Posvet o lokalni kripto valuti

Objavil/a Sebastjan Jeretič, dne 2014-09-29 ob 12:19:48

Županski kandidat občine Piran Sebastjan Jeretič je v petek, 26.9. v portoroški Oštariji organiziral posvet o lokalni kripto valuti.

Verjetno je pojem za mnoge dokaj nov. Sestavljen je iz dveh popolnoma ločenih tem, ki pa se lahko tudi učinkovito povežejo. Zanimalo nas je kako bi taka stvar delovala v praksi in ali bi bila sploh izvedljiva. Na posvet smo povabili nekatere strokovnjake s tega področja, ki so nam to tematiko širše predstavili.

Lokalna valuta je koncept, ki je v Evropi že zelo razširjen. Gre za to, da poleg običajnih valut mnoge lokalne skupnosti ustanavljajo svoje valute, s ciljem, da neke vrednosti ustvarjene v lokalni skupnosti, v njej tudi krožijo.

Živimo v globaliziranem svetu, ki je seveda povsem odprt in lokalne valute so eden od poizkusov, da se lokalna skupnost uravnovesi v tej odprtosti globalizacije.

To pravzaprav deluje zelo preprosto. Mesto ima neko svojo valuto, svoj denar, ki se uporablja vzporedno z uradno valuto, v našem primeru evrom. Tako se del proračuna, naprimer del plač javnih uslužbencev, izdaja v tej valuti in se lahko porabi zgolj v tej lokalni skupnosti in tudi del razpisov se izdaja v tej valuti. Vrtec naprimer razpiše nakup solate v lokalni valuti in s tem seveda nekako favorizira lokalne ponudnike. Gre torej za neko obrambo lokalne skupnosti v pogojih popolne globalizacije.

IMG

Druga stvar pa je kripto valuta, ki je le eno od orodji takega sistema, kot je naprimer lokalna valuta in se da učinkovito povezati. Na posvetu so sodelovali predvsem poznavalci področja kriptovalut. Bitcoin naprimer, je primer take valute, ki je v svetu že zelo razširjena in velja kot varen način brezgotovinskega poslovanja.

Gre za to, da danes brez digitalizacije, digitalnih vsebin in brez povezljivosti ne živi turizem, ni obiskov gostov in tudi storitve, ki jih te vsebine omogočajo domačinom so nekako postale standard. Brez tega ne gre in tudi država v ta sektor vlaga velika sredstva. Kripto valuta je ena izmed možnosti, ki jih to povezovanje omogoča. Gre za transakcije brez trenj. Pri transakcijah, ki jih sedaj poznamo, banke oziroma ponudniki vedno vzamejo določen procent. Pri kripto valutah pa to posredništvo izgine, saj zadeva temelji na matematiki, torej golih številkah, ki zamenjajo posrednika med transakcijami. Preprosto povedano, ko nekomu nakažemo denar preko banke, je banka vedno posrednik, ki vzame določen procent. V svetu digitalnih valut pa te provizije ni, saj je vloga banke prenešena na vlogo čiste matematike.

Potem so tu še druge prednosti digitalnih valut, kot naprimer to, da so transakcije hipne, torej je denar nakazan v trenutku. Prav tako so digitalne valute veliko bolj zavarovane pred ponarejanjem, saj je njihova osnova matematika in ne papir, poleg tega pa lahko vsako kripto valuto tudi zamenjate v denar.

V povezavi z lokalno valuto je to odlično orodje za zaščito lokalnega gospodarstva, ki pa nujno potrebuje pomoč. Smo v Evropski uniji, razpisi so odprti za vse, in na noben način ne moremo favorizirati lokalcev. Sicer lokalna valuta ni nujno digitalizirana, a prioriteta piranske občine je ravno digitalizacija, ki vzporedno omogoči lažje delovanje na vseh področjih.

S tehnologijo kriptovalut se da uvesti lokalno valuto, ampak je treba zadevo izpeljati pravilno. Tako to postane stvar lokalne skupnosti in ni več v rokah politike. Je pa stvar zelo kompleksna in potrebno je upoštevati veliko dejavnikov. Ena prvih prioritet je to, da se gradi lokalna ekonomija in se ekonomska menjava dogaja v lokalni valuti. In večji kot je obseg ekonomije, bolj bo valuta vredna. Bistvo pa je, da se ponudi kvalitetne produkte in storitve, na katerih bodo ljudje zapravljali. Stvar bo torej delovala, če bomo imeli lokalno skupnost in lokalno ekonomijo, ki je iz leta v leto boljša in tako bo tudi lokalna valuta pridobivala na vrednosti.

IMG3

Dejstvo je, da je tako tema lokalne valute kakor tema kriptovalute kot orodja lokalne valute precej kompleksna in to ni osnovna prioriteta, ki nas čaka v prihodnjih letih v našem kraju, saj imamo precej pomembnejših nalog. Red v občini in korekten odnos občine do ljudi in podjetji je glavna prioriteta. Smo se pa dotaknili pomembnega področja in to je digitalizacija občine, ki omogoča tudi večjo preglednost nad njenim delovanjem, večjo učinkovitost postopkov, lažjo komunikacijo z občani in navsezadnje vzpostavi tudi novo platformo za drugačen marketing naše destinacije. Še bolj pomembno kot to pa je, da to področje lahko odpre vrsto delovnih mest v našem kraju. Imamo turizem kot osnovni steber, imamo kmetijstvo v zaledju, ki se tudi navezuje na turizem in imamo digitalizacijo kot področje na katerem lahko odpremo delovna mesta za mlajše generacije. Zagotovo bodo to prioritete v prihodnjih letih in imeli bomo še veliko priložnosti za pogovor o tem.

 

Na posvetu so sodelovali:

Mitja Cestnik – Obalni tehnološki sklad

Gregor Knafelc – Grecom

Sergij Foški – Bitcoin Fundacija

Boris Benko – Kapion

Anže Šoba – Loyal bit

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
1
Stoyan Svet
0
Sep 29, 2014
tudi sam že dalj časa podpiram uvedbo lokalne in kripto valute. Bolj denar kroži med lokalnim prebivalstvom, bolj se krepi gospodarstvo.
#1
Sebastjan Jeretič
Sebastjan Jeretič
Objavil/a 2014-09-29 12:19:48 (Sep 29, 2014)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Kaj mislim z uravnoteženo levo politiko?
Posvet o aero in navtičnem turizmu
Posvet o lokalni kripto valuti
Medicinski in lepotni turizem
Kolesarski turizem
Zakaj smo se z družino preselili v Koper
Športni turizem
Zakaj sem v službi pri Popoviču
Navtični
Kaj sem delal za Luko Koper
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
September 2018
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Oglasi

5292.) mala čarovnica lili  polet na luno - knister

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 14.99 €

7481.) travniške rastline na slovenskem - andrej seliškar in tone wraber

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 19.99 €

7716.) ana karenina - tolsoj

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18.99 €

5032.) alkimist - paulo coelho

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

ponudba posojila med posamezniki resno in hitro v 72 urah   smo skupina posameznikov z a kapital, ki se bo uporabljal za dodeljevanje kreditov med posamezniki osebam v finančnih težavah in lahko vrnejo znesek posojila. naši posojilni pogoji so preprosti in dobro opredeljeni. naše posojilo se začne od 5.000 do 20.000.000 € z 2-odstotno diskontno stopnjo in roki bodo določeni glede na vaš proračun. če ste zainteresirani ali če imate projekte, ki nam jih lahko pokličete to e-poštno sporočilo: mariakovac841@gmail.com

Kategorija: Motorji za plovila

Cena: 50000 €

4907.) nemščina za ptt delavce

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 17.99 €

4204.) aikido - ljubomir vračarević 3.dan

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 27.99 €

3568.) srečanje z umetniki - kristina brenkova

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

7708.) opća  enciklopedija jugoslavenskog leksikografskog zavoda

Kategorija: Enciklopedije in slovarji

Cena: 50 €

7710.) veliki splošni leksikon zbirka 20 knjig

Kategorija: Enciklopedije in slovarji

Cena: 50 €

če še razmišljate o tem, kaj podariti za darilo, ker greste popoldne na praznovanje rojstnega dneva, potem je nabolje, da pregledate ponudbo podjetja moje darilo. tam boste našli različna darila za rojstni dan.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7362.) za zdrav naraščaj - dr. živko prebeg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj