Članek
Vitraži
Objavljeno Jan 14, 2012

Najbrž se vsi strinjamo, da so pravi vitraži tisti, ki se naredijo s kombinacijo barvastega stekla. Take vidimo v cerkvah. A so dragi in marsikomu nedostopni. Ker obožujem barve in imam talent za slikanje sem se zato sama lotila barvanja stekel. Poleg tega, da si lahko ob tem sama izmislim vzorec in barve, lahko le tega tudi pobrišem in naredim novega.
V nadaljevanju bom pokazala nekaj vitražev, ki sem jih naredila do sedaj. Uporabila sem barve Glas ART - Glass Vitrail Vetro. Najprej sem narisala osnovo s črno, ob tem sem tudi razmejila prostor na steklu na več delov, potem pa sem nanesla na steklo postopoma več slojev barve. Seveda bi bilo steklo lažje barvati vodoravno oziroma leže, a sem se na vitraže spomnila šele ko so bila okna in vrata vgrajena

Osnovni vitraž                                                       


Pobarvan vitraž



To okno gleda na cesto in ker ne želim imeti zaves, polken pa ne zapiram, sem si omislila vitraž po celotnem steklu. Tako preko dneva skozenj pronica barvna svetloba, ponoči pa se skozi njega ne vidi zaradi nanošene barve na steklo.
Okno podnevi


Okno ponoči


Soba, v kateri sem naredila vitraže, je izredno svetla. Na dva okna, ki gledata na zahod, sem naredila vitraže samo na zgornji tretjini.



Okna ponoči. Naj vas sončnost vitražev ne zavede. Zvečer so povsem nevidni.



Na vhodnih vratih sem na stranskih svetlobah narisala sivko (lavando), saj imam njivo sivke in se mi zdi nekakšna rdeča nit mojega doma.



Svetloba je naravnost božanska. Kot rečeno se vse te vitraže lahko odstrani in stekla so kot nova.
Namig ... Na novih vhodnih vratih sem naredila tak vitraž