Članek
Kako plesni glina
Objavljeno Apr 08, 2013

Ker živim v butani hiši, večino stvari v njej gradim ali popravljam z glino. Glede na to, da sem ob prenovi vertikalne nosilce namestila na zunanjo stran, vanje vpela venec, ki leži na zunanjih stenah, so vse notranje stene nenosilne, kar pomeni, da jih lahko poljubno podiram oziroma prilagajam razporeditvi. Pred časom sem tako podrla polovico ene izmed sten, z glino pa pozidala druge stene.

Glina plesni, zato ne priporočam zidanja z njo v pozni jeseni. Če že zidate potem naj bo prostor, ki ga pozidavate, topel in zračen. Ker sem jaz pozidavala steno v sobi, ki se še ni ogrevala, zunaj pa je že bilo hladno in nisem prezračevala prostora, sem imela priložnost videti kako glina plesni.

Del sobe, ki je bil nekoč kuhinja, sem se namenila spremeniti v kopalnico. Od kuhinje pravzaprav ni ostalo nič, le luknja v steni za dimnik. Nova kopalnica je majhna, meri slabe 4 m2, z ene strani je pozidana s siporeksom 10 cm, z druge pa je v glineno steno narejena luknja za vrata. To steno iz siporeksa sem se nameravala pozidati z opeko in kasneje zametati z glino, da bi imela enak izgled kot ostale stene sobe, na katero meji. V steni je okno za kopalnico, ki je fiksno in sem ga kasneje tudi pobarvala tako, da svetloba iz kopalnice v sobi ni moteča.



Stena je od vrat na teraso odmaknjena ravno toliko, da je lahko pozidana z navadno polno opeko. Le to sem dobila pri podiranju prizidka za hišo. Steno sem pozidavala z ostanki, ker bo naknadno cela prekrita z glino.



Zidanje z glino ni ravno zabava. Jaz glino mešam z roko, saj imam glino, ki ostane od podiranja sten in je polna kamenja ter trdih kosov. Redko pri zidanju dodajam suho slamo, je pa res, da vsako opeko ob zidanju "potolčem" v smeri levo/desno ter dol z malo sekiro, ki je zelo priročna tudi pri razbijanju opeke. Ker glino, kot rečeno, mešam ročno, jo tudi nanašam ročno. Pretežno. Tako zlagim nanos ter odstranim morebitne večje kamne. Tako delo je seveda bolj umazano od klasičnega zidanja z malto.



Zidala sem konec oktobra in ker je ta del sobe na koncu in v kotu, voda iz gline ni imela kam izhlapevati. Zgodilo se je tole






Vidite to belo mrežico? To je plesen.







To ni nič hudega. Ko sem odprla vrata in nekaj dni zračila ta del sobe, je plesen izginila. Je pa kot zanimivost, kaj se lahko zgodi.