Spremljevalci (5)
Marjan Vincetič
Sonja Ramsak
Žiga Turk
KGZ Slovenije
Dajana Babič

 
Ko sem shodil, sem začel s prijatelji po piranskih ulicah brcati žogo. Vsaka vrata so bila dober gol in do teme se nismo spravili z ulic.


Imel sem privilegij, da sem odraščal v Piranu v sedemdesetih letih, ko je bilo življenje v našem mestu še ležerno in veselo. Imel sem srečo, da sem otroštvo preživel v osemdesetih, ko je bil naš kraj cvetoč in živ.


Od blizu sem doživel tisti naš turizem v osemdesetih letih, saj je bila v sedmem razredu osnovne šole moja prva služba prodajanje krofov in pijače na portoroški plaži, temu pa so sledile številne druge podobne izkušnje.


Zato se živo spomnim, kako lepo smo tedaj živeli in kako bogato ponudbo smo imeli za obiskovalce našega kraja. In želim, da ponovno dosežemo tak nivo življenja in tak nivo ponudbe.


Vojaški rok v JNA sem ujel kot predzadnja generacija in se po tem vpisal na študij mednarodnih odnosov na današnji Fakulteti za družbene vede. Po tem sem na Inštitutu studia humanitatis končal magisterij iz lingvistike govora in teorije družbenega komuniciranja s temo povezano z učinkovitostjo političnega diskurza na primeru preokvirjenja javne podobe Boruta Pahorja od partnerja do alternative.


Vsa leta mojega delovanja v praksi sem ohranjal stik z znanstvenim področjem humanistike in politična filozofija je bila vedno spremljevalka moje politične prakse. Tako sem se iz izkušnje v izkušnjo trudil razvijati tako moj intelektualni pogled na družbo kot tudi izpopolnjevati praktične sposobnosti delovanja v politiki.


Prav teoretična podlaga mi je pomagala na poseben način obogatiti moje politične izkušnje in doseči uspehe na mojem strokovnem področju.


Politiko sem spoznal v vseh njenih pojavnih oblikah. Od vrha do podzemlja, od fasade do ozadja.


In zato kandidiram. Ker sem dozorel za vodenje občine. Imam znanje in izkušnje, predvsem pa imam jasno vizijo in voljo, da jo uresničim.


V politiko sem vstopil naključno in po nekaj uvodnih letih tipanja stopil v prvo vrsto.


Ko sva bila s Patrickom Vlačičem cimra v študentskih letih, sva nekega jutra sklenila, da se politično aktivirava. Po razmisleku sva se odločila včlaniti v Združeno listo socialnih demokratov in tako se je začelo.


Začel sem v mladinski politiki kot predsednik Mladega foruma Združene liste socialnih demokratov ter v lokalni politiki, kjer sem bil dva mandata od 1998 do 2006 občinski svetnik.


Tedanja županja Vojka Štular mi je zaupala prvo veliko odgovornost, ko sem postal vršilec dolžnosti direktorja in nato član uprave Javnega podjetja Okolje Piran.


Te izkušnje v zgodnji fazi mojega političnega delovanja so bile ključne. Razumel sem, da je politika reševanje povsem konkretnih težav in ne zgolj govoričenje. Da je upravljalska politika operativno in ne ideološko vprašanje.


Zato je vsak korak na moji nadaljnji poti bil usmerjen v en sam cilj: iskanje učinkovite politike.


Iskanje politike, ki bi operativno uspešno urejala našo medsebojnost. Politike, ki bi ljudem pomagala do dobrega življenja.


Ker sem imel jasno traso, sem se na tej poti nekajkrat umaknil od ljudi, v katere sem vložil upanje, da bodo uspeli doseči to učinkovito politiko, a je niso znali. Ostal sem zvest temu osrednjemu cilju. In bil tudi zaradi tega deležen številnih težav in označen kot nekdo, ki skače od enega do drugega. Ne, držal sem linijo in ostajam na njej.


Leta 2006, ko sem bil v vzponu v lokalni politiki, sem se iz prve vrste umaknil v ozadje. Zato, ker smo z ekipo pripravljali zmago Socialnih demokratov na volitvah 2008. Takrat so se nekateri smejali, saj je to izgledala nemogoča misija. A nam je uspelo. No, uspelo nam je zmagati, a so nato to zmago uničili z neučinkovito politiko.


Umik v drugo vrsto, še posebej pa podjetniško delovanje na prostem trgu, mi je pomagalo dodatno nadgraditi znanje in zagotovilo vpogled v realno politiko današnje Slovenije ter primerjavo z drugimi državami v regiji, kjer sem bodisi predaval ali pa vodil volilne kampanje.


Zdaj sem se odločil vrniti v prve vrste in kandidiram za župana občine Piran.


Ponujam jasno izbiro: če ste zadovoljni z današnjim stanjem občine in s tempom razvoja, potem nisem pravi za vas; če pa si želite moderno urejeno mesto z modernim marketingom naše destinacije, ki bo v naš kraj ponovno pripeljal denar, od katerega bomo bolje živeli, potem vam ponujam vizijo in zagotavljam, da imam znanje in voljo, da jo uresničim.


Sem ambiciozen in delaven. In od kraja, v katerem živim, hočem več, kot mi danes nudi.


Poročen sem z Nikolino in imava Zojo, Kleo in Timona, ki bi jim rada ponudila več. Ker nismo bili zadovoljni z življenjem v naši občini, smo se začasno odselili v Koper. In prav doživetje modernega mesta in infrastrukture, ki nudi visok standard življenja, me je spodbudilo h kandidaturi.


Rad bi, da tudi v mojem kraju dosežemo tak standard življenja. Rad bi, da tudi pri nas uredimo moderno okolje, v katerem bo užitek živeti.


Če delite moje ambicije, me lahko podprete na volitvah 5. oktobra.


Več o meni pa si lahko ogledate na mojem LinkedIn profilu na tej povezavi


https://www.linkedin.com/profile/view?id=44843949&authType=name&authToken=tG6X&locale=en_US&pvs=pp&trk=ppro_viewmore

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj