Članek
Mozaiki drugače
Objavljeno Apr 08, 2013

V prejšnjem prispevku sem opisovala izdelavo kamnitega mozaika. Predsobo sem v tem času že končala in po vseh stenah nalepila kamne. Lotila sem se tudi mozaikov iz starega okenskega stekla ter ploščic.
Vsem mozaikom je skupno to, da je podlaga za lepljenje lepilo za keramične ploščice. Kot rečeno je kamniti mozaik končan in izgleda takole



Kose ogledal na nasprotni steni od tiste, na kateri je luč, sem obrnila v luč, tako da se svetloba odbija od njih.









Stekleni mozaiki nastajajo na mestih, kjer sem kakšno steno podrla ali dozidala. Tako imam v dveh sobah tak mozaik od vrha do tal, v kopalnici pa imam kombinacijo steklenega mozaika in mozaika iz ploščic.
Stekla sem dobila iz starih oken, ki sem jih razbila, les sem pokurila, stekla pa zložila v veliko vedro. Ker mi ga je bilo škoda zavreči, sem se domislila mozaikov. Nastajali so takole



Lepilo se zmeša gosto, saj se nanaša vertikalno na steno in mora obstati na njej. Steklene kose sem lepila v razmakih, vendar ne enakomernih. Pomembno je omeniti, da sem ves čas lepljenja z dlanjo brisala lepilo s stekla in s tem tiste neravnine, ki bi lahko kasneje povzročale težave (ostri robovi, koti) poravnavala, dodala več lepila na tista mesta ali pa tisti del stekla potopila globje v lepilo.



Za barvanje sem uporabila barve za steklo GlasART






Barvne kombinacije so prepuščene domišljiji.










Kot dodatek naj pokažem kombinacijo kamnov in stekla. Star dimnik v kuhinji sem oblekla v steklene kvadrate, razmejene z malimi kamni. Na steklo sem narisala sliko, aluzijo na pravljico o beli cesti.

Prej



Potem



S takim mozaikom nadomestite vse ostale "dekoracije", ki jih običajno uporabljamo pri stenah - slike, police s spomniki, ipd. Ker se barve s stekel lahko odstranijo, lahko stekla po želji pobarvate na novo ali pa samo spremenite barvo fug med njimi. Vsekakor stekleni mozaiki popestrijo sobo, saj se od njih odbija svetloba in sploh zvečer dajejo prostoru poseben čar.