Tisto kar je prispeval k narodovemu bogastvu. Ter ne stikamo za pikantnimi marginalijami.
Zdaj naj še nekdo privleče podatek, da Prešernu smrdelu iz ust, pa bomo v precejšnji meri izničili njegov prispevek.

Poskusimo:
Bil je pijanec, silil je v mladoletna dekleta, fukal je ločenke, smrdelo mu je iz ust, na kar je naredil še samomor.
To hočeš Stojan?
#11
Stoyan Svet
0
Feb 14, 2016
Rado K. glede smrti se strinjam s tabo, da ni to nekaj slabega,
sicer nisem in nikoli ne bom pristaš samomora,
zato mi je res uganka zakaj se je Prešeren s samomorom odločil skrajšati si življenje,
saj mu je končno bilo dovoljeno opravljanje advokature v Kranju
in bi lahko tako ustvaril še veliko genialne poezije.
Pokazati kaj je imel že prej, saj je njegova pesniška zbirka,
ki jo je izdal v samozaložbi v par tisoč izvodih bila hitro razprodana.
Državni kulturni praznik kot praznik Prešernovega samomora mi deluje družbeno bolno.
#10
Romano Rajkov
1
Feb 14, 2016
Stoyan, na zasebcu imaš objavljen moj link in na moji strani fb.
#9
Rado K.
2
Feb 14, 2016
"V normalnem svetu v zahodnih državah običajno praznujejo kulturni praznik ob rojstvu kakega velikega umetnika, ne pa ob njegovi smrti ali pa kulturni praznik praznujejo spomladi."

Stojan,
ne bi se mogel bolj motiti, kot se motiš ti. Smrt ni nekaj slabega, kot misliš ti (in še kdo). Smrt je povsem normalna reč. Kot rojstvo, kot spočeje, kot poroka. Vse to je naraven tok stvari. Prešeren, veliki umetnik je šele ob smrti imel svoj veliki opus. Šele ob svoji smrti je imel kaj pokazati. Ob svojem rojstvu je bil zgolj nepopisan list (kot mi vsi).
#8
Komentar izbrisal Stoyan Svet
Komentar izbrisal Stoyan Svet
Stoyan Svet
1
Feb 13, 2016
... ja pa še plačani so za svoje nastope
Tvoje poezije Romano še nisem bral,
kje jo pa imaš objavljeno?
#5
Romano Rajkov
1
Feb 13, 2016
Veliko bi se dalo pisati na temo Prešerna in na ta prazničen dan, ki je posvečen le živini višjega ranga v Cankarjevem domu. Povsod ima prednost samo vsa smetana Slovenije, za ostale državljane pa je ta praznik počitek.

Kot si že sam povedal, bi se dan umetnika praznoval na rojstvo in ne na smrt, to res tako izgleda, kot da se slavi njegova smrt in ne rojstvo. Jaz Prešerna nisem nikoli jemal preveč resno, pa ne bi o tem tukaj, vsi imamo pač svoje poglede na tega pesnika. Moj vzornik je Kosovel, to se čuti tudi v moji poeziji, če si jo kdaj bral.

Je pa tako, drugje malo drugače praznujejo dan kulture, da se dotakne vseh mimoidočih, pa naj bo gospoda ali revež, pri nas je pa že tako vse samo še za prestižneže. Drugod kultura živi na prostem, na ulicah in v poletnih dneh se predstavljajo vsi umetniki, ki želijo sodelovati.
#4
Komentar izbrisal Stoyan Svet
Stoyan Svet
0
Feb 13, 2016
samo v primeru, če bo komentarjev preveč,
ampak tukaj ne pričakuj kakih vsebinskih komentarjev,
#2
Komentar izbrisal Stoyan Svet
Stoyan Svet
Stoyan Svet
Objavil/a 2016-02-13 19:16:03 (Feb 13, 2016)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Komandant slovenske vojske pljunek na škornju ameriškega vojaka
Referendum o trgovini z ljudmi
Antifašisti so pravi fašisti
Konec kabala satanizma in kabala fašizma
Sandi Čurin naj bi podpisal marakeško deklaracijo
NATO potresi z minsko eksplozivnimi sredstvi
Največji slovenski teroristi
Ne mara-keš-ki deklaraciji
Bližajo se županske volitve
False flag lažni strelski napadi
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
NATO
(28)
Bog
(11)
NWO
(9)
LGTB
(2)
LGBT
(2)
imf
(2)
DVK
(2)
ISIS
(2)
Mir
(2)
eu
(2)
RKC
(2)
MI6
(1)
CIA
(1)
sds
(1)
arso
(1)
ecb
(1)
FED
(1)
bit
(1)
Bush
(1)
vera
(1)
geji
(1)
IŠČI PO ARHIVU
April 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Oglasi

poker je ena izmed najbolj razširjenih in priljubljenih iger s kartami. v kolikor ste navdušeni nad pokrom ga lahko sedaj tudi igračte na bet at home poker - http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/bet-at-home-poker/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

nakup actavis prometazin s codeine vijoličnim kašeljnim sirupom ime podjetja: marek pharma email: (marekpharma1@gmail.com) številka whatsapp: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ best of actavis prometazin. smo pristni dobavitelji visoko kakovostnih actavis promethazine s codeine purple cough syrup, phenergan s prometazinskim kodeinom. imamo tudi naslednje izdelke. hydrometh w / c sirup proti kašlju, actavis prometazin s kodeinom, vijolični sirup za kašelj, sirup za kašelj tussionex, sirup za kašelj guaifenesin z / c, mgp promet w / c sirup za kašelj, hi-tech promet w / codeine sirup za kašelj, correx sirup za kašelj, hydro tussin kontaktne informacije ime podjetja: marek pharma email: (marekpharma1@gmail.com) številka whatsapp: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ specifikacija: vsak 5 ml vsebuje: prometazin hidroklorid 6,25 mg; kodein 10 mg fosfata. alkohol 7%. indikacija: zdravilo proti kašlju dozirna oblika: sirup veljavnost: 2yrs moč 200mg zdravilo: 1622-62-44 16 oz, 32oz, 4oz kontaktirajte nas kadarkoli in oddajte naročilo. minimalna količina naročila: 10 pint ali steklenic čas dostave. -24hrs kontaktne informacije ime podjetja: marek pharma email: (marekpharma1@gmail.com) številka whatsapp: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

kalijev cianid tako tablete kot prašek kcn 99,99% ime podjetja: marek pharma email: (marekpharma1@gmail.com) številka whatsapp: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ smo pravni proizvajalci in zanesljivi dobavitelji kalijevega cianida, ki je brezbarvna kristalinična spojina. naši kalijev cianid so znani po prodajalcih nakita in mnogih drugih zaradi svoje izjemne in izjemne visoke kakovosti in čistosti tudi lastnosti kemične pozlate in brušenja. naše pridobivanje zlata, organska sinteza in kupci galvanizacije nikoli niso nikoli drugje iskali, odkar so testirali naš izdelek. kalijev cianid je na voljo v obliki praška ali valjaste tablete. je anorganska spojina s formulo kcn. ta brezbarvna kristalinična spojina, podobna sladkorju, je zelo topna v vodi. večina kcn se uporablja pri pridobivanju zlata, organski sintezi in galvanizaciji. nudimo vam tri razrede po zelo zmernih stopnjah, kcn 90%, kcn 98% in kcn 99% .kontaktirajte nas za več podrobnosti. lahko tudi sprejmemo zelo majhno količino za laboratorijsko uporabo, kot na primer 50-1000 gramov. pozdravljamo vaše naročilo. nam pišite na e-naslov: (marekpharma1@gmail.com) kontaktne informacije ime podjetja: marek pharma email: (marekpharma1@gmail.com) številka whatsapp: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

želite piti boljšo in obogateno vedno? potem je smiselno, da preverite katere pozitivne učinke vam prinaša živa voda - https://www.aktivni.si/dobro-pocutje/ziva-voda-skrbno-varovana-skrivnost-vrhunskih-sportnikov/ živa voda nastane s procesom ionizacije, pri tem pa nam je v pomoč ionizator vode.

Kategorija: Mali gospodinjski aparati

Cena: Pokličite za ceno

radi igrate športne stave? v sloveniji vam je na voljo tudi ena izmed večjih svetovnih stavnic bet at home. preizkusite svojo srečo in ob prvi registraciji prejmete bet at home bonus - http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/bet-at-home-bonus/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7734.) evropski roman - dušan pirjevec

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 19.99 €

6692.) filozofija umetnosti - hippolyte taine

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5440.) ime rože - umberto eco

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2215.) golobje in jastrebi - grazia deledda

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1520.) kritični spisi - josip stritar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5965.) grad iz peska - iris murdoch

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

7171.) črni tulipan 1 in 2 - aleksander dumas

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj