Članek
Izdelava sobe v butani hiši
Objavljeno Nov 22, 2011

Eno izmed sob sem se namenila spremeniti v bivalno sobo.  Naj spomnim, da se je v tej sobi ob obnovi in nadzidavi strehe porušil del zunanje stene, ki smo jo zazidali z zidaki (če bi še enkrat bila na tej točki bi jo zazidala z navadnimi polnimi opekami).
Nato sem se odločila, da naredim novo okno v steni, eno od obstoječih oken pa zazidam. O vgradnji okna sem pisala tukaj.



Potem je bilo treba podreti del notranje butane stene, ki je ta del hiše delila na dva prostora. S podiranjem te stene sem dobila glino za zametavanje zunanjih sten in poravnavanje. Naj ponovim_ za mešanje gline lahko poleg slame uporabite tudi suho travo, ne potrebujete mešalca, lahko mešate tudi v vedru, v vsakem primeru pa je delo umazano. V kolikor uporabljate dolge snope je treba le te "vleči" po steni, ne nametavati nanjo.


Nato smo se lotili pozidavanje z zidaki obnovljene stene. Odločila sem se, da jo na notranji strani pozidam z polno opeko ter opeko iz gline. Pred pozidavo je bila taka


Po pozidavi taka



Skupna širina stene je 60 cm.
Največ težav je bilo s preklado nad balkonskimi vrati, saj sem želela imeti tudi nad njimi pozidano steno z zidaki. Rešitev je izvedena z jeklenim nosilcem, pod katerim je iveral plošča.
Ko sem prišla do barvanja sem ugotovila, da barve kakršno hočem ni. Odtenek zemlje sem našla med Amalovimi koncentrati in se po neuspešnem poskusu mešanja z belo barvo odločila, da celo sobo pobarvam s koncentratom. Ne pobarvam dobesedno, temveč potapkam.









Po tleh sem položila navadne smrekove deske, sidrane v že obstoječi estrih. Neravnino sem enostavno premostila z deskami. Pobarvala sem jih dvakrat z belo barvo in na koncu z lakom.







Soba seveda še ni končana, saj pride vanjo dimnik in stara peč - ti. kraljica peči, stara postelja in pohištvo. Glavnina dela pa je vseeno končana in soba je uporabna za bivanje.