Posvet o lokalni kripto valuti

Objavil/a Sebastjan Jeretič, dne 2014-09-29 ob 12:19:48

Županski kandidat občine Piran Sebastjan Jeretič je v petek, 26.9. v portoroški Oštariji organiziral posvet o lokalni kripto valuti.

Verjetno je pojem za mnoge dokaj nov. Sestavljen je iz dveh popolnoma ločenih tem, ki pa se lahko tudi učinkovito povežejo. Zanimalo nas je kako bi taka stvar delovala v praksi in ali bi bila sploh izvedljiva. Na posvet smo povabili nekatere strokovnjake s tega področja, ki so nam to tematiko širše predstavili.

Lokalna valuta je koncept, ki je v Evropi že zelo razširjen. Gre za to, da poleg običajnih valut mnoge lokalne skupnosti ustanavljajo svoje valute, s ciljem, da neke vrednosti ustvarjene v lokalni skupnosti, v njej tudi krožijo.

Živimo v globaliziranem svetu, ki je seveda povsem odprt in lokalne valute so eden od poizkusov, da se lokalna skupnost uravnovesi v tej odprtosti globalizacije.

To pravzaprav deluje zelo preprosto. Mesto ima neko svojo valuto, svoj denar, ki se uporablja vzporedno z uradno valuto, v našem primeru evrom. Tako se del proračuna, naprimer del plač javnih uslužbencev, izdaja v tej valuti in se lahko porabi zgolj v tej lokalni skupnosti in tudi del razpisov se izdaja v tej valuti. Vrtec naprimer razpiše nakup solate v lokalni valuti in s tem seveda nekako favorizira lokalne ponudnike. Gre torej za neko obrambo lokalne skupnosti v pogojih popolne globalizacije.

IMG

Druga stvar pa je kripto valuta, ki je le eno od orodji takega sistema, kot je naprimer lokalna valuta in se da učinkovito povezati. Na posvetu so sodelovali predvsem poznavalci področja kriptovalut. Bitcoin naprimer, je primer take valute, ki je v svetu že zelo razširjena in velja kot varen način brezgotovinskega poslovanja.

Gre za to, da danes brez digitalizacije, digitalnih vsebin in brez povezljivosti ne živi turizem, ni obiskov gostov in tudi storitve, ki jih te vsebine omogočajo domačinom so nekako postale standard. Brez tega ne gre in tudi država v ta sektor vlaga velika sredstva. Kripto valuta je ena izmed možnosti, ki jih to povezovanje omogoča. Gre za transakcije brez trenj. Pri transakcijah, ki jih sedaj poznamo, banke oziroma ponudniki vedno vzamejo določen procent. Pri kripto valutah pa to posredništvo izgine, saj zadeva temelji na matematiki, torej golih številkah, ki zamenjajo posrednika med transakcijami. Preprosto povedano, ko nekomu nakažemo denar preko banke, je banka vedno posrednik, ki vzame določen procent. V svetu digitalnih valut pa te provizije ni, saj je vloga banke prenešena na vlogo čiste matematike.

Potem so tu še druge prednosti digitalnih valut, kot naprimer to, da so transakcije hipne, torej je denar nakazan v trenutku. Prav tako so digitalne valute veliko bolj zavarovane pred ponarejanjem, saj je njihova osnova matematika in ne papir, poleg tega pa lahko vsako kripto valuto tudi zamenjate v denar.

V povezavi z lokalno valuto je to odlično orodje za zaščito lokalnega gospodarstva, ki pa nujno potrebuje pomoč. Smo v Evropski uniji, razpisi so odprti za vse, in na noben način ne moremo favorizirati lokalcev. Sicer lokalna valuta ni nujno digitalizirana, a prioriteta piranske občine je ravno digitalizacija, ki vzporedno omogoči lažje delovanje na vseh področjih.

S tehnologijo kriptovalut se da uvesti lokalno valuto, ampak je treba zadevo izpeljati pravilno. Tako to postane stvar lokalne skupnosti in ni več v rokah politike. Je pa stvar zelo kompleksna in potrebno je upoštevati veliko dejavnikov. Ena prvih prioritet je to, da se gradi lokalna ekonomija in se ekonomska menjava dogaja v lokalni valuti. In večji kot je obseg ekonomije, bolj bo valuta vredna. Bistvo pa je, da se ponudi kvalitetne produkte in storitve, na katerih bodo ljudje zapravljali. Stvar bo torej delovala, če bomo imeli lokalno skupnost in lokalno ekonomijo, ki je iz leta v leto boljša in tako bo tudi lokalna valuta pridobivala na vrednosti.

IMG3

Dejstvo je, da je tako tema lokalne valute kakor tema kriptovalute kot orodja lokalne valute precej kompleksna in to ni osnovna prioriteta, ki nas čaka v prihodnjih letih v našem kraju, saj imamo precej pomembnejših nalog. Red v občini in korekten odnos občine do ljudi in podjetji je glavna prioriteta. Smo se pa dotaknili pomembnega področja in to je digitalizacija občine, ki omogoča tudi večjo preglednost nad njenim delovanjem, večjo učinkovitost postopkov, lažjo komunikacijo z občani in navsezadnje vzpostavi tudi novo platformo za drugačen marketing naše destinacije. Še bolj pomembno kot to pa je, da to področje lahko odpre vrsto delovnih mest v našem kraju. Imamo turizem kot osnovni steber, imamo kmetijstvo v zaledju, ki se tudi navezuje na turizem in imamo digitalizacijo kot področje na katerem lahko odpremo delovna mesta za mlajše generacije. Zagotovo bodo to prioritete v prihodnjih letih in imeli bomo še veliko priložnosti za pogovor o tem.

 

Na posvetu so sodelovali:

Mitja Cestnik – Obalni tehnološki sklad

Gregor Knafelc – Grecom

Sergij Foški – Bitcoin Fundacija

Boris Benko – Kapion

Anže Šoba – Loyal bit

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
1
Stoyan Svet
0
Sep 29, 2014
tudi sam že dalj časa podpiram uvedbo lokalne in kripto valute. Bolj denar kroži med lokalnim prebivalstvom, bolj se krepi gospodarstvo.
#1
Sebastjan Jeretič
Sebastjan Jeretič
Objavil/a 2014-09-29 12:19:48 (Sep 29, 2014)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Kaj mislim z uravnoteženo levo politiko?
Posvet o aero in navtičnem turizmu
Posvet o lokalni kripto valuti
Medicinski in lepotni turizem
Kolesarski turizem
Zakaj smo se z družino preselili v Koper
Športni turizem
Zakaj sem v službi pri Popoviču
Navtični
Kaj sem delal za Luko Koper
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2018
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Oglasi

7703.)  zločini slovenskega kajna

Kategorija: Leposlovje

Cena: 44.99 €

2928.) človk na obehstraneh stene

Kategorija: Leposlovje

Cena: 10.99 €

7700.) obačun

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 10 €

5928.) le bdene

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 19.99 €

0142.) še en dan

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 19.99 €

368.)misli o življenju in zavedanju  -  janez drnovšek

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 19.99 €

zlatarna muršič vam nudi raznovrstne zlate ogrlice, velika izbira, med njimi tudi precej iskana zlata verižica z infinity znakom. preverite ponudbo

Kategorija: Modni dodatki

Cena: Pokličite za ceno

izposoja šotora vrtni paviljon. 5x8.m (40m2)  lahko tudi dva. izposodite si lahko šotor vrtni paviljon. v beli sivi barvi. šotor je primeren za piknike,fešte…   cena najema šotora je 60.eur na dan ( do 24.ur ) z zamudo vračila se doplača 120% vikend ( ali tri dni ) najem šotora je 90.eur.   izposoja šotora vrtni paviljon. 3x6.m (18.m2) izposodite si lahko šotor vrtni paviljon. v beli barvi. šotor je primeren za piknike,fešte…   cena najema šotora je 40.eur na dan ( do 24.ur ) z zamudo vračila se doplača 120% vikend ( ali tri dni ) najem šotora je 60.eur.   šotor prevzamete v radovljici. in ga tudi vrnete. šotor postavljate sami. je enostavno za sestavljanje.   za rezervacijo šotora je potrebno obvezno položiti (aro). polovični znesek najema. ostalo se plača vsaj en dan pred prevzemom. lahko se plača tudi celotni znesek najema.!! če je to manj kot tri dni od vaše prireditve (izposoje.) se celotni znesek poravna vsaj en dan pred prevzemom. nismo last minute ekspres servis.!! dogovor ( rezervacija ) je možna samo preko telefona.   možno tudi dostava in postavljanje šotora. ampak se potem zaračuna še postavljanje šotora 10.eur na uro na eno osebo ( prideta dve osebi )   poleg tega se zaračuna še potne stroške to je 0,37.eur na km   info na telefon 040 / 849 - 710 andrej   drustvo.paviljon@gmail.com   https://drustvo-paviljon.jimdo.com   vso zadevo je možno plačati samo preko tekočega računa prevzem je na sedežu društva   izposodite si lahko agregat. cmi c-g 2000 230v - 50 hz - 2000w letnik izdelave 12.2006 teža 40.kg poraba 0,80.l na uro. agregat ima dve vtičnici.    ( dva izhoda ) je zelo tih. primeren je za razne piknike,vikende ali priklop kakšnega ročnega orodja. dnevna izposoja agregata je 20.eur na dan ( do 24.ur ) z zamudo vračila se doplača 120% vikend izposoja ( ali tri dni )  agregata je 30.eur.   izposoja visokotlačni čistilnik na hladno vodo ( štrajfiks ) visokotlačni čistilnik lavor iclean 160 tip - električni vrsta visokotlačnega čistilnika - na hladno vodo moč - 2300 w napetost - 230 v pritisk - 160 bar pretok vode - 400 l/h teža - 16 kg   dnevna izposoja čistilnika je 20.eur na dan ( do 24.ur ) z zamudo vračila se doplača 120% vikend izposoja ( ali tri dni ) čistilnika je 30.eur. čistilnik prevzamete v radovljici. in ga tudi vrnete.   če je to manj kot tri dni od vaše izposoje. se celotni znesek poravna vsaj en dan pred prevzemom. nismo last minute ekspres servis   dogovor ( rezervacija ) je možna samo preko telefona. info na telefon 040 / 849 - 710 andrej    drustvo.paviljon@gmail.com   https://drustvo-paviljon.jimdo.com     vso zadevo je možno plačati samo preko tekočega računa   prevzem je na sedežu društva

Kategorija: Storitve

Cena: 90 €

say hello.   if you need urgent loan friendly contact     data form   i received your letter and i see that you are very serious about obtaining this loan, and i want you now to ensure that your loan will get in good time in this company, okay, bear in mind that you will definitely receive your loan in my company , i give you a 100% guarantee that your loan will surely be transferred to you in order, so you need to be sure that you will get a loan from this lending company in order.   below you will find the application form for the loan, so complete and as soon as possible to return, fill out the format of the data so that i can give you the conditions and monthly payment terms.   form of loan applications   loan amount: repayment period: legal status: spol: purpose of the loan: occupation: monthly revenue: a little about you full name: first name last name: date of birth: telephone: (home, mobile) e-naslov: current address: street: the city: district: postcode: do you understand english ?? did you use a credit line before or not? what happened??   greetings   our lady jessica rojas

Kategorija: Storitve

Cena: 50 €

pozdravi.   če potrebujete nujno posojilo prijazno stik     obrazec podatkov   prejel sem tvoje pismo in vidim, da ste zelo resni pri pridobivanju tega posojila, in želim vam zdaj zagotoviti, da bo vaše posojilo dobil v dobri roki v tej družbi, v redu, imeti v mislih, da boste zagotovo prejeli vaše posojilo v mojem podjetju, vam 100% jamčim, da bo vaše posojilo zagotovo preneslo na vas v redu, zato morate biti prepričani, da boste dobili posojilo od te posojilne družbe v redu.   spodaj boste našli prijavnico za posojilo, tako popolno in čim prej vrniti, izpolnite obliko podatkov, tako da vam lahko podarim pogoje in mesečne pogoje plačila.   oblika vlog za posojila   znesek posojila: obdobje odplačevanja: zakonski status: spol: namen posojila: poklic: mesečni prihodek: malo o tebi polno ime: ime priimek: datum rojstva: telefon: (dom, mobilni) e-naslov: trenutni naslov: ulica: mesto: okrožje: poštna številka: ali razumeš angleško?? ali ste uporabili kreditno linijo pred da ali ne? kaj se je zgodilo??   lep pozdrav   gospa jessica rojas

Kategorija: Slovenija

Cena: 50 €

hitro posojilo v 24 urah   pripravljen vam bo pomagati s 5.000 € do 10.000.000 € z obrestno mero 3% letno in s trajanjem od 1 do 30 let. e-pošta: posojila386@gmail.com viber: +22995608568 whatsapp: +22995608568

Kategorija: Delo

Cena: 200 €

hitro posojilo v 24 urah   pripravljen vam bo pomagati s 5.000 € do 10.000.000 € z obrestno mero 3% letno in s trajanjem od 1 do 30 let. e-pošta: posojila386@gmail.com viber: +22995608568 whatsapp: +22995608568

Kategorija: Ostale živali

Cena: 200 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj